Diverse media (hier en hier) berichtten vandaag over de boodschap van AFM om voorzichtig met goud te zijn. Een goed koopsignaal lijkt me. Vergelijkbaar met de adviezen van The Economist, die je ook doorgaans tegenovergesteld moet uitvoeren. Is de AFM ineens verworden tot beleggingsadviseur? 

Als liefhebber van vrijheid ben ik tegen welke autoriteit dan ook wier onnodige werkzaamheden ik gedwongen moet financieren. Maar nu ik er toch voor betaal, wil ik graag weten wat haar missie is:

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële markten: op sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Het is belangrijk dat het publiek, het bedrijfsleven en de overheid vertrouwen heeft in de financiële markten. En dat de markten op een duidelijke en eerlijke manier werken. Daarom houden we toezicht op de financiële markten.

Ah, de AFM is er zodat wij vertrouwen hebben in de financiële markten. Misschien is dat wel de reden, mijnheer Hoogervorst, dat ik goud koop. Omdat ik, en een groeiend aantal anderen, geen vertrouwen meer heb in de financiële markt. Goud koop ik niet als investering, maar als verzekering. Voor wanneer stront de spreekwoordelijke ventilator raakt.

Lees ook de volledig arbitraire verdeling die AFM maakt in haar bericht over goud. Als je het zelf bewaart, dan geen toezicht van onze vrienden. Als iemand anders het bewaart, dan wel. Wat? Dus als ik het in de tuin van mijn buurman begraaf met zijn medeweten, dan moet ik Hans bellen?

Indien de AFM zich werkelijk zou bekommeren om het vertrouwen op de financiële markten, dan zou zij adviseren zichzelf en de DNB op te heffen. En te streven naar een vrije, financiële wereld waarin banken gewoon failliet kunnen gaan. Er geen afgedwongen depositogarantiestelsel is en waar private munten vrij kunnen concurreren.

Misschien ben ik inmiddels al te paranoïde, it could well be. Maar dit advies van de AFM is gewoon ingefluisterd door Fout Wellink die de schapen binnen de hekken wil houden. Goud is anathema voor centrale banken. Ze moeten het niet. Het bedreigt hun megalomane hobby, het plannen van jouw wereld.

Mensen reageren vaak op Vrijspreker met de boodschap dat wij dogmatisch op goud gefocust zijn. Het gaat niet om goud, het gaat om vrijheid. Ieder ander metaal, of ieder geldsysteem dat vrijwillig wordt geadopteerd, heeft mijn zegen. Geld is niet automatisch goud, maar goud en zilver zijn wel gekozen als geld in het verleden. Keer op keer, en niet zonder reden.

20 REACTIES

 1. Mischien een domme vraag maar is het mogelijk om te investeren in andere grondstoffen zonder valuta risico??
  Ik heb totaal geen verstand van dingen als aandelen maar het lijkt mij dat als alle belangrijke munteenheden zwak zijn en mensen massaal goud kopen dat de goudwaarde zodanig hoog is dat investeringen in grondstoffen die gebruikt worden voor het maken voor producten makkelijker te verzilveren zijn.

 2. “Mensen reageren vaak op Vrijspreker met de boodschap dat wij dogmatisch op goud gefocust zijn. Het gaat niet om goud, het gaat om vrijheid. Ieder ander metaal, of ieder geldsysteem dat vrijwillig wordt geadopteerd, heeft mijn zegen. Geld is niet automatisch goud, maar goud en zilver zijn wel gekozen als geld in het verleden. Keer op keer, en niet zonder reden”

  Dit is inderdaad wat veel niet-Libertariers missen. Het gaat om de specifieke fundamentele eigenschappen die geld zou moeten hebben maar ons papier geld niet (meer) heeft!

  Francisco d’Anconia in Atlas Shrugged:

  “So you think that money is the root of all evil?” said Francisco d’Anconia. “Have you ever asked what is the root of money? Money is a tool of exchange, which can’t exist unless there are goods produced and men able to produce them. Money is the material shape of the principle that men who wish to deal with one another must deal by trade and give value for value. Money is not the tool of the moochers, who claim your product by tears, or of the looters, who take it from you by force. Money is made possible only by the men who produce. Is this what you consider evil?

  “When you accept money in payment for your effort, you do so only on the conviction that you will exchange it for the product of the effort of others. It is not the moochers or the looters who give value to money. Not an ocean of tears not all the guns in the world can transform those pieces of paper in your wallet into the bread you will need to survive tomorrow. Those pieces of paper, which should have been gold, are a token of honor–your claim upon the energy of the men who produce. Your wallet is your statement of hope that somewhere in the world around you there are men who will not default on that moral principle which is the root of money, Is this what you consider evil?

