In een vorige artikel bespraken we hoe de oproep van een paar bloggers in Frankrijk wel eens een grote impact zou kunnen hebben. De anonieme Fransen riepen op tot revolutie door een eenvoudige actie: haal op 7 december je spaargeld weg uit de bank. Met de massale media-aandacht van de voorbije dagen bleek inderdaad dat de draagwijdte van de virale boodschap zeer groot bleek. Vandaar deze grondige follow-up.

In dit artikel bespreken we de groei en evolutie van de facebookgroepen, de persaandacht in de mainstream media, de reacties van de bankwereld, andere aanleidingen voor toekomstige omwentelingen, de mogelijke gevolgen en ten slotte hebben we het ook over de vraag wat te doen om je spaarcenten veilig te stellen.

De Cijfers
Twintig dagen geleden waren er in Europa 115.000 mensen via facebook op de hoogte gesteld van de actie (Belgisch initiatief hier). Vandaag is dat al meer dan het driedubbele, 420.000. Daarvan hebben er 23650 mensen aangegeven ‘aanwezig’ te zullen zijn; om met andere woorden die dag hun geld bij de bank weg te halen.

Van de zes facebook events die we toen vonden zijn er ondertussen twee geannuleerd. Mogelijk gaat het hier om daden van zelfcensuur, want de andere evenementen zijn allen in populariteit gestegen.

Laten we even kijken naar de verdeling van de stemmen. Hieronder zie je de algemene bereidheid (voor zover een facebook event representatief is) om al of niet deel te nemen aan een oproep om geld weg te halen uit de bank:

o

n
.

Wat onmiddellijk opvalt is dat het aantal mensen die vlakaf stellen mee te zullen doen aan de bank run, gedaald is van 12,1% naar bijna 5,6%. Wellicht is dit te wijten aan het feit dat de mensen die nu op de hoogte worden gesteld van de actie steeds minder behoren tot het groepje radicale pioniers die de actie gestart heeft.

In de media
Toen we ons artikel over de oproep tot bank run schreven, berichtte nog geen enkele krant of tijdschrift hierover. Dat is ondertussen sterk veranderd. Onderaan dit artikel publiceerden we een (onvolledig) overzicht van lokale en internationale nieuwsartikelen.

Opvallend is dat de aandacht nu weg is van de oorspronkelijke anonieme initiatiefnemers, en verdeeld wordt onder de Belgische scenariste Geraldine Feuillien en ex-voetballer Eric Cantona. Zij pikten allebei het idee op en zijn nu de boegbeelden van de beweging.

We merken ook op dat ondanks de Belgische en internationale aandacht voor de actie, de staatszender VRT ervoor kiest om geen melding te maken van het bericht. Dat ondanks het feit dat ze in 2009 liefst zes items hebben gewijd aan Eric Cantona.

Reacties van de bankwereld
Hoogst interessant zijn de reacties uit de bankwereld. Deze zijn zeer uiteenlopend, van ronduit spottend tot bijzonder ernstig. Het gebrek aan eensluidendheid duidt er ons inziens op dat dit spontane initiatief voor een vrij hoge mate van onrust in de financiële wereld zorgt.

De Morgen rapporteert de reactie uit Frankrijk:
De reactie van de Franse Federatie van banken laat niet op zich wachten. Woordvoerster Valérie Ohannesian noemt de campagne zinloos in elk aspect: “In een eerste reactie moest ik eens hard lachen. Trouwens, als de heer Cantona zijn geld van de bank wil halen, denk ik dat hij daar een hoop koffers voor nodig zal hebben.”

Spot, met andere woorden. Men lacht de actie weg als onbenullig.

De meest geciteerde reactie, ook internationaal, is die van Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, beroepsorganisatie van de Belgische financiële sector. Dit is de weergave van het Belang van Limburg:
De banken in België zijn totaal niet te spreken over het initiatief. “Dit kan ons fragiele financiële systeem destabiliseren“, zegt Michel Vermaerke….
“Sommige bankinstellingen in België moesten door de overheid gered worden door de gevolgen van de kredietcrisis. Zo’n redding is niet voor herhaling vatbaar, niet het minst omdat zoiets veel geld kost. Ik hoop dat de initiatiefnemers daar ook bij stilstaan”, benadrukt Vermaerke.

