Met alle ogen nog gericht op Ierland is het volgende, veel ernstigere, probleem ontstaan: de Oostenrijkers willen niet meer mee betalen indien de Grieken niet voldoen aan de eisen die gesteld zijn door de Europese Unie.
Het gaat maar over eur 190 miljoen voor Oostenrijk maar als dat niet geleend gaat worden aan de EU dan ligt de euro zwaar onder vuur. De Grieken lopen achter bij de eisen die zijn neer gelegd door het IMF en de EU, door tegenvallende belasting inkomsten.

Het tekort bleek ook nog eens hoger te zijn en het ziet er niet naar uit dat de controles die nu gaande bij Grieken door het IMF en de EU positief zullen zijn; en dat zal ook niet snel veranderen. Oostenrijk gooit de knuppel in het hoenderhok want als hier meer landen volgen dan kan het wel eens gedaan zijn met de euro.

Wat het ergste is, is dat je als gezond land als Nederland geleefd wordt door de zwakke broeders aangezien een weigering het systeem omver gooit.
Je kunt de Grieken ook even op de reservebank zetten maar de kans is groot dat de bank wel erg vol wordt en dat de EU een eliteclub wordt.

Nu moet Ierland dus geld overmaken naar de EU om Griekenland te helpen, dat betekent dat de Ieren nu sneller naar de markt moeten komen omdat het buffertje wat ze hadden sneller slinkt. De Ieren kunnen niet weigeren anders krijgen ze zelf straks niets.

Markt kreeg er gisterenmiddag meteen last van en we zagen de obligatiekoersen na 4 uur afbrokkelen, uiteraard hand in hand met de euro, ondanks de verzwakkende maatregel van de FED voor de US$ stijgt de $ nog tegen de euro. Dit is niet goed want het gaat hier niet om een verschil in economische situatie maar over het vertrouwen in de euro op zich zelf.

De rente in de eurozone is de afgelopen weken gestegen door de perikelen rond de begrotingstekorten en de angst over het voortbestaan van de euro neemt toe. Vandaag zijn ze in Brussel bijeen ben erg benieuwd wat hieruit komt. Hopelijk wordt Oostenrijk flink op de vingers getikt, het gaat toch al niet zo lekker.
Zwitserse Franc was zo’n gek alternatief nog niet. Openingskoersen vanmorgen in obligatiemarkt iets hoger maar het ziet er niet best uit voor de dag, gevoelstemperatuur, sentiment is naar beneden.

In Amerika wat belangrijke cijfers, inflatie 1,3% verwacht, housing starts en building permits. In de eurozone productie cijfers bouwnijverheid. Emissie markt stil in obligaties, zie voor een lijst met laatst emissies en up to date prijzen op onze website. Prettige dag.

—————————–

Inmiddels heeft Oostenrijk van de EU op z’n duvel gekregen, niet solidair etc.

En wat meen je inmiddels heeft Pruhl, what’s in a name de Oostenrijkse minister van Financiën aangegeven dat de cijfers van Griekenland minder slecht zijn en dat dat binnenkort wel zal blijken

Het rapport waar hij eerder uit citeerde, is blijkbaar vergeten of wordt selectief gebruikt, typisch EU grondwet gedoe.

Die on-tranparantie moet u als burger eens betrachten tov de EU/overheid

Dus nu moet Ierland meefinancieren aan Griekenland en ipv dat Ierland tot maart aan zijn financieringsbehoefte had voldaan en de storm wat kon afwachten, moeten ze nu toch nog naar de kapitaalmarkt

Dit is niet de lamme helpt de blinde, nee de lamme wordt nu ook nog doof en blind gemaakt

Portugal is de volgende.

Door Frank Schaffers,
De Vereenigde Effecten Compagnie

11 REACTIES

 1. Het geheel doet mij denken aan een slecht opgezette holding. Normaal zet je een Holding op en daaronder een handvol werkmaatschappijen. Allemaal zelfstandige BVtjes die de eigen broek op moeten houden. Dondert er 1 om dan blijft de rest wel bestaan…. In dit geval lopen we de kans om door al die zwakke EU broeders allemaal om te vallen. Lekker geregeld….

