In opvolging van de grote proteststakingen in Frankrijk hebben de Franse vakbonden opgeroepen tot een internationale bankrun in de hele EU (en meer?) op 7 december. Dit vanwege de grote bezuinigingen die ten koste gaan van de gewone burgers, die belast worden om banken (en bankiers) te redden.Bij een “Bankrun” gaan zowat alle rekeninghouders hun eigen geld van de bank af halen. Meestal uit angst dat de bank hun geld niet meer heeft, en dat ze het helemaal kwijt zijn als ze niet vlug nog zoveel mogelijk terughalen.

Die ontevredenheid over de financiële wereld is terecht. Dat zal uit veel voorgaande artikelen op de Vrijspreker wel duidelijk zijn. Als bankiers voor elke euro die ze bezitten er 20 tot 40 als lening uitgeven, is dat vragen om ellende. De zwakheid van deze “fractional reserve” is door veel economen al vele jaren aangetoond. Het is echter door overheden die zelf graag veel geld wilden lenen, alleen maar aangemoedigd en gesanctioneerd. In feite is hier sprake van bedrog, van misdaad.

Wat wil je bereiken met het stimuleren van een bankrun?
Wat kun je bereiken? Een faillissement? Een waarschuwing? En dan?
Wat is op dit moment het maximale resultaat?

Kans op een banken-failliet is met de grote MOGELIJKE steunoperaties gering. Zie miljarden die de  overheid al achter de hand heeft, of uit dunne lucht kan scheppen.

Vooral in Nederland is de verwachting niet groot dat veel mensen hun bankrekening (bijna)  leeg zullen halen. En van bedrijven die over veel geld beschikken al helemaal niet. Dat kan natuurlijk anders worden door de verdere ontwikkelingen van onze maatschappij.

Kansen op een bank faillissement zijn klein, al zijn ze niet nul, het kan wel. Dit bleek al bij de DSB. Al speelden daar heel andere facetten dan op het ogenblik.

Daarom al vaker geadviseerd om zo mogelijk in ieder geval cash voor een paar weken dagelijkse betalingen te kunnen doen in huis te halen. En eventueel wat blikjes eten!!

Gevolgen?

-Je bent ook gedekt met garantie van de staat tot 100.000 euro per rekening. Meer op één rekening  zal nu wel niemand meer hebben door het over meerdere rekeningen te spreiden.

Als je mee wilt doen en om welke reden dan ook geld van de bank wilt halen, wacht dan niet tot 7 dec. Maar doe dat vroegtijdig. Als alles weer iets veiliger is, breng je het er gewoon weer op.

Kortom, de gevolgen van die geslaagde/mislukte bankrun zullen in eerste instantie gering zijn voor ieder individu.

Moraliteit
Waar we dan nog niet over gesproken hebben, is de vraag of er hier morele afwegingen een rol kunnen spelen?

En op welk punt?
Het hele proces speelt zich af in een immorele wereld van bedrog en manipulatie. Politiek en financieel bedrog. Daarover zijn velen het eens.

Maar eenmaal binnen dat proces, kan toch een handeling van een individu schadelijk zijn voor andere individuen.

Bij voorbeeld in het geval van bankruns:

Iemand, PQR, wil een einde aan dit immorele systeem en wil daarom het systeem afbreken door middel van een bankrun. Hij gaat dat organiseren en stel dat hij succesvol is:
Er gaan banken failliet.

Dat betekent dat er eerlijke, onschuldige spaarders getroffen worden doordat zij hun eerlijk verdiende spaarcenten kwijt raken.
Is PQW dan daarvoor verantwoordelijk??

Let wel, het is een compleet ander geval of iemand die bankrun gaat organiseren/stimuleren, of dat een individu het zekere voor het onzekere neemt, en al vast zijn geld naar huis haalt!

CONCLUSIE:
Het is zeer moeilijk om nu al tot een rationeel advies te komen. Misschien na een discussie hieronder.
Die misschien ook nog eens beïnvloed wordt door de nu urgente financiële problemen in Ierland, Portugal en Spanje.

Ook goed is om daar nieuwe informatie over dit Franse initiatief te vermelden. En zodra er iets belangrijks ontwikkelt, om dat hieronder ook te vermelden.

