We willen graag een ton gelukwensen uitspreken na de ramp met de mijnwerkers in Chili/

Op de eerste plaats aan de mijnwerkers die zo lang “begraven” waren en nu weer op de aarde kunnen “nederdalen”.En natuurlijk aan hun familie,  vrienden en relaties die ook deze mensen weer in hun leven terugkrijgen.

Maar ook aan de technici die de plannen bedacht hebben hoe deze mensen te redden waren. En aan de werkers  die de plannen hebben uitgevoerd en gefinancierd.

Een knap staaltje van samenwerking en solidariteit.

En toch willen we enkele kanttekeningen maken.
Op de eerste plaats is het walgelijk om te zien hoe allerlei politici en overheden het nieuws naar zich toetrekken en doen alsof die hele redding aan hen te danken is!!
Hoogstens hebben ze geld gestolen van anderen om de exercitie te financieren.

Op de tweede plaats zien we hier weer een heel ANDER  gebruik van het woord “VRIJHEID”.

Die mensen komen los van de fysieke begrenzing van een aantal vierkante meters en kunnen zich weer over veel grotere oppervlakten verplaatsen. (Zo ver als de politici toestemmen!!!)

Dit voordeel kun je “vrijheid” noemen.

Maar het heeft helemaal niets te maken met de sociale en politieke Vrijheid waar we in het libertarisme over praten, of voor vechten.

Daarin willen wij “vrij” zijn van geweld (en dwang en fraude) van andere mensen. Vrij van geweld en dwang dat aan mensen via politici wordt opgelegd.

Net als die mijnwerkers “vrij” willen zijn van de ruimtelijke begrenzing, zo willen wij vrij zijn van het geweld en dwang van politici, en meestal gelegitimeerd door een democratische stemmenritselarij.

Zo lang de meerderheid niet begrijpt wat Vrijheid betekent in de omgang met andere mensen, zal ieders vrijheid (en welvaart, en eigendom)  in gevaar blijven.

Ideeën om dat beter bekend te maken, en actieve hulp om dat beter bekend te maken, worden op prijs gesteld.
Stuur naar: < info@vrijspreker.nl  > of reageer hier onder.

9 REACTIES

 1. @Vilseledd [1]: De belastingdruk schijnt er lager te zijn. En de economische vrijheid groter (minder regeltjes).
  ’t Is dat ze er bij tijd en wijlen met een aardbeving te kampen krijgen, anders zou ik een verhuis naar Chili wel zien zitten.

 2. @Vilseledd [3]:

  De Limburgse mijnen moeten weer open. Het was een grote fout van Den Uyl ze begin jaren 70 te sluiten. Limburg is er daarna economisch nooit meer bovenop gekomen (het is nu zelfs een krimpregio).

  Links heeft ook nog de RSV (scheepsbouw), DAF/NedCar (auto’s en trucks) en Fokker (vliegtuigbouw) debacles op hun conto.

  Bud [8] reageerde op deze reactie.

 3. @Vilseledd [5]:

  a. Kwam door de vakbonden. Géén vakbonden=winstgevende mijnen (zie Chili) Alternatief is verder automatiseren en minder personeel (dat dan wel topsalarissen verdient) Energie heb je nooit genoeg!

  b. Uitkeringstrekkers waarvan de uitkering is gestopt

  c. Limburg ligt hoog genoeg

  Vilseledd [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Peter de Jong [6]:

  a. De vakbonden komen op voor de rechten van de mijnwerkers. Je opmerking doet me vermoeden, dat je vakbonden wil verbieden. Lidmaatschap van een socialistische vakbond kon je je baan kosten. De katholieke vakbonden kletsten mee met de mijndirectie; als die iets deden voor de mijnwerkers, dan kwam de winst niet in gevaar.

  b. ik ben meer voor mensen, die roepen, dat de mijnen weer open mogen.

  c. Fijn, maar er zijn wel huizen gebowd op dit voldoende hoge land. Die bouw je nu eenmaal op het land, niet erin. En als Holland onder water staat, dan kan Limburg flink verdienen met grond en vastgoed.

Comments are closed.