Toch nog maar een keer over Europa/ EU.

Het zit me dwars mensen…

Kijk nou eens rustig naar het onderstaande staatje en laat die euro’s een plekje in uw hoofd krijgen.  Ik weet het, het is niet makkelijk, immers wij eenvoudige burgers hebben nog nooit te maken gehad met dergelijke bedragen.
Kosten Europa 2010 5,74 miljard

Opbrengsten Europa 2010 2,27 miljard (RED: die we dus ook zelf betaald hebben!)

Saldo – 3,47 miljard in 2010.

Ik citeer van de website  Europa-Nu

En daar staan voordelen tegenover zo meldt dezelfde site ons…

Ik noem er een paar:

 • Stabiele vrede… Da’s een belangrijk voordeel, immers we schieten elkaar de kop niet meer van het hoofd. Goed punt.
 • Het CPB heeft becijferd dat wij dankzij VRIJERE handel een hogere economische groei hebben meegemaakt. Zou er dan geen belletje gaan rinkelen bij een eurodienaar dat VRIJE handel altijd beter gaat wanneer er niet gereguleerd wordt door een peperduur ambtenaren korps?
 • Europa kan samen beter de wereldomvattende problemen het hoofd bieden.
  Welke problemen dan? De angsthype van terrorisme? Het gedoe in het Midden Oosten? Ik ben 50 en ik zie al 50 jaar gedoe daar zonder uitzicht op verbetering. Ik zeg … Laat ze daar maar lekker zonder Europa in de zandbak knoeien. Zielepoten in verwegistan… Ik zie al 50 jaar zielepoten in verwegistan en er verandert geen ruk. Er gaat alleen wel heel veel geld in om.
 • Praktische voordelen als dat vrij kunnen reizen (is dat een voordeel? Voor wie? Voor brave Bulgaren?), en overal in Europa kunnen wonen, werken en studeren. Wat is dat toch voor een flauwekul?  Als een bedrijf mensen uit het buitenland nodig heeft dan regelt dat bedrijf het zelf wel dunkt mij.

Voor al deze geweldige voordelen betaalt de NL burger per inwoner netto ongeveer 150 euro per jaar. Een luttel bedrag nietwaar, dat we allemaal wel kunnen missen toch? Of…

Laten we nou s doen of we geen geld aan Europa afdragen en de sinaasappelboeren hun eigen boontjes laten doppen (leuke woordspeling en ik heb ‘m zelf bedacht). En we sturen ook geen euro’s meer naar wegenbouwers in Polen, en we stoppen met het bouwen van een winderig winkelcentrum in de Flevopolder… Laten we dat nou ’s doen….

Zou dat geld dan besteed kunnen worden aan de zorg voor uw moeder die thuis zit met manke benen en een bovenkamer die een beetje stuk is? Zou het nuttig zijn om de kwaliteit van het onderwijs in 0031 wat te verbeteren? Zou het zinvol zijn om iets dichter bij huis dat geld uit te geven en wat minder te kijken hoe je de verre buurman kunt spekken?
Professor Donner is het niet eens met me… Volgens hem heb ik een kruideniersmentaliteit. Tja… En waar is Nederland ook al weer groot mee geworden? Met diezelfde kruideniersmentaliteit….

Het is toch eigenlijk te zot voor woorden dat de Europese Commissie moet vast stellen dat zij zelf niet eens weten waar het geld naar toe gaat. Stel je eens voor dat je dat bij je baas doet. Je geeft bijvoorbeeld 500 euro uit en vertelt hem met droge ogen dat je vervolgens niet meer weet waaraan je dat geld uitgegeven hebt. Zou je die baan lang vast kunnen houden? Of stel nou eens dat je ondernemer bent… En je geeft geld uit. En je weet niet eens meer waaraan. Dan heb je waarschijnlijk Alzheimer en is het zeker dat je niet lang ondernemer zal blijven…

Driekommazevenenveertig miljard euro, waar u, uw ouders, uw kinderen hier in 0031 helemaal niets van terugzien. Is dat rechtvaardig? Is dat echt solidair met je dierbaren?
Ik heb er inmiddels mijn vraagtekens bij gezet. Het is naar mijn mening doorgeslagen…. En dat zeg ik in de wetenschap dat ik een voorstander was van Europa. Ik vond zelfs de blauwe vlag met sterretjes mooi…

Ik stel de vraag hier… En ben serieus benieuwd naar uw reacties.

