Huisarts Lochorn uit Hoogezand moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg direct stoppen met het verstrekken van een gratis zelftest voor dikkedarmkanker. Het betreft een test die eenvoudig en niet belastend voor de patiënt is, die al in Engeland wordt toegepast, maar hier nog niet is toegelaten om voor vergoeding in aanmerking te komen. Daarom dacht deze huisarts met hart voor zijn patiënten, dat als het dan niet vergoed wordt, hij het wel gratis mocht verstrekken: wie heeft er dan nog last van?

Gelukkig hebben we nog de Inspectie voor de Gezondheidszorg en die is erg creatief met regels. Allereerst doet zij er al tijden over om deze darmkankertest toe te laten, nogmaals deze is veel goedkoper en prettiger voor de patiënt, dan een endoscopie en bespaart dus heel veel geld en gedoe.

Blijkbaar kon onze huisarts niet langer wachten en vanuit zijn betrokkenheid, verstrekte hij deze tests gratis. Wie heeft daar nu wat tegen? De arts betaalt het zelf dus het kost niemand wat, de patiënt kan in een vroeger stadium aan eventuele darmkanker behandeld worden en bestaande tests zijn veel duurder en belastender voor de patiënten. Oja, de test is ongevaarlijk etc. want er wordt alleen wat ontlasting getest. Wat wil je nog meer?

Maar Volgens de inspectie overtrad de huisarts de wet omdat het niet is toegestaan zonder vergunning bevolkingsonderzoek naar kanker uit te voeren. Lochorn zegt dat hij in de veronderstelling was dat het niet om bevolkingsonderzoek maar om individueel onderzoek ging. Zo krijg je toch schijt aan de regels?

Wat mij dan weer tot de verzuchting brengt: als we nog meer regelen, hoeft er niets meer geregeld te worden.

14 REACTIES

 1. In Frankrijk bestaat die darmkankertest al vrij lang en gratis. Wordt door de verzekering betaald.
  Je krijgt een setje met de benodigde spullen toegestuurd en je moet inderdaad wat ontlasting op een kartonnetje aanbrengen en zorgvuldig verpakken. En dat drie keer (op drie verschillende dagen), want het kan altijd zijn dat er de ene dag wel (bloed)sporen gevonden worden en de andere dag(en) niet. Bij twijfel volgt natuurlijk verder onderzoek. Eens in de twee jaar krijg je zo’n setje toegestuurd. De huisarts komt er niet eens aan te pas.
  Wat een land! 🙂

 2. Er wordt in dit artikel gesuggereerd dat deze test de endoscopie vervangt.

  “Allereerst doet zij er al tijden over om deze darmkankertest toe te laten, nogmaals deze is veel goedkoper en prettiger voor de patiënt, dan een endoscopie en bespaart dus heel veel geld en gedoe.”

  Dat is absoluut niet het geval. De colonoscopie is nog steeds de gouden standaard bij verdenking op dikkedarmkanker.
  Er wordt niets verteld over de eigenschappen van deze test, zoals het aantal fout positieven en fout negatieven. Bij veel van dit soort tests zijn deze eigenschappen nog niet al te best waardoor de toegevoegde waarde van deze tests voor het vroegtijdig ontdekken van dikkedarmkanker klein is.
  Met het uitdelen van dit soort tests maak je mensen alleen maar bang, of stel je ze onterecht gerust.
  Dat is wat de Inspectie voor de Volksgezondheid wil voorkomen, daarom hebben ze dit soort regels.

  Dit was wellicht een medisch verhaal, maar nu het volgende; ook binnen een volledig liberale gezondheidszorg, waarbij de overheid (die er dan hopelijk niet meer is) geen rol speelt, dienst er een inspectie te zijn. Puur en alleen om te voorkomen dat artsen dingen gaan doen die de patiënten zouden kunnen schaden. Nou zeg ik niet dat dat hier het geval is, immers, er wordt niets over deze test gezegd.

  Dus, ook binnen een gezondheidszorg die volledig geprivatiseerd is zijn regels nodig en deze regels moeten gehandhaafd worden. Een van die regels is dat je als huisarts niet zomaar bevolkingsonderzoek gaat doen. Ben je boven de 45 en bang dat je dikkedarmkanker hebt? Laat dan op eigen kosten een colonoscopie doen. Kost wel wat, is niet fijn, maar je weet waar je aan toe bent.

 3. Ik bedoelde dat efficienter is om eerst een faeces test te doen, dan de colonoscopie. Maar wat is het probleem als ik m’n bloed, suiker, poep of wat dan ook preventief wil testen? Dat is toch mijn lijf? Als ik dat dan ook nog zelf betaal en waarschijnlijk vanwege vroegtijdige herkenning van een probleem, veel minder kosten heb dan bij latere diagnose. Verder zijn er velen die die colonoscopie uitstellen vanwege het gedoe. En anderen die er weer te snel een nemen, het kost toch niks als je je huisarts maar overtuigt en dat is dan weer veel duurder dan de nieuwe test.
  Dat alles pleit voor een simpele eerste test waarbij er natuurlijk ook foute uitslagen zijn. Laat dan de inspectie zich richten op het bepalen/waarschuwen mbt de betrouwbaarheid van deze test.
  En waarom mag een huisarts niet zo maar bevolkingsonderzoek doen? En doet hij dat door testen ter beschikking te stellen, of is dit een stok van de inspectie om deze snelle hond te slaan? Moet hij dan een mailtje sturen naar zijn patienten dat ze de volgende keer in Frankrijk maar even bij de apotheek zo’n testje moeten halen? Of wat als hij vermoed dat er een te hoog aantal ziektegevallen in het een of ander is. Dan hoop ik dat hij maatregelen treft en niet op de inspectie gaat wachten.

