Het wordt met de dag duidelijker dat de maatschappij op de rand van een crisis staat. De laatste paar dagen staat Ierland weer in de belangstelling. Banken in nood. Massieve schuld en de nu bekende noodzakelijke redding wordt al genoemd 50 miljard euro te zijn. De grote vraag is OF die crisis nog valt te stoppen.

Niet alleen de Euobserver,  maar ook zowat alle nieuwsmedia rapporteren er over. En het is verbazend hoe koel er op gereageerd wordt.

Zijn mensen al zo gewend dat het wel weer zal worden opgelost? Ik hoop inderdaad ook dat het weer wordt opgelost en ik wil ook geen paniek zaaien; slechts de realiteit onder ogen zien. En daarbij onze bezoekers te waarschuwen waardoor we misschien elkaar adviezen kunnen geven om onszelf veilig te stellen. Reacties op dit terrein worden bijzonder op prijs gesteld.

Een groot probleem is dat niemand precies weet wat er precies, wanneer en waar gaat gebeuren. Al is het wel duidelijk dat het in het monetaire stelsel begint.
Nu weer Ierland terwijl het in Griekenland ook weer rommelt. Stakingen en rellen zijn er al in een behoorlijk aantal Europese steden.

De geruststellingen van politici volgen elkaar op. Deze week zijn weer grotere vrijheidsbeperkende controles van de EU aangekondigd. “Waardoor crises niet meer kunnen ontstaan”. (Barroso)

Het is ook een teken dat de goudprijs dagelijks nieuwe hoogtepunten bereikt. Vandaag 1318, terwijl de piek 1300 dollar nog maar een paar dagen geleden bereikt werd.

Zoek de feiten, en neem zo mogelijk maatregelen. We leven in gevaarlijke tijden. Ook al is het interessant.

48 REACTIES

 1. Hallo, 90% van de bevolking in NL heeft geen nagel om aan zijn kont te krabben, staan continue in het rood
  (beter rood staan, dan krap zitten !).
  Nu wordt ze een financiele crisis aangepraat?? er is een banken crisis, de banken zijn ontmaskerd ! meer niet.
  Het is lachwekkend dat een kontenkrabber meedeeld dat wij in een financiele cirsis verkeren ?? Hahahaha !!

  http://www.sdnl.nl/goodbye-money.htm
  Sux6

 2. @Martien van Steenbergen [3]: Ik heb gelezen dat inflatie en deflatie gelijktijdig zullen gaan plaatsvinden.
  Inflatie voor de dingen die we nodig hebben, zoals voedsel, energie en deflatie voor de dingen die we willen.
  Ik vond dat best een griezelig idee. Net zoals dat ik denk dat deze crisis onafwendbaar is omdat alle nationale economieen zo nauw met elkaar verweven zijn. En dan omvallen als dominosteentjes. Dat vind ik ook een griezelig idee.

 3. > En daarbij onze bezoekers te waarschuwen waardoor we misschien elkaar adviezen kunnen geven om onszelf veilig te stellen.

  Wegwezen. Azie moet je zijn. Zeker, ook Asia zal de ondergang van de USA gaan merken. 75% van de USA eco is consumptie en de USA heeft 25% van de wereldconsumptie. Dus als de USA wegvalt, heeft dat een 15% effect op de wereldconsumptie. Maar niet getreurd, Asia is aan een zo sterke opmars bezig en zijn zo groot in aantallen mensen dat we straks de USA en de EUSSR kunnen missen as kiespijn 😉

 4. We lezen en horen de problemen en hebben de vaste overtuiging dat de CB’s het probleem zullen oplossen.
  Het is ook zo makkelijk een of meerdere miljarden in te tikken op een pc en die op te sturen naar elke brandhaard die zich aandient.
  De goudprijs reageert nog best lauw op dit hele spel.

 5. Remember, remember the 13th of October the Tempeliers treason.
  Remember the 13t on a Friday of October the Tempeliers treason and then think of what kind of situation we are in right now, makes you wonder eh?

