De Vrijspreker ontving van “Anarchiel” een uitnodiging om mee te doen een succes te maken van de vrijheidsparade die zij organiseren op 23 oktober. Onze eerste impuls was:”Ja natuurlijk!”. Maar na lezing hebben we toch ernstige twijfels, en kunnen we deelname niet aanraden. In tegendeel.

Toch willen we het vermelden en tevens uw mening vragen over deze gang van zaken. En uiteraard de beslissing aan uzelf over laten.

We beginnen met de uitnodiging:

Geachte mensen, burgers, belastingbetalers, vrijdenkers, internetters, anarchisten, realisten, complotters en activisten!

Wij roepen iedereen op om op 23 oktober om 12.30 op het Malieveld in Den Haag te verzamelen voor een protestmars tegen het vertrouwenbeschamende en vrijheidsbeperkende kabinet. Belangrijker nog, om duidelijk te maken dat wij staan voor zelfbeschikking en klaar zijn met manipulatie vanuit een corrupt systeem. Wij zijn mensen die gewoon hun leven willen leiden op hun eigen individuele manier, zonder daarbij iemand anders dwars te zitten. Dit wordt grotendeels beperkt door regels die vaak alleen bestaan om ambtenaren aan het werk te houden.

Hoewel we het niet helemaal eens zijn met de oproep van <ahref=”http://www.rekeningretour.nu/” target=”_blank”>Rekening Retour</a>, die op hetzelfde moment een manifestatie organiseren in Den Haag, zullen we ons aansluiten bij deze groep om solidariteit te tonen en gezamenlijk een krachtig signaal af te geven.

Wij zijn niet te karakteriseren als rechts of links, of zelfs het politieke midden. Het hele circus bestaat uit vriendjes politiek en belangenverstrengelingen en is slechts een afleiding om u als burger (belastingslaaf) een vals gevoel van inzet te geven. Echte verandering komt uit de mens zelf!

Geld wordt letterlijk uit het niets gecre?erd door centrale banken, overheden en het IMF. Het is belangrijk dat de massa dit doorkrijgt en opkomt voor hun recht als vrij mens, want binnen dit geldsysteem en schijndemocratie gaat het nooit meer beter worden.

Het is overduidelijk dat reguliere media ons niet vertelt wat er aan de hand is. Zij dienen immers de belangen van grote corporaties, multinationals, verzekeringsmaatschappijen, regering/koningshuis en elitaire groepjes waar zij zelf deel van uit maken. Dit kunnen zij niet lang volhouden, zeker niet als de massa de straat op gaat, en ook zeker niet omdat de kennis en misstanden nu steeds vaker wel aan het licht komen via het internet. De economie is afhankelijk van jou! en niet andersom. Jij, wij kunnen veranderen, weg van politiek, samen uit eigen kracht cre?ren.

In grote delen van Europa krijgen mensen het door. Wij zijn slaven van dit systeem! Moderne geldkoeien die geheel uitgemolken worden om anderen nog rijker te maken. In Griekenland, Spanje, Portugal, Duitsland en Belgi? zijn er al vele protesten, de mensen laten horen dat er NU verandering dient te komen. Nu is het aan Nederland, retour met die rekening!

De wereld is niet in ??n enkele dag te veranderen, maar we kunnen er wel een begin mee maken. Vaak wordt een demonstratie ervaren als iets negatiefs, maar de Vrijheidsparade ziet dit anders, tijdens de loop maakt u al deel uit van de verandering en merkt u dat u niet alleen bent.

Aangezien niets doen geen optie meer is, loop mee en maak deel uit van de verandering! Onze slogan is dan ook: <b>Niet rechts of links, maar we kijken er dwars doorheen.</b>

Zaterdag 23 Oktober 12.30 op het Malieveld Den Haag.