Ik hoop dat hier nu een goede discussie volgt die zowel het morele als het praktische duidelijker zal maken..
Al zal dit door de vele verschillende facetten niet gemakkelijk zijn.

Wel interessant!

36 REACTIES

 1. Greenpeace redt de wc-eend en verbeter de wereld, begin bij jezelf, zorg voor jezelf, bereid jezelf voor, raak lichamelijk, geestelijk en spiritueel in conditie.
  Die hel/chaos waar iedereen zo bang voor schijnt te zijn is ook gewoon systeem, bestaat uit mensen die systematisch hun behoeften (proberen te) vervullen. Wanneer mensen al voorbereid zijn zal die noodsituatie niet eens een ramp worden. Iemand in goede conditie die oplet heeft zijn voorbereidingen al gepland. Blikken en potten in huis, meel, vrieskist vol, verbandtrommel compleet, medicijnen genoeg voor wie niet zo’n goede conditie heeft, wegblijven van mensenmassa’s, je wil niet ten prooi vallen aan kuddegedrag, er bestaan daar ‘adviesprotocollen’ voor, lees er eens één om jezelf gerust te stellen, dat we eigenlijk al voorbereid zijn op het onverwachte wat-dan-ook, er komt geen meteoriet op de aarde af van 20 kilometer doorsnede. Op crisis.nl staat en een hele pagina tips en een hele pagina met links die je voorbereiden, eerst redden dan blussen is bijvoorbeeld het motto van de brandweer. In de volksmond zeggen we dan; beter voorkomen dan genezen.

  Laat het maar gebeuren, wanneer je jezelf niet voorbereid is dat jouw keuze. En dat bedoel ik niet zoals het er geschreven staat, want wanneer het dus wel ‘mis’ zou gaan voor de meesten, leg ik de grootste verantwoording bij het gebrek aan informatievoorz iening, het media-apparaat is corrupt, als ook de regeringen en de banken. In het ergste geval,
  denk maar niet dat je regering je komt redden…daarom maken ze die protocollen, omdat ze weten dat ze niet alles kunnen controleren/beheersen, maar wel in deze goede tijd snappen, dat ze ons / we elkaar voor kunnen bereiden. Ik nam de voorlichtingscampagne in eerste instantie als angstzaaierij, tot ik dat in begon te zien dat we eigenlijk inderdaad maar weinig beheersen. Wanneer de dijken zouden breken, bijvoorbeeld, omdat de waterspiegel te hoog stijgt, ik voel me zekergesteld door dit soort noodplannen die niet specifiek voor watersnood alleen ontwikkeld zijn.

  En in het beste geval, revoluties zonder geweld/chaos:

  Industriële revolutie
  Revolutie van de vrouw (emancipatie)
  Digitale revolutie
  De groene revolutie (millieu werd belangrijk)
  de sexuele revolutie
  en onderweg
  De financiële revolutie.

  Ik ben helemaal voor,
  goeie groeten,
  Sjoerd

  Peter de Jong [33] reageerde op deze reactie.

 2. Stel eens voor dat er NIETS gaat gebeuren; dat je niets doet. Dezelfde bail-outs, dezelfde corruptie en de banken worden sterker en sterker. Ze hebben nu al alle macht al in de wereld, vele malen groter dan regeringen. Dan heb je je kans gehad en niets mee gedaan.

  Regeringen moeten defaulten, het bankensysteem moet op de knieeen en weten wie de baas is: wij met zijn allen.

  Het alternatief is nog meer schulden. Want dat is schijnbaar DE ENIGE oplossing volgens heren politici, die als de dood zijn voor de financiele terroristen. Bereidt je kinderen en kleinkinderen dan maar voor op levenslange slaverij voor het bankensysteem.

  pcrs [8] reageerde op deze reactie.

 3. Het huidige financiële systeem bevind zich al in de eindfase. De meeste onafhankelijke economen weten dit. In de verre toekomst zal men terugkijken op deze crisis en inzien dat meest historische fout het redden van de banken was in combinatie met een veel te lage centrale bank rente. Als de banken als ING gewoon gevallen waren dan had de financiële sector op zijn gat gelegen. De klap was harder geweest, maar dan zouden we nu al aan het herstellen zijn en hadden de veroorzakers van de crisis het meeste pijn gehad en was het vertrouwen in de overheid en geld misschien overeind gebleven.
  Nu moet de grootste pijn nog komen en ontspringt de financiële sector mogelijk de dans. Die zal in dit eindproces genoeg tijd krijgen om zich voor te bereiden op het nieuwe financiële systeem. De gewone burger zal de schade lijden.
  Maar vaststaat dat het binnen nu en vijf jaar sowieso is afgelopen met het huidige systeem.

