Politiek moet een afspiegeling zijn van de gemeenschap, maar is slechts een afspiegeling van mensen die lid zijn van een politieke partij waar de inwoners alleen maar op mogen en kunnen stemmen. En politici maken daar handig gebruik van! 

Iemand die nimmer iets gevolgd heeft van de politiek in zijn gemeente, kan op een gegeven moment door vrienden benaderd worden om hem in de gemeenteraad te krijgen. Daarna sluit hij zich aan bij een plaatselijke of landelijke politieke partij, en kan in de gemeenteraad komen.

A; betekend dat je geen verstand van politiek hoeft te hebben, maar dat iedereen raadslid kan worden, als je maar lid van een politieke partij wordt.

B; Iemand die nooit boekhouding geleerd heeft kan Wethouder financiën worden als hij maar luistert naar de Ambtenaren en daarna kun je zelfs Burgmeester elders worden.

C; Als lid van een politieke partij kun je door het bestuur op een kieslijst geplaatst worden, doordat het moeilijk is bestuurders te krijgen letten ze alleen op de eerste personen en daarna gewoon door mensen die enigszins bekend zijn als trekkers van stemmen op de lijst te zetten. Wint de Partij meer stemmen dan ooit verwacht, zoals bij SP in het verleden, dan komen de mensen die verder op de lijst staan in beeld, en daar weet je nooit wat de gevolgen zijn en is het vragen om problemen. Dat probleem hadden andere partijen ook en nu PVV dus ook.

In feite is het zo dat het bestuur van een politieke partij alleen mensen op een kieslijst kan zetten als ze lid van hun partij zijn, terwijl dat vaak erg moeilijk is, en men beter naar goede bekwame bestuurders zou moeten kunnen zoeken, zowel van buiten hun partij en buiten de politiek om. Capabele mensen ontbreekt het vaak aan en dan moeten ze ook nog beslist mensen uit een bepaalde hoek van de samenleving hebben, en dat is vragen om problemen door de vriendjes politiek die dan in beeld komt.

De bestuurders  kiezen op advies van de leden een bestuur en die bepalen wie er op een kieslijst komen te staan. We noemen dat dan democratisch gekozen, maar wel bepaald door een grote minderheid van de inwoners want de inwoners mogen slecht stemmen op de mensen die door een grote minderheid ( 2.6 % van de inwoners) aangewezen zijn. Dit systeem werkt al jaren en gaf weinig problemen en daarom is het altijd zo gebleven. Het systeem van PVV wijkt daar vanaf en daarom alleen al is het voor politici niet acceptabel.

Het totaal aantal leden van alle politieke partijen gezamenlijk is slechts 2.6 % ( 308.389) van de ca 11 miljoen stemgerechtigde mensen.

Ingezonden door Reiny