Wel beschouwd richt Assange zijn pijlen niet op Amerika of welk ander land dan ook, dus is hij niet bedreigend voor de nationale veiligheid van enig land. Met zijn openbaarmakingen speelt hij enkel in op de ongrijpbare (want boven plaats en tijd uitstijgende) tijdgeest, die hunkert naar openheid, naar transparantie wereldwijd.

De arrestatie van Assange leidt slechts de aandacht daarvan af. Als logisch gevolg daarvan laat de broodnodige maatschappelijke vertaling van die wereldomvattende hunkering op zich wachten.
De vraag is alleen ‘voor hoe lang?’. Het negeren van de alomvattende implicaties van de tijdgeest, om politieke, economische en juridische (deel-)belangen zeker te stellen, kan nu eenmaal niet eeuwig duren. Een zekerheid die perspectief biedt aan een ieder, zowel de geschoolde en ongeschoolde als de gelovige en ongelovige, met alle consequenties van dien wat de mogelijkheid van vruchtbare mondiale samenwerking betreft. Kortom er is alle reden de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

Ingezonden door Wouter ter Heide.

23 REACTIES

 1. Ik ben wat minder optimistisch en verwacht de eerste schreden op weg naar regulering van het internet. Als de neus van de kameel eenmaal onder de tent zit, zal de vrijheid daar compleet lamgelegd worden. Het eerste stapje is er natuurlijk altijd 1 war je geen bezwaar tegen kunt maken, zonder verdenking op je te laden (kinderporno). Uitbreiding van de macht van de few over de many zal zorgen dat het net zo aan de leiband komt als de gewone media.

  Zé [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Zé [2]:

  Iemand vertelde mij dat het idee van internet is ontstaan bij het Amerikaanse ministerie van defensie…..

  Volg eens voor de grap het spoor terug naar de bron , en geloof mij maar je gaat een stuk voorzichtiger worden met “het digitale”.

  http://www.youtube.com/watch?v=Z7BuQFUhsRM

  My…oh…my why i didn,t take the blue pill.

  Het ARPANET (ARPA Network) was het eerste operationele packet switching computernetwerk, de voorloper van het internet, opgezet in de late jaren ’60 door het Advanced Research Projects Agency (ARPA) van het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD).

  In 1968 werden de eerste concrete plannen voor het ARPANET gemaakt en in 1969 werd besloten de implementatie uit te besteden aan de firma Bolt, Beranek and Newman.

  Bolt, Beranek and Newman (afgekort tot BBN – de naam werd later veranderd in BBN Technologies) is een high tech bedrijf, dat technologisch onderzoek doet en geavanceerde technologie ontwikkelt. Het bedrijf is gevestigd in Cambridge, Massachusetts in de Verenigde Staten. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT), dat ook in Cambridge gevestigd is, heeft altijd veel afgestudeerden geleverd aan BBN. Het bedrijf doet veel onderzoek voor Amerikaanse regeringsinstanties, waaronder het Amerikaanse Ministerie van Defensie via het Defense Advanced Research Project Agency, DARPA.

  Het .arpa TLD was oorspronkelijk bedoeld voor het faciliteren van de overgang naar het Domain Name System. Het ARPANET was de voorganger van het Internet, opgezet door het United States Department of Defense Advanced Research Projects Agency (ARPA). Toen het Domain Name System werd geïntroduceerd in 1985 werden ARPANET hostnamen in het begin veranderd in domeinnamen eindigend op .arpa

  Kan je het nog eens even nazoeken: http://johnmeister.com/CS/UNIX/computing-history.html

 3. The United Nations is considering whether to set up an inter-governmental working group to harmonise global efforts by policy makers to regulate the internet.

  At a meeting in New York on Wednesday, representatives from Brazil called for an international body made up of Government representatives that would attempt to create global standards for policing the internet – specifically in reaction to challenges such as WikiLeaks.

  Debate on the creation of a new inter-governmental body stemmed from a UN Economic and Social Council resolution 2010/2 of 19 July.

  2010/2 of 19 July….6 maanden geleden he????

  Wikileaks…..toeval….NU ?

  NAVO…cyberwar??????….de wetgeving staat al klaar wat we nog nodig hebben is het bijbehorende incidentje.

  Het zijn net kinderdag verblijven ..de overheid staat klaar tot binnentreden , het enigste wat je nog nodig zou moeten hebben zijn een paar pedo’s.

