De financieel economische situatie waarin wij leven is zeer labiel en iedereen loopt gevaar door al die maatregelen die de overheid uitvaardigt.

Daarom is het belangrijk dat er volledige transparantie is over hoeveel goud, ons goud, er nu precies is en waar het bewaard wordt. Overheid en DNB doen er echter zo geheimzinnig mee, zo ontransparant, dat ze argwaan opwekken over of en waar het goud is. Daarom de noodzaak van onderstaande petitie.

De Nederlanse Bank (DNB) publiceert wel een jaarverslag van bijna 200 pagina’s, zegt daarin dat het goud is:  “ons nationaal appeltje voor de dorst” en en ook de “ultieme reserve en vertrouwensanker” (pagina 151, jaarverslag 2009).

Waarom doen ze er dan zo geheimzinnig over?

Ook laat DNB in het donker of genoemde hoeveelheden puur fysiek goud, of vorderingen (op wie?) zijn en waar het zich bevindt.

Daarom is het in ieders belang om van de overheid te eisen dat er een echte accountantscontrole met volledige openheid komt. Openbaarheid van bestuur is een groot goed dat dan ook moet worden toegepast. Zeker op zaken die zoveel invloed op de welvaart hebben.
Sta op uw recht of probeer dat in ieder geval te krijgen.

Dat kan, misschien als eerste stap, door mee te doen aan een petitie die een onderzoek eist met volledige openheid.
Hoe meer ondertekenaars, hoe meer indruk het zal maken. Daarom:

1.-Verklaar uw akkoord:

Ga naar

http://openheidovergoudvoorraad.petities.nl/

en teken.

2.-stuur dit bericht aan zoveel mogelijk personen.

3.-stuur uw ideeën hoe een groot succes van deze actie te maken.

35 REACTIES

 1. Ik ben bang dat de overheid ongeacht het succes van deze petitie hier gewoon lak aan heeft maar ik heb toch maar getekend.

 2. @Troy Ounce [1]:

  Vraagje: ik weet dat Fort Knox reserves in 1932 voor de laatste keer onafhankelijk ge-audit zijn.

  Executive Order 6102

  Executive Order 6102 is an Executive Order signed on April 5, 1933 by U.S. President Franklin D. Roosevelt “forbidding the Hoarding of Gold Coin, Gold Bullion, and Gold Certificates” by U.S. citizens.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102

  Daarom is het ook in 1932 gedaan…..goh waarom zou dat nou eens zijn…he!

  En dan deze nog eens…The New Deal and Roosevelt’s Seizure of Gold: A Legacy of Theft and Inflation

  http://www.lewrockwell.com/anderson/anderson154.html

  En hier het toetje….The Gold Confiscation Of April 5, 1933
  From: President of the United States Franklin Delano Roosevelt
  To: The United States Congress
  Dated: 5 April, 1933
  Presidential Executive Order 6102

  Section 2. All persons are hereby required to deliver on or before May 1, 1933, to a Federal Reserve bank or a branch or agency thereof or to any member bank of the Federal Reserve System all gold coin, gold bullion, and gold certificates now owned by them or coming into their ownership on or before April 28, 1933

  Have fun….ja jongens de Iluminati zijn al wat langer bezig dan jullie denken.

  vrijeradikaal [5] reageerde op deze reactie.

 3. Wie denkt dat er veel echt goud is komt gegarandeerd bedrogen uit ,maar op papier is er genoeg te vinden. Ik teken dus graag

 4. http://www.dnb.nl/binaries/goudbeheer%20van%20DNB_tcm46-146095.pdf

  pagina 7

  Waar ligt het Nederlandse goud?
  Bij de omwisseling van dollars naar goud ontving DNB het goud bij de Federal Reserve Bank in New York. Deze instelling fungeerde als omwisselingsloket van het Bretton Woods. Omdat de kluizen van de Federal zijn gebouwd op het rotsblok Manhattan, is de draagkracht van de kluisvloer enorm en daarom kan in deze kluizen veel goud worden opgeslagen. Aangezien de centrale banken die het goud ontvingen in hun eigen kluizen vaak onvoldoende opslagcapaciteit hadden, lieten zij het in New York liggen. Ook het overgrote deel van de Nederlandse goudvoorraad werd aanvankelijk aangehouden bij de Federal Reserve Bank in New York en niet zoals zo vaak wordt gedacht in Fort Knox in de Amerikaanse staat Tennessee. In deze kluizen, bekend uit de James Bond film Goldfinger, ligt het Amerikaanse goud opgeslagen. Daarnaast heeft DNB ook goud liggen bij de Bank of Canada en de Bank of England. Een klein deel van de Nederlandse goudvoorraad bevindt zich in de kluizen van DNB aan het Frederiksplein in Amsterdam. De goudverkopen van DNB zijn tot nu toe vooral ten laste gegaan van de voorraad in New York.