———————————————————

Al lezende werden onze gevoelens minder positief, maar toen we meer over de organisatie lazen, sloegen die door in negatief.
Zie hieronder:

————–REKENING RETOUR

Wie wij zijn?
Nederland stevent af op het meest rechtse kabinet in haar parlementaire geschiedenis. De kern van haar agenda zal bestaan uit een meedogenloos bezuinigingsoffensief.

In plaats van dat de rekening van de crisis bij de meest draagkrachtige burgers wordt gelegd, zullen de zwakste schouders van de samenleving de zwaarste prijs moeten betalen. Dit is onnodig, het is onrechtvaardig en het zal maatschappelijk meer kapot maken dan komende generaties lief zal zijn.

Daarom zijn we met diverse politieke en maatschappelijke organisaties en netwerken in zowel vakbeweging als universiteiten, samengekomen om onze krachten te bundelen tegen de dreigende bezuinigingen. We willen progressieve alternatieven zichtbaar maken en op een zo breed mogelijke manier verzet helpen samenbrengen.

Met een voorloper van dit initiatief organiseerden we in september 2009 een omsingeling van De Nederlandsche Bank, om te protesteren tegen het feit dat de prijs voor het redden van banken bij burgers werd neergelegd (zie het verslag van AT5). In mei 2010 organiseerden we een bijeenkomst over de vraag hoe we verzet kunnen organiseren tegen de Haagse bezuinigingsplannen. Daaruit is Rekening Retour ontstaan. Met deze coalitie-in-opbouw ondersteunen we sociale strijd, organiseren we lokale bijeenkomsten en acties en houden we op zaterdag 23 oktober een manifestatie in Den Haag. We nodigen alle organisaties en individuen die een vuist willen maken tegen het asociale crisisbeleid uit om zich aan te sluiten.

—————————————————-
De oproep voor de manifestatie van zaterdag 23 oktober wordt onder andere door de volgende organisaties ondersteund:

Bijstandsbond Amsterdam
Comité SOS
DIDF ARBEIDERS UIT Turkije in NL
Doorbraak Een krant met een herkenbaar en vooral strijdbaar links geluid.
EARN Europees Anti-Racisme Netwerk) is een beweging van zwarte kaderleden van verschillende FNV- bonden,
HTIB Turkse arbeidersvereniging in NL
FNV Vecht voor je Recht
Griekenland is Overal
Internationale Socialisten
Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland
Nederland Bekent Kleur
Nederlands Palestina Komitee
SAP/Grenzeloos
Socialistisch Alternatief
SP Zaanstreek
Steuncomité Sociale Strijd Amsterdam
VEK-SAV
—————————————- 

VRAAG:

Er zijn voldoende libertariërs die bereid zijn om mee te doen aan acties die niet 100 % libertarisch zijn.
Reeds eerder discussieerden we hier over de voor en nadelen van wel of niet meedoen als een actie gericht is op een (ook) libertarisch onderwerp en doel.

Logisch dat er daarbij grenzen zijn, maar in het onderhavige geval lijken de toelaatbare grenzen om aan een actie mee te doen zeer ruim overschreden te zijn.

Wat vindt u?? Kunt u de grenzen van wel/niet meedoen formuleren?

32 REACTIES

 1. Ik denk dat Chiel in principe ook libertarisch is.
  Hij noemt zich anarchistisch, wat “zonder leider” betekent.
  Dat is toch ongeveer hetzelfde als waar een libertarier in gelooft?

  In ieder geval zal iemand de gigantische overheidsschulden moeten betalen.
  En ik heb er weinig zin in.

 2. Er is op onderdelen inderdaad overeenstemming aangaande de probleem defintie (oa monetair beleid, overheid, kritisch zijn tov main stream media). De oplossingen die zij voorstaan zijn echter totaal anders.

  Libertariers verwerpen altruisme, deze groepen leven ervan. Termen als sociale strijd. Walgelijk! Deze demonstratie ziet als oplossing meer belasting en meer overheid en meer herverdeling.