  En verhip laten die die nu net tegen de lamp lopen op het meest oppertune moment…wow het zit die overheid wel mee he…gelukkig onze kindertjes al vanaf twee jaar oud onder de veilige vleugels van onze staat die waakt over hun welzijn en zich inspant voor hun vorming.

  Dat zij gelukkige en goed aangepaste burgers mogen worden.

  Zé [5] reageerde op deze reactie.

 4. @vrijeradikaal [4]: Tsjee, iedere keer dat ik weer op een punt kom dat het allemaal wel meevalt, blijkt het weer niet zo te zijn.
  Wat is er toch aan de hand met ons, met de wereld?
  Waarom kan en mag er niet geleefd worden zoals de meesten onder ons dit voor ogen hebben?

  Zé.

 5. It’s a 2- way street.

  De reden dat de burger niet meer ‘de straat op gaat’ is m.i. gelegen in het feit, juist dat internet bestaat. Op het internet kan iedere burger immers zijn ongerief kwijt waardoor ‘de stoom van de ketel kan’. Dit alles middels forums, blogs, persoonlijke websites, en wat al niet meer. Vroeger was die mogelijkheid er niet en kwam die stoom op een andere manier vrij: protesten, protestmarsen en bezettingen.

  Dus Bog Brother heeft een probleem: hoe meer beperkingen en restricties aan het internet, hoe groter de kans op een fysieke opstand.

 6. @pcrs [7]:

  Jeahhhh incidenten als motortje ( zorg voor een paar Marokaantjes en je hebt het PVV smaldeel aan het kwijlen ).

  ROTTERDAM – Rotterdam zet tijdens de landelijke verkiezingen op 122 van de 316 stembureaus Stadstoezicht in. Dat gebeurt niet alleen bij stemlokalen waar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart incidenten waren, maar ook waar een grote toeloop wordt verwacht.
  Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag gezegd tijdens een presentie in een modelstembureau. Rotterdam houdt Stadstoezicht achter de hand, mocht hij nodig zijn op andere bureaus. Aboutaleb is er alles aan gelegen de verkiezingen goed te laten verlopen. In maart ontstond in de havenstad onrust na de verkiezingen omdat zich incidenten zouden hebben voorgedaan in stemhokjes.

  Aboutaleb verwacht niet dat alle maatregelen de opkomst op 9 juni drukken. ”De verkiezingen zijn een feestje. Dit zijn verkiezingen met een lintje”, aldus de burgemeester. (ANP)

  DUS:Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag gezegd tijdens een presentie in een modelstembureau. Rotterdam houdt Stadstoezicht achter de hand, mocht hij nodig zijn op andere bureaus.

  http://www.bopv.nl/index.php?ac=in

  Dit draadje gaan wij eens even volgen voor de lol.

  vrijeradikaal [9] reageerde op deze reactie.
  pcrs [13] reageerde op deze reactie.

 7. @vrijeradikaal [8]:

  Wat je dus NIET leest in de media.

  https://rejo.zenger.nl/inzicht/processen-verbaal-gr2010-rotterdam

  De staat is al voorbereid om “binnen te treden” …ja ?….al het geen wat wij nog nodig hebben is een incident , nou dan organiseren wij een incident.

  Lees : Naar aanleiding van mijn verzoek heb ik in de eerste helft van april een paar keer contact met de afdeling Publiekszaken van de gemeente. Men wil het verzoek wel honoreren, maar men was van plan om behalve een kopie van de processen verbaal ook een factuur te sturen. Men rekende mij voor: vier uur á € 81,20 voor het in behandeling nemen plus 592 kopieën á € 0,30 per kopie op A3 formaat. Die € 502,40 zijn me net iets te gortig en onbegrijpelijk. Ik informeerde naar het alternatief: inzage.

  Op 22 april ben ik bij de afdeling Publiekszaken te gast. Het verzoek levert inzage op in alle processen verbaal van de 290 stembureau’s. Omdat de gemeente vooraf desgevraagd liet weten dat de processen verbaal aan elkaar geniet zijn, heb ik geen scanner mee. Jammer, want achteraf bezien blijken het gewoon losse vellen te zijn. Een aantal van de opmerkingen zijn lastig te lezen. De gemeente heeft alle processen verbaal geanonimiseerd. Op sommige plaatsen is daardoor de soms toch al moeilijk te lezen tekst, weggevallen.

