“Als we de euro niet hadden  gehad, was alles veel erger geweest”

Deze opmerking hoor je regelmatig. Vooral van politici, van o.a. Nout Wellink, maar ook wel van leken die er een oordeel over menen te hebben. De vraag is echter of dat inderdaad zo is, en of dat het gewoon onzin is.

Zo werd dit enkele dagen geleden nog gezegd door Nout Wellink:
“Als we de euro niet hadden gehad, was Europa uit elkaar gespat”.

De eerste vraag die dan opkomt is: “So what?” Want wat gebeurt er dan?

Los van het punt dat dit uit elkaar spatten toch gaat gebeuren, wat zou er gebeurd zijn als dit uit elkaar spatten al veel eerder gebeurd was, of als Nederland verstandig buiten die EU en de euro gebleven was? Bij voorbeeld:

-“Nederland” had dan miljarden belastinggeld aan EU-bijdragen bespaard.

-“Nederland” had een grotere kans gehad om buiten de oorlogen in Irak en Afghanistan te blijven.
-“Nederland” had dan buiten de euro kunnen blijven en een sterke gulden kunnen handhaven.

-“Nederland” had dan net zo goed zijn grenzen kunnen afschaffen.

-“Nederland” had dan voor elk geval zelfstandig kunnen bepalen om wel/niet mee te doen.

-“Nederland” was dan niet verraden door de politici, en was nu nog een meer soeverein land.

-“Nederland” had nog de miljarden belastinggeld van Griekenland en Ierland (en komend aan.… )

-“Nederland”  …..vul maar in.

Bij die uitspraak van Wellink in Vrij Nederland stond ook nog: “De euro was een enorme asset. Als je een konvooi van twintig kleine schepen hebt en er gaat een storm overheen, dan mis je daarna de helft. Maar als je een grote tanker hebt, dan is de kans dat je die na de storm terugvindt veel groter.’

Maar je kunt ook beweren dat als die grote tanker vergaat dat je dan helemaal niets meer hebt! Met andere woorden, je kunt er elke draai aan geven.

(Waarom zegt hij “WAS” een enorme asset?)

Nu zien zelfs de politici in dat een monetaire unie met 27+ verschillende regeringen/belastingstelsels een onhaalbare kaart is. De oplossing? Terug naar lokale valuta’s? Welnee, nu op naar één centrale superregering met nog veel grotere volmachten! 1.)

De burgers zijn er rijp voor. Die protesteren hoogstens alleen een beetje als hen verkregen rechten worden ontnomen. Meer BTW betalen als je naar het cabaret gaat. Een jaar langer werken voor je pensioen en dergelijke.

Maar hoeveel protesten waren er tegen de plannen van de overheid om rechtstreeks aan je bankrekening te komen? Of de plannen om privé personen van hun directe spaarcenten te beroven voor volgende bank-bail-outs? Uiteraard nog naast hun normale betaling via de belastingen.

We leven in interessante tijden!

—————————–

 1. Germany predicts EU ‘political union’ in 10 years

EUOBSERVER / BRUSSELS – German finance minister Wolfgang Schaeuble has said his country is willing to discuss greater harmonisation of eurozone tax policy, adding that the next decade is likely to see Europe take significant steps towards closer political union.  Geplakt uit <http://euobserver.com/9/31485>

21 REACTIES

 1. Nout Onderkin komt weer eens potsierlijk over maar is een financieel collectivist van het ergste soort, met al zijn bijbaantjes bij internationale financiele instellingen.
  Alternatieve stellingen:
  “Als je meer sport en minder vette troep eet heb je meer kans om levend door de storm te komen.”
  “Drie onderkinnen houden je niet drijvend als je boot zinkt in de storm.”

  Overigens, trap niet in de truc dat “Europa” wordt gezegd als “EU” wordt bedoeld. Als de EU uit elkaar valt dat zijn een half miljard bewoners van Europa verlost van een paar duizend arrogante parasieten in dienst van een nep-staat die dan niet meer is.

  Vooral in Noorwegen en Zwitserland rouwt men er om dat men niet bij de EU hoort… Al wordt Zwitserland steeds meer geannexeerd door het ‘Empire’.

 2. De ondeskundigheid van Wellink en zijn gebrek aan inzicht in de werking van monetaire stelsels verbaast mij geenszins.
  Hugo van reijen

 3. @ Bon Vivant
  Rouwt men er “niet” om bedoel je waarschijnlijk.

  Ik maak mij trouwens grote zorgen om hetgeen er momenteel aan de gang is, het min of meer achter onze ruggen om die politieke unie in elkaar flansen.
  Groot probleem hier in Nederland is, dat dit volgevroten verwende volk pas in actie komt wanneer men het in de portemonnee gaat voelen.
  En dat is nu juist hetgeen onze politici willen proberen te voorkomen door eerst al die maatregeltjes er in versneld tempo doorheen te jassen, voordat de boel ploft. Want ploffen gaat het.

 4. Nederland” had dan net zo goed zijn grenzen kunnen afschaffen.

  De grenzen met Belgïe en Duitsland waren al lang onbemand en open voor de toetreding tot de EU.
  Nu, zijn de douaniers toegevoegd aan een EU politiekorps die inmiddels de bevoegdheid hebben overal de mensen lastig te vallen.
  Ik werd onlangs op de rondweg rond Parijs lastig gevallen voor controle van mijn papieren en diesel.
  Dit gebeurde door douaniers, die voorheen aan de grenzen stonden.
  Of, ondanks het Schengenverdrag, gaan ze op het eerste beste kruispunt voorbij de grens op Frans grondgebied staan klieren.
  De grenzen zijn NIET opgeheven, ze zijn nu OVERAL !!
  Get the picture?