  Deze oplossingen zijn anti libertarisch. Een demonstratie die op altruisme gebaseerde oplossingen voorstaat is volgens mij niet de (beperkte) steun van libertariers waardig. Dat lijkt me de grens die niet overschreden moet worden, omdat we anders tegen onze eigen grondbeginselen demonstreren.

 3. Ik denk dat er los van minarchisme en anarcho-kapitalisme nog een derde hoofdstroming is binnen het libertarisme: links-libertarisme ( http://en.m.wikipedia.org/wiki/Left-libertarianism )
  De term zal Chiel denk ik niet bevallen, maar hij valt wel een beetje binnen die categorie. Ik lees graag op anarchiel.com en daar zie ik veel artikelen die focussen op de “linkse” kant van het libertarisme. Hoewel dat zeker niet de hele lading dekt, het is eigenlijk een mengelmoesje van een aantal smaken. Wellicht dat hij daarom minder moeite heeft met het publiek wat er komt. Op de dutch tea party kwamen er ook nogal wat rechtse non-libertarische politici.
  Ik denk niet dat het de taak van Vrijspreker moet zijn om een bepaalde smaak te dicteren, zolang iedereen maar wel zijn eigen standpunt naar voren kan brengen. Het non-agressie aspect moet wel herkenbaar zijn.
  Ik heb altijd meer respect voor de doeners dan de praters en aangezien Chiel onmiskenbaar tot de laatste soort behoort geef ik hem mijn zijn actie het voordeel van de twijfel. Wel ben ik benieuwd of hij minimaal het non agressie principe onderschrijft en hoe hij van plan is zijn boodschap los van de andere boodschappen te presenteren.

 4. Naar mijn mening dienen de staatsschulden helemaal niet betaald te worden.
  Het zijn kosten door iemand gemaakt die sopeculeert in menselijke arbeid en deze arbeid en mensen levens als onderpand heeft gebruikt voor een lening.
  Dit is slavenarbeid en dit is verboden en illegaal, als een crimineel schulden maakt betaalt het volk hier ook niet aan mee en daarom dient de schuld kwijtgescholden te worden.

  Als dat niet gebeurt zullen de mensen die hun handtekeningen hebben gezet voor het verkrijgen van de leningen om schuld te creeren dit persoonlijk moeten betalen incl de koningin.

  hun staats kapitaal en prive kapitaal dient hiervoor aangebroken te worden gezien hun de personen zijn die de lening hebben afgesloten en niet het volk, die geen zeggenschap heeft gehad in het vragen van die lening.
  (zonder lening is schuld ook onmogelijk)

  Mevrouw van Amsberg dient naar mijn mening al haar persoonlijk eigendom te verkopen en in te zetten om die schuld af te betalen gezien het met haar toestemming is gebeurt, en zij zelfs grondwettelijk hier verantwoordelijk voor is.

  Misschien mag ze nog 2 ton houden voor een huisje en 10.000 zakgeld tot ze een baan kan vinden in de private sector.. maar de schuld moet wel afbetaald worden, hoer dan ook. Maar niet door het volk maar de verantwoordelijke criminelen die gehandelt hebben in het leven van mensen en ook nog eens hun nageslacht.

  Rekening terug verlangt echter dat de sterkere (succesvolle ondernemers wellicht) de lasten moeten gaan dragen terwijl mensen die minder kunnen ontzien worden.
  Dit is niet eerlijk maar dit is eigendom schending eerste klas door een armere meerderheid tegen de rijkere minderheid.

  En dit moet dan ondersteunt worden door het geweldsmonopoly van de overheid.

  hier kan een Libertarier onmogelijk achter gaan staat die het NAP ondersteunt.

 5. @Devidas [4]:
  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/00765p46.htm
  Ja altijd weer het gezever van de etatist.
  Door te zeggen dat libertariers gelijk staan en contact hebben en onderhandelingen doen met “neo fascisten”Als iets tegen een vorm van geweld is en fascisme dan is het wel de aanhanger van het non-agressie principe.

  Daarbij dus ook de staatsgreep in afrika d.m.v. geweld.