 3. Clubjes als de AFM zijn o.a opgericht om de (ham)burger te beschermen tegen het maken van verkeerde (investerings)beslissingen. Het risico minimaliseren. Maar zo ook de kansen.

 4. Toch heeft de AFM een paar punten:

  – valuta risico. Of je wilt of niet, maar goud wordt gekocht in dollars, maar uiteindelijk – tenzij je niet in de EU woont – uitgebetaald in euros. Ik voeg daar de omrekenkosten nog bij.

  – er zijn ook veel hongerige handelaren. Sommige rekenen bizar hoge provisies vergelijkbaar met de woekerpolissen. En net zoals daar, geen probleem met de huidige winsten, maar wat als het opeens wat minder stijgt?

  – fraude! Alles wat ‘hip’ is trekt criminelen aan.

  Troy Ounce [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Armin [4]: Armin ->

  De AFM praat natuurlijk in hun straatje: hebben ze ooit gewaarschuwd voor de AEX of voor pensioenen? Denk het niet. Er is de AFM natuurlijk alles aan gelegen om U te ontmoedigen om in fysiek goud te beleggen. Goud is nl. de kanarie in de kolenmijn en een hoge goudprijs houdt in “problemen in de economie”. Dat is het laatste wat men U wil laten geloven en daarom wordt nmm de prijs van goud artificieel laag gehouden (www.gata.org). Het draait allemaal om vertrouwen. Het komt eigenlijk hier op neer: U vertrouwt uw leiders of U vertrouwt goud. Inmiddels is de gemiddelde burger zo gewend geraakt aan de eenvoud van zijn digitaal geld dat men stelen door de Staat (dmv inflatie) en de macht van financiele instellingen op de koop neemt (geld = krediet = slavernij). Vergeet niet dat je met ontwaarding of inflatie van papiergeld, wat een opzettelijk beleid is van uw leiders, veel meer geld kwijt bent dan zgn valutakosten.

  Goud zal weer in prijs gaan dalen. Maar geef dit nog zo’n 20 jaar? De crisis in Amerika is onoplosbaar, men zal QE toepassen ad infinitum. Meestal lossen de Amerikanen dit op met een goede oorlog (lees: De Shock Doctrine van Naomi Klein). Denk maar niet dat de Euro overeind blijft als de Dollar eraan gaat. Het hele systeem is zo “interwoven” dat Amerika Europa met zich zal meetrekken in de beerput.

  Wanneer uw goud weer te verkopen? Ik zou zeggen: als uw buurman in goud gaat handelen. Tot die tijd: geniet van de vrijheid en succes!

  Maar wat een prachtig geschreven artikel, Zacharias. Gefeliciteerd!

  Zacharias [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Troy Ounce [5]:
  thanks!

  En inderdaad, de AFM waarschuwt ons nooit als er echte bubbels zijn in andere sectoren. Het is hetzelfde als de overheid die waarschuwt dat ‘geld lenen geld kost’, terwijl ze zichzelf scheel leent over de ruggen van onze kleinkinderen.

  Zolang DNB mij niet, na herhaaldelijk verzoek, precies vertelt waar en in welke vorm haar (onze) goud assets zijn (de inmiddels bekende ‘goud en goudvorderingen’) blijf ik uiterst wantrouwig.

  De bubbel zit niet in goud, maar in fiatgeld.

 7. Precies,

  Ik hoorde dit in een nieuwsitem van 15 seconden in het ontbijt nieuws gisteren.

  vooral het gedeelte zoals in het RTL nieuws werdt gepresenteerd:

  “De AFM waarschuwt dat de waarde van goud daalt als de economie groeit..”

  Dat is ten dele waar, maar meer omdat de munt dan minder snel devalueert dan dat de waarde van goud daalt.
  En met een vooruitzicht van een maximale economische groei van < 5%,(en een voorspelde van 1,25%) waar praten ze dan over??

  Zacharias [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Doompie [7]:
  Ik zou je willen adviseren niet meer te denken in termen van ‘economische groei’. Dit zijn voodoo cijfers die als opium aan het volk worden toegediend door pseudo-wetenschappers werkzaam in de bankenwereld en bij centrale planorganisaties als CPB, CBS, Eurostat, OESO en IMF. Hun voorspellingen komen uberhaupt nooit uit.

  Wat GDP/BBP doet interesseert me weinig, geen goede indicatie voor welvaart. Als de overheid veel ‘stimuleert’ hebben we BBP groei. Dat zegt helemaal niets.

  Waar ik me op zou focussen zijn echte cijfers. In de VS bijvoorbeeld de cijfers van shadowstats.com

  Gecorrigeerde geldgroei- en werkloosheidcijfers, daar kun je wat mee. Of percentage Griekse, Ierse, Portugese obligaties dat nu wordt gekocht door de centrale valsemunters in Frankfurt.

