(Opmerking vooraf. Alle getallen zijn volkomen fictief.)

Stel je bent 51 jaar. En … je werkgever roept: “Ik heb geen toekomst meer voor je in dit bedrijf”… Daar sta je dan. Kans op een andere baan is 7%(!) zo hoorde ik laatst een autoriteit op de radio zeggen. Hmm…. Vervelend vooruitzicht dus.

Maar je bent slagvaardig, energiek en je besluit om eens na te denken over het starten van een eigen bedrijf. Immers, je krijgt een ontslagvergoeding mee en die zou je mooi kunnen gebruiken voor de opstart van je bedrijf.

Hoe eenvoudig zou het kunnen zijn?

Stel je krijgt bijvoorbeeld een gouden handdruk mee van € 30.000. Geen slecht bedrag en daar zou je het, als je een beetje zuinig bent, best een jaartje mee kunnen uitzingen. Je vraagt geen WW uitkering aan en je gaat volop aan de gang om je bedrijf uit de grond te trekken. Niet zo moeilijk toch? In dat jaar kost het de staat dus niets, immers je vraagt geen WW uitkering aan. Sterker nog, als je omzet gaat maken dan kan je daarover belasting gaan afdragen. Hoezo stimuleren van het zelfstandig ondernemerschap?

De staat der Nederlanden echter heeft een HEEL ander plan. Immers, U ontvangt inkomsten ( u weet wel die € 30.000) en daarover moet u direct 52% belasting betalen. U houdt dus netto iets minder dan € 15.000 over. Vervolgens bent u verplicht(!) u in te schrijven bij het UWV Werkbedrijf, alwaar een alleraardigst MBO meisje je vertelt wat je verplichtingen zijn. Stelt u zich eens voor… je bent 51, hebt altijd op hoog niveau in de markt gewerkt en een meisje dat je dochter kan zijn gaat je vertellen wat je moet doen. Enig idee hoe vernederend dat is? Nou … ik kan me er wel iets bij voorstellen. Of wat te denken van die achterlijke en rigide sollicitatieplicht. Weet u nog? U bent 51, en u heeft 7% kans op een nieuwe baan. Hoe debiel kan je zijn als wetgever om iemand daaraan te houden? Er is toch geen werkgever die een vent ver onder zijn niveau aanneemt. Ik zie het al gebeuren dat ik tuintjes ga schoffelen. Binnen een week zit ik op kantoor van dat hoveniersbedrijf het businessplan te herschrijven en een groeistrategie uit te werken… De waanzin. Ik weet niet of het nog zo is, maar vroeger moest je van die werkbriefjes insturen naar het UWV kantoor waarop je aangaf hoeveel sollicitaties je hebt gedaan. Immers solliciteren is je nieuwe baan. Treurig gedoe.

OK, terug naar de euro’s…

Je bent dus verplicht je in te schrijven en vanaf dat moment gaat het UWV je elke vier weken 75% van je laatst verdiende loon betalen in de eerste twee maanden van je WW, daarna ontvang je 70%. Nou dat is dan lekker, als je een inkomen hebt van bijvoorbeeld € 2.500 netto per maand. U gaat ongeveer netto € 1.700 aan uitkering ontvangen. Maar… daar heb je dan die buffer van € 15.000 voor toch?

Klopt, en daar is al belasting over betaald dus dat is jouw geld.

Maar…. Zou het nou niet veel goedkoper zijn voor de staat om je die afzwaaipremie te laten houden en je te laten starten als onderneming? Dat kost dan toch veel minder? Dat geeft toch veel meer kans op inkomsten voor de staat? Immers een onderneming die omzet gaat maken moet BTW afdragen, inkomstenbelasting afdragen en noem maar op. En lukt het niet om een bedrijf te starten dan is het nog vroeg genoeg om een WW uitkering aan te vragen. Of je probeert het op een andere manier.

En je besluit desondanks dat je toch je eigen bedrijf gaat opstarten. Denk nou niet dat je dat zomaar mag van de staat/UWV. Immers als je in je eigen bedrijf gaat werken (Oh snoodaard, je wilt geld gaan verdienen om je gezin te eten te geven) dan worden die uren heel braaf van je WW uitkering ingehouden. Er zijn allerlei regelingen waar je met de ambtenaren over moet praten alvorens je daadwerkelijk mag starten. Hoezo “mag starten”? Je bent toch voorwaar een soeverein persoon? Geen slaaf?

