Uw bank geeft uw spaar- en beleggingssaldo per 31 december ieder jaar door aan de belastingdienst. Bij uw bank- en beleggingssaldo wordt de waarde van uw onroerend goed opgeteld, indien u dit niet als hoofdverblijf gebruikt, en eventueel andere vermogensbestandsdelen. De belastingdienst telt het saldo van 31-12-2009 op bij het saldo van 31-12-2010, en deelt dit door twee. Dat is uw gemiddelde vermogen over 2010.

Iedereen van achttien jaar of ouder heeft een vrije voet van 20.661 euro (2009). Over het resterende vermogen betaalt u 1,2% vermogensrendementsheffing – 30% belasting over een fictief rendement van 4%. Er zijn een aantal simpele manieren om de vermogensrendementsheffing te ontwijken:

– Geef uw geld uit voor 31 december
– Betaal uw rekeningen voor 31 december
– Ondernemers kunnen verschuldigde btw over het vierde kwartaal afdragen voor 31 december

Indien uw kinderen achttien jaar of ouder zijn kunt u vermogen (tijdelijk) bij hen parkeren. Informeer bij de belastingdienst naar de mogelijkheden. De vrije voet van uw partner is vaak overdraagbaar naar u.

Het alvast verschuiven van vermogen naar uw kinderen/partner heeft een aantal voor- en nadelen. Uw zoon, dochter of partner kan het geld opmaken, terwijl dit niet uw bedoeling was. Maar er zijn ook een aantal belangrijke voordelen:

– Als u iets overkomt is er direct geld beschikbaar
– Als u failliet gaat of anderszins in de financiële problemen komt is het geld bij uw partner –  buiten huwelijksgemeenschap – of volwassen kinderen veilig geparkeerd.

Informeer vooraf bij een deskundige of de belastingdienst – tips, correcties en aanvullingen zijn welkom.

Ingezonden door Nico de Geit

35 REACTIES

  1. Bedankt voor deze aanzet, Nico. Denk ook aan het vooruit betalen van de hypotheektermijnen voor een deel van 2011.

  2. @pcrs [2]:

    Prima, BTW, BPM of VRH, het maakt de overheid helemaal niet uit waar het geld vandaan komt, zolang het maar komt.

  3. @pcrs [2]:

    “nog even een auto kopen voor het einde van het jaar”

    Alleen (aan)betalen is ook goed, als het geld maar van je rekening is.

  4. Rente loopt tot en met 30 december, het kost geld of je verliest geld door het eerder op te nemen. De banken en de overheid lijken duidelijk een strategie te hebben ontwikkeld om te voorkomen dat mensen min of meer de baas zijn over hun eigen poen en banken en/of overheid maken daarover onderlinge afspraken, dat kan niet anders, want waarom hanteren banken anders allemaal dezelfde tarieven met bijna dezelfde voorwaarden. We worden genept van A tot Z, banken en overheid zijn de grootste judassen van dit moment. De overheid is oorverdovend stil en verlaagt niet haar tarieven, terwijl men uitgaat van 4% rendement is dat natuurlijk een lachertje als je kijkt naar de spaartarieven die daar ver onder zitten. Is men bezig de burger op deze manier te ‘dwingen’ het geld inderdaad van de bank te halen en in bijv. de economie te pompen? Of wil men graag dat het geld verdwijnt in risicovollere producten? Deze risicovollere producten, deze belegginspiramidespelen, geven alleen winst als je als eerste of juiste moment instapt, degene die het laatst komt, nu dus, is de verliezer en maakt dat de eerste zijn winst ruim kan binnenhalen.

  5. Als je met een besloten vennootschap werkt is er meer te regelen, wordt daar wel naar gekeken. Je bent prive geen overbodig geld nodig en als je het nodig bent haal je het naar prive tegen een laag tarief.

  6. Het aardige is bovendien dat we per 1-1-2011 van 2 peildata naar 1 peildatum gaan, namelijk alleen per 1 januari 2011 voor de heffing over 2011. Als het vermogen per eind 2010 (al dan niet) tijdelijk wordt verminderd, geldt dat gelijk ook voor de heffing over 2011, aangezien eind 2011 geen peildatum voor de heffing over 2011 meer is!

    Nico de Geit [9] reageerde op deze reactie.

  7. @Elmer [8]:

    “Het aardige is bovendien dat we per 1-1-2011 van 2 peildata naar 1 peildatum gaan”

    Dat wist ik niet, goed dat je me aanvult. Dan scheelt het dus 1,8% (1,2% plus 0,6%).