  Greetz

 6. @Romee [4]:

  De euro stijgt wel (ten opzichte van goud), maar zolang enkele EU-landen zich in de richting van de rand van de afgrond bewegen, haalt dit allemaal niks uit.
  Zelfs de fantastische exportcijfers uit Duitsland zijn niks waard zolang een groeiend aantal landen langzaam hun kredietwaardigheid verliezen.

  In veel landen is een bijna-burgeroorlog aan de gang (Duitsland: Stuttgart 21. Gisteren een veldslag met de politie over 300 gewonden.)

  Het point of no return is allang gepasseerd voor de Euro.

  Michielsens [17] reageerde op deze reactie.

 7. Het lijkt er op dat men schulden gaat weg inflateren, lekker kort door de bocht…..Laatste kans, laatste strohalm?

 8. Men is nu bezig om de eigen munt zo laag mogelijk te houden ten opzichte van de andere valuta.
  Dit heeft een positief effect op de export.
  De schuld weg inflateren zal op een gegeven moment niet meer gaan.
  En iedere dag worden er nieuwe schulden gecreeerd.

  Ik vergelijk onze situatie met een stel mensen (valuta) die tegelijk van een flat afspringen.
  Halverwege zegt de een “Nou, zo erg is het niet. We zakken wel, maar tot nu toe gaat het goed.”
  En we vergelijken elkaars situatie: “Ik ben hoger dan Henk, die al 20 meter onder mij is. Met mij gaat het dus beter dan met hem”.

  Gebruik het geld dat je hebt wijs.
  Koop dus geen (nieuwe) televisie, of andere luxe spullen.
  Vergeet je vakantie.
  Kijk meer op Markplaats. Er zijn genoeg spullen in omloop.
  We hebben niet nog meer nodig, dat half gebruikt op de stort belandt.
  Sla zoveel eten in glas of blik op als je kunt.
  Sorteer het op datum (Ik doe het op jaar waarop het vervalt), zodat je het allemaal gebruikt, en je na jaren iets vindt dat al een paar jaar niet meer goed is.
  Sla je eigen put voor water.
  Een generator voor stroom, en diesel voor je generator en auto. Benzine kun je beperkt bewaren.
  Diesel in een gewoon vat (IBC).

 9. Hans hierboven refereert naar het het verraad van de franse koning Philips IV die op 13 oktober 1307 de orde van de tempeliers gevangen zette tegen eerdere ontkenningen in en daarmee alle macht over de bank overnam (tempelier hadden het geld en hij niks). Voor de banken (tempelier dus) was het einde oefening verder.

  Weet toch indereen ..

 10. @Michielsens [17]:

  Sorry, alleen Duits

  http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/udo-ulfkotte/fuehrt-angela-merkel-deutschland-in-den-buergerkrieg-.html

  Of dachten onze overheersers dat we alle bezuinigingen gewoon over ons heen lieten komen?

  Voor meer links over de protesten tegen de bouw van het nieuwe station “Stuttgart 21″…

  http://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=stuttgart-21&ie=utf-8&oe=utf-8

  De Duitse burger is het verspillen van belastinggeld, en de afbraak van hun historie (Schlossgarten, oa met historische bomen van eeuwen oud) goed zat.
  De politie gebruikte waterkanonnen en traangas tegen kinderen en bejaarden.

  Michielsens [19] reageerde op deze reactie.

 11. @John [18]: Vielen herzlichen Dank.

  Het artikel omvat ook een hoop interessante links.
  Maar ik ken Kopp’s inslag niet. Komt op het eerste zicht niet echt libertarisch over. Niet iedereen die protesteert doet dat nl. vanuit dezelfde benadering. Heel wat demonstranten willen bv. niet dat er op hun uitkeringen beknabbeld wordt en zien de roof op “rijken” t.b.v. zichzelf liever onverminderd doorgaan. Mijn gevoel bij Kopp is dat ze gewoon sensatiebelust zijn en graag “schandalen” aankaarten, zonder zich de vraag te stellen of de demonstranten nou wel gelijk hebben.
  Enfin, niettemin bedankt voor de link.
  Prettig weekeinde.

