Op 15 december is in Amerika de “Bill of Rights Day”. Na het vrij maken van Engeland werd eerst de “Constitution” geschreven en aangenomen in 1787. Omdat er behoefte was aan een duidelijke omschrijving van de rechten van ieder individu werd daarna de “Bill of Rights” gemaakt die werd aangenomen op 15 december 1791.

Beide documenten zijn in de Verenigde Staten de hoogste rechtsgronden. Rechters en burgers kunnen zich daar nog steeds op beroepen, en dat gebeurt ook regelmatig.

Dit in tegenstelling tot de Nederlandse grondwet waarop geen beroep mogelijk is en trouwens vergeleken met de Amerikaanse qua inhoud een waardeloos papier is. In die Nederlandse grondwet staat bvb bij zowat elke paragraaf dat de burger wel een recht heeft, tenzij de overheid of het “algemeen belang” anders beslist. (in andere woorden uiteraard).

Zo speelt op dit moment dat het grote succes van Obama, de nieuwe collectieve gezondheidswet, door de Hoge Raad getoetst gaat worden tegen de grondwet. Waardoor die hele wet, waar overigens nu 48 % van de bevolking (volgens poll) tegen schijnt te zijn, niet kan doorgaan.
De Republikeinen doen hun uiterste best om dat te bereiken.

Nu is ook die Amerikaanse Constitution en Bill of Rights in de afgelopen 200 jaar behoorlijk uitgehold en zijn ook daar de rechten van de burgers steeds kleiner geworden.

Een goed artikel waarin de huidige toestand van al die “Rechten” nog eens bekeken worden, werd gepubliceerd door CATO.

De moeite waard om te lezen:Ā  “Bill of Rights Day

3 REACTIES

  1. Op aanraden van een andere libertariĆ«r bijna 2 jaar geleden de ‘constitution class’ van Michael Badnarik bekeken (duurt 8 uur ofzo, is wel de moeite waard). Badnarik legt hierin uit wat de constitution en de bill of rights precies betekenen, en laat zien dat ze nog weinig te maken hebben met hedendaagse Amerikaanse politiek, omdat ze gewoon massaal genegeerd worden door de regering.

    Maar voor mij was de constitution class vooral een eye opener over de eenvoud, duidelijkheid en vrijheidsinsteek van deze wetgeving. De ‘founding fathers’ waren zeer duidelijk minarchistische libertariĆ«rs, daar kan geen twijfel over bestaan. Ze hadden heel goed door wat vrijheid betekent, en wat je moet doen om vrijheid te waarborgen.

    Helaas is de USA inmiddels een voorbeeld en argument geworden om de stelling in te nemen dat ook minarchisme niet werkt, en anarchisme blijkbaar ’the way to go’ is, als je tenminste voorstander van vrijheid bent. En dat laat Badnarik in deze 8 uur heel duidelijk zien (ondanks dat hij zelf minarchist en geen anarchist is).

  2. In het algemeen kan je stellen dat alles is uitgehold. We moeten weer kwaliteit terug “krijgen”. Nu gaat niemand ons kwaliteit geven, dus moeten we er zelf voor zorgen, anders gebeurt er niets. Ik ben al begonnen kwaliteitsbrood te bakken dat echt lekker en echt gezond is, het is van genetisch onvervuild biologisch verbouwd speltgraan en er komen geen broodverbetereaars aan te pas, want met kwaliteitsingrediĆ«nten valt er niets te verbeteren. De meeste mensen die ik een proefbroodje geef worden meteen vast klant. Kwaliteit loont.

Comments are closed.