 9. Goud is uiterst speculatief. What goes up most come down, en kijk eens naar de prijzen van zes jaar geleden (gecorrigeerd voor inflatie).

  Goud is misschien leuk om erbij te hebben. De omwisselkosten zijn mij te hoog en bovendien heb ik begrepen dat de overheid registreert wie goud heeft gekocht. Als het de overheid uitkomt wordt het goud gewoon in beslag genomen.

 10. Nico, lees aub mijn post hierboven. Jij wordt elk jaar 2-3% van jouw vermogen armer zonder dat je hierover klaagt. Trouwens, zie jij de overheid je huis binnekomen op zoek naar goud? Ik geloof er niets van. Mensen zijn dankzij internet veel beter ingelicht dan in 1934 toen Truman goud in beslag nam in de US.
  Waarom angst voor goud en niet voor de stock exchange? Ik begrijp dit niet. Ik zag een of andere reporter een vergelijking maken met de tulpenbubble van de 17de eeuw! Tulpen kan je groeien zoveel als je wil. Al het goud, dat in de wereldgeschiedenis gemijnd is is 20x20x20 meter. En er komt welk jaar een heel klein beetje bij. Je hebt het in je zak en is van jou! Dat is vrijheid! De Amerikaanse stock exchange echter, wordt in leven gehouden door POMO, een afdeling van de Fed, tesamen met 5 grote banken. Kleine investeerders zijn al weg, het is nu een criminele organisatie geworden met hun HFT en de AEX speelt het spelletje mee. http://is.gd/gcD6V.

  Wederom: je vertrouwt goud of je leiders.

  pcrs [11] reageerde op deze reactie.
  Michiel [12] reageerde op deze reactie.

 11. @Troy Ounce [10]: Toch weet ik het nog niet zo zeker met die inbeslagname. Ik had het ook niet vor mogelijk gehouden 20 jaar geleden, dat er overal cameras zouden staan. Toch is dat stilletjes aan ingevoerd. Veel banken zijn al direct in staatshanden, dus het zou me niets verbazen als het weer tot diefstal van goud komt. Natuurlijk wel voorafgegaan door een campagne dat moslimterristen het gebruiken of pedofielen. Een beetje angst injecteren en je buurman geeft je aan voor een beloning.

  Michiel [12] reageerde op deze reactie.
  Zacharias [13] reageerde op deze reactie.

 12. @pcrs [11]:

  Ik geloof niet in beslagname, tenzij het op georkestreerde schaal in de hele wereld tegelijk gebeurt. En ondanks NWO gaat dat niet lukken. Er zijn altijd landen/families/bedrijven die niet instemmen.

  Doet een land het alleen, zoals de US, dan stort de dollar direct in. Kapitaalvlucht wordt immens. En steeds meer mensen zijn goed geïnformeerd via Internet over de werking van zaken.

  Camera’s ophangen is toch iets anders, dat kun je makkelijker aan het volk verkopen.

  pcrs [17] reageerde op deze reactie.

 13. omwisselkoersen zijn onevenredig met de verbonden zekerheid.

  deze omwisselkoersen varieren sterk, heb ze gezien van 2,9% maar ook van 0,2%
  Goed zoeken..

  Bewaar je goudstaafje 5 jaar en je hebt de omwisselkoers in 10 voud terug verdient.

  Mijn pensioenfonds en werkgever willen helaas niet meewerken om mijn pensioengelden in Goud om te zetten..
  Weet iemand raad?

  Troy Ounce [16] reageerde op deze reactie.

 14. @Michiel [12]:
  Er was er één, een advocaat. Die wilde de wet even testen en kreeg toen de deksel op zijn neus. Voor hij kon winnen namelijk werd de wet aangepast, zodat hij niet meer kon winnen.
  Er zijn indertijd in Amerika geen bankkluizen met geweld geopend, maar… er kwamen wel heel veel bankkluizen in handen van de overheid omdat die banken failliet gingen. Veel van de klanten van die banken hebben eieren voor hun geld gekozen en hun goud alsnog ingeleverd.
  Nog altijd zijn er dozen met inhoud van mensen die nooit meer hun eigendom durfden te claimen, nadat de overheid hun bank had overgenomen.
  De Amerikaanse overheid ondertussen heeft die dozen zich nog altijd niet toegeëigend. Wat dat betreft hebben ze veel met manipulatie gewerkt, maar nooit met actieve dwang.