    Vermogensrendementsheffing verandert in 2011 qua peildatum

    De peildata voor de vaststelling van de hoogte van uw vermogen worden in 2011 gewijzigd. Vanaf 2011 wordt voor de vermogensrendementsheffing alleen nog gekeken naar de stand per 1 januari van het jaar. Tot en met 2010 werd er gekeken naar het gemiddelde vermogen op de peildata januari en december. En dat kan nogal wat uitmaken. Heeft u bijvoorbeeld veel verdiend in 2009, dan is het gemiddelde vermogen in 2009 lager dan uw vermogen eind 2009 en daarmee is ook de gemiddelde heffing lager. Vanaf 2011 wordt er dus niet meer gemiddeld. Uw vermogen eind 2010 nog verkleinen door bijvoorbeeld rekeningen vooruit te betalen die toch betaald moeten worden, heeft dus fiscale voordelen.

    Bron: http://financieel.infonu.nl/belasting/43699-belastingen-de-belastingvrijstelling-sparen-en-vermogen.html

  8. @Ben [7]:

    “sparen in cash”

    Bestaat de euro december 2011 nog? Omwisselen van grote hoeveelheden contant geld is lastig. Je kunt beroofd worden. Het kan bij een huiszoeking boven water komen, en bedragen boven 1500 euro worden in beslag genomen, tenzij je aan kunt tonen dat je de rechtmatige eigenaar bent. Bovendien is het voor de belastingdienst verzwijgen van een grote hoeveelheid geld strafbaar.

    Contant geld is makkelijk, maar je moet er niet te veel van hebben. Door inflatie neemt het snel in waarde af. Je kunt er alleen dingen mee betalen die niet geregistreerd worden door de overheid.

    Andre NI [11] reageerde op deze reactie.

  9. @Nico de Geit [10]:

    “Bestaat de euro december 2011 nog?”
    Mijn inschatting: ja. Met stoepgarantie.

    “Je kunt beroofd worden.”
    Dat geldt net zo goed indien je digits te goed hebt op een bankrekening. Rechtszekerheid heb je niet; de overheid heeft je geld nodig.

    “bedragen boven 1500 euro worden in beslag genomen”
    is dat niet 2500 euro ? Of is is al weer was ?

    “Door inflatie neemt het snel in waarde af.”
    Is er noemenswaardige inflatie op het moment ?

    “Je kunt er alleen dingen mee betalen die niet geregistreerd worden door de overheid”
    Zoals de belangrijkste zaken voor primaire levensbehoeftes.

    Nico de Geit [13] reageerde op deze reactie.

  10. belasting ontduiken is onhandig, belasting ontwijken mag, aleen dan moet je weten hoe dat werkt. Een accountant zal je dat nooit uitleggen, want als je betrapt wordt, en het lekt uit dat het bij hem wegkomt kan hij het voor altijd wel schudden. Dat geld ook voor Advocaten, die moeten ook veel verantwoorden, daarbij zitten die ook nog met de orde van advocaten waar ook afspraken zijn. Dus let goed op wat je doet.

  11. @Andre NI [11]:

    Op een Zwitserse bankrekening krijg je momenteel 0% rente op je euro’s. Dat schiet niet erg op.

    Verder mee eens.

    De vrijstelling voor 2010 was 20.661 euro. Weet iemand de vrijstelling voor 2011? Ik kan het nergens vinden.

  12. Een gigantisch lulkoekverhaal !!
    Bedrijfsvermogen valt niet in Box 3 en is vrijgesteld.
    Kinderen tot 18 jaar moeten bij de aangever meegeteld worden.
    Je kunt niet zomaar geld parkeren bij kinderen !!
    Schrijf iets waar je kennis van hebt ! Bedenk voor je zo’n onzin vertelt, dat je anderen hiermee zwaar benadelen kunt !!
    TIP: Verhuur je huis voor 31-12 (Box 3 pand).
    TIP: Kunst valt niet in Box 3.
    TIP: Haal geld van de bank op 26-12 en niet op 05-01.
    TIP: Als je een zaak hebt. Zet je geld dan in sept. al op je zakenrek.
    TIP: Banksparen, betaal de premie voor 31-12.

    Nico de Geit [15] reageerde op deze reactie.

  13. @W.H.J. Reiss [14]:

    “Een gigantisch lulkoekverhaal !!”

    Dank je.

    “Bedrijfsvermogen valt niet in Box 3 en is vrijgesteld.”

    Heb ik het niet over gehad.

    “Kinderen tot 18 jaar moeten bij de aangever meegeteld worden.”

    Tot 18 jaar wel, daarboven niet. Wel lezen wat er staat.

    “Je kunt niet zomaar geld parkeren bij kinderen !!”

    Er staat: informeer naar de mogelijkheden.

