Maar het schijnt wel waar te zijn. We ontvangen net een bericht dat het huwelijk van ene prins William en zijn vrindin Kate de Engelse belastingbetaler 5 miljard pond (bijna 6 miljard euro) gaat kosten.

En dat in een tijd dat iedereen moet bezuinigen, waarin iedereen zoveel mogelijk aan productie zou moeten bijdragen.

De Telegraaf schrijft:

LONDEN – Door het aangekondigde huwelijk tussen de Britse prins William en zijn verloofde Kate Middleton zal de Britse economie vanwege een extra officiële feestdag zo’n 5 miljard pond mislopen.

De Britse minister-president David Cameron heeft de extra feestdag op 29 april inmiddels bevestigd.

Het Britse bedrijfsleven zal daardoor tussen 22 april en 2 mei slechts drie dagen actief zijn. Het huwelijk valt namelijk net tussen Pasen en de dag van de arbeid op 1 mei, een officiële vrije dag in Groot-Brittannië.

Ook zijn er zorgen dat werknemers zich in de drie overige dagen in de week dan maar ziek zullen melden, om zichzelf een hele week vrij te geven.

Volgens werkgevers zullen vooral kleine bedrijven lijden onder de vrije dagen. “De extra vrije dag had niet op een slechter moment kunnen vallen”, zo klinkt het.

Het huwelijk tussen William en Kate zal worden voltrokken in de Westminster Abbey.

21 REACTIES

 1. tsja er is nu eenmaal meer in het leven dan alleen maar de verafgoding van poen

 2. Als die berekening is gemaakt door simpelweg het nationaal product van die dag te nemen en dat als gederfde inkomsten te zien, is dat veel te simpel geredeneerd. Dat soort berekeningen werken niet als de Wet van Arcimedes.

  “Ook zijn er zorgen dat werknemers zich in de drie overige dagen in de week dan maar ziek zullen melden, om zichzelf een hele week vrij te geven.”

  Wat dacht je van gewoon vrij nemen?

 3. ach, hub wil alles graag opblazen met vermeende verontwaardiging tot schandaalniveau.

 4. ‘austerity programs’ wordt dat genoemd toch? Opgelegd door het IMF deze spaarzaamheid 🙁

 5. Als Britse belastingplichtigen betalen we alleen voor de beveiliging en gehele ceremonie eromheen. De ouders van kate Middleton zullen de huwelijksreis betalen. En het gemis aan productie vanwege 3 dagen stilte is natuurlijk gemakkelijk op te vangen door een incentive. Zelf reken ik daar in ieder geval op:-)
  Zo moeilijk is het allemaal niet…

  P.E. Middelkamp [9] reageerde op deze reactie.

 6. @LL [8]: Het zal dan wel allemaal zo moeilijk niet zijn in uw beleving, maar het blijft natuurlijk een idiote vertoning. Een vrije dag omdat er een stel trouwt? Ooit bij stilgestaan hoe deze duitsers aan hun vermogen en vooral privileges zijn gekomen? Door hard werken soms?
  Ik denk direct weer aan kleine hondjes, die zich onderdanig zo plat mogelijk op de grond drukken omdat er een grotere voorbij komt.

  LL [13] reageerde op deze reactie.

 7. href=”#comment-289139″>frank [2]:
  Als het maar andermans poen is.

  @Vilseledd [3]: @<a

  “ Als Britse belastingplichtigen betalen we alleen voor de beveiliging en gehele ceremonie eromheen.”

  Je brengt het best achteloos…
  Wat denk je dat dit gaat kosten? Op regeringsniveau, op gemeente niveau, in elk gehucht.
  Hoe vind jij het in vredesnaam goed, dat mensen die geen enkele waarde hechten aan dit soort ongein, geld afgeperst worden (belasting, gemis aan inkomsten), om voor andermans hobbies te betalen!

  Ik spaar briefjes van €500. Kan ik uw bijdrage tegemoet zien?

  Mavado [11] reageerde op deze reactie.
  LL [13] reageerde op deze reactie.

 8. “Wat denk je dat dit gaat kosten? Op regeringsniveau, op gemeente niveau, in elk gehucht.”

  Geen vijf miljard. Dit bedrag komt tot stand door het BNP per gewerkte dag te nemen. Het BNP wordt echter niet in precies 365 gelijke delen verdiend, vandaar mijn opmerking over de foute toepassing van Wet-van-Archimedes-achtige redenering. Hub Jongen mag naakt uit zijn bad de straat op rennen of achter zijn computer met zijn “Eureka!”; ik deel deze berekening niet. Leg maar eens de jaren naast elkaar met Kerst in het weekend en een schrikkeldag; je zult geen verschil zien. In jaren met wat minder werkdagen werken mensen wat harder, terwijl in jaren met meer werkdagen het verschil met dagdieverij wordt rechtgetrokken.

