Onlangs kwam het boek Hierarchie van Alexander Brekelmans uit. Aan de hand van 30 uiteenlopende onderwerpen stelt de auteur vast dat er een hiërarchie zit in het denken en handelen van de mens.  Wat wij goed en minder goed vinden, hangt samen met onze waarneming en de beoordeling van die waarneming. De onderwerpen variëren van Darwin, emancipatie en vrije wil tot migratie en monarchie.In het boek gaat de schrijver in op de kerntaken van de overheid en stelt: ‘Een cultuur van vergaderen en regels moet worden vervangen door een sobere overheid die de burgers praktisch kan dienen.’  Ook pleit hij voor een flat tax.

Geloof ziet Alexander als een vorm van culturele indoctrinatie van generatie op generatie. Hoewel geloven een keuze is, wordt een geloof en de inhoud je toebedeeld.  Over criminaliteit meldt hij het volgende: ‘ Het wapenbezit in een land als Amerika wordt ook vaak als een bron van problemen gezien. Opvallend is dat in landen als Canada, België en Zwitserland het wapenbezit op vergelijkbaar niveau is maar de criminaliteit veel lager. Het wapengebruik zegt waarschijnlijk meer over de persoon achter het wapen en de cultuur van een land.’

Over de monarchie: ‘Als we een parallel zouden maken met de politiek dan zou de oudste zoon of dochter van de (minister-) president automatisch de opvolger worden van de huidige (minister-) president. Die zoon of dochter en zijn of haar partner zouden, net als in een monarchie, dan ook automatisch een onvoorwaardelijke uitkering ontvangen. Als een politicus dit zou voorstellen dan zou hij door de hele bevolking voor gek worden verklaard. Toch is dit de realiteit binnen een monarchie ! ‘

Het drijvende idee achter het boek is de vooruitgangsgedachte oftewel dat minder goede ideëen (als bijvoorbeeld communisme en fascisme) wegvallen en de betere ideëen overblijven. Daarmee evolueert de mensheid, zij het na de nodige doodlopende zijpaden, uiteindelijk naar een betere toekomst.

De visie van Alexander is gestoeld op een liberale en soms klassiek-liberale overtuiging. Zo heeft hij bijvoorbeeld de democratie hoog in het vaandel staan. Daar kun je over mening van verschillen. Als libertariër antwoord ik hierop met een quote uit zijn boek:  ‘…vroeg of laat zal het goede het minder goede altijd overtreffen.’

19 REACTIES

 1. Evolutie betekent niet dat iets beter wordt.
  Evolutie betekent dat het organisme zich zodanig aanpast aan zijn omgeving, dat hij betere overlevingskansen heeft.

  Dit principe toegepast op de de maatschappij betekent dus niet dat “het goede het minder goede altijd zal overtreffen”, maar dat het systeem zal evolueren naar een staat waarin ze kan blijven voortbestaan. Ik zie deze evolutie met grote angst tegemoet, want volgens mij is de enige manier waarop de huidige systemen zichzelf in stand kunnen houden: nog meer geweld.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
  Reteip [6] reageerde op deze reactie.

 2. @Corné [1]:

  “……volgens mij is de enige manier waarop de huidige systemen zichzelf in stand kunnen houden: nog meer geweld.”

  De huidige systemen zijn gebaseerd op geweld. En als de machthebbers gevaren zien, zullen ze inderdaad meer geweld invoeren. Dat zien we ook nog steeds gebeuren. De zogenaamde “democratie” is daar een prachtig hulpmiddel voor.

  “De mens” is echter een individu met de eigenschap te kunnen denken. Dank zij die eigenschap is de huidige welvaart tot stand gekomen. Dank zij het verstand zullen er ook steeds meer mensen tot de conclusie komen dat vrijheid grotere resultaten oplevert dan dwang. Kijk maar naar de geschiedenis!

  Op het moment dat er steeds meer en voldoende mensen dat inzien en begrijpen, komt er een stroomversnelling en wordt het geweld vervangen door vrijwilligheid: Een maatschappij waarin ieder individu weer recht krijgt op zijn eigen leven!

  .M [8] reageerde op deze reactie.

 3. De wapenwetgeving is in belgie is sterk veranderd.

  Andere goede voorbeelden zijn Finland,
  of beter nog Tsjechie.