Zou het zinvol zijn om uit de Europese Unie te stappen en vervolgens nauwe banden aanhalen met de ons omliggende landen en daar een vrijwillig handelspact mee sluiten? ZONDER bureaucratisch ambtenaren korps dat van Brussel naar Straatsburg reist omdat ze toevallig twee kantoren hebben….

Wees lief voor elkaar en voor jezelf

Ingezonden door Sybrand

6 REACTIES

 1. @Sybrand
  Uiteraard is de EU en de NAVO niet gek, NL houd de aardgasbaten buiten de BBP, incl. deze inkomsten betaalt NL net zoveel als de andere leden.

  Ps.NL is het rijkste land in de wereld FOLLOW THE MONEY

  Jhon

 2. Het is inderdaad beter om de EU de rug toe te keren en opzichzelf doorgaan.

  Externe bemoeinissen van Europa zouden niet gewenst moeten zijn en de extreme bedragen die naar de EU gaan kan beter terug naar de belasting betaler. (Verlaging belasting)

  Nederland is een klein land en we moeten met zijn alleen eerder denken an hoe ons maatschappij te veranderen (VB: ipv monarchie een Federale Republiek) dan dat we onzelf weggeven aan een groot centraal naar fascisme neigend entiteit.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Alex [2]:

  “……. hoe ons maatschappij te veranderen ……”

  Inderdaad. Maar het enige dat jij en ik daaraan kunnen DOEN, is proberen meer mensen daarvan te overtuigen.
  Werken aan meer lezers naar de Vrijspreker krijgen, is daarvoor de beste weg. Idee hoe?

 4. Een manier hoe is te beginnen is met educeren van je eigen kinderen (of familie leden), leer ze kritisch denken, zodat de er een generatie onstaat met een kritische kijk op de wereld.

  Wat ik nu doe is op alle onwaarheden welke de regering ronbazuin aan mensen om mij heen kenbaar te maken, zoals de mythe dat we in een democratie leven, hierbij geef ik aan dat we een monarchie hebben. Deze opmerking wordt snel gevolgd met dat de koninghuis een ceremonieel functie heeft, waar ik opmerk dat dat niet zo is en indien zo kunne we ze net zo goed afschaffen.

  Zolang men liever geen verantwoording wil afleggen en een leven van consumeren wil volgen zal men slaafs de staat blijven volgen. Vrijheid vergt werken en opoffering, het is niet voor iedereen zaligmakend maar het is wel moreel juist. Hoe we nu leven verzieken we onze geest.

 5. Kan hier maar op 1 manier op reageren.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/09/eu-voor-of-nadelig-voor-ons/

  En daarbij weet NIEMAND waar al het geld blijft en naartoe gaat.
  Zo komt het geld van consultatiebureaus bijvoorbeeld van 6 verschillende instanties die het weer herverdeeld krijgen van nog meer instanties en fondsen enzovoorts.
  Het is een wirwar van cadeautjes geven en uiteindelijk komt er een klein deel weer bij de “burger belangen” terecht, hoewel je kan discussiëren tot in hoeverre het burger belangen zijn.

  De EU is niet anders.

  Iedere vraag aan een ministerie bijvoorbeeld voor welzijn, sport en gezin.
  Resulteerd in 5 andere instanties bellen zo niet meer als je bijbboorbeeld ee vraag stelt hoeveel geld kost het consultatiebureau.
  En zelfs dan weten ze niet hoeveel het is .

  Daarom moet er ook bij iedere dergelijke vraag van die strekking commissies worden opgesteld die maanden gaan pluizen wat dit nu werkelijk kost en wat waar nu eindelijk heen gaat.

  Zo ook met de vraag van wilders hoeveel de multiculturele samenleving kost.
  een goed bedrijf zou zijn cijfers binnen een week door een boekhouder kunnen laten berekenen.
  De overheid kan dit niet omdat het een grote bende is .

  Eu niet uitgezonderd.

 6. De EU is domweg een uitvergroting van hoe het in Nederland gaat. En misschien ook in andere landen maar Nederland is van de EU het meest extreem.

Comments are closed.