A 'Hobbit' casting agent has been let go after calling for extras with 'light skin tones,' such as those in 'Lord of the Rings' (above).Vandaag las ik een bericht van 30 november waarin stond dat een vrouw van Pakistaanse afkomst een bijrol was geweigerd in de nieuwe film van Peter Jackson genaamd ‘The Hobbit’ naar het gelijknamige boek van J.R.R. Tolkien. Reden: zij was te donker van kleur.

De betreffende personeelsfunctionaris is inmiddels ontslagen wegens discriminatie, racisme, whatever. Veel gehersenspoelde mensen zullen zich gelijk achter het gelijk van deze verongelijkte vrouw scharen. Ik niet. Terecht dat ze werd geweigerd. De regisseur is wellicht op zoek naar een ras met een zelfde witte kleur om zo het verhaal beter in beeld te brengen. Laat hem. Ga zelf een film maken met donkere hobbits. Discriminatie is onderscheid maken, prima. Lange mensen worden toch ook geweigerd voor de Hobbit rol? Moeten deze ook verplicht worden aangenomen? Waarom kan zo’n zielig vrouwtje zelf niet dit soort logische conclusies trekken en dwingt ze mensen slaven te zijn van elkaar? Jammer, maar vermakelijk.

14 REACTIES

 1. Het Van Dale gratis woordenbook:

  Ziet: http://goo.gl/ETMFD

  “dis·cri·mi·na·tie de; v het maken van ongeoorloofd onderscheid: rassendiscriminatie”

  &

  Encyclo

  Ziet: http://www.encyclo.nl/begrip/discriminatie

  discriminatie
dis – cri – mi` na – tie [-(t)sie] («Frans«Latijn) de -woord (vrouwelijk) discriminaties onderscheid, meestal ten ongunste van anderen; vooral verschillende behandeling van naties in het handelsverkeer en van bevolkingsgroepen in het maatschappelijk leven (zoals rassendiscriminatie ); het meten me… ‘
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/discriminat


  discriminatie
onderscheidingsvermogen, bv. van de tastzin om twee naast elkaar gelegen punten in de huid te onderkennen ‘
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/NL/NL/discriminatie
  […]

  &

  Bij voorbaat verloren (Vrijspreker)

  Ziet: http://goo.gl/gMip3

  “It’s hard to fight an enemy who has outposts in your head.”

  De ‘outposts in your head’ is de Nederlandse taal!

  Concepten en conceptualisaties, vanuit conditionering (opvoeding,scholing, omgeving enz) verkregen, worden geloofd en vormen geloofsovertuigingen.

  Met deze geloofsovertuigingen, worden beelden van werkelijkheden gevormd en wordt naar gehandeld.

  Gezien de variaties van definities is verwarring, een zekerheid

  Het bevrijden van concepten, conceptualisatie en navenante geloofsovertuigingen, is uitsluitend mogelijk door geheel stil te worden.

  Er is geen andere manier.

 2. @Jhon,

  “…kleurenblind…”

  Zintuigelijke filtering. Dit is algemeen. Van nature filteren de zintuigen. Wat betreft kleuren, maar ook wat betreft geluid en dit in allerlei variaties.

  Roeiend met de filterende riemen die men heeft, schept men werkelijkheids varianten.

  Zo is er de nogal vasthoudende geloofsovertuig mogelijk dat er vastestoffen zijn. Wetenschap geeft echter aan dat dit het geval niet is.

  De geloofsovertuiging is echter wel voldoende om de indruk te gevan van een vastestoffen werkelijkheidbeeld.

 3. Het wel/niet aannemen van bepaalde figuranten of acteurs noemt men casting. En het is doodnormaal dat er velen afvallen voor een rol. In het Engels heb je de term ‘sore loser’, die is wel van toepassing hier. 15 minuten roem als slachtoffer. Is Job Cohen al langs gegaan om haar te troosten?

 4. Mag je iemand een ‘brutale aap’ noemen? Ook als die persoon zwart is?

  De rechtbank vindt waarschijnlijk van niet. Zeg tegen een ‘hoger mens’ brutale aap, dan mag het. Maar je mag dat niet zeggen tegen iemand die – volgens de rechtbank – echt op een aap zou lijken.

  Een tijdje geleden was ik in Mombasa-Zuid (Kenia). Ik zat daar in een resort waar hele kuddes bavianen kwamen. Het tuinpersoneel jaagde af en toe de bavianen weg. Negers lijken niet op apen. Met negers kun je praten, overleggen en afspraken maken, maar met een aap kan dat niet. Negers zijn gecultiveerd, apen niet. Negers zijn deel van de gemeenschap of hebben die potentie, apen zijn dieren en kunnen geen deel uitmaken van een menselijke gemeenschap.

  Ik vraag me af wat er zou gebeuren als je in een negerland negers uit zou maken voor apen. Doe je dat op straat dan vragen ze je waarschijnlijk om geld of willen je wat verkopen. Of rondleiden – wat dan ook. Ik denk niet dat het ze ook maar iets interesseert dat je ze apen noemt. Er komen daar wel meer rare blanken. Misschien denken ze dat je van een of andere hulporganisatie bent.