Het Nieuwsblad heeft nog een citaat van Vermaerke:
Hij beklemtoont dat sinds het uitbreken van de financiële crisis de banken, samen het de overheid, tal van initiatieven hebben genomen en nieuwe regelgeving aanvaardden om de ‘maatschappelijke wrevel’ weg te werken. Vermaerke vreest ook het veiligheidsrisico. ‘Want zo’n bankrun houdt in dat veel mensen die zevende december met veel cash geld op zak zullen lopen. En weten ze trouwens dat ze hun rente kunnen mislopen als ze hun spaargeld opnemen?’ [afgaande op het filmpje van Het Laatste Nieuws lijken dit eerder de woorden van Febelfin’s Pamela Renders te zijn geweest]

Hartverwarmend, dat de financiële sector zich zorgen maakt over het veiligheidsrisico van haar depositeurs!

De Beroepsvereniging voor Britse Bankiers (BBA) valt Vermaerke bij (onze vertaling):
“De BBA, terwijl ze aangaf dat het zeer onwaarschijnlijk was dat depositeurs hun rekeningen zouden leeghalen op 7 december, zei dat de commentaren van mr. Cantona “onverantwoordelijk” waren.”

De woordvoerster vervolgde: “In een tijd van financiële onzekerheid, wanneer de markten zeer weinig vertrouwen houdeen, gelooft de British Bankers’ Association dat het onverantwoordelijk zou zijn om op kunstmatige wijze angst op te wekken bij investeerders.”

Zou de BBA ook bang zijn voor de reactie van haar aandeelhouders? Na de bank run in Ierland crashte het aandeel van de Allied Irish Bank met 22%, en dat van Bank of Ireland met 33%. Pas na de bailout/nationalisatie door de overheid herstelden de aandelen zich een beetje.

Er broeit iets…
De laatste weken zijn er vele belangrijke ontwikkelingen die er op wijzen dat er economische en politieke omwentelingen op til zijn. Zonder al te veel in detail te treden, hier een kleine greep:

Gevolgen?
Zoals we in elders aangaven zijn de reserveratio’s van onze lokale banken buitengewoon laag. De banken zijn verplicht om 2% van hun middelen in Frankfurt in reserve te plaatsen, maar aan hun balansen te zien houden ze als totale reserve niet veel meer dan dat aan. Als we er opnieuw van uitgaan dat slechts de helft van de mensen die pleiten hun geld (fysiek of digitaal) af te halen dat ook werkelijk doen, dan zijn er toch nog banken die in theorie zouden kunnen omvallen. Wij verwachten echter, en de verhoging van het Europees bailoutfonds naar 880 miljard euro sterkt ons in dat geloof, dat men de banken zal blijven van liquiditeit voorzien.

Wellings vervolgt:
Al hun digitale betalingen zouden als normaal doorgaan, dit zou gewoon alle fysieke cashbetalingen aantasten. Deze zouden kunnen worden gerantsoeneerd of tijdelijk worden stopgezet.

Uiteraard is er wel degelijk een onderliggend probleem bij de banken. De Guardian beschrijft het heel fijntjes (onze vertaling):
Dat is het zorgwekkende aan het financiële systeem. Het is gebaseerd op frauduleus vertrouwen. Zolang we in het systeem geloven, en geloven dat onze spaarcenten veilig zijn, dan kunnen banken normaal functioneren. Maar eens we dat geloof verliezen en onze zuurverdiende centen onder ons bed willen bewaren, dan zou het niet mogelijk zijn om onze spaarcenten allemaal af te halen. Er is niet genoeg cash in circulatie.

Ook de crisis in Argentinië wordt vermeld:
Er zijn periodes in de geschiedenis waarin er een massaal verlies aan vertrouwen in de banken plaats heeft gevonden. Tijdens de Argentijnse schuldencrisis van 2001 rende de bevolking naar de banken om er snel hun geld weg te halen. De overheid reageerde door de bankrekeningen te bevriezen en door filialen te sluiten. De bevolking moest zich gedurende een periode op ruilhandel beroepen.