  Wederom een zwak stuk van een ongelukkige die geleerd heeft te spellen, en geen vermogen heeft tot nadenken maar enkel het herkouwen van vastgestelde en afgedwongen meningen door die zelfde overheid, die hem ongetwijfeld een flinke bak subsidie toeschuift.

  Misselijk word ik van die mensen.

 6. Naar mijn idee zijn er twee manieren om overheidskritisch te worden:

  1. de libertarische manier die concentreert op de macht van een overheid en als oplossing een volledig wetenschappelijk non-agressie principe biedt

  2. de “anarchiel.com” manier (om even te generaliseren) die concentreert op de gevolgen van dit systeem en geen adequate oplossing biedt

  Daarom ben ik van mening dat wij libertariërs gewoon door moeten gaan met onze gedachten te verspreiden. Op deze manier kan iedereen inzien dat wat er ook mis gaat met dit systeem (alles), het negeren van het non-agressie principe altijd de oorzaak is.

  Bij deze parade lijkt het me echter niet echt plausibel dat een ‘belasting is diefstal’ spandoek gewaardeerd zal worden door de organisaties.

  Trouwens, Chiel zelf is in mijn ogen gewoon een libertarische ondernemer. Zie bijvoorbeeld ook dit recente artikel van zijn hand.

 7. Ikzelf vind dat de doelstel en de motivatie er achter teveel afwijkt van waar ik me mee bezig wil houden. Ik zou graag zien graag dat het pure libertarisme ook gezien gaat worden – en zie de libertarische beweging liever meer als een beweging vanuit een fundamentele onderbouwing dan een issue/probleem-gerichte, protesterende groep. M.i. kan je beter voor iets zijn en dan vervolgens iets voor-doen.

  Zie ook: mijn commentaar bij de Karel Want artikelen op dit blog.
  Devidas [27] reageerde op deze reactie.

 8. Sinds ik geschreven heb Dat lijkt me niks, oplopen met een stel neo-hippies, petjesdragers, sjofelmensen en koortsige moekes. Met zulk tuig wens ik mij niet te associëren. Ik heb het idee dat veel van die demonstranten ook zogenoemde positieve vrijheid, niet in de betekenis die Isaiah Berlin hier aan gaf, omarmen. Sommigen lijken me gewoon pure socialisten. is het nooit meer goed gekomen tussen Vrijheidsparade/Anarchiel en ik.

  In een artikel, geschreven door Jim Beam en gepubliceerd op zowel Anarchiel als op de Vrijspreker werd mijn tekst Zolang op het weerspreken van fascisme niet de doodstraf staat, dient men fascisme te weerspreken. Om het even of het gaat om het fascisme van kaalkoppige speknekken met een tattoeage van een bebloede dolk op de schedel, lieve oude vrouwtjes, keverachtige padjepejers of macro-biotisch etende veganistische punk-hippies met stinktruien, lapjeshonden, dreadlocks en vlasbaardjes. volledig verhaspeld en uit de context gehaald en gedaan alsof ik de demonstranten van de Vrijheidsparade zou hebben gekarakteriseerd.

  Ik ben uiteindelijk met een voorstel gekomen een demonstratie voor RECHTVAARDIGHEID te organiseren. Lekker oplopen met de Internationale Socialisten, de NCPN, Gretta Duisenberg, Samir A., NVU, de russische stalinistische nationaal-bolsjewiekische jeugdbeweging, Julius Streicher memorial fund, imam El Moumni, stichting Martijn, de anti-pedofielenvereniging, de jongerenorganisaties van alle politieke partijen die in het Nederlandse parlement vertegenwoordigd zijn, Pax Christi, Osama bin Laden, Millieudefensie, de topmannen van Shell en ABN-Amro, Greenpeace, Wouter Bos, Nout Wellink, Ben Bernanke, Trichet, Al Gore, man made global warming sceptici, katholieken, protestanten, moslims, joden, boeddhisten, hindoes, jehova’s getuigen, rastafari’s, mormonen, atheisten, agnosten, vrijdenkers, satanisten, de Paus, de Dalai Lama, libertariers, liberalen, socialisten, communisten, democraten, christen-democraten, fascisten, nationaal-socialisten, monarchisten, Marc Dutroux, homo-organisaties, het anti-homo corps, een Ander Joods Geluid, Likud Nederland, Bont voor dieren, beroepsvereniging voor de pelsfokkerij, AFA, Blood and Honour…..allemaal, zij aan zij, gezellig demonstreren voor één gemeenschappelijk doel: RECHTVAARDIGHEID!