 9. @P.E. Middelkamp [9]:
  Ik zeg ook niet dat ik het er mee eens ben, maar dat de kosten van 5 miljard niet kloppen noch dat het bedrijfsleven 1.5 week stilligt. Ter vergelijking, tussen kerst en oud en nieuw hebben we dezelfde situatie (in de UK zijn 27 en 28 december net als 3 januari bank holidays omdat kerst en nieuwjaarsdag in t weekend valt) en ook dan zijn er genoeg die gewoon doorwerken incl ondergetekende omdat je daar gewoon een bonus voor krijgt. Mensen die werken, werken iets harder die dagen en krijgen er meer voor terwijl anderen vrij nemen en dus die bonus mislopen.

  @Mavado [10]:
  Ook hier. Lezen wat er staat. Ik heb niet gezegd dat ik het goed vind, ik zeg alleen dat de economie niet 1.5 week stilligt vanwege die bruiloft. De eventuele massale ziekmeldingen/vrije dagen worden gemakkelijk opgevangen.

  Niet over alles meteen in de “wat moet dat allemaal wel niet kosten” reflex springen hoor. Daar is het leven veel te kort voor.

  Mavado [15] reageerde op deze reactie.

 10. Hé, maar dat geld komt toch ook weer ergens terecht?
  Veel mensen verdienen er toch maar weer mooi een boterham aan?
  Ze schijnen genoeg geld te hebben, en zo komt het weer terecht bij degene die het goed kunnen gebruiken.
  En ja, 70-80% vloeit dan weer via belasting en btw(TVA) weer terug naar degene die het feestje organiseren, we blijven lachen!

  Vrede

  Mavado [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Mavado [15]:
  Ik hoorde vanochtend in t RTL nieuws dat er een run op tickets is van Nederlanders die hier in Londen de plechtigheden willen bijwonen. Is dus misschien per saldo nog wel beter voor de Engelse economie dan geen bruiloft.

  @Mavado [16]:
  Oorlog zal er tzt toch wel komen, maar niet perse zover weg, waarom niet in Europa als mensen er achterkomen dat onze pensioengelden door t gerommel in het Zuiden niets meer waard zijn? Kan je wel politici de schuld geven (en die hebben ze ook eigenlijk wel gemandateerd door de kiezers), maar er is een groot verschil tussen schuldig zijn en de schuld krijgen.

  Mavado [18] reageerde op deze reactie.

 12. @LL [17]:
  “Ik hoorde vanochtend in t RTL nieuws dat er een run op tickets is van Nederlanders die hier in Londen de plechtigheden willen bijwonen. Is dus misschien per saldo nog wel beter voor de Engelse economie dan geen bruiloft.”

  Het blijft geld dat verkeerd opgemaakt/besteed wordt.

  Het komt neer op een ingewikkelde manier van de vooroorlogse oplossing om iedereen aan het werk te krijgen:
  Je laat eerst de ene groep werkelozen een kuil graven en de volgende groep gooit hem dicht. En iedereen heeft zijn “salaris” verdient. Dit is niet de economie stimuleren, maar pure kapitaal vernietiging.

  Mavado [19] reageerde op deze reactie.

 13. @Mavado [19]:
  ik ken ook de parabel van het gebroken raam van Bastiat. Maar dat is hier niet van toepassing omdat het Engelsen zijn die iets aanbieden waar Nederlanders behoefte aan hebben. M.a.w. gewoon gezonde concurrentie. Of moeten van jou alle Nederlanders hun geld alleen in Nederland aan de “vakantie industrie, de meubel industrie enz…. Waar een hoop mensen van leven.” uitgeven?

  Ter verduidelijking nogmaals “run op tickets is van Nederlanders die hier in Londen de plechtigheden willen bijwonen”

 14. Te idioot voor woorden. Worden mensen nu nooit wijs. Heel Engeland staat op zijn kop vanwege een trouwerij. Laat die hele poppenkast toch achterwege, zeker nu in deze tijd.
  NRC Handelsblad meldde destijds dat de trouwerij van Willem de overbodige minstens 20 miljoen heeft gekost. Dat mochten de Nederlandse belastingbetalers ophoesten. Ook als je helemaal niets met die graaifamilie hebt. Daar wordt niet naar gevraagd. Weg met de monarchie, we hebben al genoeg geleden.
  Lees meer hierover op http://hagepreken.blogspot.com/

Comments are closed.