  Ondanks dat ik niet over een kopie van alle processen verbaal beschik, heb ik er wel een paar. Verderop in de tekst refereer ik naar de verschillende onderdelen van een proces verbaal, deze zijn zichtbaar in de voorbeelden.

  Dus dan doen wij het maar zo he!

  De gemeente maakte in het verleden gebruik van zo’n 400 stembureaus. Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad was dat aantal teruggebracht tot 290. Het gevolg was dat veel van de stembureaus het erg druk hadden. Waar in Amsterdam een stembureau bezocht werd door tussen de vier- en achthonderd kiezers, was dat in Rotterdam het dubbele. In beide gemeenten werd behalve voor de gemeenteraad, ook voor de deelraad gekozen. Een aantal van de stembureaus werd zo goed bezocht dat er rijen ontstonden en de stembureauleden het overzicht verloren.

  Nou daar heb je de zo gewilde private politie , zo wacht ik op de dag dat deze lieden de eerste opstandige internetter vastnemen.

  De toezicht- en handhaaforganisaties in Nederland leveren in samenwerking met (of als onderdeel van) de gemeente en regiopolitie een wezenlijke en gewaardeerde bijdrage aan de openbare orde, veiligheid en veiligheidsbeleving in steden en dorpen. Ze vervullen daarin een rol op het gebied van leefbaarheid, toezicht en handhaving, voornamelijk door de inzet van toezichthouders en handhavers. De regiopolitie, het openbaar ministerie en de gemeenten zijn hierbij belangrijke (keten)partners.
  Toezichthouders en handhavers zijn in Nederland niet meer weg te denken. In nagenoeg alle grote, middelgrote en steeds meer kleine gemeenten dragen zij bij aan een betere openbare veiligheid en leefbaarheid. Zij zijn de ogen en oren van de politie, van diverse gemeentelijke diensten (openbare werken, milieudienst), woningcorporaties en andere maatschappelijke instellingen.

 8. @Zé [14]: Idd, die TSA mensen die in de VS je in je kruis voelen of je door een huidkanker pedo scanner heen jagen, verdienen zo’n 60-70000 dollar per jaar. Niet extreem goed, maar zeker niet slecht als je geen capaciteiten hebt en de arbeidsmarkt op zijn gat ligt. Dan stel je geen lastige ethische vragen, maar trekt gewoon een passagier zijn catheter los en laat hem in zijn eigen pis de reis doormaken, want vloeistoffen, dat is gevaarlijk.

 9. @pcrs [13]:

  Wat weet pcrs over een Nederlandse TSA? Ik merk daar weinig van op Schiphol, maar blijkbaar weet pcrs meer.
  En vanwaar het dedain voor banen die geen grote intellectuele vaardigheden eisen?? Zijn functies die geen grote intellectuele vaardigheden eisen daarmee vanzelf onnozel?
  Praat pcrs ook zo tegen de vriendelijke verpleegster die zijn demente gat komt schoonmaken?
  Beseft pcrs dat de smerigste regimes (Hitler, USSR) bemand werden door hoog opgeleide intellectuelen?
  Moraal, en dan vooral een innerlijke moraal (gevoed door het christelijk geloof) blijkt waardevoller dan vele hopen kille rationele gestudeerdheid.

  Zé [17] reageerde op deze reactie.
  pcrs [18] reageerde op deze reactie.

 10. @beek [16]: Hoi beek,

  Ik was degene die daar over begon, en niet pcrs.
  Het lijkt mij dat lagergeschoolden makkelijker zijn te sturen dan hoogopgeleiden.
  In een eerder topic verwees ik al naar de minimale toelatingseisen voor ’s lands politiekorps.
  Ik had laatst twee belse flikken op bezoek ter overnchting, ik heb nl. ook een bed en breakfast op de boerderij, en vroeg hen wat ze deden als ze een opdracht kregen waar ze niet achter stonden.
  Hun antwoord was, dat deze opdracht dan naar collega’s ging die er minder moeite mee hadden.
  Ik herinner me nog wervingsadvertenties in de nederlandse kranten voor beveiligingspersoneel en stadswachten. De toelatingseisen waren zeer laag, zoals,: enkele jaren middelbare school.
  Natuurlijk zegt dit weinig over moraliteit, dat heb je of dat heb je niet, maar gaat toch ook gepaard met het opbouwen van een toekomst mede mogelijk gemaakt door het beheersen van een vak of vervolgopleiding?