 15. @Doompie [14]: Ik ben geen pensioendeskundige maar ik begrijp dat de meeste pensioenen zo werken dat de huidige inleggers betalen voor diegenen die nu met pensioen zijn. Het geld dat U nu inlegt is dus niet van U. Dat wordt meteen doorbetaald. Uuhh…minus commissie natuurlijk. Het enige waar U op kunt hopen is dat de investeringsdeskundigen van het fonds in goud beleggen. Maar meestal maken zij deel uit van “Het Broederschap van Keynsesiaanse Economen” (99,99% van de economen dus) ziezelfden die deze crisis veroorzaakt hebben, nooit hebben zien aankomen en nog steeds niet weten wat er aan de hand is. 100% zekerheid ook dat deze fonds investeerders beleggen op de AEX of er papiergoud op na houden (een ETF) wat eigenlijk alleen een prijstracker is.

 16. @Zacharias [13]: Kapitaalvlucht kunnen ze met kapitaalcontroles voorkomen. Ik hoorde van iemand in de VS die 2 cash deposits had gemaakt bij een bank van iets van 15000 dollar en toen hij het wilde opnemen, moest hij vragen beantwoorden over waar het geld vandaan kwam. Ik verwacht dat cash wordt afgeschaft, zoals nu al geprobeerd wordt in amsterdam. Dan zit je vast een het bankensysteem en kun je geen cent het land uitkrijgen als de overheid het niet goedkeurt.
  Denk maar niet dat je met je krugerrandjes door de naaktscanner op Schiphol heen komt. Dus als ze goud ilegaal verklaren, denk ik dat je toch een probleem hebt, omdat je fysiek goud niet via het internet kunt versturen. Je kunt het ook niet meer verkopen, omdat je het risico loopt met een informant te maken te hebben.
  Maar misschien zie ik wat over het hoofd, dan hoor ik het graag.

 17. Waarom die angst voor de luizige overheid? Ze kunnen niets fatsoenlijk organiseren, laat staan goud confisceren. Wanneer ze de krakkemigge slavenstaat zo verder zouden willen inrichten worden de overheids-rovers geneutraliseerd, zoveel is mij wel duidelijk.

  Maar het gaat niet gebeuren, het is een wereldwijde ontwikkeling die de nationale overheden niet kunnen stoppen, zeker niet in de westerse landen. Ze hebben gewoon wat dommige, paternalistische anti goud propaganda, zoals van nu het AFM.

  Gewoon goud blijven kopen, lijkt me. Het is nog steeds goedkoop.

 18. The last ditch effort now for the banks to save themselves is Austrian Economics, and i’ve heard enough of that by now to know where the theory came from. We have several on here who have been adamantly trying to convince us that simply switching over to hard currencies and getting rid of central banking will solve all our problems, but the arguments don’t hold up and anyone with half an ounce of reason who’s willing to think instead of just trust and believe is able to figure this out as well. They can argue all they want, but for every argument presented someone presents tangible evidence that it simply cannot work and by now its too late as well as the People have had enough and have already decided that “THE BANKS HAVE GOT TO GO !”

 19. Spot on David. The Austrians/Paulians tell you, that they want a return to Constitutional money; and to sound money. No bigger lie can be told!

  Why not? Check out their forums. Gold bugs everywhere; and what they want is NOT for gold to return to its Constitutionally defined value! They want to make out like the Federal Reserve!

  Worse then is the lie that they want to “end the Fed.”

  Why? As I have described, the fatal fault of the imposed monetary system is interest; and all further faults merely result from further failure to solve inflation and deflation. The Austrians, and Mr. Paul in particular, not only advocate interest; they advocate ELEVATED RATES OF INTEREST.

  Effectively, what they want is to remove the embossed letters which now say “Federal Reserve Bank,” and replace them with “Ron Paul’s ‘COMPETING’ Bank(s)” — a principle which he refuses to debate, further define, or justify. Of course, any ostensible “competition” would ostensibly, on the contrary, drive interest rates down. But Mr. Paul tells us that we wouldn’t have borrowed ourselves into this debt mess if higher rates of interest had discouraged excessive/reckless borrowing.

  Mr. Paul has never done the math: he tells you that all of you are going to benefit somehow therefore — oh and we so willingly believe this preposterous notion, don’t we? — he tells us we will benefit paying perhaps 17% interest on our homes than 5%. Sounds really like a good idea, doesn’t it? Especially since the rate of interest is the rate of multiplication of artificial indebtedness — higher rates of which instead necessitate greater rates of borrowing to maintain a vital circulation.

  Unfortunately, most people who exalt Austrian “economics” hardly know the first thing about it. They reject math — most of which is little more than counting — as if you could understand otherwise; and they could have possibly determined solution otherwise. In no legitimate discipline or walk of life does such reckless abandonment of principle hold.

  But Mr. Hayek, God of the Austrians tells us why they advocate interest and the current banking model — which are our very problem. See Hayek’s article at Mises org: “A Free Market Monetary System,” I think it’s called. Anyway, he thus justifies interest, that it makes banking “an extremely profitable business.”

  That’s right. There IS no justification, just an outright confession of the motive.

  http://www.perfecteconomy.com

Comments are closed.