  Dit artikel roept deze dingen in herinnering. Maar de Internationale Socialisten en Nederland Bekent Kleur zijn vele malen erger dan welke linkse hippies dan ook. Ik beschouw deze organisaties als uiterst vijandig. Extreem anti-vrijheid. Het foutste van het foutste extreem-links dat in Nederland actief is.

 9. Hm. Ik wil toch zelf even bekend gemaakt hebben dat deze Vrijheidsparade helemaal niets met mij te maken heeft, dat ik sowieso niet meer betrokken ben bij de organisatie van parades en dat de referenties naar “Anarchiel” dus niet helemaal juist zijn.

  Ik zal zelfs niet aanwezig zijn bij de Vrijheidsparade van 23 oktober. Ik heb tegenwoordig wat andersoortige opvattingen 🙂 En wat twijfels en dergelijke betreft, ik heb enorme twijfels bij het Rekening retour verhaal. En dat heb ik ook duidelijk verwoord:

  http://anarchiel.com/stortplaats/toon/protesteer_donderdag_tegen_kabinet_tijdens_bordesscene_paleis_huis_ten_bosc#c48767

  Tot zover. Kortom: Anarchiel heeft helemaal niets met deze actie te maken 😉

  Oscar [13] reageerde op deze reactie.

 10. Nogmaals:

  De Vrijheidsparade en Rekening Retour zijn twee losstaande initiatieven die elkaar halverwege de dag opzoeken/samensmelten.

  De vrijheidsparade staat los van anarchiel of welke organisatie dan ook, en wordt georganiseerd door (gewone) mensen…

 11. Pardon. Ik lul een partij uit mijn nek met die link die ik in mijn vorige comment plaatste aangezien die niets met 23 oktober te maken heeft. Mijn excuses. De rest van de boodschap blijft trouwens wel gewoon staan 😉

 12. Rechts,links,rechts,links denk nog toch eens VOORUIT!

  Oscar als je RECHTVAARDIGHEID toch zo belangrijk vindt bedenkt dan eens een visie waarvan ieder weldenkend mens overtuigt kan worden doormiddel van argumenten.
  Niet iedereen goed maar wel een zo diverse mogelijke groep, libertarische maar dan ook een beetje positief ten op zichte van buitenlanders en de minder vermogende medeburgers en ja vergeet ook mensen die de natuur belangrijk vinden niet.

  Oscar [18] reageerde op deze reactie.

 13. @Igor [17]:

  Dat van RECHTVAARDIGHEID was om aan te tonen dat sommige leuzen te breed en niet eenduidig genoeg zijn om je achter te kunnen scharen.

  Demonstreren ‘Tegen de regering’ is mijns inziens contraproductief als de meeste demonstranten tegen de regering zijn omdat de regering naar hun wens niet genoeg aan herverdeling doet.

  Demonstreren voor ‘Vrijheid’ is mijns inziens contraproductief als de meeste demonstranten voorstander zijn van positieve ‘vrijheden’.

  Ook al zitten er mensen tussen die als persoon helemaal de beroerdste niet zijn, linksmensen zijn niet bepaald mijn politieke vrienden.

 14. Anarchisten hebben slechts één overeenkomst met libertariërs: ze moeten niets van de overheid hebben. In die zin zijn ze strijdmakkers.

