Naast het enorme federale tekort kent de Verenigde Staten nóg een enorm tekort. Dat van de losse staten, county’s en steden zelf. Tezamen hebben ze sinds het begin van ‘The Great Recession’ al een half triljard dollar meer uitgegeven dan ze aan belastingen binnen krijgen. Daarnaast hebben ze ‘a Trillion Dollar Hole’ in hun pensioenvoorzieningen.

Tot voor kort konden ze met biljoenen aan ‘stimulus’ geld nog enigszins functioneren maar dat geld is bijna op. En dan? Een nieuwe ‘Bail Out’? QE3?

Wat voor gevolgen dat nu al heeft toont deze 60 Minutes uitzending. De overheid betaalt haar rekeningen helemaal niet of pas als je aan kunt tonen dat je failliet zal gaan als ze het niet doet. Agenten kunnen met hun overheidscreditcard niet eens meer een tank benzine kopen.

VIDEO:  http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7166293n

.
.

.Ingezonden door: Eddie Willers

9 REACTIES

 1. De video werkt niet bij mij, maar leuk om te lezen dat ambtenaartjes straks alleen nog maar met gouden en zilveren munten bij bedrijven terecht kunnen.
  Zou hier ook moeten gebeuren, als ik lees hoe asociaal de overheid is met betalen van facturen. Of beter nog, lever helemaal niet aan de staat.

 2. Hi Eddie. In de VS telt men na miljoen net iets anders
  million = miljoen
  billion = miljard
  trillion = biljoen (1000 miljard)

  Een half trillion is dus 500 miljard. Op een BNP van de VS van rond de 14 biljoen, 14 duizend miljard, lijkt dat nogal mee te vallen. Bij grote bedragen moet je altijd de zaken in perspectief proberen te plaatsen. Een addertje onder het gras is echter de boekhoudmethode van de federale en lagere overheden. Ze gebruiken het kasstelsel. En als je dan de niet meegetelde kosten meetelt dan is de situatie vele malen ernstiger!

  In de VS is de belasting wetgeving voor de staten veel meer onderdeel van het politieke proces. Er worden vaak beperkingen opgelegd aan de hoogte van diverse belastingen die een staat mag heffen. En soms wordt het de staat door haar inwoners verboden bepaalde soorten belasting te heffen. Dit is juist weer een positieve ontwikkeling.

 3. Hmm, de ingesloten video-code doet het inderdaad hier niet. Klik in dat geval op de link onderaan het artikel. Het schrijnende is natuurlijk wel dat de lokale overheden hun rekeningen voor geleverde diensten en producten niet voldoen en dat daardoor gewone bedrijven kapot gaan.

  Californië besteed nu meer geld aan pensioenen voor ambtenaren dan aan al haar universiteiten, waarvoor ze de toegangskosten heeft verhoogt met 30%!

 4. In sommige Staten heeft men in de Grondwet (van de Staat) opgenomen dat politici de publieke pensioenregelingen niet mag veranderen. Ze hebben daar een groot probleem.

 5. Volgens mij betaalt men in de USA veel minder belasting dan in Nederland.
  Een belastingverhoging tot een niveau als in Nederland, zou wellicht enorm veel lucht geven in die USA? Weet een verstandig econoom hier iets over te zeggen?
  In zo’n geval hoeft de situatie daar niet uitzichtsloos te zijn.
  Maar Amerikanen willen geen belasting betalen. Wel profiteren?

  Alex [6] reageerde op deze reactie.

 6. @beek [5]:

  Terecht dat ze geen belasting willen betalen, belasting is eenmaal diefstal van het volks geld.

  Wat gaat de staat nou doen met alle extra belastingen? Meer oorlog voeren, meer aan vriendjes geven als subsidies, meer de corporaties voeden en de lokale markten kapot maken, geld in banken pompen zodat deze weer staat obligaties kunnen kopen en zo meer geld uit de bevolking kunnen zuigen?

  Het staat kan zich beter krimpen, dat pas zou besparen en de last op de bevolking verminderen, met resultaat een actiever bevolking met enig uitzicht op een toekomst.

  beek [7] reageerde op deze reactie.

 7. @beek [7]: euh, dat is nu juist hoe het huidig systeem werkt. degene die van de overheidsvoorzieningen profiteren betalen geen belastingen en degene die productief zijn worden uitgeknepen om de profiteurs te onderhouden. eerst nadenken, dan pas commentaar geven…

Comments are closed.