 4. Misschien moet men eerst bloed schijten om iets te mogen. Kwam eens bij een specialist en wilde een paar simpele adertjes weg laten spuiten, kreeg de opmerking “..is dat alles?” Meneer zag waarschijnlijk liever dikke druiventrossen, dan iemand die dat wil voorkomen. Het woord “cosmetisch” is ook al zo’n vies woord in de medische wereld, een fit en goed onderhouden lichaam wordt veelal ook goed onderhouden. Maar nee, men ziet liever onverzorgde, zware shag rokende, liters bier per dag drinkende haute cuisine frituurpan types die zich volrammen met medicijnen en levenslang de deur plat lopen in het ziekenhuis.

  Met de naderende winter vraag ik me ook af waarom men niet gratis antislip zolen verstrekt aan ouderen. Voorkomen is beter dan genezen, maar ook hier ziet men liever dat de oudjes een doodsmak maken en half kreupel in een ziekenhuis of in de revalidatie eindigen om voor krankzinnig veel geld weer op te lappen.
  IIS [7] reageerde op deze reactie.

 5. @IIS [6]:

  een fit en strak onderhouden lichaam……of in de revalidatie eindigen om ze voor krankzinnig veel geld weer op te lappen…pruts.

 6. @Johnny [8]:

  Nog zin om op eigen houtje een tokootje in NL te beginnen? Ieder initiatief die een zelfstandig individu neemt in NL dient door een oerwoud aan regels zwaar te worden ontmoedigd. En zo zullen er legio zaken zijn in dit zwaar belastte land waar je nooit aan moet beginnen en nog niet voor een seconde aan moet denken.

  We zijn er nog steeds niet van doordrongen wat ons allen boven het hoofd hangt. Ik blijf voorzichtig uitkijken naar 2012, want misschien zaten die gekke Maya’s er helemaal niet zover naast. Ik denk dat we vroeg of laat de grootste ondergang/crisis van de mensheid zullen meemaken. Ik weet het klinkt heel deprimerend en negatief, maar de wereld zoals we die hebben gekend loopt ten einde en dat is simpelweg de waarheid en de waarheid is niet mooi maar hard, kil en onverbiddelijk.

  Kijk maar eens goed om je heen en let op de tekenen, de leegheid van het gepraat om ons heen zie ik als een klein maar veeg teken en zo zijn er veel meer.

 7. @lilly [5]: ” De beste kanker test is een zwangerschaps test, daar mee weet je of je zwanger bent of je hebt kanker dat is al meer dan 105 jaar bekent ”

  Tja..daar heb je als man wat aan……..

 8. Dit is gewoon misdadig!

  De enige reden die ik kan bedenken is dat het goedkoper is om zoveel mogelijk slaven door te laten werken, als iedereen namelijk getest zou worden op alle vormen van kanker dan zit er binnen no-time 25% van de bevolking in de ziektewet.

  Graag zou ik weten wie er binnen de Inspectie voor de Gezondheidszorg verantwoordelijk is voor dit besluit.

 9. @wim3 [10]: Het is inderdaad wat naief om te denken dat deze huisartsenpraktijk dit wel helemaal zelf zal hebben betaald. Iedereen weet dat ‘gratis’ niet bestaat en zou redelijkerwijs kunnen weten dat Nederlandse huisartsenpraktijken onder meer draaiende worden gehouden met de inschrijfvergoeding die ze van zorgverzekeraars ontvangen. Alle inwoners van Nederland zijn verplicht ‘verzekerd’ voor zorgkosten. Daardoor lijkt het er ook op dat iedereen is gedwongen mee te betalen aan deze zogenaamde ‘gratis’ testen.

 10. Sinds 15 september 2009 verblijft mijn moeder in een psychiatrische afdeling in Zoersel. Het mens is niet dement, ze is alleen levensmoe en wil niet meer verder. Uiteraard bestaat er in de gewone geneeskunde geen oplossing voor dit probleem.
  Het enige wat er gebeurt is dat mens vol pillen stoppen en verzwakken en dit aan een rato van 6600 euro per maand (het complete bedrag, dwz mijn deel en dat van het ziekenfonds samen). Hier is zeker geen sprake van genezing. Intussen heeft ze ook haar heup gebroken en kan ze amper nog stappen. Als je de hele zaak bekijkt is dit heel triestig. In het begin ging ik iedere keer dat ik haar ging bezoeken huilend buiten en dit als man van 48 jaar, het is tenslotte nog altijd je eigen moeder die je hier ziet wegkwijnen. Op dit moment heb ik maar een conclusie: zorg goed voor je zelf en blijf zolang mogelijk buiten uit ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Deze reactie gaat niet over darmkanker, maar ik wil maar even laten horen hoe het gezondheidssysteem draait in de praktijk

Comments are closed.