  Een belangrijk verschil is echter dat anarchisten privaat eigendom afwijzen (of beter: zeggen af te wijzen), ze zijn van mening dat iedereen recht heeft op het vruchtgebruik van wat dan ook, zonder dat “wat dan ook” daadwerkelijk te bezitten. Dit staat natuurlijk haaks op de gedachtengang van een libertariër.

  In de praktijk blijken anarchisten stiekem toch voor privé-bezit. Stel ze slechts de vraag: “Wat zou jij er van vinden als ik ’s nachts je slaapkamer binnen kwam om je bed op te eisen?” Je krijgt dan gegarandeerd te horen: “Ga weg gek, dit is mijn huis!”

  Mijn conclusie is dat ware anarchisten dus een goede “strijdmakker” zouden kunnen zijn in het bestrijden van een gemeenschappelijke vijand . Na het bereiken van het gemeenschappelijk doel, zal ieder zijn weegs gaan. Waarna er een mogelijk nieuw conflict dreigt, omdat de anarchisten dus het private bezit van de libertariërs niet zullen accepteren. Maar dat is dan 😀

  Het rijtje met steunbetuigingen echter doet mij voor nu het ergste vermoeden. Ik loop dus in elk geval niet mee.

  Oscar [20] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [25] reageerde op deze reactie.

 15. @Ron A te A [19]:

  “(of beter: zeggen af te wijzen)”

  Klopt. Ik heb wel eens een zakmes uitgeklapt en gevraagd aan een zelfverklaarde anti-eigendom anarchist of hij voorover wou bukken opdat ik een nier eruit kon halen. Na een lange discussie heb ik die persoon over kunnen halen te verklaren dat hij meer recht op dat lichaam had dan een ander. Dat was al heel wat. Een stap verder ging hij niet. Voedsel en water beschouwde hij niet als bezit. En het eigen lichaam wou hij geen bezit noemen.

  “Je krijgt dan gegarandeerd te horen: “Ga weg gek, dit is mijn huis!””

  Ja, en dat is helemaal curieus als de persoon in kwestie in een kraakpand woont. 🙂

  Ik vind hele extreme conservatieven, van het soort dat in de VS vaker voorkomt dan in Europa, betere strijdmakkers. Maar helaas zijn die etatistisch. Als de conservatieven het anarchisme zouden omarmen en de anarchisten eigendomsrechten dan zou het al een stuk beter zijn.

  Slappe Zuigvis [21] reageerde op deze reactie.
  Peter de Jong [25] reageerde op deze reactie.

 16. Het is meer een kwestie van contact maken met mensen.
  Er is een massa, dus je kunt ook op je eigen manier jouw boodschap verspreiden.

  Dat is zelfs aan te raden omdat de onvrede gevoed dient te worden met kennis.

  Dus kom ook vliegeren +++

 17. Wat ik proef van alle meningen en ook het verhaal is dat we alle niet eens zijn met de manier waar op nu alles geregeld wordt door de overheid. Door te gaan demonstreren los je nog steeds niets op. Want je blijft in de pas lopen met het huidige systeem. Willen we over ons eigen leven gaan bepalen, moeten anders gaan denken dan afhankelijk willen zijn van dit systeem d.w.z. zorg dat je eigen voorzieningen gaat treffen. Er zijn vast wel mensen onder ons die apparaten bouwen om onafhankelijk zijn het systeem o.a. energie opwekkers, waterzuiveraars, eigen moestuin, e.d. en zorg dat je geen schulden zelf hebt bij de banken. Want dan ben n.l. niet meer zo afhankelijk en kun je veel meer zelf bepalen. We kunnen zelf ook een ruilmiddel maken, die alleen geldig is tussen de aangesloten leden, op deze manier kan je diensten uitwisselen onder elkaar waar geen belasting aan de overheid wordt afgedragen omdat alles in natura gaat.

  Denizzz [24] reageerde op deze reactie.
  Devidas [26] reageerde op deze reactie.