  Groet, Zé.

  beek [19] reageerde op deze reactie.

 11. @beek [16]: ik zeg nergens dat ik geen respect heb voor mensen met wat minder intellectuele capaciteiten, ik verfoei alleen mensen met minder morele capaciteiten. Bijvoorbeeld als ze het 1 prediken en het ander doen en geweld goedpraten tegen onschuldige onderdanen. Als ze capaciteiten hebben die onder vrijwilligheid maximaal verkocht kunnen worden voor prijs X, maar mbv een pistool op het hoofd van een belastingslaaf opeen 2X opleveren.

 12. @Zé [17]:

  In WO2 waren laag opgeleiden sadist in dienst van Hitler, of fungeerden zij als helpenden aan onderduikers en lid van verzetsgroepen.
  Waar intellectuelen dweepten met Hitler, maar er ook intellectuelen waren die Hitler verachtten.
  Moraal blijkt boven intellect te staan.
  Immoraliteit kan zowel door intellectuelen als door intellectueel beperkten worden aangehangen.

  pcrs [20] reageerde op deze reactie.

 13. @tak [11]: Hallo Tak, ik wil graag een antwoord geven op je vraag, hoe komen zoveel huishoudens aan een pc-internet. Nou heel simpel, het wordt je verplicht gesteld, ik heb 2 studerende dochters en op het voortgezet onderwijs, mocht niks meer met de hand geschreven huiswerk ingeleverd worden, ow ja en niet te vergeten, informatie moest van het internet gehaald worden. Bronnen werden al vermeld bij het opgeven van huiswerk. Ik ben hier heel erg boos om geweest. Het eerste wat ik mij afvroeg, en als je nou eens geen pc of het internet kunt betalen? En wat is er mis om gewoon huiswerk met de hand te schrijven ? En waar is de bibliotheek dan voor ? Zoveel vragen en geen antwoorden, maar vandaar dat dus de huishoudens een pc en internet hebben.

 14. Wie geloofd er nog in de oprechtheid van Assange.Het begon als een spannend boek waarbij nu eens echt te horen kregen hoe de wereld werkelijk in elkaar zit maar helaas.

  Het grote gevaar is dat al die mensen die zich via pc of donaties zichtbaar zijn geworden als kritische wereldburgers die de gevestigde overheden niet langer meer onder de duim kunnen houden.

  Deze digitale armada kan door iedereen misbruikt worden.Mensen staan klaar om wereldwijd in opstand te komen.Hier en daar een bommetje is nog maar het begin.

  Het lont brand al sinds jaren het is een kwestie van tijd en economische wind wanneer de vonk bij het ultieme kruitvat aanbeland.

  Met het inloggen op de wikileaks info heb je jezelf kenbaar gemaakt als vrije denken die niet langer de officiele versie klakkeloos geloofd.

  En ook op deze site zitten mensen die nog afgeven op de islam als het grote kwaad maar hebben we die mensne al gehoord over het gevaar bij die rk kerk enzo.

  Nee liever kijkt men naar de ander met het opgeheven vingertje.De Koran is nog niet zo vervuild als alle misdaden die in naam van het vaticaan zijn gepleegd.De kettervervolging kent vele overeenkomsten met de oproepen van radicale mannen met baarden en ze hebben ook nog vaak zo´n rare jurk aan.

 15. @Tak en Morgaine:
  Ook een belangrijke stimulans, ‘an offer no one could refuse’:
  in de jaren 90 werd het pc-privé project door de staat gestart, waardoor alle nederlandse werknemers via hun werkgever een PC konden aanschaffen. Hoge kortingen, afbetaling via maandelijkse inhouding op het loon en belastingkortingen zorgden ervoor dat zeker de helft van de nederlandse gezinnen een computer in huis hadden. Dat waren de IBM-MS DOS machines in het begin en deze werden thuis voor het grootste deel ongebruikt. Maar toch…
  het pc-privé project is in 2007 opgehouden.
  Hier een voorbeeld daarvan:
  http://www.arduin.nl/regelingen/pcpriveproject.pdf

Comments are closed.