  Vrede.

  beek [9] reageerde op deze reactie.

 5. Bij die uitspraak van Wellink in Vrij Nederland stond ook nog: “De euro was een enorme asset. Als je een konvooi van twintig kleine schepen hebt en er gaat een storm overheen, dan mis je daarna de helft. Maar als je een grote tanker hebt, dan is de kans dat je die na de storm terugvindt veel groter.’

  Hij weet ook dat landen die er met de pet naar gooien geholpen zullen/moeten worden door sterkere landen,.

  Tien van de twintig schepen vergaan, maar tien sterke en gezonde blijven over. Eén logge moeilijk wendbare tanker waarbij de helft van de bemanning bestaat uit piraten, struikrovers of omgekochte nedloyd verzekeringsfraudeurs die de tanker willens en wetens op de klippen zullen jagen…Geef mij dan maar tien schepen met een goede en betrouwbare bemanning en kapiteins die een zuiver koers varen. Dat er tien slecht onderhouden wrakken zijn vergaan is dan niet ons probleem en kostet ons tenminste geen gulden.

  Dat we naar de haaien gaan staat vast, concurrenten zullen er alles aan doen om de tanker op de klippen te jagen. http://www.express.be/business/nl/economy/rol-van-goldman-sachs-in-griekse-tragedie-een-echt-schandaal/121971.htm
  IIS [7] reageerde op deze reactie.

 6. Ook voor de Titanic geldt dat de geschiedenis zich steeds herhaald, en dat we er niets van opsteken…………

 7. “Waarom zegt hij “WAS” een enorme asset?”

  Waarom neem je zijn nietszeggende woorden over?

 8. @Zé [4]:

  Precies. Werd ooit alleen aan de grens naar je paspoort gevraagd, wordt nu overal naar je paspoort gevraagd. Want open grenzen trekken ook criminelen aan en dat was in de roze plaatjes niet meegenomen.
  Heeft Denemarken de euro? Is Denemarken in de afgrond verdwenen?

  Zé [10] reageerde op deze reactie.

 9. @beek [9]: Mmm, met de steeds strenger wordende wetgeving, is het helemaal niet meer zo moeilijk om crimineel te zijn.
  Je bent het in feite al bij je geboorte………

  Vrede

 10. Het blijkt nu wel dat Wellink volledig het spoor bijster is en zich alleen nog maar van loze kretologie kan bedienen om een failliet economisch stelsel proberen goed te praten. We weten allemaal dat de euro stervende is en dat het alleen maar een staak door het hart nodig heeft om uit haar lijden te verlossen.

  Bovendien zijn de uitspraken van overheden en centrale bankiers van nul en generlei waarde, omdat zij er alle belang bij hebben dat dit soort experimenten gaat slagen, ongeacht de schade aan de economie die ze aanrichten. Ze missen namelijk de noodzakelijke objectiviteit en expertise om een goede ter zake kundige analyse te kunnen maken van de situatie. Nout Wellink is daar een pregnant voorbeeld van.

 11. @hugo van reijen [13]:

  Het zal wel een ordinaire roddel uit de jaren 60 zijn, van toen kende ik namelijk dit verhaal, of het ooit in de kranten heeft gestaan of een verzonnen verhaal is kan in niet achterhalen. Ik kende het van vroeger, niet meer dan dat.

  Als je veel hebt gelezen over Onassis en dit verhaal is je niet bekend, dan moet het haast wel een leugen zijn.

  hugo van reijen [16] reageerde op deze reactie.

 12. @IIS [15]:
  Van Grieken heb ik nooit anders dan lof gehoord over Onassis, de mens en de ondernemer.
  Hugo van Reijen

 13. Noorwegen is geen lid van de EU
  Zweden wel lid van de EU maar niet van de EMU.

  En, liggen deze landen op hun gat?

  Oh, en Griekeland? Das toch een Euro land?

 14. Mijne heren -en,jazeker, dames-,

  De euro brengt evenwicht in ons stelsel, wij kunnen hem vastpinnen, door de euro zijn wij welvarend. Voor een volledige uitleg verwijs ik u door naar een klasgenoot van mij. U kan uw interesse kenbaar maken door te reageren.

  Mag ik u tevens wijzen op verkeerd spellinggebruik? Bij voorbaat dank!

  Met viendelijke groet,
  Jongeman, gymnasiumleerling te Rotterdam.

 15. -”Nederland” had dan net zo goed zijn grenzen kunnen afschaffen.”

  Eh, dat was toch al zo? Ik kom uit het zuiden van Brabant, bj.1960, en wij reden in mijn jeugd vaak naar Belgïe.
  Ik kan me niet één keer herinneren dat we ooit moesten stoppen bij de grens.
  Ná de invoering van open grenzen des te vaker. Als je het niet geloofd, dan ga maar even een pak vuurwerk in Poppel, Weelde of Turnhout halen.
  Kans is groot dat je kenteken door Nederlandse fascisten geregistreerd wordt, en dat collega’s je de volgende dag van je kerstvakantie beroven.

  Happy New Year,( welk jaar weet ik nog niet).

  Zé.

Comments are closed.