 18. @Qvic [23]:

  Dingen als eigen moestuin, ekodorp, ruilen, consuminderen doe ik al/ werk ik reeds aan mee, betekent niet dat je dat achter je toetsenbord kunt blijven zitten tot de rest ervoor klaar is

  Een gezamelijk dagje op stap maakt wel verschil, zo moet je de vrijheidsparade zien, gewoon een grote meeting van gelijkgestemde. En natuurlijk verander je die dag niks aan de overheid, maar misschien verandert er wel iets in je hart 😉

  Ik hoop toch een paar vrijspreker tegen te komen zaterdag, wellicht tot dan!

 19. @Ron A te A [19]:
  @Oscar [20]:

  Het is altijd erg verwarrend als linkse en rechtse anarchisten door elkaar lopen! Hun opvattingen zijn fundamenteel verschillend.

  Linkse anarchisten erkennen overigens wel degelijk eigendomsrechten. Zij zijn daarin zelfs consequenter dan anarcho-kapitalisten.

  Stel je bent een links anarchistische pionier die op een mooie plek in de wildernis zijn huis wil bouwen. Dan kan je een stuk grond met bomen homesteaden, de bomen kappen en daar een blokhut van maken.

  Linkse anarchisten menen echter, dat alle natuurlijke resources aan de gehele mensheid (ook toekomstige generaties) toebehoren. Je kan als individu een resource wel bezitten, maar nooit in privé-eigendom hebben.

  Die bomen zijn dan geen eigendom van de pionier en de blokhut dus ook niet. Links anarchistische homesteading is overigens al mogelijk als iets niet in gebruik is (kraken van een leegstaand huis bijv). Je kan als mens dan nooit meer bezitten dan je daadwerkelijk gebruikt.

  Een ander kan gebruik maken van de blokhut als de pionier er niet is, maar moet de pionier dan wel compenseren voor de arbeid die hij in de bouw heeft gestoken. Dit laatste ‘vergeten’ veel linkse anarchisten gemakshalve vaak, of ze gaan er van uit dat mensen zoveel van elkaars spullen gebruiken dat dit de arbeid die men er in heeft gestoken wel compenseert (vergelijk het gebruik van open source software).

  Je ziet deze opvattingen ook terug in de linkse visie op intellectueel eigendom (IP). Zolang een kopie de oorspronkelijke bedenker niet hindert in het gebruik is het niet nodig die bedenker voor zijn arbeid te compenseren, vindt de linkse anarchist.

  Toch is men hierin consequenter dan anarcho-kapitalisten, want linkse anarchisten menen dat ideeën ook behoren tot de natuurlijke resources en die kunnen nooit het eigendom van 1 individu zijn (bij anarcho-kapitalisten uiteraard wél, maar de meesten delen toch de linkse opvatting over IP).

 20. @Pallieter Koopmans [8]:

  Ik paste je comment even hier, want er gaat toch niemand klikken:

