In juni zijn mensen in Nederland naar de stemkantoren getogen om een nieuwe overheid te kiezen. Het resultaat van uw moeite (als kiezer) is nu zover dat bekend is wie de politici zijn die uw beleid gaan uitvoeren. Al hebben zij nog niets gedaan, het is toch een goed moment om weer eens balans op te maken.

Bent u tevreden over uw stem?
Bekijk de resultaten
Laden ... Laden ...

15 REACTIES

 1. @Devidas [1]:

  Devidas,
  Om welke reden dan ook, denk ik dat deze man/vrouw liever anoniem wil blijven.
  Is natuurlijk akkoord.
  Maar veel interessanter (om van te leren) zou zijn de REDEN waarom hij/zij nu wat anders kiest.

  Daar kunnen we allemaal misschien wat van leren.

 2. Ik heb op de meest liberale vent op de lijsten gestemd, zou nu op dezelfde persoon stemmen of op Frans Weekers (huidige sts Financiën)

 3. Leren van het verleden?

  Wat betreft je stem uitbrengen, op een of andere
  nitwit die met zijn eigen carriere/ego
  bezig is door met halve waarheden/leugens en
  valse beloftes in de regering wil komen,
  heeft niemand geleerd van het verleden.

  Een volgende keer stemmen op iemand anders
  zal het systeem niet veranderen maar instant houden.

  Democratie = het recht je eigen onderdrukker te kiezen

 4. @Pothoven [5]: De reden waarom ik niet stem: ik sta niet achter het systeem en weiger een ander te legitimeren namens mij beslissingen te nemen.
  Dirk heeft het hierboven prima verwoord: “Democratie = het recht je eigen onderdrukker te kiezen”.

  Daarbij meer praktisch: op wie heb jij de afgelopen verkiezingen (TK, Europa, Gemeenteraad, Waterschap) gestemd? En wat heeft die stem jou of de samenleving gebracht?

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Hub Jongen [7]: De grootste misconceptie ooit onder libertariërs: denken dat je een signaal afgeeft als je niet stemt.

  Met niet-stemmen geeft je geen libertarisch signaal af omdat je proteststem verdwijnt in de massa van verachte luie mensen die niet stemmen. Net als bij verenigingen stem je blanco als je het niet met de kandidaten en/of stemprocedure eens bent. Als de groep blanco-stemmers ineens omhoog schiet geeft dat wèl een signaal af.

  Wat de politiek vervolgens met dit signaal doet is hier niet het onderwerp van discussie.
  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [9]:

  Het gaat er niet om dat je als individu het verschil kan maken door te stemmen. Het gaat erom dat we in een vrije democratie leven waarin we het RECHT hebben verworven om een stem uit te brengen. Als de bestuurders van het land er een bende van maken, worden ze daar door de bevolking op afgerekend.
  Ik vind het echt onbegrijpelijk dat je te kortzichtig bent om van dit elementaire recht gebruik te maken. Ga ze dat in Iran en Noord-Korea even uitleggen!

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

 7. @Pothoven [10]:

  OK, ik wil graag van je leren:

  Het gaat er niet om dat je als individu het verschil kan maken door te stemmen.”

  Daarmee geef je toe dat het geen verschil maakt. Waarom in hemelsnaam zou ik dan moeite doen om te gaan stemmen?

  ..Het gaat erom dat we in een vrije democratie leven…”

  Is dat zo?
  Kun je zeggen waarin ik vrij ben en dingen kan doen waarmee de overheid zich niet direct of indirect bemoeit?
  Behalve “ademen”, want “inademen” mag ik niet eens wat ik wil!!!

  ….we het RECHT hebben verworven om een stem uit te brengen. …”.
  WE??? Ik ben me van niets bewust wat ik daarvoor gedaan heb.

  En ik heb dan toch ook het RECHT verworven om NIET te stemmen? Mag ik dan kiezen welk van die twee rechten ik ga gebruiken?

  Als de bestuurders van het land er een bende van
  maken, worden ze daar door de bevolking op afgerekend….

  Is dat zo? Hoe wordt dan nu bvb Wouter Bos er op afgerekend dat hij vele miljarden belastinggeld aan de banken heeft gegeven?

  IK: Ik vind het echt onbegrijpelijk dat je te kortzichtig bent om van dit elementaire recht (om niet te stemmen) gebruik te maken.

  Ga ze dat in Iran en Noord-Korea even uitleggen!”
  Waarom? Ik heb al moeite genoeg om het aan jou uit te leggen.

  Pothoven [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Hub Jongen [11]:

  Ik snap niet dat je niet snapt, of wilt snappen, dat als iedereen precies hetzelfde zou denken als jij, je de democratie om zeep helpt. Ben je dan zo egocentrisch dat je het niet kunt verkroppen dat je deel uitmaakt van een samenleving met miljoenen mensen, en je stem dus voor een vergelijkbaar deel telt?
  Als je er echt van overtuigd bent dat de overheid evil is en zich overal mee bemoeit, lijkt passiviteit me inderdaad de beste oplossing. Gewoon je kop in het zand steken en hopen dat er vanzelf iets verandert.
  Maar goed, wij gaan hier niet uitkomen met zijn tweeen. Ik ben bij nader inzien misschien blij dat je niet stemt want ik geloof niet dat je tot een hele verstandige keuze zou komen.

  Devidas [13] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [14] reageerde op deze reactie.

 9. @Pothoven [12]:
  Beste heer Pothoven. Democratie in de vorm die we nu kennen is niet het grote ideaal wat u ervan maakt. Ik neem het u niet kwalijk, democratie verheerlijking wordt namelijk met zorgvuldige precisie in de breinen van den mensch geramd.

  Ik adviseer u het volgende (vertaalde) stuk van mij in zijn geheel door te nemen:

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/06/een-alternatief-op-de-democratie-de-constitutionele-republiek/

  Als u daar mee klaar bent ga ik graag met u in debat over democratie.

 10. @Pothoven [12]:

  “Ben je dan zo egocentrisch dat je het niet kunt verkroppen dat je deel uitmaakt van een samenleving met miljoenen mensen, en je stem dus voor een vergelijkbaar deel telt?

  Beste Pothoven, ik ben heel blij dat ik deel uitmaak van een “samenleving”met miljoenen mensen. Daaraan dank ik de grote welvaart die ik nu beleef. Aan mensen die creatief waren en die hun nek uitstaken om hun ideeën te verwezenlijken. Ondernemers.
  En op datzelfde moment ontstaat er een weerstand bij mij tegen de mensen die de inspanningen en de resultaten van die ondernemers afpakken. Om te profiteren van het werk en risico van een ander. En dat zijn dan meestal politici die zelf nog geen uur productieve arbeid geleverd hebben die bijdraagt aan de omstandigheden van de zwakkeren. Die hun bijdrage etaleren als weldoeners met het gestolen geld van de productieve burgers.

  Twee puntjes:

  1. Lees advies van Devidas in reactie 13 en tracht er met een open geest van te leren.

  2. Waarom krijg ik eigenlijk niet een concreet gedetailleerd antwoord van je op geen enkele van de concrete vragen die ik stelde in 11 ??

Comments are closed.