In een vorige artikel bespraken we hoe de oproep van een paar bloggers in Frankrijk wel eens een grote impact zou kunnen hebben. De anonieme Fransen riepen op tot revolutie door een eenvoudige actie: haal op 7 december je spaargeld weg uit de bank. Met de massale media-aandacht van de voorbije dagen bleek inderdaad dat de draagwijdte van de virale boodschap zeer groot bleek. Vandaar deze grondige follow-up.

In dit artikel bespreken we de groei en evolutie van de facebookgroepen, de persaandacht in de mainstream media, de reacties van de bankwereld, andere aanleidingen voor toekomstige omwentelingen, de mogelijke gevolgen en ten slotte hebben we het ook over de vraag wat te doen om je spaarcenten veilig te stellen.

De Cijfers
Twintig dagen geleden waren er in Europa 115.000 mensen via facebook op de hoogte gesteld van de actie (Belgisch initiatief hier). Vandaag is dat al meer dan het driedubbele, 420.000. Daarvan hebben er 23650 mensen aangegeven ‘aanwezig’ te zullen zijn; om met andere woorden die dag hun geld bij de bank weg te halen.

Van de zes facebook events die we toen vonden zijn er ondertussen twee geannuleerd. Mogelijk gaat het hier om daden van zelfcensuur, want de andere evenementen zijn allen in populariteit gestegen.

Laten we even kijken naar de verdeling van de stemmen. Hieronder zie je de algemene bereidheid (voor zover een facebook event representatief is) om al of niet deel te nemen aan een oproep om geld weg te halen uit de bank:

o

n
.

Wat onmiddellijk opvalt is dat het aantal mensen die vlakaf stellen mee te zullen doen aan de bank run, gedaald is van 12,1% naar bijna 5,6%. Wellicht is dit te wijten aan het feit dat de mensen die nu op de hoogte worden gesteld van de actie steeds minder behoren tot het groepje radicale pioniers die de actie gestart heeft.

In de media
Toen we ons artikel over de oproep tot bank run schreven, berichtte nog geen enkele krant of tijdschrift hierover. Dat is ondertussen sterk veranderd. Onderaan dit artikel publiceerden we een (onvolledig) overzicht van lokale en internationale nieuwsartikelen.

Opvallend is dat de aandacht nu weg is van de oorspronkelijke anonieme initiatiefnemers, en verdeeld wordt onder de Belgische scenariste Geraldine Feuillien en ex-voetballer Eric Cantona. Zij pikten allebei het idee op en zijn nu de boegbeelden van de beweging.

We merken ook op dat ondanks de Belgische en internationale aandacht voor de actie, de staatszender VRT ervoor kiest om geen melding te maken van het bericht. Dat ondanks het feit dat ze in 2009 liefst zes items hebben gewijd aan Eric Cantona.

Reacties van de bankwereld
Hoogst interessant zijn de reacties uit de bankwereld. Deze zijn zeer uiteenlopend, van ronduit spottend tot bijzonder ernstig. Het gebrek aan eensluidendheid duidt er ons inziens op dat dit spontane initiatief voor een vrij hoge mate van onrust in de financiële wereld zorgt.

De Morgen rapporteert de reactie uit Frankrijk:
De reactie van de Franse Federatie van banken laat niet op zich wachten. Woordvoerster Valérie Ohannesian noemt de campagne zinloos in elk aspect: “In een eerste reactie moest ik eens hard lachen. Trouwens, als de heer Cantona zijn geld van de bank wil halen, denk ik dat hij daar een hoop koffers voor nodig zal hebben.”

Spot, met andere woorden. Men lacht de actie weg als onbenullig.

De meest geciteerde reactie, ook internationaal, is die van Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, beroepsorganisatie van de Belgische financiële sector. Dit is de weergave van het Belang van Limburg:
De banken in België zijn totaal niet te spreken over het initiatief. “Dit kan ons fragiele financiële systeem destabiliseren“, zegt Michel Vermaerke….
“Sommige bankinstellingen in België moesten door de overheid gered worden door de gevolgen van de kredietcrisis. Zo’n redding is niet voor herhaling vatbaar, niet het minst omdat zoiets veel geld kost. Ik hoop dat de initiatiefnemers daar ook bij stilstaan”, benadrukt Vermaerke.

Het Nieuwsblad heeft nog een citaat van Vermaerke:
Hij beklemtoont dat sinds het uitbreken van de financiële crisis de banken, samen het de overheid, tal van initiatieven hebben genomen en nieuwe regelgeving aanvaardden om de ‘maatschappelijke wrevel’ weg te werken. Vermaerke vreest ook het veiligheidsrisico. ‘Want zo’n bankrun houdt in dat veel mensen die zevende december met veel cash geld op zak zullen lopen. En weten ze trouwens dat ze hun rente kunnen mislopen als ze hun spaargeld opnemen?’ [afgaande op het filmpje van Het Laatste Nieuws lijken dit eerder de woorden van Febelfin’s Pamela Renders te zijn geweest]

Hartverwarmend, dat de financiële sector zich zorgen maakt over het veiligheidsrisico van haar depositeurs!