Het moge duidelijk zijn dat de vrees voor een banktoeloop onderhand toeneemt. Google Trends, die het aantal zoekacties op de google zoekmachine in een grafiek voorstelt, informeert ons dat sedert 2006 er meer dan dubbel zo vaak gezocht wordt op de term ‘bank run’.

Toch is deze vrees volgens ons misplaatst. Sinds de crisis in 2008 is de bankwereld goed voorbereid op dit soort situaties. Enkel kleine banken, zoals DSB bank, of banken waarvan het in het belang is van bepaalde groeperingen in het bankkartel dat ze worden opgesplitst of overgenomen, zoals Lehman Brothers, mogen failliet gaan. De rest blijft rechtop staan en wordt rechtstreeks of onrechtstreeks (via de overheden) van vers geld voorzien door de Europese Centrale Bank.

Het land dat momenteel het meest in de kijker staat is Ierland. Laten we dit even als voorbeeld nemen. Een faillissement van de Ierse banken is eenvoudigweg ondenkbaar voor de beleidsmakers, omdat dan de hele Europese Unie ten onder zou gaan. Voor een mooi visueel overzicht van hoeveel Ierse activa er in de balansen van de Europese banken ronddrijven, surf even naar deze pagina van de Duitse Financial Times en selecteer ‘Irland’. Bij een faillissement van de Ierse overheid en de Ierse banken zou ervoor zorgen dat al deze Ierse activa (staatsobligaties voorop) waardeloos zouden worden. Dit bloedstollende scenario (inclusief hyperinflatie in Europa), het gevolg van wat zou gebeuren mocht Ierland de hulp van Europa zou weigeren, staat beschreven in een recente column van René Tissen.

Nieuw geld bijprinten is de enige oplossing die de bankiers en de overheden nog rest om het onvermijdelijke uit te stellen. Als men dus tussen nu en 8 december zijn geld van de bank haalt, heeft men zijn vermogen maar een kleine fractie veiliger gemaakt. Want cash in de matras biedt géén bescherming tegen het grootste gevaar van allemaal, dat waar we al jaren voor waarschuwen en wat nu echt aan het gebeuren is: de grote inflatie. Als je echte bescherming wil tegen het financiële systeem ben je beter om je bijvoorbeeld goud en zilver aan te schaffen.

Vond je dit artikel informatief? Wens je op de hoogte te blijven van onze wat er precies gebeurt met de banken, met de economie in crisis, en hoe je best je vermogen beschermt? Schrijf je dan in op de gratis nieuwsbrief.

de Media over de bank run op 7 december
België/Nederland

Netto/De Tijd: Hoe gevaarlijk is het plunderen van uw bank?

Nederlands Dagblad: Economische revolutie op 7 december

Het Laatste Nieuws: ‘Plunderidee’ Cantona maakt Belgische banken ongerust (met filmpje)

Het Laatste Nieuws: Cantona roept op om banken te plunderen op 7 december

Het Nieuwsblad: Banken ongerust over plunderactie

Het Nieuwsblad: Ex-voetballer Cantona wil banken droogleggen

De Morgen: Cantona roept op om banken te plunderen op 7 december

Het Belang van Limburg: Belgische banken ongerust over ‘plunderactie’ Eric Cantona

Geenstijl: Tip: haal 6 december je geld van de bank

Goldonomic: Algemene bank run op 7 december?

Bovendien.com: Wereldwijde bankrun op 7 december (met vertaling video Cantona)

Frankrijk.blog.nl: Eric Cantona: haal je geld van de bank af

Express.be: Revolutie volgens Eric Cantona: ‘Haal al je geld van de bank’

Internationale media
Telegraph: Eric Cantona ‘bank protest’ becomes internet hit

The Guardian: Why Eric Cantona’s bank protest would hurt us all

That is the worrying thing about the financial system. It is all based on a confidence trick. As long as we have faith in the system and believe our savings to be secure, banks are able to function normally. But if we lose that faith and want to keep our hard-earned cash under the bed, it would not be possible to return all of our savings. There is not enough cash in circulation.

There have been periods in history that have seen a mass loss of confidence in the banks. In the 2001 Argentinian debt crisis, the public rushed to withdraw their money. The government responded by freezing bank accounts and closing branches. People briefly had to resort to barter for their transactions.

Russia Today: Keiser Report: Episode 96

BBC News: Would a mass cash withdrawal bring down the banks?