  John [21] reageerde op deze reactie.

 12. Ik heb valuta, ik heb aandelen. Van beiden ongeveer even veel. Wordt er valuta bijgedrukt dan gaan de aandelen omhoog en vice versa. Althans, daar gok ik op.

  Ik heb verhuurd onroerend goed dat helemaal betaald is. Ik kan het dus tegen iedere prijs verhuren.

  Ik heb een beroep waar altijd vraag naar is.

  Ik heb een huurwoning van een pensioenfonds. Voor de prijs die ik betaal kan ik bij lange na de rente niet betalen.

  Op het verlanglijstje: een rekening bij en betrouwbare partij buiten een EU-land. Ik denk aan Zwitserland, Panama of de Bahamas.

  —————————————————

  Er zijn uit het verleden zoveel verhalen bekend van mensen die op enig moment moesten vluchten voor hun leven en alles achter moesten laten. Mogelijk verandert de EU in een totalitaire dictatuur waar de productieve elementen niet meer weg mogen.

  Fysiek goud kan ook nooit kwaad. Transport wordt/is een probleem. Het is beter dat een deel van je vermogen in een ver land geparkeerd is, eventueel gespreid over meerdere (rechts)personen.

 13. @Michielsens [19]:

  Nou die schandalen waren er al.
  Ik kom veel in Duitsland, en het was afgelopen week de hele tijd op de radio en televisie.
  Er werden zelfs debatten gevoerd in de Reichstag of het geweld dat werd gebruikt wel aangemeten was.

  Kopp’s Verlag zou geen op sensatie beluste schandalen aan kunnen kaarten als hun regering hen niet zo in de kaart speelde.
  Naar mijn idee willen ze alleen eerlijk verslag doen over dingen waar de gewone media niets meldt.

  Wünsche dir auch ein schönes Wochenende, und viele Grüße.

 14. @Robert [11]: Op 13-10 werden de Tempelier Ridders door Koning Filip vervolgd. Hij gad ze van te voren zand in de ogen gestrooid door zijn vertrouwen in de Ridder Orde uit te spreken… Vrijdag de 13e is de erfenis die wij wereldwijd kennen als een ongeluksdag… Slechts weinigen weten hoe het verraad tot stand is gekomen en wat precies de reden van het verraad van de Grootmeester Jaques de Mollay was…

 15. If we are going to understand solution, we do have to understand where the so called “Austrian economists” stand. I will outline a few principles first; then I will come back to the Austrians:

  Yes, a finite (and relatively fixed) circulation is adverse to solution of the problems, because to sustain industry and markets (“commerce”), a circulation must come into existence and retire accordingly; and so the real issues here are simply the life cycle and integrity of every unit of currency.

  Gold or any other such relatively static/finite resource cannot serve such purposes. Suppose for instance that we determine even by seemingly logical processes that the value of the dollar ought to be so many fractions of an ounce of gold; and we issue this paper only as gold comes into the hands of the Treasury, by such exchange?

  Well, our first issue, if this is to be our principle of monetization, is that we have eliminated the far greater advantages of assuming debts qualified by legitimate credit-worthiness. All of a sudden, our couple has to save all their lives, hopefully to buy their $100,000 home by the ends of their lives, and all the while subject to predation by a lord class which may prevent them from ever saving so much.

  Furthermore, instead of using the gold for whatever we may benefit by, we instead keep so much of it in storehouses, that this might artificially drive up the price of gold for legitimate use — thus artificially inflating the cost of everything to which gold is a necessary or beneficial component.

  These are hardly principles of justice; but worse, as industry grows beyond the circulation to which previous industry may have been considered proportional, thus the value of the currency falls. This has no effect of making things cheaper (as the Austrians regularly assert), for it drives down the rewards of labor or production as well.