  In Tsjechie kan men ‘oh horror’ een vuurwapen verdekt bij zich dragen als men dit voor zelfvedediging nodig denkt te hebben . Deze vergunningen worden vrij gemakkelijk afgegeven. Ook thuis mag men een wapen ter zelfverdediging hebben. We horen nooit over de duizenden doden die daar jaarlijks vallen, simpelweg omdat ze er niet zijn. Het kan dus best, een liberale wapenwetgeving en weinig criminaliteit, nogwel in het hart van Europa…

  Zwitserland is natuurlijk ook een goed voorbeeld, maar ook Duitsland heeft een nog vrij liberale wapenwetgeving

  Kom daar in Nl eens aan. Daar is men al bang van een airsoft kinder speelgoed pistooltje. Nl is het enige land ter wereld samen met de vrijheidslievende staat China waar zelf iets gelijkends op een vuurwapen simpelweg ‘verboten’ is.

 4. Aan de hand van 30 uiteenlopende onderwerpen stelt de auteur vast dat er een hiërarchie zit in het denken en handelen van de mens.

  Tja. Als ik als bioloog naar apen kijk die in een hok opgesloten zitten en dan aan de hand van 30 onderwerpen iets ga vertellen waarom dat hokgedrag in het denken en handelen van die aap zit.

  Volgens mij mis ik dan iets fundamenteels.

 5. @Corné [1]: Evolutie betekent dat het organisme zich zodanig aanpast aan zijn omgeving, dat hij betere overlevingskansen heeft.

  Niet waar. Evolutie is survival of the fittest. In ons land zal op den duur opstand komen waarbij de gevestigde politiek verdreven of vernietigd wordt omdat deze niet opgewassen is tegen zijn ‘concurrenten’: het individu wat uitgemolken wordt. Uiteraard hopen we dat er dan een beter systeem in de plaats komt maar dat moet nog bezien worden.

  beek [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Reteip [6]:

  Altijd grappig om te zien hoe evolutionisten de ontwikkelingen uitsmeren over miljoenen jaren, terwijl ze intussen ook schijnen te geloven dat de mens zich binnen honderd jaar alweer behoorlijk in positieve richting zal ontwikkelen.

 7. @Hub Jongen [2]: Helaas toont de geschiedenis aan dat in een totalitaire staat juist zij die kunnen denken de eersten zijn die worden omgebracht cq. in werkkampen slavenarbeid gedwongen worden te verrichten. Logisch, immers zij vormen de grootste bedreiging voor de machthebbers. De hersenloze gezagsgetrouwen of laat men doorgaans met rust (al worden ze wel fiscaal gepluimd).

  Peter de Jong [9] reageerde op deze reactie.

 8. “Wat wij goed en minder goed vinden, hangt samen met onze waarneming en de beoordeling van die waarneming.”

  “Referentiekader is bepalend voor de interpretatie” leerde ik lang geleden bij filosofie al. En dat onze hersenen een volgorde aanbrengen in onze waarneming heb ik lang geleden aan den lijve mogen ondervinden. Ik kreeg een helm op met een speciale bril, bevattend kleine beeldschermen. Gesimuleerd werd dat ik opsteeg en vloog. Terwijl ik wist dat ik op de grond stond kreeg ik hoogtevrees. Met andere woorden dat wat ik zie gaat kennelijk voor op wat mijn voeten voelen.

  Objectief waarnemen is kennelijk moeilijk. Helaas leidt dat er vaak toe dat men maar met minder genoegen neemt en ontvankelijk wordt voor allerlei voorstellingen van zaken, ook slechte. Echter je ogen sluiten voor keiharde bewijzen grenst aan stupiditeit.

  Zé [14] reageerde op deze reactie.

 9. @Zé [5]:
  Grappig.
  Wanneer alle wapens verboden zijn pakken mensen keien op om elkaar makkelijker de kop in te slaan.
  En dan zal er weer een overheid zijn die het verbiedt om een steen in de hand te nemen en een gooi beweging of een vergunning eisen voor bouwvakkers om ze te mogen hanteren.

  Vervolgens eten we enkel nog met onze handen en roosteren we het vlees op een dik houten spit omdat een pan immers ook als wapen kan fungeren.

  Doe ik nu aan een drogredenering?

  Immers moeten alle wapens weg, maar anderzijds kan zowat alles als wapen fungeren.Zelfs je hond wat officieel ook een wapen is als hij gesteld is .
  En wat dacht je van je blote vuisten.

  Zé [16] reageerde op deze reactie.

 10. ik heb dit boek ook gekocht en gelezen.
  goed boek. steeds opnieuw lees ik weer een hoofdstuk en merk dan hoe interessant sommige onderwerpen zijn.
  is een aanrader voor iedereen.

Comments are closed.