  Een geslaagde internationale bankrun zou dit kunnen versnellen en een signaal kunnen afgeven dat de financiële sector een veel bescheidener rol moet krijgen in de economie. DSB is een goed voorbeeld van een bank die sowieso om ging vallen, maar door de bankrun is in ieder geval de hoofddader Dirk Scheringa ook flink gepakt en heeft hij geen Nina Brink-achtige fratsen kunnen uithalen. Daarnaast is er geen extra belastinggeld meer naar deze bank gegaan.

  Laten we het gewoon doen! We maken van het eindspel op deze manier geen lang pijnlijk proces. Uiteraard heeft dit ook nadelen; we geven politici erg weinig tijd om met een nieuw gedegen systeem te komen. Ook kan er een periode van anarchisme zijn waarin de samenleving kan ontwrichten. Maar wat zijn de alternatieven?

  Remember, remember the 7th of December!

 4. Dat er wereldwijd meer kritiek komt op de geldpers van Ben en er gedacht wordt over herinvoering van de goudstandaard vind ik meer aanspreken dan een (door vakbonden NB) georganiseerde bankrun. Het zijn juist socialisten die het huidige banksysteem nodig hebben om “leuke dingen voor de mensen” mogelijk te maken.

  Als er al massaal geld van de rekening gehaald wordt op 7/12 zal dat denk ik alleen maar leiden tot een nog grotere greep van de overheid op de economie. Dus het tegenovergestelde effect van wat veel libertariers willen.

 5. Als je werkelijk begrijpt hoe ‘ons’geldsysteem in elkaar steekt, dan snap je dat oplossingen binnen dit syteem nooit geen oplossing zal kunnen zijn. Zoals Einstein mooi verwworde; ‘je kunt problemen niet oplossen binnen hetzelfde denkkader waarbinnen ze zijn ontstaan’.
  ‘Ons’ financiele systeem heeft door rente en fractionele reserve (geld creatie uit het niets) in zich dat rijkdom van de een letterlijk ten koste gaat van de ander. Daarom zullen we binnen dit systeem nooit in staat zijn de armoede en honger van meer dan 1 miljard (!) mensen op kunnen lossen.

  Zodra we medemenselijk gaan zijn, met compassie en mededogen, zijn we in staat een wereld te creeeren die ons allemaal dient. Het is feitelijk een simpele (collectieve) keuze. We zouden bijzonder kunnen vinden dat afhankelijk waar je geboren wordt je een ‘rijk’ of ‘arm’ leven l(e)i(j)dt. Vanuit onze rationele gedachten lijkt dit toch geen eerlijke keuze of verdeling.

  De vraag ‘van wie is de aarde’ is in dit kader ook een leuke om eens bij stil te staan.

  Om een economisch systeem te bouwen die ons allemaal dient en niet die paar bovenin (pyramide spel…), zal eerst het oude tot onder de fundamenten om moeten, anders zal het nieuwe nooit nieuw zijn. Mogelijk dat dit een aantal mensen (materiële) pijn zal doen ,maar zal dit werkelijk zo zijn? Vanuit een universele wijsheid één geheel te zijn, van hieruit het gevoel van verbondenheid en liefde, vanuit onze universele waarheden kon ons dit wel eens veel meer brengen dan nu het geval is. Ik voor mezelf weet dit wel zeker.

  De eventuele effecten van een bankrun zullen zich vroeg of laat toch manifesteren. Mogelijk dat een bankrun 7 december het bewustwordingsproces bij anderen zal versnellen, zodat we sneller de ‘juiste’ keuzes kunnen maken.

 6. @Troy Ounce [2]:
  “Bereidt je kinderen en kleinkinderen dan maar voor op levenslange slaverij voor het bankensysteem.”
  Het zijn niet de banken die de wetten met geweld handhaven die voor de feitelijke slavernij zorgen. Ik denk dat het belangrijker is dat je jezelf niet in de voeten schiet, door een politicus macht te geven als hij je in je oor fluistert dat hij de wereld gaat verbeteren en waarmee je voor je eigen slavernij tekent.

