Uit Frankrijk komen nog steeds berichten dat het nog altijd de bedoeling is om dit uit te voeren. Ik dacht verzwakt, maar prof René Tissen schrijft in zijn RTL-column: “Op het internet verschijnt momenteel vaker dan mij lief is een oproep aan boze burgers om op 7 december a.s. de wereldwijde banken een harde – zo niet vernietigende – klap toe te brengen.”

Omdat ik de artikelen van René Tissen meestal erg goed vind, ging ik dus lezen, maar was toen zeer verbaasd.

Mijn eerste verbazing was dat hij de kolom “Ondemocratisch” noemde. Waarom eigenlijk? Waarom zijn acties die burgers vrijwillig zelfstandig doen “ondemocratisch”? Omdat ze niet alles wat ze in hun leven doen regelen via de overheid?

Verderop geeft Tissen een hint door te stellen:

Eerlijk duurt het langst. Dit neemt allemaal niet weg dat ‘7-december’- acties als ondemocratisch moeten worden afgewezen. Het internet geeft alle ruimte aan burgers om hun persoonlijke ergernis en woede te kunnen ventileren. ….   Dat is een goede zaak. Lekker schelden mag en lucht op. …….. Maar het internet geeft niet de mogelijkheid om op een eerlijke manier tot oplossingen te komen. Daarvoor is onze democratie bedoeld.

Is er iets “oneerlijks” aan het mee naar huis nemen van mijn eigen geld? Mag je alleen maar schelden maar niets doen?

Bedoelt hij dat alleen de overheid iets mag doen? En al onze handelingen eerst moet goedkeuren?
Inderdaad zijn we al een heel eind op die weg.

Maar wat zou het fijn zijn als iemand als Tissen,die vaak rationele argumenten gebruikt, ook dit probleem rationeel zou benaderen.

Bij voorbeeld door aan te tonen dat deze actie wel tot een teken van verontwaardiging kan leiden, maar dat met de oneindige macht van overheden om miljarden uit blauwe lucht te toveren, er beslist geen enkele bank failliet hoeft te gaan.
Al krijg ik de indruk dat Tissen daar toch een beetje bang voor is.

Met na de exercitie het (negatieve)  resultaat dat de overheden dan kunnen opscheppen dat zij alles onder controle hebben en zo goed voor de burgers zorgen.

26 REACTIES

 1. zoals het nu gaat, vraag je je af of we 7 december halen. IS er nog wel een bank om op te runnen. Ik begreep dat AIB al 17% van zijn deposist was verloren. Portugal en Spanje volgen nog. ING zit geloof ik voor 130% van het tier1 kapitaal in Spanje, dus dan zijn eigenlijk overal de rapen gaar. Engelse banken hebben ook een enorme openstelling voor een Spaanse default.

 2. Was Agent Smith (Tissen) nog een wederdienst schuldig voor zijn Prof. titel?
  Waarom zouden mensen niet hun geld van de bank mogen halen. Op de bank krijg je er toch geen noemenswaardige rente voor, dan kun je het net zo goed onder je matras bewaren. Sympathiek initiatief om overal banken te laten omvallen, als dat inderdaad zo makkelijk kan. Ik ben heel benieuwd naar waar de politici dan het geld vandaan gaan halen om de failliete boedel opnieuw te subsidieren. Agent Smith, kom er maar in.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. Een bankrun zou een duidelijk signaal geven aan de politiek en de financiële wereld. Dat het vertrouwen er niet meer is. En omdat het hele spel is gebaseerd op vertrouwen, (immers, de intrinsieke waarde van fiat geld is nul) is het spel dan uit.
  Het is dan wel zaak om van je euros nog snel even iets waardevasts te kopen! De financiële stoelendans wordt dat…

  Rare tijden; be carefull what you wish for!

 4. @Bon Vivant [2]:
  “Ik ben heel benieuwd naar waar de politici dan het geld vandaan gaan halen om de failliete boedel opnieuw te subsidieren.”

  Tamelijk eenvoudig: uit hun typemachine, of door op de computer op de juiste plek enkele nieuwe digits in te voeren.