  De internationale goudprijs geldt voor standaard baren in Londen. De prijs in andere locaties is veelal iets lager, het verschil is meestal gelijk aan de verplaatsingskosten. Omdat het door DNB verkochte goud in Londen moest worden geleverd, zijn op gezette tijden delen van de
  New Yorkse voorraad verplaatst naar Londen. Dit is meestal gerealiseerd door locatieruilingen met marktpartijen. Hierbij is goud in New York geruild tegen goud in Londen, waarbij dan veelal een premie moest worden betaald ter grootte van de verplaatsingkosten. De voorraad in New York voldoet echter niet aan de standaarden die
  gelden op de internationale goudmarkt, de zogenoemde Londense ‘good delivery’ standaard. Het grootste verschil is dat de baren in New York niet zijn geïndividualiseerd, maar onderdeel zijn van een pakket van circa 20 baren waarbij het pakket als geheel een gewicht en nummer heeft. Door de baren in het pakket individueel te wegen en te nummeren, konden deze op ‘good delivery’ standaard worden gebracht.

  Conclusie: ons appeltje voor de dorst ligt grotendeels buiten onze invloedsfeer. Ruzie met Canada of de VS of de UK maakt ons appeltje onbereikbaar.
  vrijeradikaal [9] reageerde op deze reactie.
  Johnny [10] reageerde op deze reactie.

 5. Wat is het toch heerlijk om in een democratische rechtstaat te leven waar de overheid ontwikkeld, beschaafd en eerlijk is.

  Stalin zou er z’n vingers bij aflikken …

 6. @HJ [7]:

  Omdat de kluizen van de Federal zijn gebouwd op het rotsblok Manhattan, is de draagkracht van de kluisvloer enorm en daarom kan in deze kluizen veel goud worden opgeslagen.

  Ja….want als het leeuwendeel onder de bevolking zou circuleren ( waar het eigenlijk ook voor bedoeld is ) had je zulke grote kluizen niet nodig he!

  Jaaahhh…maaaar het zal wel weer veur de vijlugheit sein heeee!!!!

  En aangezien de loges hard hun best doen het GOYIM zo veel angst aan te jagen als het maar mogelijk is ,pakken ze straks nog die voorraad schijthuis papier ook nog af.
  Goed he…daarom krijgen de gentiles ook continu pruttel pruttel op hun buisje geteleporteert , en in de morgen misdaad en in de kleine uurtjes misdaad en voor het slapen gaan ook nog een toefje criminaliteit.

  En in het kot v/d tweede kamer kwijlt ( het vrijmetselaardom ) men collectief het tapijt onder met het woordje feiluhgheit”.

  Zou er soms wel eens een andere agenda achter kunnen zitten ?, Het Nederlandse volk heeft waarlijk geen enkele reserve meer over , ze worden gedwongen te leven /d hand in de tand.

  Doelbewuste politiek ?

  Je houd het volk hiermee wel goed onder de duim….niet dan ?

 7. @HJ [7]: Gezien de slaafsheid waarmee Nederland zich achter blair en bush schaarde om massamoord te plegen in Irak, leven wij in Nederland in het geheel buiten onze invloedsfeer.

 8. @IIS [11]:

  Met dank voor dit artikel; interessant omdat ik dit niet verwacht van iemand die in een en van een papierwinkel leeft.

  2 opmerkingen over dit artikel:

  goud wordt al honderden jaren gebruikt door slimme mensen als instrument tegen de aperte en altijd weer terugkerende stomheid van politici en bankiers. Deze geschiedenis is reden genoeg om goud te vertrouwen want de problemen zijn dezelfde.

  Jan de Koning maakt geen verschil tussen papier goud (een ETF of een papiertje met een claim op goud) en fysiek goud. Dit verschil is enorm en heeft “counterparty risk” Het hele punt van het hebben van goud is de fysieke eigendom! Dus geen papier!

 9. Even offtopic. Midterms uitslagen volgen zo. Check me tweets voor meer info (klik op me naam). Aardig wat libertarische invloeden (opheffen ministerie onderwijs, privatiseren pensioenstelsel, zorg etc, auditten fed). jammer dat er geen artikel over is vandaag op VS. Heb er zelf geen tijd voor gehad.