Ik laat in dit stukje het fenomeen stamrecht BV even buiten beschouwing, immers die is pas interessant als de gouden handdruk boven de € 70.000 uitkomt. Maar ook daar zitten wel wat haken en ogen aan.

Pendragon

—————————–

 • Heeft u een interim management job? Graag via Hub aan mij doorgeven. Mijn specialisaties zijn start ups, groei strategie, en personal coaching.

30 REACTIES

 1. In de sector waarin ik werkzaam ben is een koude sanering gaande. Alleen bedrijven die op een of andere manier winst weten te maken zullen op termijn overblijven. Iemand die op dit moment een bedrijf start in deze sector moet precies weten waar hij mee bezig is. Velen haken na een paar jaar gedesillusioneerd af. In veel sectoren staan de prijzen onder de druk terwijl de omzet daalt.

  Natuurlijk is het bespottelijk dat de overheid eerst je geld afpakt om een deel van dat geld weer terug te geven.

  Die 30k ineens zal toch wel op een of andere manier uit te smeren zijn over meerdere jaren?

 2. 30.000? Als je al een simpel cadeau-winkeltje begint, heb je al snel 50.000 euro nodig alvorens je ook maar een 1 euro winst gaat maken. Die winst komt dan meestal pas ook in het 3e(!) jaar. (Cijfers KvK) *Iemand nog motivatie om te starten?!

  In dat geval: die gouden handdruk moet je slimmer bekijken in het geval je een eigen bedrijf start. Start je onderneming op het einde van het jaar, en niet(!) in het begin van het jaar.

  Verreweg de meeste ondernemers starten de onderneming echter nog steeds in het begin van het jaar om zodoende maximaal van de startersaftrek en andere tijdelijke fiscale ‘voordelen’ te kunnen profiteren. Maar denk eens na: in de eerste 3 jaren (duur van het tijdelijk voordeel) zal je omzet/winst, lager zijn dan het 4e, 5e, of 6e jaar. (Mogen we tenminste hopen) Dus je tijdelijke fiscale voordeel zal nagenoeg nihil zijn.

  Maar als je bijvoorbeeld op 1 december je bedrijf start dan ben je voor de fiscus over dat gehele jaar een ondernemer: fiscale peildatum 31-12. En omdat je in dat jaar nog salaris ontving waarover je belasting betaalde plus een gouden handdruk kreeg, ga je nu ineens (zelfstandigenregeling) een behoorlijke bak met belastinggeld terugkrijgen die je niet zou hebben gekregen als je 4 weken later op 1-1 was gestart.

  Nico de Geit [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Sander [2]:

  “(zelfstandigenregeling) een behoorlijke bak met belastinggeld terugkrijgen”

  Niet dus want je voldoet niet aan het urencriteruium van 1225 uur.

 4. De sollicitatieplicht voor met name vijftigplussers kan het best direct afgeschaft worden. De meesten zijn immers nagenoeg kansloos op de arbeidsmarkt en al dat nutteloze solliciteren kost de samenleving alleen maar onnodig veel geld. Denk maar aan al die personeelsfunctionarissen die hun dure tijd kwijt zijn met het doornemen van sollicitatiebrieven, die niets op leveren. Om nog maar te zwijgen over schijnsollicitaties, bedoelt om de uitkering te behouden. Daarnaast moet er natuurlijk ook weer gecontroleerd worden of er wel gesolliciteerd is, wat ook weer handen vol met geld kost.
  Het zou beter zijn om te erkennen dat het sociaal°democratische idee van volledige werkgelegenheid een utopie is, zeker als het om vijftigplussers gaat. Een basisinkomen voor deze groep zou toch wel de beste oplossing zijn.

 5. Heb het een beetje kort (voor de duidelijkheid) uitgelegd. Indien je kosten maakt voor je bedrijf -bijvoorbeeld die 30.000 gouden handdruk- kun je die in mindering brengen op je inkomen. Ook over je verdiende loon dus. Bovendien zijn niet alle (zelfstandigen)regelingen gerelateerd aan de urennorm.

 6. Starten zonder je eerst in de tienduizenden schuld te stoppen zit er gewoon niet in, tenzij je zwart (eerlijk) begint en vervolgens op Wit (oneerlijk) overstapt.
  Heb zelfs nogal wat pogingen achter de rug, maar het komt er iedere keer op neer dat ik eerst moet aftikken bij belasting alvorens ik ook maar iets gedana heb.