De Beroepsvereniging voor Britse Bankiers (BBA) valt Vermaerke bij (onze vertaling):
“De BBA, terwijl ze aangaf dat het zeer onwaarschijnlijk was dat depositeurs hun rekeningen zouden leeghalen op 7 december, zei dat de commentaren van mr. Cantona “onverantwoordelijk” waren.”

De woordvoerster vervolgde: “In een tijd van financiële onzekerheid, wanneer de markten zeer weinig vertrouwen houdeen, gelooft de British Bankers’ Association dat het onverantwoordelijk zou zijn om op kunstmatige wijze angst op te wekken bij investeerders.”

Zou de BBA ook bang zijn voor de reactie van haar aandeelhouders? Na de bank run in Ierland crashte het aandeel van de Allied Irish Bank met 22%, en dat van Bank of Ireland met 33%. Pas na de bailout/nationalisatie door de overheid herstelden de aandelen zich een beetje.

Er broeit iets…
De laatste weken zijn er vele belangrijke ontwikkelingen die er op wijzen dat er economische en politieke omwentelingen op til zijn. Zonder al te veel in detail te treden, hier een kleine greep:

Gevolgen?
Zoals we in elders aangaven zijn de reserveratio’s van onze lokale banken buitengewoon laag. De banken zijn verplicht om 2% van hun middelen in Frankfurt in reserve te plaatsen, maar aan hun balansen te zien houden ze als totale reserve niet veel meer dan dat aan. Als we er opnieuw van uitgaan dat slechts de helft van de mensen die pleiten hun geld (fysiek of digitaal) af te halen dat ook werkelijk doen, dan zijn er toch nog banken die in theorie zouden kunnen omvallen. Wij verwachten echter, en de verhoging van het Europees bailoutfonds naar 880 miljard euro sterkt ons in dat geloof, dat men de banken zal blijven van liquiditeit voorzien.

Wellings vervolgt:
Al hun digitale betalingen zouden als normaal doorgaan, dit zou gewoon alle fysieke cashbetalingen aantasten. Deze zouden kunnen worden gerantsoeneerd of tijdelijk worden stopgezet.

Uiteraard is er wel degelijk een onderliggend probleem bij de banken. De Guardian beschrijft het heel fijntjes (onze vertaling):
Dat is het zorgwekkende aan het financiële systeem. Het is gebaseerd op frauduleus vertrouwen. Zolang we in het systeem geloven, en geloven dat onze spaarcenten veilig zijn, dan kunnen banken normaal functioneren. Maar eens we dat geloof verliezen en onze zuurverdiende centen onder ons bed willen bewaren, dan zou het niet mogelijk zijn om onze spaarcenten allemaal af te halen. Er is niet genoeg cash in circulatie.

Ook de crisis in Argentinië wordt vermeld:
Er zijn periodes in de geschiedenis waarin er een massaal verlies aan vertrouwen in de banken plaats heeft gevonden. Tijdens de Argentijnse schuldencrisis van 2001 rende de bevolking naar de banken om er snel hun geld weg te halen. De overheid reageerde door de bankrekeningen te bevriezen en door filialen te sluiten. De bevolking moest zich gedurende een periode op ruilhandel beroepen.

Het moge duidelijk zijn dat de vrees voor een banktoeloop onderhand toeneemt. Google Trends, die het aantal zoekacties op de google zoekmachine in een grafiek voorstelt, informeert ons dat sedert 2006 er meer dan dubbel zo vaak gezocht wordt op de term ‘bank run’.

Toch is deze vrees volgens ons misplaatst. Sinds de crisis in 2008 is de bankwereld goed voorbereid op dit soort situaties. Enkel kleine banken, zoals DSB bank, of banken waarvan het in het belang is van bepaalde groeperingen in het bankkartel dat ze worden opgesplitst of overgenomen, zoals Lehman Brothers, mogen failliet gaan. De rest blijft rechtop staan en wordt rechtstreeks of onrechtstreeks (via de overheden) van vers geld voorzien door de Europese Centrale Bank.

Het land dat momenteel het meest in de kijker staat is Ierland. Laten we dit even als voorbeeld nemen. Een faillissement van de Ierse banken is eenvoudigweg ondenkbaar voor de beleidsmakers, omdat dan de hele Europese Unie ten onder zou gaan. Voor een mooi visueel overzicht van hoeveel Ierse activa er in de balansen van de Europese banken ronddrijven, surf even naar deze pagina van de Duitse Financial Times en selecteer ‘Irland’. Bij een faillissement van de Ierse overheid en de Ierse banken zou ervoor zorgen dat al deze Ierse activa (staatsobligaties voorop) waardeloos zouden worden. Dit bloedstollende scenario (inclusief hyperinflatie in Europa), het gevolg van wat zou gebeuren mocht Ierland de hulp van Europa zou weigeren, staat beschreven in een recente column van René Tissen.