  Vorige week maakten de Amerikanen zo nog even 600 miljard dollars.

 5. De bankrun is er niet alleen in Frankrijk. Heel wat landen doen mee zover ik heb begrepen. Zie http://zonnewind.be/economie/banken/bankrun-7-12-2010-7-december-2010-2.shtml voor de deelnemers (12 in totaal). In Ierland is nu een bankrun gaande (digitaal). Griekenland heeft al heel wat zien vertrekken. Nederlandse banken hebben veel blootstelling aan de PIIGS. Daarnaast is er ook ‘buy silver crash JPM’ actie. Ik weet het wel banken (en overheden) zijn niet te vertrouwen dus vertrouw ik ze mijn centen zo min mogelijk toe. Wat mij betreft, Europese bankrun = crashende banken = crashende Euro = Europa dood = geen vertrouwen meer in politiek = allemaal goed dus doen.

  Tissen is inderdaad bought and paid for.

 6. Inderdaad, bank-run 7 december Frankrijk, belgië doet mee, Nederland gaan ook geluiden op van vele die mee doen, in Ierland is deze al gaande, maar dit wordt netjes verzwegen door het NRC,
  Spanje zal niet achterblijven, ook duitsland en oostenrijkse burgers overwegen mee te doen. Vele fora doen oproepen.
  zoals Hier

  maar de berichten over de bankrun van 7 december is in veel landen al weer door twitter, Facebook (of anderen) verwijderd.

  De zoveelste ingreep op het internet..

  Maar gezien de hoeveelheid reacties uit alle landen, kunnen we stellen dat het vertrouwen in de banken is verdwenen, en impliciet in de euro dus ook..
  ben benieuwd hoe de wereld eruit ziet 8 en 9 december.

  Ik verwacht machtsvertoon van de gezetelde orde…Voorkomen kunnen ze het al niet meer, afstraffen wel..

  echter:
  Without a silver or gold standard, you CAN’T run the banks!!!

 7. “Eerlijk duurt het langst. Dit neemt allemaal niet weg dat ‘7-december’- acties als ondemocratisch moeten worden afgewezen.”

  Stemmen met de voeten is zo democratisch als wat, meneer Tissen. Vroeger vonden we u nog tof.

  “Without a silver or gold standard, you CAN’T run the banks!!!”

  Er is geen wezenlijk verschil tussen giraal geld en de bankbiljetten, die men gaat afhalen. Waarschijnlijk zijn de banken ze nu massaal bij aan het bestellen, om er flinke bedragen voor te vragen, wanneer de mensen het geld weer willen terugstorten. Ze voldoen aan de vraag, ze vallen niet om en men gaat over tot de orde van de dag.

 8. ze pissen in hun broek van angst,want dit
  raakt de kern van de zaak, geld!!!

  eindelijk een duidelijk signaal aan banken
  en overheden

  een reddeloos gewond dier help je ook uit zijn lijden
  liefs snel en zo pijnloos mogelijk

  doen dus

  maup

 9. @Het zonneklokje [8]:

  Je moet wel de schuld bij de juiste man leggen. Wat jij hier zegt komt neer op: anderen mogen van mij hun geld niet veiligstellen want dan is het mijne niet veilig. Vertel mij waarom ik voor jou en niet voor mijzelf moet kiezen. PvdA/SP stemmer toevallig?

  De schuld ligt niet bij jan met de pet die zijn toekomst veilig wil stellen of het rotte systeem wil doen instorten. De schuld ligt bij dat rotte systeem!

  De schuld ligt bij de centrale banken en overheden die dit geldsysteem in leven houden. Het is onhoudbaar omdat banken voor elke euro in de kluis er 20 of meer digitaal bij mogen maken. Dat geld is gebakken lucht maar wel dat wat er op jou en mijn spaarrekening staat.

  Wanneer het systeem instort kan de overheid niks: geen geld is dan geen vertrouwen. De overheid zal op geen enkele wijze gelijk kunnen halen wanneer de euro geen klap waard is. Dan mogen ze best 100 euro van mn rekening pakken. Gelukkig beginnen mensen in te zien dat dit zo niet werkt.

