De Nederlandse Bank moet eerlijk openheid geven.

Eis deze openheid dan ook NU op http://openheidovergoudvoorraad.petities.nl/

Zie ook  “Nout, we willen ons goud” met discussie.

13 REACTIES

 1. Ik kom hier regelmatig lezen voor een alternatieve zienswijze op zaken zoals ze gebeuren, en staan te gebeuren. Al jarenlang en dat beviel tot voor kort prima.

  De frekwentie van het aantal te plaatsen berichten over ‘goud’ begint me echter zo ondertussen mateloos te storen. Het wordt zelfs irritant. Is deze pagina wellicht verworden tot het weblog van de juweliers- vereniging, vraag ik me ondertussen af?

  S.v.p: normaliseer e.e.a. Mijn dank is groot, en die van velen met mij eveneens.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 2. Gold bugs everywhere!!!!!!!!!!!!, alsof goud een oplossing zou zijn voor het probleem. De werkelijke oorzaak is niet schuld, ongedekt geld, of fractional reserve banking, etc….NEE, de werkelijke oorzaak zijn oplopende schulden door de onomkeerbare vermenigvuldiging van die schulden DOOR RENTE.

  Fractional reserve banking is slechts leverage die gebruikt wordt

  Ieder geld systeem (gedekt door goud of niet) onderhevig aan rente is terminaal.

  It´s the INTEREST:

  Assume that we are on an island with 1,000 people, and we have no debt or money – we are starting off with a clean slate and we will mimic our debt/INTEREST based money system in establishing a monetary system.

  More specifically, all money is debt with interest applied. Since only the principal is created through IOUs and collateral, there will always be more debt than money. We can calculate the percentage of loan failures that must result unless new money is added to the system.

  We can calculate the success/failure percentages: (Note: P = Principal and I = Interest collected through the life of the loan)

  * The percentage of successful loans = P/(P+I)
  * The percentage of failed loans = I/(P+I)

  So, if $100 million were borrowed (P = $100 million) and $10 million in interest was charged (I = $10 million), then we may calculate that 91% can be paid back and 9% will fail.

  The alternative is to borrow more money AT INTEREST to reduce/eliminate the defaults. But, this will set up a perpetual loop, the gap between money and debt will increase as we borrow more AT INTEREST.

  I can also use Laplace transformations and algorithms to model more dynamically but that would require more variables.

  Criticus [3] reageerde op deze reactie.
  Reteip [9] reageerde op deze reactie.

 3. @J [2]:
  Leuk, we hebben weer een Copy-Paste-intellectueel. En in het Engels ook. Kerel, ik zou het, en vast meer mensen, leuk vinden als je de moeite neemt om je verhaal naar het Nederlands te vertalen, of het in ieder geval in je eigen woorden te zetten. Dit komt zo stompzinnig en onintelligent over.

  Verder ben ik niet van mening dat rente het probleem is. Banken lenen geld uit voor investeringen. Die brengen, als het goed is, geld (winst) op en vanuit die winst wordt rente betaald. Het is niet geld creëren vanuit het niets ofzo. En het kan zijn dat een deel van alle leningen niet kan worden terugbetaald omdat de investering mislukt, maar dat is risico van de bank (die ze zelf als het goed is inschatten en zelf ook dragen).
  Verder vraag ik mezelf af waarom banken ooit geld zouden uitlenen als ze er geen rente over mogen vragen. Rente is niet meer dan de prijs die je betaald over een brood, alleen i.p.v. brood “koop” je geld. Als banken (of anderen) geen rente mogen vragen is er geen enkele prikkel meer geld uit te lenen waardoor investeringen ook teruglopen.

  En of goud een oplossing bied, ik weet het niet. Goud zelf is niet heilig, het enige punt is dat het vrij waardevast is. Daarom zou een goudstandaard ervoor kunnen zorgen dat er niet (belachelijk veel) geld erbij wordt gedrukt wat de waarde van de munt ondermijnt en investeringen rendabel lijken terwijl ze dat niet zijn. Alleen goud zelf hoeft niet perse hiervoor te zorgen, andere manieren zijn ook mogelijk.

 4. @Gerrit [1]:
  Sorry dat het irriteert.
  Toch vraag ik me af waarom eigenlijk? We zitten nog midden in een financieel-economische crisis. Schrijvers en reageerders haken daar dus uiteraard op in; goud is een factor die ermee te maken heeft. Velen zien het het zelfs als redding!