 10. Laat Nout dat zinloze goud verkopen. Goud uit het ene gat halen en in het andere opbergen noemen we doorgaans ‘water naar de zee dragen’. En als ze zich graag op goudstaven aftrekken, laten ze wat van die Côte d’Or-repen neerleggen. Hoeven er tenminste geen arme Afrikanen de mijn in.

  Yahozna [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Vilseledd [14]:
  Jij begrijpt de materiele wereld en haar natuurwetten kennelijk niet zo heel goed.

  Doorgaans heeft dat onhandige effecten …

 12. “Jij begrijpt de materiele wereld en haar natuurwetten kennelijk niet zo heel goed.”

  Dat heeft er toch geen biet mee te doen. Goud is een menselijke kronkel, die even goed in de DSM-IV had kunnen staan. De natuurwetten functioneren prima zonder goudgekte.

 13. Heb zelf een maand geleden een e-mail naar DNB gestuurd hierover. Antwoord vandaag eindelijk ontvangen:

  “De omvang van de goudvoorraad zoals vermeld in het jaarverslag heeft betrekking op onze fysieke goudvoorraad. Momenteel is er geen goud uitgeleend.

  Het goud wordt op verschillende plaatsen in de wereld bewaard. Hiervoor wordt een locatiebeleid gehanteerd. Over de exacte locaties en de daar opgeslagen hoeveelheden worden naar aanleiding van dit beleid geen uitspraken gedaan.

  Verificatie wordt wel degelijk uitgevoerd door een externe accountant.”

  Interessant. Dit leidt tot nieuwe vragen: wat is er in het verleden uitgeleend, waarom worden de locaties niet genoemd, wie was de accountant en waar staat dat in het jaarverslag. Het blijft schimmig!

  HJ [24] reageerde op deze reactie.

 14. Uitstekend initiatief, want dan kunnen we die misleiders en nietsnutten van de DNB dwingen om eindelijk eens openheid van zaken te geven en vertellen hoeveel van ons goud is verkwanseld. En dan zou er meteen een gerechtelijke procedure moeten volgen voor de gehele staf van de DNB en moeten er koppen rollen. Daarna moet de Nederlandsche Bank onder curatele komen van het ministerie van financiën.

  HJ [24] reageerde op deze reactie.

 15. Dat goud wordt zo overgewaardeerd, bijna ongelooflijk.
  In het volgende artikel op vrijspreker “Een nachtmerrie uit Duitsland?” lees je dat de grootste inflatie rond 1930 op voedsel was 92% to. 0.2% op wonen

  Als ik dat lees en ik ben bang voor een geld crash, dan zou ik rantsoen in de vorm van blik en pot opslaan. Oja, flink wat sterke drank inslaan als ruil artikel( of voor jezelf).
  Militaire rantsoenen zijn ook perfect voor dit concept.

  Dat klompje goud zit na de crash niemand op te wachten, juist die prijs is al ruim 5x over de kop sinds 1999.
  Enne, George Soros is in 1999 ingestapt.
  Snel instappen, het kost nu nog maar 1400,- per ounce
  Oscar [20] reageerde op deze reactie.

 16. @Johan Alphons [19]:

  “Dat goud wordt zo overgewaardeerd, bijna ongelooflijk.”

  Goud wordt juist zwaar ondergewaardeerd. Daarom zal goud voorlopig nog wel blijven stijgen. Als de omvang van het corrupte fiatgeld systeem eindelijk tot de massa’s is doorgedrongen dan zal deze stijging wel eens explosief kunnen worden.

  Een rantsoen voor een paar weken of langer kan nuttig zijn.

 17. “Goud wordt juist zwaar ondergewaardeerd.”

  Je kunt er vrij weinig mee dan naar kijken en omhangen. Een reep van Côte d’Or met een gouden wikkel is meer waard; die stilt je honger. Van 21e-eeuwers mogen we toch een modernere kijk op wereld verwachten dan deze sprookjeskijk.

  “Als de omvang van het corrupte fiatgeld systeem eindelijk tot de massa’s is doorgedrongen dan zal deze stijging wel eens explosief kunnen worden.”

  Als mensen zo gek zijn om een gouden tientje voor 1000 euro te kopen, doe ik ze graag van de hand.

  Oscar [22] reageerde op deze reactie.
  Troy Ounce [23] reageerde op deze reactie.