  – Internet support desk bedrijf.(afgehaakt door belasting)
  – Game development organisatie, wat bij uitgaven een bedrijf zou worden, helaas niet gehaald.
  – Evenementen bedrijf. (was toen 17) dat mocht dus niet dus wilde het samen met een 18 jarige doen die zich in zou schrijven.
  Had een zaal, had danseressen, had drank geregeld, had beveiliging, had eventuele sponsoren, en nieuw talent achter de draaitafels melde zich fanatiek aan.
  Daarbij wilde de grote namen best en keertje voor niets komen opdraven, met de zekerheid dat ik ze de volgende keer wel via de normale weg zou boeken.
  Had zo kunnen beginnen… datum plannen en flyers drukken allemaal op krediet, zonder risico.
  Geld had ik gewonnen door eerst 3 feesten te geven in een zaal in Den haag, wat mij zwart een deel van de winst zou uitbetalen. Ook dit was allemaal geregeld en ready to go.
  Nou die Zaal in Den Haag zag er van af omdat het iets te heet onder de voeten werd.

  En toen kwamen de regeltjes weer kijken!!

  Mag niet te laat worden, vergunningen, decibellen, zoveel beveiliging op zoveel personen, brandweer moet akkoord gaan, politie op standby,Gemeente enz enz enz enz.

  Dus … LAAT MAAR ZITTEN!
  lekker motiverend als je jong en ondernemend bent.

  Zou graag iets willen starten als eigen bedrijf… maar om door dit doolhof heen te breken is haast onmogelijk.

  Kan wel een advies gebruiken van een manager met veel ervaring.

  Maar goed, volgend jaar is mijn eerste manuscript hopelijk gereed om ge-edit te worden. Kijken of ik dan zelf nog wat extra kan opstrijken door eigen uitgever te worden.
  Drukkers genoeg in polen en transport vanuit daar zou ook wel meevallen lijkt mij tegenover de volledige “print on demand” kosten hier.
  Kijken of we daar nog wat kunnen maken zonder dat die klote regelgeving en belastingdienst er te veel vanaf trekt zodat je wel kan starten, maar het nog geen jaar kan uithouden.

 7. @all,

  Voor de wet ben je óf in loonslaafdienst, Of je bent 100 % slaaf, namelijk je denkt een eigen bedrijf te hebben.
  In beide gevallen wordt men zoals het een mak schaap beaamt keurig geknipt en geschoren. je mag net genoeg van je zelf gegenereerde wol behouden om niet de pijp uit te gaan.
  Géén van de 2 bovengenoemde opties bieden enige garantie voor een toekomst in Vrijheid!
  Dus op zoek naar een alternatief wat het schaap behoedt voor uiteindelijk eenzame opsluiting in één der Oranjehotels, die op hun beurt weer gefinancierd worden door mede makke schapen.
  De zwart schaap methode, geheel volgens de wet, jaja.
  Hoe? Wel, U beweegt zich door het leven als

  “Een rechtspersoon die in zijn eigen levensbehoeftes voorziet”

  Hierbij dient U vrijstelling van boekhouding aan te vragen, en U zorgt dat U op papier net zoveel verdiend, of iets meer, dan dat U uitgeeft.
  Voordat ik pokkenland verliet, heb ik het zo jaren gedaan, en mijn boekhouder die bij de belastingdienst had gewerkt en het ministerie van financïen en binnenlandse zaken zorgde ervoor dat ik al die jaren niets af hoefde te dragen. Dit was een legale constructie , niet zwart, niet grijs, wit.
  Nu leef ik in la France, en doe het ook zo, geen probleem.
  Maar de roverheid gaat dit natuurlijk niet via postbus 51 bekend maken.
  Je bent pas rijk als je met weinig tevreden kunt zijn.
  Ik ga verder geen handleiding geven hoe dit te doen, dat mag iedereen in vrijheid zelf uitvogelen.

  Ga je eigen weg, en houd op energie naar de roversbendes te sturen. Zorg voor je zelf, een ander zal het echt niet doen.

  Vrede.

  sjeikie [29] reageerde op deze reactie.

 8. Veel startende “bedrijven” betreffen zogeheten schijnzelfstandigen, die in een soort van werknemer-werkgeverrelatie opdrachten proberen binnen te slepen. Het echt opzetten van een fysiek bedrijf, dat echt dingen maakt of een handelsonderneming is dermate moeilijk, dat nauwelijks nog een mens eraan begint. Wanneer de systeemcrisis echt toeslaat, staan die mensen langs de kant zonder enige vorm van inkomen.