  Troy Ounce [9] reageerde op deze reactie.
  Rutger [35] reageerde op deze reactie.

 7. @pcrs [8]: Ben het met je eens, het is slavernij van de kinderen dmv schulden van de staat, maar met het bankensysteem als winnaar handenwringend op de achtergrond. De politicus heeft de burger verraden door krediet aan te gaan die nooit meer terugbetaal kan worden. Uiteindelijk zijn wij allemaal, incl de mensen die ons zouden moeten beschermen (de politicus) de klos. Ik weet niet wie het eerste het schavot op moet, maar daar zijn wij het dus over oneens 😉
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

  pcrs [17] reageerde op deze reactie.

 8. Het valt regelmatig op dat politici en bankiers gelijktijdig genoemd worden.
  Dit is inderdaad een stel dat elkaars handjes vasthoudt en samen profiteert.
  Edoch de hoofdschuldigen blijven de politici die hun macht (politie met wapens) gebruiken om de burgers te dwingen.
  (bvb door dit geld en geen ander geld voor te schrijven)

 9. Het zal wel aan mij liggen maar hoe hadden deze wereldverbeteraars de banken plat willen leggen?
  Via de pin automaat weinig kans denk ik, leeg is leeg. Gebeurd meerdere keren per dag, dus gewoon een kwestie van niet meer aanvullen.
  Ooit wel eens geprobeerd grote bedragen van de bank te halen, moet je dagen van tevoren een afspraak voor maken.
  Wanneer het te hard gaat sluiten banken gewoon de deuren en blijven de pinautomaten leeg.
  Je kunt er dus helemaal niets mee.

  Scrutinizer [14] reageerde op deze reactie.
  Robert [30] reageerde op deze reactie.

 10. Kom op, we zijn altijd al slaven geweest alleen wisten we dat niet, met de kennis van nu, mede door internet zijn we ons meer bewust geworden van het feit dat we (onzichtbare)slaven zijn. Als je even wacht dan zal niet de slavernij toenemen maar wel de mogelijkheden om de slaven te controleren en te delegeren. De stuurbare en controleerbare massa, dat is het nadeel van het overschakelen van het analoge naar het digitale tijdperk. Niets en niemand kan de toekomst veranderen, tenminste niet een handje vol mensen zonder macht, er zal een revolutie moeten worden ontketend, maar een revolutie zal alleen ontstaan bij wereldwijde ontevredenheid of bij een collaps van ‘iets groots’. Nu hebben we nog te maken met een controleerbare incidentele ontevredenheid, maar zodra iedereen ontevreden wordt dan moeten overheden en regeringen oppassen, en oppassen is precies wat men doet. Controle, langzaam de boel opwarmen en dan gaar koken, met de juiste strategie protesteert niemand.

  Maar geld van de bank halen dat doet volgens mij reeds iedereen, omdat er niets is om van de bank te halen, als er geen baten zijn en alleen maar schulden wat kunnen mensen dan nog massaal opnemen? En er is gewoon nog geen draagvlak om bankjes te plagen of om steden in brand te steken. Misschien komt het nog, later?

 11. Overheid, regeringen, banken ze stinken een uur in de wind, ze stinken naar dood en verderf. Feitelijk hebben we niks meer te vertellen, banken, overheid, regeringen hebben schijt aan iedereen en ik zie alleen maar een toekomst van meer en meer afdragen, toenemende ellende onder de bevolking en een duidelijk splitsing tussen zelfstandigen en overheidspersoneel. De werkenden zullen diep in de buidel moeten tasten ten behoeve van de overheid en alles wat daaraan is gelieerd. De overheid en de banken, die m.i. al verkapte staatsbedrijven zijn, zullen zorgen dat we totaal worden uitgekleed. Het is regelrechte horror als men zuiver en goed kijkt welke kant de wereld opgaat. Ik blijf ervan overtuigd dat men willens en wetens het mondiale geldsysteem aan het slopen is, de klereleiders die we in de afgelopen jaren hebben gehad speelden hierbij bewust of onbewust een zeer grote rol. Geld moest en moet nog steeds bewust kapot worden gemaakt. Ik kan anders niet verklaren waarom men bezig is op zo’n immens grote schaal op de meest onlogische wijze uitgaven te doen aan de meest onzinnige projecten en het blijven opdrijven van toptarieven in de publieke sector. Het gezond maken van de financiën en het werkelijk goed bezuinigen bij de overheid blijft uit en dat is niet zonder reden. En bezuinigen is in mijn ogen niet de burger laten opdraaien voor het slechte beleid van jaren, maar wel het diep snijden in eigen vlees, maar daar wil men om duistere redenen niet naar naar toe.