Although some branches may have to close, it would be very different from a conventional run on a bank because depositors would know it was related to a protest and not an underlying problem with the bank, so confidence would not be hit in the same way, says Mr Wellings.

All their digital transfers would carry on as normal, this would just affect the physical payments of cash. These could be rationed or temporarily halted.

The only effect it would have is to inconvenience a lot of people when they go to the cash machine”

GFS News: BBA warns of Cantona inspired crisis

The BBA, while adding that it was unlikely enough depositors would withdraw their savings on 7 December, said however that Cantona’s comments were “irresponsible”.

The spokeswoman continued: “In a time of financial uncertainty when markets are less than confident, particularly around the question of sovereign debt, the British Bankers’ Association believes it would be irresponsible to artificially create additional fear in the minds of investors.”

Die Welt: Revolution am Bankautomaten

Metro.co.uk: Eric Cantona: let’s cripple the world’s banking system
Thousands of French protesters angry at their government’s pension reforms and austerity measures have already begun withdrawing cash, the French media said.

But his idea has been branded ‘stupid in every sense’ and a charter for thieves and money-launderers by the French Banking Federation. A spokeswoman said: ‘My first reaction is to laugh. It is totally idiotic.’

Ingezonden door www.gold0nomic.be
Tuur DeMeester

33 REACTIES

 1. Als ik mijn geld bij de Rabobank weg haal krijg ik – als ik me niet vergis – een half procent boete. Bij de Deutsche Bank moet je drie maanden voor het verstrijken van de overeenkomst aangeven dat je je geld terug wilt.

  Waar moet je heen met dat geld? Onder je kussen leggen?

  Ik streef naar de juiste mix van valuta, aandelen en onroerend goed. Meer dan dat kan ik niet doen.

  IIS [5] reageerde op deze reactie.

 2. Ik vind het maar verdacht allemaal.
  Geld wat op de bank staat, wat levert dat nog op voor de bank?
  Als de mensen nu hun geld allemaal ophalen, zullen de pinautomaten gewoon leeg zijn na een dag.
  Niets bijzonders dacht ik.
  Stel dit gaat een week duren, geen probleem.
  Maar…dat geld waar blijft dat?

  Of mensen stoppen het in een sok, of mensen brengen het een paar weken later weer terug naar de bank.
  Nu lijkt me dit zeer aantrekkelijk voor een bank, geld dat weer wordt gestort kan weer een tig keer uitgeleend worden met flinke rente.
  Dus lijkt het me wel aantrekkelijk voor een bank, zo’n neppe bankrun.

  correct me if i’m wrong

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 3. @Patrick Savalle [1]:

  Ja, Patrick, volkomen mee eens.

  Oplossing??

  Hoe komt het dat de reactie van de Vrijspreker niet op de hoogte was van die NL-actie?
  Ligt de verantwoordelijkheid daarvoor niet primair bij de initiator van die actie?

  En die hebben nog nooit een poging gedaan om de Vrijspreker te benaderen.
  En dat kan weer liggen aan het feit dat de Vrijspreker met zijn dagelijkse 7000 page-views nog niet bekend genoeg is.

  OK. wees positief en kom met concrete adviezen.

 4. @4 “En dat kan weer liggen aan het feit dat de Vrijspreker met zijn dagelijkse 7000 page-views nog niet bekend genoeg is.

  OK. wees positief en kom met concrete adviezen.”

  Ok, uhhhm, wij zijn jullie al redelijk aan het pimpen, jullie artikelen (intro’s) stromen bij ons automatisch in via de RSS (ZapLog, ca. 100.000 views per dag). Je kan af en toe een artikel plaatsen bij ons, integraal, dat doen meer sites. Lijkt te werken, kweekt ook een soort sympathie bij het publiek.

  En wellicht heb je net als Zapruder.nl en Anarchiel.com trek in een stickertje op je website om de Nederlandse actie te pimpen. Ik zie het als een soort statement.

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 5. @Harm [3]:

  Ja, correct me too: ik denk dat als jij al vast 1000 euro van je bank haalt, dat die bank dan een tekort krijgt om uit te lenen van pakweg 20.000 euro.

  Het heeft dus zin ze aan het schrikken te brengen.