  So there no maintenance, nor even any means of maintenance of a circulation which preserves the value of money — or even the relative value of gold; for one volume of circulation ostensibly competes for a varying quantity of industry in proportion to gold — which thus defines perpetual corruption of value by the very principle the Austrians (merely) claim maintains consistent value. The principle, if applied, cannot do so, for in fact the proportions are constantly vacillating.

  Worse still, the same circulation can hardly sustain greater industry; and, as prices may be forced down, this only erodes margins of solubility. Typically, such industry crashes, instead of making its production cheaper, because its commitments are such that it has little if any leeway to reduce prices but at terminal consequences to itself.

  Even worse then, history has always resulted from these failings, in tolerance of further issues of artificial credit (a fractional reserve system exists then as a regular/inevitable consequence of the shortcomings of the gold standard). We don’t actually borrow money from the pretended banking system; we are actually only borrowing our own promissory notes into existence — which of course we would be better advised to issue ourselves. Not only does this obfuscation perpetually multiply artificial indebtedness as I have described then; it makes the purported central banking system the inevitable owner of all our production/wealth, and thus even of our gold.

  The Austrians tell you tell you tell you, that they want a return to Constitutional money; and to sound money. No bigger lie can be told!

  Why not?

  Check out their forums. Gold bugs everywhere; and what they want is NOT for gold to return to its Constitutionally defined value! They want to make out like the Federal Reserve!

  Worse then is the lie that they want to “end the Fed.”

  Why?

  As I have described, the fatal fault of the imposed monetary system is interest; and all further faults merely result from further failure to solve inflation and deflation. The Austrians, and Mr. Paul in particular, not only advocate interest; they advocate ELEVATED RATES OF INTEREST.

  Effectively, what they want is to remove the embossed letters which now say “Federal Reserve Bank,” and replace them with “Ron Paul’s ‘COMPETING’ Bank(s)” — a principle which he refuses to debate, further define, or justify. Of course, any ostensible “competition” would ostensibly, on the contrary, drive interest rates down. But Mr. Paul tells us that we wouldn’t have borrowed ourselves into this debt mess if higher rates of interest had discouraged excessive/reckless borrowing.

  Mr. Paul has never done the math: he tells you that all of you are going to benefit somehow therefore — oh and we so willingly believe this preposterous notion, don’t we? — he tells us we will benefit paying perhaps 17% interest on our homes than 5%. Sounds really like a good idea, doesn’t it? Especially since the rate of interest is the rate of multiplication of artificial indebtedness — higher rates of which instead necessitate greater rates of borrowing to maintain a vital circulation.

  Unfortunately, most people who exalt Austrian “economics” hardly know the first thing about it. They reject math — most of which is little more than counting — as if you could understand otherwise; and they could have possibly determined solution otherwise. In no legitimate discipline or walk of life does such reckless abandonment of principle hold.

  But Mr. Hayek, God of the Austrians tells us why they advocate interest and the current banking model — which are our very problem. See Hayek’s article at Mises org: “A Free Market Monetary System,” I think it’s called. Anyway, he thus justifies interest, that it makes banking “an extremely profitable business.”

  That’s right. There IS no justification, just an outright confession of the motive.

  Mathematically perfected economy is no more than a singular prescription, dissolving unjust intervention.

  David [28] reageerde op deze reactie.

 16. WE THE PEOPLE OF THE UNITED STATES OF AMERICA,
  DO HEREBY DECLARE AND DEMAND:

  “We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness. That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness. Prudence, indeed, will dictate that Governments long established should not be changed for light and transient causes; and accordingly all experience hath shewn, that mankind are more disposed to suffer, while evils are sufferable, than to right themselves by abolishing the forms to which they are accustomed. But when a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same Object evinces a design to reduce them under absolute Despotism, it is their right, it is their duty, to throw off such Government, and to provide new Guards for their future security.”