 18. @Vilseledd [21]:

  “Als mensen zo gek zijn om een gouden tientje voor 1000 euro te kopen, doe ik ze graag van de hand.”

  Ik wil wel een reep van Côte d’Or ruilen tegen uw gouden tientje. Sterker nog nog: ik neem er genoegen mee om drie repen van Côte d’Or te ruilen tegen één gouden vijfje(zf-/f+ of nog meer afgesleten). Dan kan u uw honger stillen en dan heb ik een munt waar ik vrij weinig mee kan, waar ik naar kan kijken en die ik om kan hangen. Deal?

 19. @Vilseledd [21]:

  Oeps, onwetendheid viert hoogtij!

  Als het allemaal zo onbelangrijk is waarom hebben Centrale Banken dan ettelijke duizenden tonnen in eigendom? En waarom zijn deze dan tegenwoordig netto inkopers van goud?

  Ik denk Vilseledd dat je wat moet gaan lezen over de monetaire geschiedenis van goud.

 20. @Paul [17]:
  Voor het verslag over 2009:

  wie was de accountant
  R.A.J. Swaak van PWC

  waar staat dat in het jaarverslagOnder de overige gegevens, onderdeel “Accountantsverklaring” pagina 207 en 208 van het jaarverslag.

  waarom worden de locaties niet genoemd
  Mijn mening is deze. Omdat ons appeltje voor de dorst grotendeels buiten het land is opgeslagen. Een goed idee tijdens de koude oorlog. Een regering in ballingschap moet toch over pecunia kunnen beschikken, maakt het regeren een stuk aangenamer. Thans wellicht een minder gelukkige locatie keuze. Vandaar dat men daar liever over zwijgt. Een appeltje voor de dorst op een ander continent is toch iets anders dan een appeltje voor de dorst in je eigen voorraadkast.

  @Albert S. [18]:
  Daarna moet de Nederlandsche Bank onder curatele komen van het ministerie van financiën
  Waarom lijkt je dit een goed idee? Kan je dit uitleggen?

 21. Don´t keep avoiding the real issue/problem. Disprove US (the real people) the MATH and DISPROVE that any INTEREST based money system (backed by gold or not) will eventually terminate itself under insoluble debt.

  Assume that we are on an island with 1,000 people, and we have no debt or money – we are starting off with a clean slate and we will mimic our debt based money system in establishing a monetary system.

  More specifically, all money is debt with interest applied. Since only the principal is created through IOUs and collateral, there will always be more debt than money. We can calculate the percentage of loan failures that must result unless new money is added to the system.

  We can calculate the success/failure percentages: (Note: P = Principal and I = Interest collected through the life of the loan)
  * The percentage of successful loans = P/(P+I)
  * The percentage of failed loans = I/(P+I)

  So, if $100 million were borrowed (P = $100 million) and $10 million in interest was charged (I = $10 million), then we may calculate that 91% can be paid back and 9% will fail.

  The alternative is to borrow more money to reduce/eliminate the defaults. But, this will set up a perpetual loop, the gap between money and debt will increase as we borrow more.

  We can also use Laplace transformations and algorithms to model more dynamically but that would require more variables.

 22. “Als het allemaal zo onbelangrijk is waarom hebben Centrale Banken dan ettelijke duizenden tonnen in eigendom? En waarom zijn deze dan tegenwoordig netto inkopers van goud?”

  Kunnen machthebbers dan geen onbezonnen en ondoordachte dingen doen? Het is alleen al vreemd te noemen, dat ze het goud en masse verkochten in 1999 en aanverwante jaren, toen het niks waard was en het nu kopen, nu het op springen staat. Destijds verkochten ze het met het argument, dat het maar lag te roesten en er beter sieraden van kunnen gemaakt worden.
  De vraag naar de zinvolheid van goud van het ene gat in de grond naar het andere brengen, is er nog steeds niet mee beantwoord.

 23. Over het filmpje in Afrika. Die jongen gaat goud zoeken in de bergen om een brood te kunnen betalen en noemt dat ‘hard werken’. Hoewel ik de hardheid ervan niet wil ontkennen, is het geen echt werken, maar gewoon je geluk beproeven. Beter ware het, wanneer hij zijn zieke oma verpleegd had of groente verbouwd had en in ruil daarvoor geld had gehad. Dan had hij iets aan de reële economie toegevoegd. De kans is nu groot, dat het goud eindigt in een centrale bank.

Comments are closed.