  Het geld dat je weghaalt, doe je in een koffertje.
  En afhankelijk van wat er gebeurt, breng je het 2 a 3 weken later eventueel weer terug.

  Of je koopt er in die tussentijd goud/zilver voor. Of je brengt het naar een buitenlandse bank, of ……

  Persoonlijk ben ik zeer benieuwd naar hoeveel mensen er nu echt wat DOEN.

  Zorg in ieder geval dat je VOOR 7 december voldoende cash in huis hebt om een paar weken je lopende uitgaven (eten en drinken) te betalen. Dat kost je helemaal niets.

 6. @IIS [5]:

  “Waar je heen moet met dat geld? Uitgeven natuurlijk”

  Ik heb me al helemaal suf gekocht. En ik heb een behoorlijk voorraad van van alles en nog wat wat ik toch nodig heb. Waarom zou je wachten met aanschaf als je het ook nu kunt kopen?

 7. Na een leven in NL is het nu overleven in de EUSSR.

  Taxes too high? You ain’t seen nothing yet.

 8. 7 december is te laat, daarom heb ik het nu al afgehaald en in een oude sok gestopt… Wat een onzin die bankrun. Links of rechtsom pak je alleen maar je zelf. Maar blijkbaar zijn jullie niet intelligent genoeg om dat te beseffen.

  Alex [14] reageerde op deze reactie.

 9. Ja nooit wachten tot 7 december ..

  Elke dag een beetje

  Op 7 december hangt er een bordje op de pinautomaat
  ….wegens storing buiten gebruik…

 10. @Het zonneklokje [12]: Soms jezelf pakken en de ander ermee onderuithalen is een manier naar een beter toekomst. Als je niet voor een beter leven wat wil opofferen zal de betere leven waarschijnlijk nooit komen.

  Het is blijf een slaaf en lijd, of lijd met mogelijkheid van vrijheid.

 11. Alex…Het geld wat er door enkelen van de rekening wordt gehaald heeft weinig invloed op de Eu.
  het is een goed gebaar en getuigt van nadenken en doorgronden .

  Daar hebben Banken een hekel aan of de overheid..
  Banken willen Goedgelovige sulletjes evenals de overheid…
  Bij hen staat t woord vertrouwen dan ook duidelijk vermeldt..de burger moet vertrouwen hebben in ..nu ja we hebben geen vertrouwen in …

  Vertrouwen in een bank is alleen en niet meer als middeleeuwse Goedgelovigheid.
  Een samenleving kan zonder een bank al kost dat wel wat aanpassingen en goede veranderingen.

  Wat een bijzonder project zou dat zijn..
  Een land zonder Banken of slechts bijv. een bank

  Banken staan voor liegen en manipulatie dat is nu wel duidelijk of wil je dat ook nog verdedigen …
  Zonder beide zijn we beter af en stijgt de kwaliteit van ons leven ..

  Nu zijn we bvvan Rotschild en worden steeds meer van Rotschild …en heeft die zulke goede Bedoelingen …

  Oftwel hoe staat t met de Goede Doelen van Rotschild Rockefeller en de Bis, de FEd ,ECB en de Banken …

  Helaas Alex die is er niet …integendeel er is alleen greed.
  Alex [21] reageerde op deze reactie.

 12. Mensen halen hun geld van de bank als ze bang zijn dat de bank failliet gaat en ze dan hun geld kwijt zijn. De Nederlandse staat garandeert het spaarsaldo tot 100.000 euro.

  Een bankrun op één bank vanwege hiervoor genoemde angst kan fataal zijn, een bankrun op alle banken kan helemaal niet – waar moet dat geld dan heen? Vermogende personen komen straks echt niet met dozen vol papiergeld het bankgebouw uit.

  Die 2% rente is beter dan niets. De bank past op je geld, de overheid garandeert het spaarsaldo. Het is niet ideaal, maar het is niet anders. Je kunt het geld ook gewoon op maken, maar dan is het weg.

  Alex [17] reageerde op deze reactie.

 13. Neem waar en zie dat als de eu burger een actie of handeling onderneemt deze direct door de Banken en Eu wordt ontkracht.

  Er worden door overheids-eu-bank ambtenaren op fora allerlei angst-complotten verspreidt.