 5. De Hobbit volgens Tolkien speelt zich ongeveer af in een setting vergelijkbaar met engeland op het platteland in middeleeuwse setting.
  Hobbiton, of The Shire is geinspireerd op engelandse plattelands cultuur, hier zitten inderdaad geen neger hobbitjes bij.
  Daarbij worden hobbits als Ras niet zo omschreven, want vergis je niet, het is ene fictief ras wat aan criteria moet voldoen.

  Dit is nonsense.
  Achja, politiek correct he, maakt veel kapot vooral de film wereld, en ook game wereld.

  Zo was er ook een issue met een MMORPG game waar geen donkeren poppetjes als avatar kon worden gekozen, hier was toen ook ophef over.

 6. Als je een film wilt maken over een geïsoleerde pygmeeenstam dan kan ik mij voorstellen dat je bij de casting types als Heino en die zanger van Spargo (als de bezoekers van de Vrijspreker deze popzangers kennen) niet door laat gaan naar de tweede auditieronde. Ook kan ik mij voorstellen dat je geen negers gaat casten als je een film wil maken over de Inka’s.

  Als ik castingdirector zou zijn dan zou ik bij de casting voor Hobbits denken aan 1.50-1.65 lange Britse en Ierse types. Ik zou het wel tactischer aanpakken en langs de rijen lopen en een voorselectie maken. Paki’s, Koreanen, Fransen, Sioux en andere negers (maar ook Europeanen die er niet Brits-Iers uit zien) zou ik droogjes toevoegen: “u hoort mogelijk nog van ons.”

  Ik krijg een steeds grotere hekel aan die anti-racisme/anti-discriminatie-manie.

 7. Vind het ook onzin dat het rascisme zou zijn,als regiseur heb je nou èènmaal een bepaald beeld voor ogen met een rol.
  Als een regiseur een film over het leven van Tina Turner gaat maken of Oprah Winfrey en een blanke blonde actrice meld zich aan voor de rol maar word logischer wij geweigerd vanwege haar veel te bleke kleur. Dan is dat toch geen rascisme kom zeg.
  Get real and get a life.

  .M [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Martin [9]: Misschien moeten we dat maar eens doen: ons kandidaat stellen en als we geweigerd worden, moord en brand schreeuwen, euhm ik bedoel uiteraard “discrimatie!” en “racisme!” en het ontslag eisen van de regisseur. Eens kijken hoeveel media-aandacht dit krijgt. Desnoods een rechtzaak aanspannen etc.

 9. “De rechtbank vindt waarschijnlijk van niet. Zeg tegen een ‘hoger mens’ brutale aap, dan mag het. Maar je mag dat niet zeggen tegen iemand die – volgens de rechtbank – echt op een aap zou lijken.”

  Dus feitelijk discrimineert de rechtbank ook, want anders kan ze haar beoordeling niet maken. Het is een beetje hetzelfde probleem als met de misplaatste voorzichtigheid tegen mensen, die tot een disciminatiegevoelige groep behoren. Is “Joodse mensen” respectvol of juist beledigend? Mag je nou wel of niet naar een gehandicapte kijken; het eerste kan uitgelegd worden als staren, het tweede als negeren.

  Oscar [14] reageerde op deze reactie.

 10. Aarsbleken zou daarom ook gelijk verboden moeten worden. Het laatste plekje solidair bruin laten wegbleken? Het is een schande!

 11. In Thaise supermarkten heb je keuze uit wel 20 verschillende tubes en potjes creme om je witter te maken. De tv-sterren zijn ook vaak erg wit voor een Thai. Vinden ze mooi.

  Hier het het ‘perfect bronze’ daar ‘perfect white’.

 12. @Vilseledd [11]:

  Weet u wat een discriminatiegevoelige groep is? Europeanen! En dan met name heteroseksuele christelijke Europeanen van het mannelijke geslacht.

  Europeanen worden niet serieus genomen wanneer zij gediscrimineerd of vervolgd en vermoord worden. Voor Turken springt men direct in de bres als hen ook maar een haar wordt gekrenkt. Een sterke aanwijzing dat ook de linkse mensen (laat ik ze mensen noemen, men kan niet voorzichtig genoeg zijn) Turken heimelijk niet als Europeanen beschouwen.

  Interessant filmpje…..hoe deze hypocrisie, waar bijvoorbeeld Turken dankbaar gebruik van maken, in het Oostenrijkse parlement genadeloos wordt doorgeprikt door Ewald Stadler.
  De onverkorte onondertitelde versie:
  http://www.youtube.com/watch?v=j0BOKGDSo7o&feature=related
  De ondertitelde versie:
  http://atlasshrugs2000.typepad.com/atlas_shrugs/2010/12/austrian-mp-ewald-stadler-to-turkish-ambassador-people-sick-and-tired-of-one-way-street-tolerance-ba.html

Comments are closed.