  Reageer op deze reactie
   
  Reactie van Pallieter Koopmans (18-10-10, 14:56) 14
  Het probleem met de libertarische beweging is dat mensen wel veel willen, maar dat het niet samenkomt tot een resultaat wat zichzelf in stand kan houden en verbeteren/groeien … er zijn veel dingen geprobeerd, veel mensen hebben er tijd en energie in gestoken (en ook geld). Het blijven tot nu toe vooral ideeen en concepten of projecten die half of niet van de grond komen. Noot: tuurlijk zijn er ook acties en activiteiten geweest die wel een impact hadden en sommige nog hebben (denk aan: Vrijspreker, MV, etc).
  Mijn visie nu zeker n.a.v. de Marketing Meeting in Zwolle en mijn gesprekken met een aantal direct betrokkenen is dat we niet weten wat ons als beweging de sleur kan laten doorbreken. Wat er voor kan zorgen dat we een vliegwiel aan het draaien krijgen dat voldoende massa/gewicht heeft om meer dan alleen zich zelf in stand te houden, maar een fundament kan faciliteren aan iedereen die bezig wil zijn.
  Ik geloof er niet meer in dat we dat op korte termijn zelf voor elkaar kunnen krijgen; daarvoor zijn er al teveel slimme mensen geweest die hier in Nederland dingen hebben willen doen die niet goed gelukt zijn.
  Ik stel daarom dus ook voor dat we die kennis elders gaan zoeken daar waar het wel al goed gaat zodat we ons op een trein kunnen zetten die al grotendeels de goede kant op gaat – dat we kunnen aanhaken op een vliegwiel wat al voldoende massa & snelheid heeft om over de drempels heen te komen die we hier in Nederland telkens weer ervaren als we iets (nieuws) willen gaan doen.
  Ik ga binnenkort een maand naar Amerika ga om de kennis/kunde te verzamelen en vertalen naar de Nederlandse taal & situatie + om onszelf te koppelen aan die trein c.q. dat vliegwiel zodat we hier in Nederland ook een goedlopende libertarische beweging krijgen.
  Geloof je ook dat er nu eens fundamenteel onderzoek gedaan moet worden en dat er serieus & hard gewerkt moet gaan worden om het libertarisme in Nederland groot te krijgen? Word dan lid van de LP, doe zaken met bedrijven van libertariers, lees libertarische boeken & website, maar vooral: bundel de kennis/kunde/energie! Ik weet dat dat laatste nog TE LASTIG is (vandaar mijn beklaag en mijn voorstel), dus doneer NU eenmalig 10% (het deel wat je volgense de meeste geld guru’s zou moeten investeren in je eigen toekomst) van je netto maandinkomen aan het Libertarisch Centrum onder vermelding van “studiereis” en ik beloof je dat ik mijn uiterste best zal doen om die gebundelde kracht effectief & efficient in te zetten voor het vinden (en realiseren) van een permanente oplossing!
  Voor meer informatie, neem contact op met een actieve libertarier (er is teven een Engelstalige prospectus via een emailverzoek beschikbaar) – we zullen het samen moeten doen, maar we moeten wel eerst even over de eerste drempels heen. Investeer nu in je eigen toekomst als actieve libertarier, maak het mogelijk en sponsor de studiereis.
  Reageer op deze reactie

 21. Vrijspreker, anarchiel.com, meervrijheid, de LP, dutch tea party, jong libertarisch (en wellicht nog wat kleine vrijheidslievende blogs + mensen die niet tot een club behoren maar gewoon willen meedoen) moeten over de eigen schaduw (en eigen smaak) heenstappen en samenwerken.

  Dat samenwerken moet gebeuren via het (apolitieke) FIOT paraplu project (beste libertarische idee sinds jaren).

  Eerlijk gezegd is dat het enige wat me interesseert binnen het libertarisme in ons moerasje op dit moment. Al me komende stukjes op vrijspreker zullen dan ook daar over gaan.

  Pallieter Koopmans [29] reageerde op deze reactie.

 22. @Devidas [28]: zou het niet mooi zijn als er een (wiki) website pagina was waar je in 1 keer zou kunnen zien welke organisaties er allemaal zijn, wie de contactpersonen zijn, wat hun doelstelling/geschiedenis is, etc? Het FIOT project van Karel is inderdaad kwa originele insteek heel goed – maar het is helaas een slap aftreksel aan het worden. En daarbij, ook het FIOT project zal pas goed kunnen werken als er een plek is waar kennis en kunde samen kunnen komen; waar de broninformatie betrouwbaar is. Mijn studiereis en bijbehorende wiki-vul-project zijn m.i. daarin een van de eerste stappen. Zie ik dat correct?

  Ik ga in de komende dagen bezig om de Engelse tekst te vertalen naar het Nederlands: http://pallieter.org/www8/2010/10/20/building-a-dutch-libertarian-foundation-step-1-studytrip/

  PS: Bedankt voor het doorposten van mijn comment! Nu nog alle andere websites overtuigen mee te werken aan deze projecten!

  Devidas [30] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.