 9. Velen schijnen niet te beseffen dat een onderneming een belegging is. Een onderneming moet renderen. Er zijn mensen die het als een spel zien. Het spel wordt meestal hard gespeeld en iemand met een beperkt vermogen trekt al snel aan het kortste eind.

  Stel: je hebt een vrouw die een winkeltje of ander bedrijf wil beginnen. Laten we er vanuit gaan dat de kans dat het gaat renderen gering is. Dat winkeltje begint als B.V. onder een holding waarin goed renderende b.v.’s zijn gehuisvest. De verliezen van je hobbyende vrouw zijn aftrekbaar van de winst van de holding. Ga daar maar tegen concurreren als kleine niet-vermogende zelfstandige.

  Risico’s moet je zoveel mogelijk afwentelen op de belastingdienst.

 10. Precies, vertekende cijfertjes der Nederlande.

  bijna alle “startende bedrijven” zijn ZZP-ers.

  Een andere vorm van bedrijf opstarten is dermate ingewikkeld en kostbaar gemaakt, dat de meeste mensen dit risico niet willen dragen. Simpele feit, je start met rode cijfertjes.

  Er zijn leuke constructies te vinden door je bedrijf in UK te vestigen bijvoorbeeld.
  Maar je moet wel de wegen kennen, en dat is Zeker niet voor elke tak van bedrijven te verwezelijken.

  Ben zelf ook bezig, maar tegen de tijd dat mijn product klaar is, is de euro er hopelijk niet meer, en kan het gelijk een mooie opstap zijn in de “nieuwe economie”..alleen nog hopen dat het ook een vrijemarkt gaat worden natuurlijk..

 11. Mmm, Zzp-ers, holdings, bv’s, etc. Vplgens mij allemaal maniertjes, etiketjes om je uiteindelijk toch in een bepaalde wet, cq frame te stoppen en je dan alsnog plunderen, voor het zogenaamde algemene belang etc.
  Wel, we kunnen nu zien wat ervan terecht is gekomen,
  tis duidelijk geen weg naar vrede, liefde, gelijke verdeling, rechtvaardigheid ……..
  Als we een nieuwe wereld willen, waar bovenstaande begrippen hun plek wel mogen vinden, zullen we toch echt bij onszelf moeten beginnen, in eventuele samenwerking met de mensen om ons heen.
  Beetje lastig is dat de toekomst nooit bekend is, he NU echter wel.

  Vrede.

  Nico de Geit [13] reageerde op deze reactie.

 12. Hoi Nico,

  Bedankt voor de tip, maar ik heb daar, noch mijn medewerkers problemen mee.
  Het filmpje laat zien hoe het altijd is geweest, vandaar alle ellende.
  Ik tracht het liever te veranderen, enzo vanuit mezelf bij te dragen aan een betere en mooiere samenleving.
  Het is de enige weg.

  Vrede.

  Nico de Geit [15] reageerde op deze reactie.

 13. @Zé [14]:

  “Ik tracht het liever te veranderen, enzo vanuit mezelf bij te dragen aan een betere en mooiere samenleving.”

  De overheid doet dat door mensen onder geweldsdreiging hun geld af te nemen. Belasting noemen ze dat. Ontwikkelingshulp, multikul, allemaal voor een ‘betere wereld’.

 14. Hoi Nico,

  Ik ben een mens, géén overheid. Ik ben géén dief, oplichter etc.
  Ik ben een mens die zijn stinkende best doet zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen, en mijn medemens geen schade toe te brengen.
  Ik weiger mee te doen aan een corrupt systeem wat mensen onderdrukt, en ik weiger mee te doen aan discussies op dit forum waar mijn medemens wordt beschimpt of aangevallen en veroordeelt.
  Ik ben ervan overtuigd dat de weg der Liefde de enige weg is, voor mijzelf, voor mijn medemensen en dus ook voor jou.
  Wat mij vooral opviel in hetgeen je mij toestuurde zijn de ontelbare nee’s.
  Ik leef liever met de ja’s.
  Een betere wereld voor mij, begint bij mij, en niet uit een overheid die is samengesteld uit incompetente figuren.
  Nooit opgevallen dat er zelden wijze mensen bij de overheid werken of in de politiek zitten?
  Verbeter de wereld, begin bij jeZelf.

  Vrede, Jos.

  Nico de Geit [18] reageerde op deze reactie.

 15. @Zé [16]:

  “Wat mij vooral opviel in hetgeen je mij toestuurde zijn de ontelbare nee’s”

  Ik had het over vermindering van de belastingdruk door gebruik te maken van de regels die er zijn.