 12. @floor [11]: Open een effectenrekening en koop effecten, die de bank voor je in bewaring houdt (en die bankruptcy remote zijn m.a.w. geen deel uitmaken van de verdelen boedel i.g.v. faillissement). Zo kan je bv. met een paar muisklikken in notime honderdduizenden euro’s onttrekken door ze “uit te geven” aan effecten.
  Welke? Misschien put opties op banken 😉

  IIS [15] reageerde op deze reactie.

 13. @Scrutinizer [14]:

  Pfff, put opties op banken? Met de nodige staatssteun zou ik eerder gokken op call opties. Maar effecten kopen zou op een gunstig moment misschien nog soelaas kunnen bieden. Neem de grote jongens, anders wordt het een hachelijk avontuur.

 14. @Troy Ounce [9]: De bankiers zouden geen probleem zijn zonder politici. Zonder vergunningseis van de politici kun je een eerlijke bank beginnen en wachten tot de andere banken omvallen en geen bailout krijgen.

 15. Ik volg de bankrun al van 1 nov en het nieuws er over.
  Maar alle mensen die spreek hebben er niet van gehoord.
  De meesten denken dat er niks gebeurt maar anderen denken er goed over na.
  Als het in frankerijk gebeurt gaat het als een lopend vuurtje door europa en andere wereld delen.
  Wees voor bereid op die dag en ga voor safe regel allles een paar dagen voor 7 dec.
  7 Dec als het even te gek gaat gaan alle pinautomaten in storing veroorzaakt door de bank.
  Ik kan nog wel lange verhalen houden om te overleven in die tijd.
  En goede metalen om nu in te beleggen.

 16. Totaal onzinnig die bankrun, de gevolgen zijn totale anarchie, burgeroorloog en martial law. NWO smult ervan om de macht over te nemen. Iemand die zo iets voorstelt is niet goed bij zijn hoofd. Je dupeert alleen de gewone man/vrouw.

 17. Anarchie is beter dan wat we nu hebben, als een bankrun anarchie kan veroorzaken mijn best. Vandaaruit een liberataire maatschappij stichten zal makkelijker gaan dan vanuit de corpomonarchfascistische-staat die we nu hebben.

  jeroen [22] reageerde op deze reactie.

 18. @Alex [21]:
  Heel goed Alex
  Het is nu toch allemaal al zo saai iedereen loopt achter elkaar aan.
  je meesten laten zich pakken door de banken en dwaze planen bedenkers.
  Ik vind het is tijd voor actie!

 19. Eén bank omgooien kan ook, google daarvoor: “crash jp morgan buy silver”

 20. @Igor [7]: Vervelende is echter dat het vakbonden zijn. Hun leden hebbend orogaans niet veel kapitaal. Anders zou je immers nooit lid van de vakbond worden …

  Verder de motivatie ook vreemd. De Franse staat geeft – zoals de meeste overheden – teveel geld uit. Veel te veel. Men gaat dus iets minder teveel uitgeven (maar nog steeds meer dan men binnen krijgt). Dat moet ook wil, wil de zaak niet instorten zodat er helemaal niets meer uitgegeven kan worden. In het oostblok weten ze er alles van. De Franse staat bezuinigd dus om de verzorgingstaat en de rest van het apparaat te behouden. Maar dat vinden de vakbonden schijnbaar toch niet leuk, en dus dreigen ze het land failiet te maken.

  Zelfs al zou ze dat lukken, is de staat faiiliet en moet ze helemaal bezuinigen.

  Ik heb me altijd afgevraagd of vakbonden enkel retoriek was voor de bune of dat men zo breindood was dat men de eigen communistische bralpraatjes geloofden. Voor de Franse vakbonden weten we nu het antwoord.

