TROUW publiceert een artikel: “Vrijhandel kost levens van aidspatiënten

Dat al direct “vrijhandel” de schuld geeft van lijden en dood van honderden aidspatiënten. De vraag die opkomt bij het lezen van dat artikel is of het domheid is of bewust het bekladden van de vrije markt?

[tekst cart: “You can’t make laissez-faire mandatory”]

Het artikel “Vrijhandel kost levens van aidspatiënten” verklaart dat in India aidsmedicijnen gemaakt worden voor duizenden patiënten die “kosten slechts 2 tot 13 procent van de ’merkvarianten’”. Nu ook betaalbaar voor een noodhulporganisatie als Artsen zonder Grenzen.

Europa [ze bedoelen zeker de EU] wil in een nieuw handelsverdrag met India bepalingen opnemen die de productie van deze betaalbare medicijnen de kop indrukt.
Als het vrijhandelsverdrag van de EU met India wordt getekend, is de rol van India als apotheker van arme landen voorbij.”

Is dit moeilijk maken nu “vrijhandel” of is dat”overheidsbemoeienis?

3 REACTIES

  1. Trouw, misschien wel de meest zure zeikdebielenkrant van Nederland.

    Niet kopen, niet lezen is de beste remedie.

  2. Moeten de marktpartijen in de EU en India dat niet zelf kunnen oplossen? Jemig…

  3. Het moet zijn “intellectueel eigendomsrecht” kost leven van aidspatienten.

    Hoezo zelf oplossen? Big pharma gaat voor het grote geld en hebben het internationale recht aan hun kant, sommige landen zoals india zeggen medicijnen zijn zaken van algemeen belang dus produceer maar raak, westerse overheden zeggen als je mee wilt doen met de “vrijemarkt” dat moet je meedoen met intellectueel eigendomsrechten system, nu zal die fabrikant in inda waarschijnlijk binnenkort gekocht worden door de big pharma, of soort van onafhankelijk op licensie gaan produceren, ik verwacht niet dat de medicijnen in india zelf veel duurder gaan worden maar zo voorkomen ze in elk geval de export en concurrentie op de markten die ze al onder controle hebben.

Comments are closed.