  It is not the system of government that has failed the American People, it is the number of people that are within the government that have failed;

  Who have willfully and repeatedly committed gross acts of treason against the United States of America and its population in violation of their oaths of office and their common duty as United States citizens. Who have abrogated their Constitutional responsibility to supply and manage our national currency to private banks of not only domestic but of foreign interest. Who having conspired with such banks and corporations whom through theft, fraud, corruption and deception, have continued in a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same Object of reducing the American people under absolute Despotism in order to establish themselves as a “ruling elite” and gain absolute power and ownership over America, its industry, resources and over its population for themselves, in direct violation of the fundamental tenet on which the United States of America is founded, that all men are created equal.

  We the people claim the Right of the People to alter this form of Government;

  All within our government who are complicit in these acts of treason will be given a short time to renounce their treason and re-affirm their oaths of allegiance to the United States of America and we the people. They will hold such banks and corporations accountable for their theft, fraud and conspiracy against the American people and the United States of America, declare all debts created by them, both public and private, null and void, seize whatever assets are in their possession and return them to we the people. They will define all business which takes profit without returning something of tangible benefit to the population a criminal practice. They will be given a short time to fulfill their constitutional obligation to create and manage a debt free public currency of whatever form they deem necessary, which will exist simply and only to facilitate the creation and consumption of production and services by the population and exist for the sole and exclusive benefit of the people of America. They will immediately and by whatever means necessary, issue this currency into circulation among the population in sufficient quantity to restore the United States economy to the extent where sufficient currency is maintained in circulation at all times in order to pay for the full value of all useful production and services which the population is able to generate for all time to come. They will be given a short time to restore all constitutional freedoms to their fullest extent. They shall within a reasonable time make such constitutional amendments as are necessary to permanently secure every aspect of our national currency and its management exclusively to congress, where it can no longer be usurped by private interests in further attempts to reduce us under absolute despotism. They shall within a reasonable time abolish the 16th amendment of the United States Constitution and secure exclusive rights to loan and collect interest on the United States currency to congress and to state and local governments to fund their operations in lieu of taxes and they will ensure full public access to the currency on a local level, maintaining accounts, issuing loans and providing all essential financial services to the population.

  Upon the failure of this number of people within the government to do so, we the people will fulfill our right and our duty to abolish the current form of Government and provide new safeguards for our own security by whatever means are necessary.

  We the people of the United States of America have had enough. The evils have become insufferable and we are not going to take anymore. This better happen soon !

 17. Het wordt tijd, dunkt me, dat de moderator van de Vrijspreker de lappen Engelstalige tekst gepresenteerd door jack gaat beschouwen als een vorm van spam. Een ongewenste reclame uiting voor een product waar voorstanders van non-agressie onmogelijk achter kunnen staan en zonder dat het de Vrijspreker ook maar een cent oplevert. Daarbij is herhaaldelijk gebleken dat de heer jack helemaal niet open staat voor enige discussie en zijn MPE-mantra blijft herhalen en en passant pleit voor geweld tegen economen van de Oostenrijkse School. Het reageerdersgedeelte op de Vrijspreker is – ik kan het mis hebben – in de eerste plaats bedoeld voor opmerkingen, aanvullingen en serieuze discussie en niet voor het propageren van zaken die haaks staan op het non-agressieprincipe. Een ander geluid op de site is, dunkt me, prima en zelfs wenselijk, maar niet als dit andere geluid een vorm aanneemt van een propagandistische monoloog, ten faveure van een anti-libertarisch wanproduct, in de Engelse taal. Dit wou ik even kwijt.

  jack [26] reageerde op deze reactie.
  Jack [36] reageerde op deze reactie.

 18. @Oscar [25]:

  Stop de Crisis is het onderwerp, en omdat jullie van oplossingen verstoken blijven en rond blijven draaien in jullie gouden doosje met hypocriete opvattingen en idealen is een andere geluid met echte oplossingen meer dan gewenst voor de neutrale toeschouwer. Elkaar naar de mond praten staat vrijwel altijd haaks op innovatie zoals u zelf ook al aangeeft.

  De Engelse taal lijkt me geen probleem gezien het aantal Engelse publicaties op deze site.