 21. WHAAA!!! waarom zien mensen niet dat we geen controle hebben over ons financiele systeem? HET GELD WAARMEE WE DE BANKEN AFKOPEN IS OOK GELEEND. Alsjeblieft wordt wakker. We gaan ten oorlog terwijl niemand het wil. Ons pensioen, hedgefunds en banken investeren gewoon lekker in wapens, de meest winstgevende industrie die er plaatsvindt. Banken zijn de meest invloedrijkste instituties, punt. Zij creëren geld en bepalen de waarde ervan.

  Tijd voor een nieuw systeem. Of vinden jullie het financiële systeem wat beide zijdes van de tweede wereldoorlog (en bijna alle andere ook) heeft gefinancieerd zo superieur, zo goed, zo ingineus dat niemand er iets van snapt, behalve de banken die blijkbaar weten wat ze doen, of gaat dit allemaal per ongeluk.

  Word gewoon wakker. Geld waar geen waarde aan zit, kom op.

 22. Vanuit allerlei hoeken is het jaar 2012 een jaar waarin 4 of 5 cosmische cycli eindigen en die grote impact zou gaan hebben op de hele wereld. Een uiting hiervan zou de opwarming van de aarde kunnen zijn. Die opwarming komt dan door de magnetische invloed van planeten en stelsels. Hier denken ze beperkt, binnen de dampkring. Nog beperkter wordt het omdat het allemaal aan geld gekoppeld wordt en er alleen nog maar in schuld en straf gedacht wordt om de eigen kas gevuld te krijgen. Hoe komt het dat er overal tekort is aan geld? Waar is al dat geld gebleven? Het is er nog steeds maar als je alles blijvend duurder maakt kun je er alleen steeds minder mee doen. Een kind op de lagere school snapt nog dat je geen 1500 euro kunt uitgeven als je maar 1000 euro hebt. De politiek is dat simpele reken sommetje vergeten, geeft 2000 euro uit (terwijl er maar 1000 is) en verhaalt het tekort op de bevolking. In 2011 worden zoveel zaken duurder dat er van de rekening van mensen bijna meer afgehaald wordt dan er bij wordt geschreven. De politiek, de gemeenten, verzekeringen zijn zo toch al bezig het hele financiële systeem om zeep te helpen. Gemeenten belazeren al jaren de bevolking met boekhoud fraude ( http://www.leoverhoef.nl ) en het mag duidelijk zijn dat marktwerking, zoals de politeik op de post en de zorg heeft gezet, de dienst juist om zeep helpt omdat het commercieel wordt en het dus om geld gaat. Was er niet een politicus die zei dat door marktwerking de premies laag zouden blijven? Het is daarentegen alleen maar enorm duur geworden. Dan durven ze ook nog te zeggen dat ze de zorg betaalbaar willen houden. Dan de gemeenten. Ze krijgen geen subsidie meer dus gaan ze de gemiste inkomsten verhalen op de bevolking door het water duurder te maken, een van de basis behoeften van de mens. Misschien niet direct als ze de waterschappen meer laten betalen voor de leidingen in de grond van de gemeente. Maar dan berekent het waterschap het wel weer door aan de bevoking. En zo berekent elke overheidsdienst en elk bedrijf de gemiste inkomsten door aan de bevolking en rechtvaardigt het aan de regels die zelf bedacht worden. Het hele beleid is alleen nog maar bezig met geld en voornamelijk in eigen belang. Er wordt zoveel aan onze bankrekeningen getrokken dat we straks zelf toch niets meer over houden. We hebben blijkbaar niets te zeggen over het feit dat ze ongestraft aan onze bankrekeningen kunnen trekken. Ik zie aan komen dat de boel toch wel op de fles gaat dus willen we aan het eind nog wat over houden om van te eten en drinken dan kunnen we beter zoveel mogelijk van onze rekeningen af halen. Er wordt toch al overal gezegd dat er grote veranderingen komen. In deze tijd komt aan het daglicht dat het nooit over zorg, veiligheid, zekerheid enz is gegaan. Dat is een schijnrealiteit. Werkelijke zorg, veiligheid, zekerheid etc. hebben met ons gevoel te maken, vanuit ons hoofd is het gebasseerd op angst voor de toekomst. Maar niets is zeker omdat ze geen rekening houden met de grillen van het leven zelf. Dat is niet onder controle te houden. Daarom gaat er ook zoveel mis en zijn allerlei kosten vaak hoger dan begroot. Alles wordt duurder en dus kan er steeds minder met het geld gedaan worden. Het beleid trekt steeds meer geld naar zich toe omdat ze nooit met geld hebben kunnen om gaan. Er is geen bewustzijn, ze tasten in het duister. Als het financiële systeem dan toch op instorten staat kun je net zo goed nog zelf even genieten van wat je hebt in plaats van het door het beleid in te laten pikken. Uit geven dus voor eigen plezier of gewoon van de bank halen en voor eigen goed gebruiken.

