In de Verenigde Staten is een belastingoorlog gaande waar miljonairs zich intensief mee bemoeien. Niet alleen in Washington waar een ware veldslag woedt over de federale onroerend goedbelasting, inkomstenbelasting of de inkomsten van private equity en hedge fondsmanagers getaxeerd moet worden tegen 15 of 35 %. Zo nemen Steve Ballmer (Microsoft) en Jeff Bezos (Amazon) het op tegen Bill Gates & Gates Sr. (84 jaar) die wetsvoorstel 1098 verdedigen.

Gates Sr. realiseert zich wel dat hij in de minderheid is in dit kapitaalkrachtige gezelschap: ‘Het is vanzelfsprekend dat mensen die rijk zijn zich verzetten tegen meer belasting betalen’, zegt hij. ‘In feite is het zeer vanzelfsprekend dat iedereen met welk inkomen dan ook zich verzet tegen het betalen van meer belasting. Het interessante is het aantal rijke mensen die vinden dat dit iets is dat moet gebeuren (ballot 1098) en dat belastingheffing progressief moet zijn.’

In Californië strijdt Meg Whitman (eBay) om de gouverneurstitel met de belofte dat de winst-op-kapitaal belasting afgeschaft wordt. Zij krijgt de volle steun van andere kapitaalkrachtigen als Scott Cook, Craigh McCaw, Charles Munger, Thomas Siebel en Jerry Yang. Maar tegenover haar staat Larry Ellison (Oracle) die voorstander Jerry Brown (democraat en pro-belasting) steunt.

De onroerend goedbelasting was gesnoeid door Bush maar komt weer terug in 2011. Daartegen vechten o.a. Charles en David Koch en de Mars familie met een lange rij lobbyisten en organisaties. Voor de belasting is Warren Buffett die meldt dat de belasting nodig is ‘om een plutocratie te voorkomen.’  George Soros, Ted Turner en de zes kinderen van David ‘Bilderberg’ Rockefeller hebben een ‘Responsible Wealth’ project opgezet die ijvert om deze belasting weer stevig in het zadel te helpen.

Tom Golisano (Paychex) verhuisde uit New York nadat deze stad haar topinkomstenbelasting verhoogde en trok  naar inkomstenbelastingvrij Florida. Hij vocht de belastingmaatregel op zijn New Yorkse onroerend goed succesvol aan  en hield vorige maand een seminar voor 650 buurtgenoten hoe je de belastingdienst aan  moet pakken. Golisano: ‘Ik geloof niet in het concept van onroerend goedbelasting. Ik noem het de grafschendersbelasting.’

In Nederland hebben we helaas dit soort anti-belasting miljonair-voorvechters niet die naast expertise en geld ook de nodige media-aandacht genereren en de publieke opinie kunnen mobiliseren. Hier zorgt kapitaalkrachtig Nederland stilletjes individueel achter de schermen dat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft. Naar buiten toe is men roomser dan de paus als het om belastingen gaat. Stel je voor !

5 REACTIES

 1. “In Californië strijdt Meg Whitman (eBay) om de gouverneurstitel met de belofte dat de winst-op-kapitaal belasting afgeschaft wordt. Hij krijgt de volle steun van andere kapitaalkrachtigen als Scott Cook, Craigh McCaw, Charles Munger, Thomas Siebel en Jerry Yang. Maar tegenover hem staat Larry Ellison (Oracle) die voorstander Jerry Brown (democraat en pro-belasting) steunt.”

  Meg Whitman is een vrouw, geen man. Een vrouw met een miljard in assets.

  “De onroerend goedbelasting was gesnoeid door Bush maar komt weer terug in 2011. Daartegen vechten o.a. Charles en David Koch”

  Zou aardig zijn om wat van de libertarische achtergrond van deze welvarende heren te vertellen.

  Wat betreft onze rijken, die hebben we opgesloten in een kooitje. Ze mogen zich ook niet in het publieke debat mengen. Anders gaat de kop eraf.

 2. Zielig hoor, mischien kunnen we op vrijspreker wat geld inzamelen voor al die arme miljardairs in de states :/

 3. Dat wetsvoorstel 1098 in de staat waar ik woon is zwaar crimineel. Het is namelijk op het eerste gezicht gewoon een standard kwestie van 2 miljard extra ophalen en de belastigen verhogen.

  Bij ons kwamen ook al etatisten aan de deur om uit te leggen hoe goed het wel niet was. Men liegt namelijk de stemmers voor dat het geld enkel voor onderwijs etc gebruikt wordt. Dat terwijl men nog maar een paar maanden geleden het budget voor onderwijs gereduceert heeft. De etatist ging uiteraard boos weg nadat ik niet mijn hantekening onder een steunbeteuging wilde zetten.

  Maar 1098 is echt zwaar crimineel omdat:

  1) het die 2 miljard volledig weghaalt bij de rijken. Immers, het concept ik betaal wegenbelasting om gebruik te maken van de weg, heeft nog ergens een logica, maar nu is het letterlijk 100 wolven beslissen samen met 1 vette kalkoen wat ze gaan eten. Democratie op zijn aller donkerst. Omdat ze geld hebben, is het legitiem ze te belasten.

  2) In Nederland zou men geen enkel probleem hebben met 1098. Nederlanders zijn immers qua mentalitet al halve socialisten en vinden het heel normaal dat je het geld haalt waar het zit. In de VS echter is meer nodig om iets erdoor te krijgen.

  Dus men heeft het wetsvoorstel uitgebreid door niet 2, maar 2,2 miljard extra op te halen. Die 0,2 gebruikt men dan om de BDO (omzetbelasting voor kleine ondernemers) en locale OZB te verlagen. Het gaat maar om kleine bedragen van vaak maar een paar tientjes per jaar, maar het idee is dat dit genoeg is om de stemmen te kopen. Want dat is het, stemmen kopen. Lager dan laag kan ik het bijna niet bedenken.

  Toch is er ook goed nieuws: 1053. Dit voorstel zorgt dat belastingverhoging voortaan geen gewone meerderheid in het staats parlement nodig hebben, maar een 2/3 meerderheid. En de polls geven aan dat die het gaat halen!

  Overigens is stemmen hier een verademing qua inhoud. Je krijgt een heel boekwerk thuis, waarbij zowel voor als tegenstanders aan het woord komen, plus de letterlijke wettekst zodat je de argumenten zelf kunt nalezen en controleren.
  Plus er wordt een financiele onderbouwing gegeven, welke je dan ook weer zelf kunt controleren.

  Seneca [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Seneca [4]: Update:

  1098 (de inkomstenbelasting voor de rijken) is met bijna 70% van de stemmen weggestemd. Er komt dus géén inkomstenbelasting in onze staat.

  1053 (2/3 meerderheid voor belastingverhogingen) is aangenomen. Ergo minder toekomstige belastingverhogingen.

  En verder is 1107 ook aangenomen die bepaalde in 2010 ingevoerde BTW maatregelen terugdraaid.

  Al met al wat gisteren geen slechte dag dus 🙂

Comments are closed.