Afgelopen zondag is op National Geographic the documentaire “the collapse” uitgezonden. Deze intrigerende docu schetst een duidelijk beeld dat we op een T-splitsing zijn beland waarin links de ondergang is en rechts het voortbestaan.

Besproken onderwerpen in het kort: Resources, aanpassingsbereidheid, Economie.

Waarbij steeds het vergelijk wordt gemaakt met de Maya’s, Anasazi en de Romeinen.
Resources

Er wordt geschetst dat de bouw van steden op niet natuurlijke plaatsen (in de woestijn bv.) zorgt voor onnatuurlijk gebruik van de omgeving. Dit vergt natuurlijk een onmogelijke hoeveelheid moeite om levensbehoefte op locatie te krijgen.

Voedsel en water zijn de twee hoofdonderwerpen. Een neutrale analyse van de huidige gang van zaken en de mogelijke (waarschijnlijke) desastreuze gevolgen omtrent het (mis)gebruik ervan. Hierin wordt de afbreuk van de toplaag (60cm) landbouwgrond geanalyseerd. En gesteld dat er snel een alternatief moet komen voor onze energieverzorging.

Letterlijk: Wind- en zonne-energie kunnen NOOIT in onze behoefte gaan voorzien, en er zal gezocht moeten worden naar betere effectievere en efficiëntere alternatieven (kernfusie bv.)

Aanpasbaarheid

Er blijft gerefereerd worden dat door niet nader onderkende organisaties (lees:overheden) verkeerde keuzes gemaakt worden. Hierin wordt onderkend dat “global warming” een natuurlijk verschijnsel is, en dat de mensheid deze al tien tallen keren heeft weten te overleven.(De EERSTE docu welke het niet schuift op onze mensheid..he..he). Maar op een of andere manier blijven overheden miljarden investeren in kuststeden welke binnen aanzienbare tijd in zee zullen belanden.

Economie

Toen werd het HEEL erg interessant voor de Libertarische gemeenschap. Het directe vergelijk wordt getrokken tussen de huidige situatie met het Romeinse rijk. In het kort:

Door de introductie van belastingen ontstond er rangorde van Keizers en een welvarende middenstand. Maar door ziekten en epidemieën werd de macht van keizers (het leger) sterk uitgedund en moest er beroep gedaan worden op volkeren uit de provincies.

Maar om deze soldaten te kunnen betalen verhoogden de keizers steeds de belastingen. Hierdoor kwamen er steeds meer Romeinen die weigerden belasting te betalen.

Zij bedachten allerlei slimme manieren om geen belasting te betalen. Maar de keizers hadden wel geld nodig. Daarom maakten zij nieuwe munten. Maar deze nieuwe munten waren veel minder waard. Veel mensen kregen daardoor steeds minder vertrouwen in het geld. Zij betaalden daarom niet meer met geld maar gingen over op ruilhandel.

Daarna werd letterlijk gezegd:
“Die situatie is vergelijkbaar met onze huidige situatie.” De spijker op de kop.(!!)

Met de stelling: “er moet een grote verandering komen” eindigde dit onderwerp.

Nog een korte samenvatting, en ik zat al met al toch erg tevreden op de bank.

Referentie: http://natgeotv.com/nl/doomsday-2210/over

Ingezonden door Doompie

8 REACTIES

 1. Deze intrigerende docu schetst een duidelijk beeld dat we op een T-splitsing zijn beland waarin links de ondergang is en rechts het voortbestaan.

  Dit blijft een hardnekkig fenomeen.
  Links en Rechts zijn woorden van de agressors.
  Links en Rechts bestaan niet in de realiteit en worden gebruikt in combinatie met het accepteren van de status quo.
  Dat is hetzelfde als het hebben over hoe hoog/laag de belastingen moeten zijn in plaats van of belastingen überhaupt moreel zijn.

  Wat dus een accurate vertaling zou zijn:

  Deze intrigerende docu schetst een duidelijk beeld dat we op een T-splitsing zijn beland waarin geweld initiëren de ondergang is en vreedzaam handelen het voortbestaan.

