Al Gore deed begin november een bekentenis: ‘De eerste generatie ethanolbrandstof was een fout, denk ik.’  In 1994 regelde hij als vice-president een subsidie voor ethanol dat tot op heden 5 miljard dollar belastinggeld gekost heeft. Exclusief het prijsopdrijvende effect dat het heeft op voedsel- en veevoederprijzen. Al zei ook: ‘Een van de redenen dat ik die fout maakte was dat ik speciale aandacht schonk aan de boeren in mijn thuisstaat Tennessee en ik was gecharmeerd van de boeren in Iowa vanwege mijn presidentiële plannen. ‘ Al zoekt boer ?Al Gore demonstreert hier vakkundig dat politici (o.a.) absoluut waardeloos zijn om uit te zoeken welke alternatieve brandstoffen het best zijn. Daarnaast spelen er altijd andere belangen mee, in dit geval die van de boeren en Al’s verkiezing. Maar er is wel een terrein waarin politici excelleren: het uitgeven van andermans geld.

Pas op voor politici die je ‘banen voor de toekomst’ beloven. In Florida loopt een overheidsprogramma bedoeld om werkelozen in de groeiende schone-energie sector in te zetten. Prachtige vergezichten alleen heeft driekwart van de 100 afgestudeerden nog geen enkele aanbieding in die sector gehad.

Terug naar Al Gore. De Republikeinen Tom Coburn en Jim DeMint stellen voor om de 45-dollarcent-per-gallon subsidie op ethalon-uit-graan af te schaffen. Volgens DeMint: ‘Overheidsmandaten en belastingsubsidies voor ethanol hebben geleid tot milieuschade, schulden en gestegen voedselprijzen. Washington moet stoppen met winnaars en verliezers uit de markt te halen en Amerikanen de keuze zelf te laten maken.’
Dat is precies wat vrije-markt-aanhangers al jarenlang zeggen. De vraag is of deze nieuwe lichting van Republieken – aangewakkerd door de Teaparty – de vrije markt koers houdt of als zo vaak zwicht voor deze of gene (agrarische) lobby ?

1 REACTIE

  1. Veel beloven en weinig geven doet het volk in gekheid leven van deze politici!

Comments are closed.