 2. Zie geen probleem.Oostenrijk is de eerste die weigert,waarom dan wel? Er zitten teveel zwakke broeders in het nest.Zolang men dat niet wil erkennen gaat het verder mis.Die EU moet kiezen,oftewel die zwakke schakels eruit of geheel stoppen en opdoeken ,de hele hap!Nederland kan zichzelf heel gemakkelijk bedruipen mits(!) men zelf zorgt dat de vele multinationals hier niet de baas spelen,dat gebeurt nu teveel,verders zorg dragen dat bedrijven HIER blijven,de vele verkochte bedrijven terug halen,desnoods hun weg versperren op de markt hier.We kunnen,zoals in het verleden het geval al was,veel meer aan zonder inmenging van buiten.Hier telt echt; EIGEN LAND EERST!UITEINDELIJK STOND NEDERLAND HOOG GENOTEERD IN HET BUITENLAND<ZELFS ZIJN ONDERWIJS ! Nu bijna onderaan…………….

  Sybrand [3] reageerde op deze reactie.

 3. Samenwerken met de EU-landen behoeft niet direct ook de zelfde munt te hanteren betekenen. Het leek van achter het bureau heel mooi uitgangspunt, maar in de praktijk zien we dat alle landen die toen hun eigen munt nog hadden, hun munt regelmatig lieten devalueren ten opzichte van de Mark en de Gulden. Dat deze landen nu langzamerhand tegen het zelfde probleem aanlopen, maar nu kunnen ze niet meer hun munt eenheid devalueren, omdat ze nu gezamenlijk in de Euro zitten. Deze landen hebben niet beseft dat ze de overgang naar de Euro ook een ander financieel beleid moesten voeren. Daar zijn nu vooral Duitsland en Nederland de dupe van. Omdat Bussel kosten wat het kost de Euro wil laten bestaan en de aangesloten landen niet uit de Euro mogen stappen en anders dat er financiële sancties tegen overstaan. Dit weerhoudt landen om uit de Euro te stappen.

  Peter de Jong [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Qvic [4]:

  Precies! Zonder een gemeenschappelijk financieel beleid is de Euro ten dode opgeschreven.

  Frankrijk wil nu ook dat de belastingen worden geharmoniseerd (te beginnen tussen Frankrijk en de BRD). Uiteindelijk komt er dus gewoon een Verenigde Staten van Europa.

  Als ze Hitler de oorlog hadden laten winnen hadden we dat allang gehad. Met de Reichsmark als munt en alleen hardwerkende West-Europeanen (dus lekker welvarend, schoon en alles goed geregeld 😉

 5. We krijgen op den duur een afgeslankt Europa. Financieel gezien dan. De PIIGS landen vallen af op een enkele na misschien die het nog blijkt te gaan redden. De rijkere, hardwerkende landen die een goed financieel systeem hanteren blijven het niet pikken dat de overige landen die er met hun pet naar gooien, hun hand blijven ophouden!
  Die PIIGS landen zullen hun munt moeten devalueren. En profiteren dan weer van een toenemend toerisme uit de rijkere landen. 😉

 6. @IIS [8]: tsja, en ontdekken dat een pakje met 20 cigaretten 11 guldens kost? Een slof 110 guldens? Een biertje in de kroeg meer dan 5 gulden, en een daarop noodzakelijkerwijze volgend toilet bezoek meer dan 1 gulden? Een etentje in een restaurant 50 gulden pp? Een uurtje parkeren in Amsterdam dat meer dan een tientje kost?

  Ik herinner me postbus 51 overheidspropaganda van 9 jaar terug waarin een trucker scheldt dat een broodje in Frankrijk hem een tientje kostte. Doordat er geen gemeenschappelijke munt was. Dat ben ik nu kwijt met minder dan een uurtje parkeren in Amsterdam. Of na iets meer dan drie liter benzine tanken.

  Sybrand [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Sybrand [10]:

  Waarom daar naar kijken als de kosten en prijzen onevenredig stijgen aan de inkomens? Ik zou er bijna een halve koe op willen verwedden (in de gulden tijd had ik een hele kunnen verwedden) dat de inkomens niet evenredig met de kosten zijn gestegen en dat men in de gulden tijd meer met zijn geld kon doen. Men is afhankelijk geworden van twee inkomens, waar ‘vroeger’ één inkomen voldoende was. Vraag aan de kids (achterlijk woord) hoe gelukkig ze zijn met de naschoolse opvang, de ouders zijn er wel maar hoe ze eruit zien weten kinderen dat nog wel en kent me nog het gezellig thuis komen waar mama de kinderen onthaald op een warme chocomelk en een gezellig snorrende kachel? We worden volgens de statistieken alleen maar ‘rijker’, maar over de verarming van ons sociaal leven wordt liever niet gesproken.

Comments are closed.