Nieuw geld bijprinten is de enige oplossing die de bankiers en de overheden nog rest om het onvermijdelijke uit te stellen. Als men dus tussen nu en 8 december zijn geld van de bank haalt, heeft men zijn vermogen maar een kleine fractie veiliger gemaakt. Want cash in de matras biedt géén bescherming tegen het grootste gevaar van allemaal, dat waar we al jaren voor waarschuwen en wat nu echt aan het gebeuren is: de grote inflatie. Als je echte bescherming wil tegen het financiële systeem ben je beter om je bijvoorbeeld goud en zilver aan te schaffen.

Vond je dit artikel informatief? Wens je op de hoogte te blijven van onze wat er precies gebeurt met de banken, met de economie in crisis, en hoe je best je vermogen beschermt? Schrijf je dan in op de gratis nieuwsbrief.

de Media over de bank run op 7 december
België/Nederland

Netto/De Tijd: Hoe gevaarlijk is het plunderen van uw bank?

Nederlands Dagblad: Economische revolutie op 7 december

Het Laatste Nieuws: ‘Plunderidee’ Cantona maakt Belgische banken ongerust (met filmpje)

Het Laatste Nieuws: Cantona roept op om banken te plunderen op 7 december

Het Nieuwsblad: Banken ongerust over plunderactie

Het Nieuwsblad: Ex-voetballer Cantona wil banken droogleggen

De Morgen: Cantona roept op om banken te plunderen op 7 december

Het Belang van Limburg: Belgische banken ongerust over ‘plunderactie’ Eric Cantona

Geenstijl: Tip: haal 6 december je geld van de bank

Goldonomic: Algemene bank run op 7 december?

Bovendien.com: Wereldwijde bankrun op 7 december (met vertaling video Cantona)

Frankrijk.blog.nl: Eric Cantona: haal je geld van de bank af

Express.be: Revolutie volgens Eric Cantona: ‘Haal al je geld van de bank’

Internationale media
Telegraph: Eric Cantona ‘bank protest’ becomes internet hit

The Guardian: Why Eric Cantona’s bank protest would hurt us all

That is the worrying thing about the financial system. It is all based on a confidence trick. As long as we have faith in the system and believe our savings to be secure, banks are able to function normally. But if we lose that faith and want to keep our hard-earned cash under the bed, it would not be possible to return all of our savings. There is not enough cash in circulation.

There have been periods in history that have seen a mass loss of confidence in the banks. In the 2001 Argentinian debt crisis, the public rushed to withdraw their money. The government responded by freezing bank accounts and closing branches. People briefly had to resort to barter for their transactions.

Russia Today: Keiser Report: Episode 96

BBC News: Would a mass cash withdrawal bring down the banks?

Although some branches may have to close, it would be very different from a conventional run on a bank because depositors would know it was related to a protest and not an underlying problem with the bank, so confidence would not be hit in the same way, says Mr Wellings.

All their digital transfers would carry on as normal, this would just affect the physical payments of cash. These could be rationed or temporarily halted.

The only effect it would have is to inconvenience a lot of people when they go to the cash machine”

GFS News: BBA warns of Cantona inspired crisis

The BBA, while adding that it was unlikely enough depositors would withdraw their savings on 7 December, said however that Cantona’s comments were “irresponsible”.

The spokeswoman continued: “In a time of financial uncertainty when markets are less than confident, particularly around the question of sovereign debt, the British Bankers’ Association believes it would be irresponsible to artificially create additional fear in the minds of investors.”

Die Welt: Revolution am Bankautomaten

Metro.co.uk: Eric Cantona: let’s cripple the world’s banking system
Thousands of French protesters angry at their government’s pension reforms and austerity measures have already begun withdrawing cash, the French media said.

But his idea has been branded ‘stupid in every sense’ and a charter for thieves and money-launderers by the French Banking Federation. A spokeswoman said: ‘My first reaction is to laugh. It is totally idiotic.’

Ingezonden door www.gold0nomic.be
Tuur DeMeester

33 REACTIES

 1. @Peter de Jong [29]: Meest hilarische is dat in Nederland men het stug “millennium bug” blijft noemen, terwijl dat toch echt pas een jaar later was 🙂

  De Engelse term Y2K bug was veel correcter.

 2. @beek [30]: Ook is een denkfout, dat als het systeem crash er dan wat beters komt.

  Overigens zou ik gerust zijn, want er zijn twee soorten mensen. Zij die veel geld hebben, en zij die dat niet hebben. Die eerste groep is niet zo dom om geld in cash op te halen om tal van hier genoemde en andere goede redenen. Die tweede groep, echter heeft niet genoeg impact.

 3. mensen nu is het nieuws dat jan modaal geen huis
  kan kopen of huren
  er moet wat gebeuren

Comments are closed.