  Een gezonde actie of beweging wordt als een grote teleurstelling gezien..
  Dat zegt genoeg .
  Het doet denken aan ADHD Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Drugs=medicijnen welke nog niet door de eu-pineut worden geslikt…

  De Eu is Van en Voor Banken en multinationals voeding en Farmaceutica en als je een vent bent zeg je dit en kom je ervoor uit.

  De Farmaceutica willen elke eu-pineut onder en aan Hun drugs hebben. Daar zij bekend.

 14. Geld gewoon in de vloer inmetselen vacuum zuigen is een goede methode geen vuur of vlam en geen inbreker met een betonboor op 360v te zien . .

  Geld in de vloer bijv is veiliger als in een Bank. Geld in grond… loopt niet weg of grondstoffen is beter van rendement.

 15. De Nederlandse staat garandeert het spaarsaldo tot 100.000 euro.
  En als de Jager van het zo betrouwbare CDA en PVV deze bankgarantie nu eens verlagen naar 75.000 of below..

  Elk vertrouwen in een bank is Goedgelovigheid …
  Daar zijn redenen voor en veel achterliggende feiten om dit te staven en doorzien.

  Goedgelovigheid is zo diep geworteld in de nederlander dat hij of zij het niet eens herkent bij t lezen van de term.M.a.w. het leeft in volle glorie… de hollandse glorie… onder de bewuste laag van zijn wakkere bewustzijn.

  Nico de Geit [24] reageerde op deze reactie.

 16. Off topic:

  Gisterenmiddag was internetbankieren bij de ABNAMRO niet mogelijk. Het systeem was zo traag als dikke stront. Gisterenavond lukte plots het weer. Maar deze gehele ochtend -tot op dit moment- is het internetbankieren weer niet mogelijk. De klant wordt verrast op: “wegens een storing”…

  Eerder deze ochtend werd er door de bank gemeld, na inloggen, dat de ABNAMRO site slechts ‘gedeeltelijk’ bereikbaar zou zijn.

  Wat ik nu zo vreemd vind is dat geen enkele van de media er melding van maken… Niet op TV, teletekst, krant, internet…

  Nico de Geit [25] reageerde op deze reactie.

 17. @Alex [17]:

  “geld ook omzetten in zilver/goud”

  Ik heb al goud producerende bedrijven. Goud is uiterst speculatief. Ik ben uit op vermogensbehoud dus preid ik.

 18. @maxdetak [20]:

  “De Nederlandse staat garandeert het spaarsaldo tot 100.000 euro.
  En als de Jager van het zo betrouwbare CDA en PVV deze bankgarantie nu eens verlagen naar 75.000 of below..”

  Als die garantie er vanaf gaat dan haal ik mijn geld daar weg. Dan maar aandelen, goud, waspoeder of een zeilboot. Mijn vertrouwen in de banken is nihil. Ik heb blijkbaar nog wel vertrouwen in de Nederlandse staat. Maar dat is ook niet om vrolijk van te worden.

  Het vertrouwen in de Nederlandse staat is gebaseerd om de belastinginkomsten in de toekomst.

 19. @Gerard [22]:

  “Gisterenmiddag was internetbankieren bij de ABNAMRO niet mogelijk.”

  Ik heb in 2008 hetzelfde gehad met ING. Alles werkte normaal, behalve als je serieuze naar een andere bank over ging boeken. Binnen ING werkte het normaal, en kleine bedragen tot 10k was ook geen probleem.

  Uiteindelijk ging het bedrag wel over maar het duurde vele dagen. Ook was er opeens iets met mijn pasje – dat ik daarvoor nooit nodig had om geld over te schrijven. Een nieuw pasje duurde weken. Zonder het juiste pasje kon ik geen geld overmaken.

 20. Ben zelf al maanden bezig met een bankrun, eentje van euro’s naar zilver.

 21. @Alex [21]:

  Blijkbaar kan het iemand als Alex geen zak schelen dat miljoenen hun spaargeld verliezen. Of dat pensioenen zomaar verdampen.
  Als ik dit soort revolutionairen bezig zie met hun preken, zie ik direct al de nieuwe Robespierres. Ik hoop dat deze Robespierres nooit enige macht zullen krijgen.

  Armin [32] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.