  Robert [28] reageerde op deze reactie.

 23. @Robert [27]: Als aanvulling. Niemand komt aan veel geld door zijn eigen werkzaamheden. Het wordt vergaard door werk van anderen. De top van een bedrijf verdient aan het werk van de werknemers en de werknemers worden met een hongerloontje naar huis gestuurd. Je kunt er wel vanuit gaan dat al het geld van de staat ‘ons geld’ is. Ze werken er niet voor, het komt in hun handen door eindeloos belastingen, accijns, taxen enz ‘op te leggen’. Alles wat er gebouwd wordt is van ‘ons geld’. Politiek, gemeenten enz, overal werkt het hetzelfde. En veel van die projecten blijken veel duurder dan begroot is en soms zelfs weggegooid geld. Dan hebben we het over miljarden projecten zoals de betuwelijn, de hsl enz. Het enige waar het beleid zich nu nog mee bezig houdt is hoe ze aan ons geld kunnen komen door steeds meer prijzen te verhogen en minder geld ter beschikking van ‘ons’ te stellen zoals uitkeringen. Uiteindelijk gaat het toch mis en stort de boel in. Veel mensen kunnen het nu al niet meer opbrengen en raken daar gefrustreerd van. En we leven in zo’n a-sociaal land dat je gewoon je woning wordt uit gezet als je het niet meer kunt betalen. We zouden dan wel het leed van al die mensen kunnen verkorten door een bankrun. Wat er financieel gaande is ziet er toch al uit als de laatste trekken van een stervend wezen dat probeert te overleven. Dan kun je het net zo goed het genadeschot geven om het uit zijn lijden te helpen. Als er een bankrun gehouden wordt stort de boel sneller in en zal het volk het met elkaar doen. Ze kunnen nooit een heel volk hun huizen uit zetten, individuen wel want dan gaat het over macht op de enkeling. Als we dan eensgezind zijn geven we dat stervende wezen het genadeschot en laten we de boel bewust instorten in plaats van een lange lijdensweg die uiteindelijk toch hetzelfde resultaat heeft. Alleen zullen dan veel mensen op een onrechtvaardige manier te maken krijgen met het beleid en zijn hebzucht, controle en onrechtvaardigheid jegens de bevolking. Wat is geld nou eigenlijk? Een gedachte uitgedrukt in papier. En hoe komen ze in het beleid en instanties aan het geld? Door het zich toe te eigenen. Zo komen een selectief groepje mensen ook an het geld, door zich de hele planeet toe te eigenen en het voor geld te verkopen. Gemeentes eigenen zich een stuk grond toe en verkopen het voor een prijs die hen het beste uit komt. Hetzelfde met allerlei vergunningen enz. Zo gaat dat met alles. Dus we kunnen kiezen tussen eensgezindheid (samen het genadeschot geven) of een langzame dood van het systeem waarbij veel mensen onrechtvaardig worden behandeld.

 24. @floor [11]:
  Kun je na gaan hoe er met ons geld wordt omgegaam, hoe er controle wordt gehouden. Maar niet getreurd. Als het niet met een bankrun lukt is er nog een mogelijk: iedereen thuis blijven. Niemand naar zijn werk, niemand naar school, niemand de weg op of met het openbaar vervoer, geen inkopen doen behalve je eten enz. Gewoon niets doen en thuis blijven. Dan zal dat grote paniek veroorzaken in het beleid en de financiële wereld, want daar gaat het hen alleen maar om. Deze manier is zonder geweld. Maar gegarandeerd dat ze het zouden gaan voelen want luisteren naar het volk is er toch niet bij.

Comments are closed.