 2. Waar ik altijd problemen mee heb met dit soort ‘documentaires’ is het vernuft en inventiviteit van het menselijke ras. Net als Malthus waarschuwde begin 19e eeuw dat de wereldbevolking zou uitsterven vanwege gebrek aan voedsel, bezie ik deze documentaire ook in dit licht. Het is reeds een gegeven dat de wereldbevolking in 2050 zal zijn gestabiliseerd op ca. 9 miljard, want de bevolkingsgroei neemt nu al af in sommige werelddelen. Daarbij schrijdt de technologische ontwikkeling steeds verder voort, zodat er andere bronnen van energie worden ontwikkeld en dat hoeft niet zonne- of windenergie te betekenen. Als de grondstoffenbeschikbaarheid afneemt, dan schakelt men over op zuiniger methoden van gebruik en recyclage. De zuiveringsmethoden zijn enorm vooruitgegaan zelfs in de afgelopen vier decennia, zodat in de nabije toekomst vervuiling nagenoeg afwezig zal zijn. Dus ik zie het juist zonnig in voor de mensheid, als we maar de vrije markt en de technologische ontwikkeling niet in de weg gaan staan, want anders krijgen we juist die problemen, waarvoor dit soort ‘documentaires’ waarschuwen. De staat is juist diegene die voor veel ellende zorgt. We hoeven alleen maar in de voormalige DDR te kijken hoeveel grond daar vervuild is door de Russische en Duitse communisten.

  Kim (niet ingelogd) [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Albert S. [3]:
  Helemaal correct. Extrapoleren is vrijwel altijd onzinnig. Ik geef daarop vaak dit voorbeeld.

  In 2005 werden de zogenaamde Flippo’s, kleine papieren schijfjes, erg populair. De groei in de productie van Flippo’s was fenomenaal, van enkele tienduizenden stuks productie per jaar naar 20 miljoen in twee jaar tijd. Trekken we deze groei door, dan zien we dat in 2020 68% van het landbouwareaal gebruikt zal moeten worden voor de productie van Flippo’s, de wegen zullen verstopt zijn wegens alle transport van Flippo’s, en de olie zal op raken wegens de gigantische vraag naar het plastic laagje om de Flippo heen.

  De Flippo moet zo snel mogelijk verboden worden, dit wordt een epische ramp!
  Extrapoleren is zodoende in 99,8% van de gevallen onzinnig.

  Bon Vivant [7] reageerde op deze reactie.

 4. Precies dat is ook het punt wat zo duidelijk naar voren wordt gebracht, het menselijk vernuft is eindeloos.

  Echter als er wordt geinvesteerd in niet de juiste onderzoeken / regio’s welke toch zullen vergaan / energie bronnen / enz enz.

  Het enge in deze is dat de overheden dit manipuleren middels (royale) subsidies…

 5. Er is op dit moment nulpunt energie maar helaas levert dit weer geen geld op voor de machtigen in deze wereld en auto`s kunnen al meer dan 100 jaar op water lopen. Diegenen die dit hebben uitgevonden werden verbannen of vermoord.
  2012 zal het einde zijn van de aardse cyclus en dus zullen er mensen zijn die naar een andere dimense zullen gaan, diegen die nog niet klaar zijn zullen moeten wachten of zullen van de aarbodem verdwijnen.

 6. @Albert S. [3]: @Kim (niet ingelogd) [4]:

  Helemaal eens met jullie commentaar. Ik zag ook een deel van deze documentaire en mijn conclusie was: ‘pessimisme-porno’ en speculatief. Om een of andere reden trekt een “de wereld gaat er aan” verhaal meer kijkers dan het onderwerp “over 200 jaar zijn wij allemaal gezond, rijk, gelukkig en leven wij langer”… Chicken Little…
  Hoewel ik wel verwacht dat de westerse samenleving zoals deze was en nu nog is, niet meer zal bestaan. Er komt wel weer wat anders voor in de plaats, hopelijk iets positiefs.

 7. @Doompie [2]:

  we staan op een splitsing van sporen juist voor de wissel, en door het maken van verkeerde keuzes gaan we direct naar het doorlopend spoor.

  De strekking blijft hetzelfde. Kiezen voor meer van hetzelfde (geweld) of kiezen we vreedzame oplossingen voor maatschappelijke problemen.
  Blijven hameren op het verschil tussen geweld en vreedzaam handelen zal de wereld veranderen.

Comments are closed.