Verbaasd verneem ik vanavond dat premier Marc Rutte druk bezig is met geheime gesprekken achter schermen met kamerleden om steun te zoeken voor een nieuwe militaire missie naar Afghanistan. Deze zou nu een “trainingsmissie”‘ gaan heten. En dat terwijl veel Nederlanders net blij zijn dat ze af zijn van de vorige militaire missie en wederopbouwmissie. Missies die honderden miljoenen en 24 dode NL-militairen gekost hebben. Moet dan nu zo nodig dit gedoe worden voortgezet en wij maar bezuinigen?

Hieronder het NOS-bericht.
Rutte zegt daarin dat hij niet kan zeggen wat die gesprekken inhouden. Toch kunt u wel raden hoe dat kan gaan:

Bvb, Rutte wil graag deze internationale missie. Om nu de Christelijken mee te krijgen, kan hij hen beloven de zondagssluitingwet streng te gaan toepassen als hij steun krijgt voor die missie. En daarvoor neemt hij de consequenties voor minder NL-werkgelegenheid en meer lasten voor de burgers.

Het lijkt heel duidelijk dat zowel die zondagsverboden moeten worden afgeschaft, en dat er van een nieuwe missie in deze bezuinigingstijd geen sprake kan zij.

Maar denkt u:

1.-dat politici deze logica kunnen begrijpen?

2.- dat er veel protest komt als het kabinet bvb in deze gevallen de verkeerde beslissingen ten laste van de burgers neemt?

Het NOS bericht van 5 nov.:

Rutte zoekt steun voor trainingsmissie
Premier Rutte zou graag zien dat Nederland meedoet aan een trainingsmissie voor de politie in Afghanistan. Of dat ook gebeurt, hangt af van de gesprekken die het kabinet op dit moment achter de schermen voert met Kamerleden.

Volgens Rutte hoort bij een minderheidskabinet dat je niet altijd in het openbaar gesprekken kunt voeren. Hij benadrukt dat het kabinet van VVD en CDA maar steunt op 52 zetels.
Als het kabinet het gevoel heeft dat er niet genoeg steun is in het parlement komt er geen voorstel, zegt Rutte. Volgens hem is nog moeilijk is in te schatten hoe het draagvlak ligt.

Rutte: “De gesprekken zijn gaande. U bent natuurlijk benieuwd wat die gesprekken inhouden, maar daar kan ik helaas niks over zeggen. Dat is dan weer het nadeel van een minderheidskabinet, dat je die gesprekken ook echt in het vertrouwen van het informele overleg moet voeren.”

VVD en CDA voelen wel voor de missie, PVV en SP zijn in elk geval tegen.
Geplakt uit <http://nos.nl/artikel/196247-rutte-zoekt-steun-voor-trainingsmissie.html>

9 REACTIES

 1. Laat deze Rutte maar eens een referendum houden hierover en het zal hem snel duidelijk zijn dat de Nederlanders helemaal geen trainingsmissie (what’s in a name?)naar dat godvergeten land willen. Dit is pure arrogantie tegenover de burgers. Nederland zit diep in de problemen, maar nee hoor, Rutte wil graag weer mensen sturen naar dat land. Heeft Obama hem ook wat leuks beloofd?

 2. Het valt me tegen van Rutte, hij moet en kan weten dat een groot deel van nederland er niet achterstaat en al helemaal niet in deze crissis tijd en daarom grote bezuinigen.
  Het zou hem sieren als hij duidelijkheid zou verschaffen WAAROM er zo veel bezuinigd moet worden, nl om de miljarden die elk jaar aan assielbeleid en aanverwante zaken moeten worden opgehoest. Daarom kan geen Afghanistan missie meer worden betaald of het moet van de ontwikkelingsgelden worden betaald. Dat wil Groen Links en de Christen Unie niet, die zien liever dat de burger afgeknepen wordt.

 3. Luisteren naar het volk hoort er in onze demoncratie er niet bij. Kijk naar na de laatste 50 jaar en het referendum, wij kunnen beter thuis blijven, dan te stemmen, want het kapitaal bepaalt toch zelf de keuze, door de politici, die door het kapitaal worden omgekocht!

 4. Hoe kan een burger op het CDA en de VVD stemmen? Moet je wel oost Indisch doof en stom zijn?

 5. Het punt is dat geen enkel kabinet of wie dan ook nog iets te zeggen heeft over dit soort zaken. SUA bepaalt en wij lopen braaf in de pas. Met voole instemming van zo helpe mij God allemachtig: Belasting Eerlijk Aannemen.

 6. Als er nou écht zo’n draagvlak voor is (waar ik een beetje sceptisch over ben…) dan zou je een militaire campagne ook makkelijk uit een particulier fonds kunnen financieren en de tegenstanders zo in hun portemonnee met rust kunnen laten. Met vrijwillige bijdragen dus. Ik ben er best sceptisch over of je daar uitgebreid van zou kunnen oorlogvoeren, maar dan is dat een wel zo eerlijke uitkomst die er op zal wijzen dat de psyche van ovehreidstoppers veel dominanter en oorlogszuchtiger zou blijken te zijn dan die van burgers. Daarom durven ze het ook niet vrijwillig te doen, want dan zie je hun ware aard en wat voor afwijking dat eigenlijk is.

 7. zijn het dan toch allemaal oplichters en bedriegers??
  wanneer moeten we weer stemmen??
  ik denk zeer binnenkort,zodat deze mooipraters weer van het politieke toneel kunnen verdwijnen,dit grenst toch aan het ongeloofelijke,de andere zooi hebben we weggestuurd hiervoor en deze beginnen gewoon waar die andere zijn geeindigd wat heet arrogantie???

Comments are closed.