Banken kunnen niet zonder papiergeld

Onlangs stelde Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank, dat er nood is aan een nieuw monetair systeem waarbij men ook “als een internationaal referentiepunt voor inflatie, deflatie, en toekomstige geldwaarde goud zou moeten overwegen”. Je kunt echter niet zomaar goud ‘een beetje’ aan geld koppelen. Ofwel is geld gedekt door goud, ofwel niet.
Als de centrale banken daadwerkelijk het geld aan goud willen gaan koppelen, dan zadelen ze zichzelf op met een groot probleem. Ze kunnen dan namelijk niet meer zomaar geld uit het niets creëren, geld dat de laatste jaren steeds harder nodig is om het banksysteem in leven houden.

In de voorbije honderd jaar, en zeker de laatste decennia, zijn de Westerse banken immers geëvolueerd naar banken met buitengewoon lage reserveratio’s (2-10%), wiens balansen vol staan met extreem volatiele en risicovolle financiële papieren. Bovendien verkregen commerciële banken het wettelijke privilege om op hun beurt geld uit het niets te creëren, een fenomeen dat onder economen ‘kredietexpansie’ wordt genoemd. Al het personeel van de bank, en de winsten van de aandeelhouders, wordt betaald met geld dat afkomstig is van dit frauduleuze programma.

In 2007 en 2008 vielen de Westerse banken op een haar na om. Enkel een noodinfuus van de centrale banken, gedeeltelijke nationaliseringen, en een aantal megabankfusies, kon het financieel systeem van de ondergang redden. Zo werden onze banken de facto zombiebanken, reusachtige instellingen die enkel overeind bleven door injecties van vers fiatgeld door de centrale banken.

In een recent interview stelt econoom Nouriel Roubini de vraag: “Als je op een goudstandaard zit, of op een aangepaste goudstandaard, wat doe je dan in het geval van een bank run—als je niet genoeg goud hebt om de munt te dekken?”. Daarmee slaat hij de nagel op de kop: het huidige financiële systeem is helemaal niet gebaat bij goud, het zou ten onder gaan als geld door goud gedekt moest zijn. Anderzijds is een hardwerkende, sparende mens op zijn beurt niet gebaat bij het huidige financieel systeem. Die kan zich tegen de steeds toenemende inflatie beschermen door zijn eigen soevereine centrale bank te zijn, en die persoonlijke ban met echt geld— goud en zilver—te bevoorraden.

Ingezonden door Tuur DeMeester
Goldonomic.be

4 REACTIES

 1. Het huidige financiele systeem is terminaal ziek en corrupt tot op het bot.

  Wanneer westerse overheden en centrale bankiers zich niet beheersen met hun “geld uit het niets creatie” zullen de consequenties uitermate serieus zijn, naar mijn idee.

  Wanneer ze zich wel beheersen zullen de consequenties ook serieus zijn. Ze hebben zich namelijk al vele jaren ernstig misdragen, ook in monetair opzicht.

  Maar ja, excessieve democratie he, altijd goed voor grote problemen.
  Iedereen boven de zeventien stemrecht geven is natuurlijk ook ontzettend dom.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Yahozna [1]:

  “Iedereen boven de zeventien stemrecht…..”
  Veel erger is het principe dat ALLES onderhevig is aan stemrecht waarbij een meerderheid beslist over alles van de minderheid.
  Het aantal zaken waarover gestemd mag worden, of die onder de overheid vallen, drastisch beperken zou een enorme verbetering kunnen zijn.
  Bvb afschaffen ministeries voor kunst, sport, en alle subsidies om snel te beginnen.

 3. “Iedereen boven de zeventien stemrecht geven is natuurlijk ook ontzettend dom.”

  Iedereen boven de 65 stemrecht geven is natuurlijk ook ontzettend dom…

  Elke vrouw stemrecht geven is natuurlijk ook ontzettend dom…

  Iedereen met een etnische achtergrond stemrecht geven is natuurlijk ook ontzettend dom…

  Wat dacht je van deze: Stemmen kost 25 euro. Heb je dat er niet voor over, stem je lekker niet.

  Rien [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Marco [3]: Wat dacht je van deze: Stemmen kost 25 euro. Heb je dat er niet voor over, stem je lekker niet.

  Of: alleen zij die niet met belastinggeld betaald worden, maar wel belasting betalen mogen stemmen

Comments are closed.