  En van de ongeveer laatste 50 artikelen gaan er een stuk of 4 over goud waarvan het bovenstaande niet eens een artikel is maar een herinnering om de petitie te tekenen.
  Die zullen we dus nog wel een aantal keren herhalen als een soort banner. (Heb je die petitie al getekend?)
  En dan heb ik het nog niet eens over de vele vragen over goud die ons bereiken!
  Advies: Je ziet al heel vlug of er in een artikel goud wordt aangehaald, en dan sla je dat artikel toch gewoon over!

 5. @floor [5]:

  Daar kun je best gelijk in hebben.
  Maar los ervan of we slagen alle controles en gegevens te krijgen die we willen hebben, is het minstens zo belangrijk dat Nl-burgers weten en begrijpen dat het niet allemaal zo zuiver is als het lijkt.

  En de petitie verbreiden helpt daar heel goed bij. Ik heb het al aan een aantal persoonlijk uitgelegd, en die waren eerst zeer verbaasd, en toen wel blij dat ze nu op de hoogte zijn.

 6. @J [2]: lsof goud een oplossing zou zijn voor het probleem. De werkelijke oorzaak is niet schuld, ongedekt geld, of fractional reserve banking, etc….NEE, de werkelijke oorzaak zijn oplopende schulden door de onomkeerbare vermenigvuldiging van die schulden DOOR RENTE.

  Klok en klepel. Rente is een logisch GEVOLG van fractional reserve banking, niet oorzaak. Het bijdrukken van geld is noodzaak om te voorkomen dat mensen failliet gaan. Maar dit houdt op wanneer de schuldenlast het werkelijke inkomen van een land overstijgen. Als rente zou worden ingevoerd in een systeem waar goud als waarde wordt gebruikt dan zou op den duur alle waarde bij de bankiers komen en zou het systeem tot stilstand komen. Middels opstanden zouden de bankiers gelyncht worden.

  Daar bankiers dit niet tof vinden hebben ze fractional reserve banking verzonnen en dit kan alleen met ongedekt geld. Geld op basis van goud zou tot gevolg hebben dat de goudprijs zou eeuwig blijven dalen naarmate er meer geld bijgedrukt wordt. Gezien het feit dat dit laatste niet gebeurt is dit gewoon pure manipulatie en diefstal door mensen die de geldstroom controleren. Het laten zien van de goudvoorraad laat zien wat er eigenlijk nog aan ‘waarde’ is in ons land, omdat bij hoog en laag BEWEERD wordt (niet aangetoond!) dat wij genoeg goud zouden hebben om wat klappen op te kunnen vangen.

 7. @Hub ah mooi we zijn het eens, meer ondertekenaars moeilijk te zeggen.. Ik heb in ieder geval de link net gepost op een edelmetaal blog http://www.thesilvermountain.nl/blog en gevraagd de petitie te promoten.. misschien zijn er wel wat goudsites die een link willen plaatsen..van handelaren bijvoorbeeld.. die zetten vaak uitgebreide informatie over goed op de site en misschien willen ze het initatief wel steunen

  maar misschien is het goed de 3 petities in 1 te vangen.. alleen weten wat er met het goud gebeurd hebben we nog niet zoveel aan.. en het kost iedereen meer tijd om 3 petities te tekenen dan 1 uitgebreide.. maar goed denk er maar eens over na
  Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Hub… volgens mij moet je de petitie ook veel langere looptijd geven nu is nog niemand echt bewust van goud en het belang.. maar dat gaat nog wel een keer veranderen.. de petitie een looptijd van 1 of 2 jaar geven zou beter zijn

 9. @Alexander [10]:
  “…..maar misschien is het goed de 3 petities in 1 te vangen…
  Ja, dat lijkt verstandig.
  Maar nu deze eenmaal loot en nu al 360+ instemmingen heeft, denk ik toch dat het nu eerst beter is om deze tot een succes te brengen, en dan proberen die andere eisen in een klap mee te nemen.

  Het noemen van de link naar de petitie zoal in je reactie 10 kunnen we niet hard genoeg aanbevelen.
  http://openheidovergoudvoorraad.petities.nl/

  Hopelijk doen veel lezers dat.

Comments are closed.