In 1988 richtte Mark Frauenfelder met anderen bOING bOING op. Een klein technologie-cultuur magazine dat uitgroeide tot een van de populairste blogs van ’t web. Mark is een echte self made man die onlangs een boek schreef: Made by hand: searching for meaning in a throwaway world, over zijn ervaringen in de DIY / DHZ (doe het zelf) wereld. Hier zijn mening over school, fouten maken en je leven verbeteren.

Zijn boek gaat meer over een gedrags- en mentaliteitsverandering dan dat het een ‘handig in huis gids’ is. Hij focust op het effect dat zijn trial-and-error proces heeft op hoe hij tegen het leven aan kijkt en hoe dat gevoel in strijd is met de consumptie cultuur in de VS.

Boing Boing begon als een magazine eind jaren 80. Een soort hobbyproject voor Mark die geinteresseerd was in gezeefdrukte t-shirts, internet, blogs en gadgets. Daarna startte hij MAKE magazine en kwam hij in contact met mensen voor wie doe-het-zelven erg belangrijk is. Mark ondervond dat het prima was fouten te maken. Dat is zelfs essentieel binnen het creatieve proces.

Hij probeerde die lifestyle uit en zocht naar een verbetering van zijn leven. Dus begon hij met een kippenren, fokte kippen, hield bijen en maakte zaken als sigarendoosgitaren, houten lepels, keukenbenodigdheden en bouwde zijn espresso apparaat om tot een veel gebruiksvriendelijkere machine.

In de VS en Europa proberen we continue alle risico’s te minimaliseren en geen fouten te maken. De keerzijde daarvan is dat bij dit gedrag er ook veel minder vooruitgang en meer ontevredenheid is omdat mensen simpelweg zaken niet uitproberen. Op school betekenen fouten slechte cijfers. Dus de conditionering is: ik wil geen fouten maken want ik wil niet gestraft worden en daarom ontwijk ik risico’s.

Mark vindt dat we geobsedeerd zijn geworden met diploma’s en vergunningen en de ervaring vergeten. Kijk naar mensen als Bill Gates, Steve Jobs en Larry Ellison, het zijn allemaal voortijdige schoolverlaters. Zelf zaken uitproberen is essentieel om jezelf en de gemeenschap vooruit te helpen.

2 REACTIES

 1. Goede gedachten. Het bang zijn voor risico’s kom je ook veel tegen als je probeert de vrijheid-filosofie uit te dragen, of als je vraagt om mee te doen.
  Het aantal ontwijkingen is heel erg groot. “Je kunt er toch niets aan doen”, en dus doen we maar niets (en volgen slaafs de commando’s op die uit Den Haag of Brussel komen)

 2. In de VS is er veel meer een ondernemerscultuur dan hier.

  Amerikanen stammen af van pioniers. Dat zijn mensen die niet bang zijn voor het onbekende en die graag iets nieuws proberen. Wij stammen af van mensen die het allemaal wel best vonden of wel mopperden maar het lef niet hadden te vertrekken en hier achterbleven. Dat is een flink cultuurverschil dat je nu nog kan zien.

  Natuurlijk is er altijd een optimum. Neem je teveel risico dan ga je failliet of dood. Neem je geen enkel risico dan ga je ook failliet of dood.

  ===

  “Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma, which is living with the results of other people’s thinking.”

  ~ Steve Jobs to students at Stanford University, whom he reminded that he himself dropped out of university after only six months of lectures.

Comments are closed.