 10. Nou, zolang ik via google op bank run 7 december, enorm veel hits zie… kunnen ze facebook proberen de mond te snoeien… maar er is genoeg info.. Zag zelfs al kranten artikelen in korea en zuid africa. Dus met een beetje geluk een mondiale bank run

 11. Ik heb niet gewacht tot 7 december hoor. Nu genoeg geld om weken door te kunnen. Bovendien genoeg voorraad, want je weet ook niet of de pin overal op slot gaat. Er hoeft trouwens maar 2% van de klanten hun geld op te halen, dan hebben de banken al een probleem, want meer dekking hebben ze zelf niet. Ben benieuwd. We wachten wel af.

 12. Bankrun of niet vindt ik niet zo interessant.

  Wel je geld van de bank halen en weer met cash gaan betalen. Weg met plastic geld, weg met giraal geld.

  Ik vermoed dat bank directeuren en politici daar wel wakker van zouden liggen!

 13. Jan Kees de Jager was inderdaad wel wat zenuwachtig deze week. Arme man, eindelijk een langverwachte natte droom van hem uitgekomen, zijn ministerschap, valt er straks niets meer te innen. En niets meer te ministeren, natuurlijk !!!!

 14. Dat digitale rotsysteem is eigenlijk ook helemaal niks aan, cash geld in je broekzak, elke week gekregen op vrijdagmiddag in een loonzakje, dat was veel leuker in de zeventiger jaren. Zelfs ondernemers vonden dat veel fijner, je had er beter kijk op.
  En het was veel goedkoper (kost niks) Ieder mens moet gewoon zijn eigen bank zijn, laat die pakken met stropdas maar verrekken.
  Ik doe het al jaren zo, haal al mijn geld van de bank en bewaar het cash en leef er goed van. Is het op doe ik niets meer tot ik weer heb dan begint het van voren af aan, veel leuker. Sparen gaat ook, gewoon wat rustiger aan doen en in een paar maanden heb je wat geld over. Geen huis kopen, lekker huren kun je ook zo weg.
  Ja die bankrun op 7 december zal in Nederland wel niks worden, maar wat zou het mooi zijn.

  .M [19] reageerde op deze reactie.
  Zé [24] reageerde op deze reactie.

 15. @Nico de Geit [11]: Overboeken? Waarheen? Naar een andere bank waarop een run komt?
  Dan beter omzetten in bankruptcy remote effecten die de bank slechts voor je in bewaring houdt maar geen deel uitmaken van de onder crediteuren te verdelen boedel i..g.v. omvallen van de bank. Wil je rentedragend en zonder (al te veel) risico? Ga dan voor korte termijn treasuries van Duitsland of Finland. Perfecte alternatief voor geld op een zichrekening of spaarrekening doch zonder exposure op de bank. En die staten kunnen inderdaad ook defaulten (ja, in extremis zelfs Duitsland) maar hun kort papier ontzien ze doorgaans omdat dit a.h.w. hun levenslijn is. Haircuts zijn doorgaans alleen op lange lopende schuld. Met 3 maands of 1 jaars treasuries zit je in principe wel goed.

 16. Over de waarschijnlijkheid van calamiteiten blijft het momenteel speculeren. Wellicht heeft de actie niet al te veel sympathysanten, maar gezien de lage solvabiliteit en liquiditeit van banken volstaat het reeds dat slechts een paar procent van de klanten hun geld terugtrekt om de boel te doen klappen. Wellicht zijn er minder dan de beondigde ca. 5% mensen die dit zien zitten MAAR … iemands motieven doen er in wezen niet toe en het volstaat dat voldoende mensen schrik hebben om op 8 december slachtoffer te zijn van de acties van anderen opdat zij zelf hun geld toch “preventief” zouden afhalen. Alzo kan een self fuldilling prophecy ontstaan. Zonder overheidsingrijpen kan de boel dus wel degelijk instorten. Maar uiteraard zal de ECB wel een hoop geld bijdrukken en is ook nog andere obstructie mogelijk (noodwetten, “stroompanne”, …)
  Enfin, we zullen zien. Ben erg benieuwd.