  U bent de agressor die echte oplossingen in de weg staat.

  It doesn’t matter what *I* or anyone else means “to solve,” it matters what the very process of solving means — which always determines absolute solution.

  Your pretended reform has not yet made yourself fit to discuss (or evidently even perceive) solution, for obviously, if “inflation” and “deflation” are defined respectively as increases or decreases in circulation per represented wealth, therefore there is one and one only solution of inflation and deflation, which is to maintain a circulation which at all times is equal to the remaining value of represented wealth. This solution itself requires eradication of interest and a schedule of payment which retires principal (only) at the rate of consumption or depreciation of the related property.

 19. Nu is Oscar al de agressor, gaat hard op die manier.

  Waarom zou de Oostenrijkse economische school geen alternatief zijn voor het huidige socialistische stelsel? Deze economen hebben de diverse crises goed verklaard en voorspelt. Niet door tekeer te gaan tegen interest (sterker nog, ze geven duidelijk aan wat interest is, een tijdspreferentie), maar door een vrije markt aan te prijzen waar de overheid over geld in ieder geval niets te zeggen heeft.

  Oscar [30] reageerde op deze reactie.
  Jack [31] reageerde op deze reactie.

 20. @jack [23]:

  Hi Jack;

  Bingo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, your thinking and analyzing instead of believing, and all of us who have, have arrived at the same conclusions, as did Franklin and the colonies so many years ago as well who actually made this work.

  Well i agree with absolutely everything you say here and all common sense and reason dictates it to be true, you’ve done the math, as have many of us here and it simply cannot work. The only conclusion i can draw about Austrian Economics is that it is a philosophy invented by Banks in order to fool people who have had enough of them into giving them a second chance to establish the power they have today the same way they have already established it, because it is nothing more than reverting back to the system through which this was already accomplished. People need to think as opposed to trusting and believing and you have done just that, along with many others.

  In regards to Ron Paul, i’ve said this before and i’ll say it again. I find it absolutely inconceivable that he has not already considered and thought of the same things we have, but with his massive public following, if he were to breathe a single word about free public currency at this point the banks would have him assassinated within 24 hours and he knows this too. Christ they’ve already killed 3 elected Presidents who represented a threat to their power and tried to kill a 4th so whats one popular congressman in comparison ?. If i were in his position what could i do other than parrot some established philosophy which those with the power to destroy me could accept, until i was actually in a position to do something about it and destroy them instead ?. When i look at Dr. Paul’s voting record, he has come out on the right side of freedom and in the interests of the population on pretty much every issue he’s been involved in and whatever he has proposed has or would have contributed toward this end, first and foremost the “Audit the FED” bill. Based on this i have developed a certain amount of faith in him, a lot of faith in fact and trust that things at the present point may not be as they seem and that he may not be saying what he actually thinks for the aforementioned reasons. He can’t say this, but we all can because it is 350,000,000 of us against 1/2 dozen banking families and although they can easily kill one of him they can’t assassinate all of us.

  Bottom line is we as a population have to act together and destroy the power which would and already has prevented us from having a chance to vote for him in the first place, and when and if we manage to elect him, we will find out what he really thinks. If he actually believes what he is telling us now, i expect he is still more likely to change this belief and act in our interests than any of the current body politic which has been established in the service of the banks, but i don’t see how he could. The conclusions you have drawn and which so many of us have drawn as well are so obvious and apparent that i don’t see how he could. I guess we’ll simply have to figure out a way to elect him in order to find out what he really thinks on this, as right now we have know way of knowing nor would it be possible for him to tell us.

  Wonderful post Jack, based on hard science and mathematics, with not one single ounce of theory, keep them coming.

  Thanks 🙂

  Jack [29] reageerde op deze reactie.

 21. @David [28]:

  Hi David,

  If we were building a bridge…
  Then the pretended engineer who was concerned more what color and style it was given, who insisted that parts be designed wrong, would raise the ire and attention of every legitimate engineer.

