Zoals al jaren voorspeld maken in de EU de “Big Three” steeds meer de dienst uit. Steeds meer dansen de opperhoofden naar de pijpen van Merkel (DLD) en Sarkozy (FR). Ook Cameron (UK) mag nog een rolletje meespelen om ook bij de formele meerderheid te komen en om de Engelse kiezer kalm te houden. Maar op de lange termijn zou hij wel eens vervangen kunnen worden door Putin!

Dat bleek overduidelijk bij de recente Eurotop waarop de belangrijke besluiten al waren voorgekookt door Merkel en Sarkozy. Door te zorgen Barroso (Commissie)  en Rompuy (EuroPresident) aan hun kant te hebben, zijn deze drie praktisch de dictator van de EU

Deze week zullen deze “big Three” een tekst publiceren voor het financiele beleid in de EU.

Uiteraard moet dit gepaard gaan met wat touwtrekken. Al die politici moeten latenmerken hoe belangrijk ze zijn en dat zij ook macht hebben.

Zo wil het Europarlement graag nog meer geld gaan uitgeven en het voorstel in de brief van de Grote Drie wil dat net beperken. Of hoogstens gaan tot net beneden de inflatie, of tot 1 % per jaar.

En Barroso zegt dat er formeel gewacht moet worden op een voorstel van de Commissie!!!

Welke draai dan ook, een feit is dat de invloed van de Nederlandse burger nog minder dan nul wordt.
Dat is de ware democratie: de machtigen beslissen, de anderen moeten gehoorzamen.

4 REACTIES

  1. Tsja Hub, we leven nu eenmaal in een machtswereld. In die wereld is er toch een mooie taak voor libertariers weggelegd om te bepleiten dat individuen (georganiseerd in families kleine lokale gemeenschappen) zoveel macht naar zich toe trekken ten koste van de macht van het kollektief. De mondige burger met een niet al te kleine waffel, die op zijn eigen kracht vertrouwd om zijn leven in te richten.

    Maar ook libertariers kunnen de internationale politiek niet afschaffen. Het UK heeft ons helemaal niets te bieden, de VS ook niet. Onze toekomst ligt in een verbond/alliantie met Rusland, die hebben namelijk de grondstoffen die wij nodig hebben en wij hebben de producten die de Russen nodig hebben. Match made in heaven. Wij Nederlanders (en Belgen) moeten ons darwinistisch-correct als vanouds nestelen tussen Duitsers en Fransen in en funktioneren als bemiddelaar tussen de Germanen en Galliers. Dat werkt al sinds de jaren vijftig. Verder moeten we een pionoffer maken in de vorm van Griekenland of Portugal als waarschuwing naar de andere zwakke broeders dat Noord-Europa niet alle rekeningen gaat betalen van Club-Med (en en passant Turkije impliciet lozen als eeuwige toetredingskandidaat, onder het motto van als Griekenland het niet kan bijbenen dan Turkije al helemaal niet). Nederland leeft van goede relaties met het nabije buitenland. Het grootste deel van onze eigen productie verdwijnt over de grens naar de EU. Het is absurd om je daarvan te willen onttrekken. Libertariers moeten vechten voor een lagere staatsquote en stopzetten van verder overhevelen van bevoegdheden naar Brussel of die zelfs in zekere mate terughalen. En verder voor een basis-democratisch model a la Zwitserland. Maar Duitsland, Frankrijk en in toenemende mate Rusland (North-Stream!) zijn een fact of life en voorlopig en waarschijnlijk in de rest van de eeuw is de EU grosso modo positief.

    Ik weet het, het is vloeken in de libertarische kerk. 😉

  2. We moeten er maar eens over stemmen of we ons zouden moeten richten op New York en Tel Aviv, of op Parijs, Berlijn en Moskou.

    De invloed van New York en Tel Aviv is wel erg destructief gebleken. Het piramidespel is afgelopen maar de ineenstorting moet nog komen.

  3. Hele oorlogen zijn er in de loop der eeuwen gevoerd om te bereiken wat wij hebben bereikt. In nog geen kwart eeuw is het allemaal teniet gedaan. De EU is het grootste verraad geweest uit de menselijkse geschiedenis.

Comments are closed.