 17. @Bart [16]: “Geen huis kopen, lekker huren kun je ook zo weg.”

  Precies! Zo denk ik er ook over. Totaal los van alle financiele analyse (die overigens ook voor huren pleit maar dit geheel terzijde), is wat je daar noemt mijn belangrijkste strategische reden om niet te kopen: als je -voor wat voor reden dan ook- het land hals over kop wil verlaten, laat je wel je waardevolste asset achter. Voor vele mensen is een huis meer dan de helft van hun vermogen (voor sommigen zelfs 5 keer hun netto vermogen als de schuld in mindering wordt gebracht). Nou, dat laat je niet zomaar achter.

  Ik zou alleen kopen als het om relatief weinig geld gaat, dus bv. als je in een land met lagere prijzen (nu nog – wacht tot de euro instort en prijzen in bath of peso ineens wel duur zijn in euro) voor een habbekrats een mooi huis of mooie flat kan kopen (die ik cash zou betalen en die me dan minder dan 1/4 van mijn vermogen kost) maar in NL of B huur ik liever, ook al heb ik meer dan geld genoeg om mijn huidige huurflat cash te kopen. Maar ik weiger dus om een zo groot percentage van mijn vermogen hierin vast te zetten – in zg. VASTgoed. (He, waar zou dat woord vandaan komen?).

 18. “Geen huis kopen, lekker huren kun je ook zo weg.”

  Heel herkenbaar. Ik noem het vastslecht ipv vastgoed. Alleen als je boven de wet staat kan je overwegen te kopen. Anders zal het (waarschijnlijk) op een gegeven moment tegen je gebruikt gaan worden door een wanhopige overheid.

 19. Allemaal nonsense.

  De bank zegt gewoon: er is geen contant geld op dit moment. Komt u nog eens terug over een paar dagen. En tot die tijd kunt u digitaal betalen bij de winkels.

  En ik zie het nog niet gebeuren want die paar in het zwart geklede schooiers die hier aan mee doen, hebben niet veel op hun rekening.

  Maar ga je gang, make my day.

 20. Eerst waren er schelpjes
  Toen werd het goud( Inca’s etc.)
  Toen werd het zilver
  Daarna papier
  Nu is het plastic.
  En nog steeds willen wij niet wakker worden, maar verder slapen in deze lucide droom?

  Al is de leugen nog zo snel,
  de waarheid achterhaald hem wel.

  Easy, Vrede.

 21. The new flag of Ireland
  The population of the Republic of Ireland is less than 4.5 million.
  The size of the bail-out of the country is estimated at 85 billion euros, and then some, plus the 50 billion already spent to bail-out the Irish banks, which makes a total of something like 135 billion euros.
  So to rescue the deeply corrupt Irish banks, the government is negotiating a ‘saviour package’ of nearly 20 million euros for every Irish citizen – more like 30 million if you include the ‘money’ already spent to save the Irish banks that, well, didn’t save them.
  For a fraction of that they could let the evil banks collapse – good riddance – and make every Irish citizen a euro millionaire – total cost: 4.5 billion.
  If this was done, do you think it might stimulate the Irish economy, er, just a little bit?
  Will it or anything like it be done? Not a hope.

  pcrs [25] reageerde op deze reactie.

 22. @Eugenie [23]: afgezien van een rekenfoutje (4.5 miljoen Ieren x 1000 euro=4.5 miljard), maar dat kan komen omdat billion in het engels miljard in het nederlands is en trillion in het engels biljoen in het nederlands.
  Maar goed iedereen 1000,0 euro is nog steeds leuk. Net als de Chinese overheid al ‘hun’reserves zouden verdelen onder de Chinezen, zouden die ook allemaal dik 1000 euro krijgen.

 23. 7 – 12 is langs en de euro is weer niet ingestort .
  En er zullen nog meer paniek zaaiers passeren .
  Maar helaas voor de paniekers ,
  de euro staat als een rots in de branding .

Comments are closed.