  They would be offended by the very form of the first’s assertions. So it is with Mr. Paul; no one with credible ideas can fail to be offended when counters are merely asserted — when there is no veritable argument; and particularly when any possible argument would be preposterous.

  The reason folks do this is they don’t understand or appreciate how legitimate ideas are developed. The difference then is that the developer of a legitimate idea presents it by its arguments — an entirely different, and necessary approach which so prominently distingushes the two.

  Ron Paul is a man of no more than assertions.

  A marked man.

  Sadly, Ron Paul is conditioned up to a level from where return becomes nearly impossible for him.

  Mike had half a dozen people in just the last 5 years — close friends and neighbors — present their personal appeal to him for MPE. He just will not answer. Evidently then, he knows he is wrong.

  My estimation of him therefore has plummeted.

  I can tell you that I have also been approached by folks who have known him for 30 years; and that I have been told uniformly that he hasn’t leared a damned thing about economics since the beginning.

  Worse of course, if you read some of Mike´s articles… you’ll find references into the developmental “thinking” (as opposed to true science) of “Austrian economics.” It’s all so blatantly preposterous, it’s really unbelievable — from its general rejection of math, to its pathetic proposition that the only substantial resistance to “interest” ever, is merely sentimental (originating in religion).

  When it comes down to it, we can let them charge their interest; but they won’t get any but for a few extreme cases which yet subvert vital objects of economy. If they want to throw all the vital principles away, why do they even enter the discussion? why don’t they say, “We don’t give a flying f if there’s two or one or no solutions for inflation and deflation, systemic manipulation of the cost or value of money or property, and terminal multiplication of artificial indebtedness — THESE ARE THE VERY F THINGS WE WANT TO DO TO EACH OTHER! WE INSIST WE BE ABLE TO MURDER EACH OTHER TOO. F IT, THIS IS WHO AND WHAT WE ARE. WE’RE NOT ABOUT SOLUTION. WE DON’T CARE ABOUT PRINCIPLES; NOT IN OUR WORK; NOT IN OUR PLAY; NOT IN OUR CARS; NOT EVEN IN OUR WOMEN.

  The danger that I object to in allowing them to charge interest, is that any corrupt individual or entity can scoop up vital property and subvert the whole system — not by *issuing* the money, but instead by holding the people hostage to borrow even within the bounds of the system, that they must take debt at interest to afford some given property — with of course, this allowing the wealthy to leverage wealth into terminal profit — which or course is the very thing we are trying to prevent.

  Anyone who stands against the outlawing of interest therefore is a criminal.

  There is no just reason for this, because there is no need for it; and because its purposes are only corrupt.

  To tolerate interest is as much as to first outlaw rape, but provide later to legitimize rape, *even in every condition in which it might be commited*. It matters not then that we have restored the people’s right to issue their promissory notes — free of extrinsic manipulation, adulteration, or exploitation of those promises, or the natural opportunity to make good on them. Why not? Because these fool’s wont to retain interest preserves the very way to subvert the whole system. Who do they think they’re f fooling, that it’s just to preserve the temporary facade of prosperity of a few poor slobs?

  Anyway, thanks for the kind words and i´m really pleased to see more and more people with common sense here! There is hope so to say. I would like to invite you to speak with Mike and/or myself on this subject as we are about to launch a worldwide mandate within the next few months. This is going to be big with a server capacity to handle 10,000+ signature´s a minute. You can contact me through the End the ECB website.

  Our Money, Our Rights

  Cheers

  David [32] reageerde op deze reactie.

 22. @Robert [27]:

  “Nu is Oscar al de agressor, gaat hard op die manier.”

  Ja, ik vraag me af waar ik het allemaal aan heb verdiend .

  Ik heb begrepen dat jack het onverdragelijk vindt dat de economen van de Oostenrijkse School, die voor zijn part mogen worden opgeknoopt aan de hoogste boom, geen geweld willen gebruiken tegen mensen die geld uitlenen tegen rente.

Comments are closed.