 16. Nee, Nico, ik verdien voor wat ik nodig heb, en wat ik ‘bezit ‘is betaald en van mij. Ik heb geen cent schuld, en ben tevreden met mijn boerderijtje in Frankrijk, waar ik mijn eigen eten verbouw, mijn eigen waterput heb, en vlees van mijn eigen vee.
  Ik doe zo weinig mogelijk mee aan het corrupte systeem, en kom er een heel eind mee.
  En jij?

  Vrede.

  Nico de Geit [23] reageerde op deze reactie.

 17. “bijna alle “startende bedrijven” zijn ZZP-ers.”

  Precies, en die zijn weer in te delen in twee groepen:

  1. Ambachts- en vaklieden, die eigenlijk werknemer hadden moet zijn voor de baas, waar ze nu voor werken.
  2. ‘Professionals’, die iets vaags doen en in een blog op “Nujij.nl” klagen, dat er niemand op ‘verandermanagement’, ’timemanagement’ en alle andere dienstverleners, die door pretstudies worden afgeleverd, zit te wachten.

  Ik heb er ook eens over gedacht en het begin van een plan gemaakt en kwam tot de ontdekking, dat ik vooral mezelf zit te verkopen en niet zozeer een dienst aanbied.

 18. Paar correcties: die 30K wordt niet belast tegen 52%, maar tegen het marginale tarief van dat belastingjaar. Mocht je dat niet willen, kun je uiteraard er ook voor kiezen het niet direct te laten uitbetalen. Stamrecht is al lang niet enkel interessant vanaf 70K. Ik ken mensen die bij 22K al stamrecht opgezet hebben. Zeker nu het via de gewone bank kan en niet langer via een BV of verzekeraar hoeft.

  Verder is het niet zo gek dat het belast wordt. Immers het is gewoon salaris. Waarom zou dat immers niet zijn?

  Let wel, die 52% belastingtarieven zijn ronduit crimineel, maar dat is niet specifiek voor een ontslagvergoeding, maar ook bij bonussen, normaal loon of voor inkomen van ondernemers.

  Verder is hij niet gerplicht zich in te schrijven bij het UWV. Enkel indien hij geld van de staat wil hebben. En die denigrerende term ‘MBO meisje’ is ook misplaatst.

  Het probleem van die 51 jarige is juist dat de staat allerlei uitzonderingsposities voor ouderen heeft. Daarom wil niemand ze hebben.

  Verder is het hele UWV inderdaad een werkverschaffingsclub (voor henzelf niet voor wie zelf beweren te helpen), en zou inderdaad de hele zooi beter afgeschaft kunnen worden, maar dat heeft wederom niets te maken met een 51 jarige, een gouden handruk of zo.

  Net zoals de hele ZZP slavernij. Ik kan dat enkel beamen, maar ook dat is een generiek probleem en heeft niets te maken met ontslagen.

 19. @Zé [19]:

  Je rijdt dus over de Franse wegen, en je bent er trots op dat je niks betaalt voor die wegen? Blijkbaar mogen anderen betalen voor wat jij gebruikt? Hoe is het mogelijk dat je vindt dat je moreel handelt.
  Je profiteert gratis van wat anderen gewoon betalen. Geen aanbeveling.

  Zé [28] reageerde op deze reactie.

 20. @beek [27]: Alvorens commentaar te geven beek, zou je beter eerst je huiswerk maken.
  Ik Frankrijk worden de wegen onderhouden van de accijns op de brandstof, en de opbrengsten van de tolwegen.
  Dus, ik betaal daar zelf voor. Snappie?
  Verder is het niet aan jou mij te veroordelen of ik wel of niet profiteer.
  Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

  Vrede.

 21. @sjeikie [29]: Aan Sjeikie en anderen, ik ga hier niet de hele procedure neerzetten, maar het komt er op neer dat je alle beroepen kunt uitoefenen, behalve de beschermende beroepen, zoals arts, hoofdinstallateur, slager etc.
  je hoeft je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandelmaffia,
  Je hoeft geen boekhouding te overleggen, maar ik houd mijn inkomsten wel bij, en je dient één maal per jaar een opsomming van deze inkomsten op te geven.
  Zoek een accountant of boekhouder die voor Jou wil werken, en niet voor de belastingsdienst.
  Zoek je eigen weg hierin, ik heb het zo jaren gedaan, maar ben sinds 12 jaar weg uit pokkenland, dus weet niet hoe het nu is, maar zover ik weet is er niets veranderd,

  Succes en Vrede.

Comments are closed.