De opperhoofden van de 20 “belangrijkste” landen vergaderen vandaag en morgen in Seoel, Zuid Korea. “Nederland” mocht vorige keren komen luisteren. Deze keer niet!. Heeft dit iets te maken met het feit dat er geen NL-militairen vechten in Afghanistan?

Misschien denken Marc Rutte en zijn kabinet dat dit een reden kan zijn. Daarom hebben ze al vast bedacht om nu snel een “verkenningsmissie” naar Afghanistan te sturen om te onderzoeken of ze redenen kunnen vinden om straks een “politie-opleidings-missie” aan het NL-volk te verkopen. Het zoeken naar goed verkoopbare smoezen om de belastingbetaler nog verder te belasten.

Van de topbijeenkomst is bekend dat er gesproken gaat worden hoe er verder internationaal met geld geritseld kan worden.

Het eerste dat daarover vanochtend opviel was een nieuwe verklaring van het hoofd Wereldbank, Zoellic, die zijn  verklaring van eerder deze week introk. Hij had eerder namelijk verklaard dat “Goud” in de nieuwe overeenkomst een rol moest spelen. Nu zegt hij dat dat verkeerd begrepen is en dat goud geen rol hoeft te spelen.

Hij zal wel onder druk gezet zijn door (politieke) belanghebbenden die door een soort binding van valuta aan goud te veel beperkt zouden worden in hun geldmanipulaties.

Wel komen er steeds sterkere berichten voor een volgende beurscrisis door actuele bankproblemen in Ierland en Portugal. José Barroso, de President van de EU_Commissie is ook aanwezig in Seoel en hij heeft vandaag al verklaard dat niemand zich zorgen hoeft te maken want zijn EU staat gereed om Ierland en Portugal (en eventueel andere landen waaronder Spanje) te helpen met geld dat van de belastingbetalers wordt, of al is, gevorderd.

Net als onlangs 110 miljard euro aan Griekenland is weggegeven.

Al heeft Wouter Bos, van KPMG, al zijn vrees uitgesproken dat de hulp te laat komt.

Van diverse deelnemers moet Obama nogal wat kritiek verwerken. Onder andere voor de grote hoeveelheid nieuw geld, 600 miljard dollar, die de FED uit blauwe lucht getoverd heeft. Het kan immers niet anders dan dit invloed heeft op andere valuta en op exportprijzen.

Obama schijnt dan ook niet erg succesvol te zijn om resultaten te halen waarmee hij straks trots kan thuiskomen.

Op dit moment zijn nog weinig concrete maatregelen bekend. Maar juich niet te hard, ze hebben morgen nog een dag!

3 REACTIES

 1. Portugal en Ierland zullen met garanties op de been worden gehouden. Garanties die met ons belastinggeld worden afgedekt.
  Het is enkel uitstel van executie. Een land als NL had het ondanks zijn astronomische schulden misschien nog net kunnen redden mede door de nog redelijk vitale exporteconomie.

  Met die schulden van de PIIGS erbij is een default voor NL op termijn onvermijdelijk. Maar de EUSSR grootheidswaanzinigen willen niet verschrompelen tot iets marginaals maar met een big bang uit elkaar klappen.
  Solidair tot in het graf!

  Vwb die G20 verwacht ik weinig geritsel. Er valt volgens mij niks meer te ritselen want de steeds grotere tegenstelde belangen all over the world in combinatie met de nijpende problemen maakt zelfs een halfslachtig compromis niet mogelijk.

  Volgens mij gaat men gewoon door met het wereldkampioenschap gelddevalueren.
  Tot de opkomende economieën het niet meer pikken en hun verlies nemen.
  Het verlies zal in het Westen echter vele malen groter zijn. Geen geld, geen harde assets en – het belangrijkste- geen noemenswaardige échte industrieën en know-how meer.

  Zouden China en het Midden Oosten bv op een gegeven moment niet gewoon (een percentage) fysiek goud kunnen vragen in ruil voor hun export??
  Eerst een vliegtuig goud leveren en in ruil daarvoor rare metals of olieleveringen.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. Nederland is niet uitgenodigd als 21e aanhangsel van de G20. Heel erg.
  Dat komt allemaal doordat we terugtrekken uit Afghanistan. Hierdoor daalt het aanzien van Nederland in de wereld.

  Af anders gezegd, er liggen geen mooie baantjes meer klaar voor Balkenende en andere uitgerangeerde politici zoals Jaap de Hoop Scheffer.

  Schoothondjes die niet luisteren behoeven geen kluif.

  Hoe erg is dat nu helemaal, 21E of 31 op wereld rangorde. Onze ministers stemmen in Europa exact zoals van ze wordt verwacht, dus verlies aan invloed is er niet. Hebben we ook nooit gehad, behoudens die kluif!

Comments are closed.