    “Schrijf iets waar je kennis van hebt ! Bedenk voor je zo’n onzin vertelt, dat je anderen hiermee zwaar benadelen kunt !!”

    Welke onzin precies?

    Hu [16] reageerde op deze reactie.

  14. @Nico de Geit [15]:

    “Bedrijfsvermogen valt niet in Box 3 en is vrijgesteld.”
    “Heb ik het niet over gehad.”

    Volgens mij reageer dhr. Reiss naar het stukje in uw tekst bovenin.

    “- Ondernemers kunnen verschuldigde btw over het vierde kwartaal afdragen voor 31 december”

    Wat is het nut hiervan? Kunt u deze tip nader verklaren?

    Nico de Geit [17] reageerde op deze reactie.

  15. @Hu [16]:

    Goede vraag. Misschien zit ik daar fout omdat de verschuldigde btw van het bedrijfsvermogen wordt afgetrokken. Maar dat weet ik niet precies. Ik maak in ieder geval voor 31 december altijd de btw over. Baat misschien niet, maar schaden doet het in geen geval.

    Weet iemand hoe het zit met de heffing over het bedrijfsvermogen bij een eenmanszaak of B.V.? Wordt de waarde van je eenmanszaak of B.V. bij je vermogen opgeteld?

  16. Jammer dat niemand een mening heeft over het verschuiven van vermogen naar partner of volwassen kinderen. Voor zover het die volwassen kinderen betreft lijkt het me verstandig om in ieder geval niet over de vrijgestelde grens heen te gaan, want dan zou het recht op allerhande regelingen wel eens kunnen vervallen. Denk aan studiefinanciering, zorgtoeslag, etc.

    Ik heb er een paar nachtjes over geslapen en ik vind het echt een briljant idee. Het is een gratis verzekering tegen onheil waaraan veel voordelen zitten. Mocht het in de toekomst zover komen dat burgers nog maar beperkt geld van de bank mogen halen zoals enkele jaren terug in Argentinië, dan sta je met meerdere volwassen personen er een stuk beter voor – naast de eerder genoemde voordelen.

    Nu ik alles voor mezelf op een rijtje zet zie ik ook in dat ik NOOIT in gemeenschap van goederen moet trouwen.

  17. Nogmaals Nico de Geit. Je blijft nonsens schrijven. Praat over geiten of sex, maar niet over iets waar je geen kaas van hebt gegeten ! Ik heb toch een paar TIPS gegeven. Kun je niet lezen !! Bedrijfsvermogen is, al staat daar bij Eigen Vermogen 100.000, dan nog onbelast !! Dit mag je niet extra verhogen (kasgeld) op het einde van het jaar, maar wel ruim van tevoren.
    En stop met die flauwekul met je kinderen ! Boven de Euro 5.000 is dat een schenking en kun je schenkingsbel. betalen. En als je er een leningcontract van maakt, dan komt deze lening bij jou toch als vermogen !
    Sorry, Nico, maar ik snap niet hoe men zo’n schrijven hier kan publiceren. Ik heb al veel rommel gelezen, maar je overtreft…..

    Nico de Geit [20] reageerde op deze reactie.

  18. @W.H.J. Reiss [19]:

    “Praat over geiten of sex, maar niet over iets waar je geen kaas van hebt gegeten !”

    Als jij wilt bepalen wat hier geschreven wordt moet je solliciteren voor de functie van moderator.

    “En stop met die flauwekul met je kinderen ! Boven de Euro 5.000 is dat een schenking en kun je schenkingsbel. betalen.”

    Jij beweert hier onzin. Ik heb er duidelijk bij staan: ‘informeer naar de mogelijkheden’. Ik heb even voor je gezocht: “Voor 2010 is een schenking tot € 5.000 per kalenderjaar per kind vrijgesteld. (Eenmalig te verhogen tot € 24.000.)” Bron: http://www.notarisinfo.nl/info8schenkingen.html

    Het doel van de plaatsing van dit artikel is mensen bewust maken van mogelijkheden belasting te ontwijken. Er staat duidelijk bij dat ik geen deskundige ben. Wat mensen met die ideeën doen is hun eigen verantwoording.

    Over de schenking aan meerderjarige kinderen heb je aantoonbaar ongelijk. Verder maak je een nogal verwarde indruk.

    Vrijstellingen 2010
    Vanaf 2010 wijzigen de tarieven en bedragen aanzienlijk. De tarieven voor schenken en erven worden verlaagd en de vrijstellingen voor partners en kinderen gaan omhoog.

    Voor 2010 gelden voor schenkingen de volgende vrijstellingen:

    * De algemene vrijstelling is € 2.000 per jaar. Over schenkingen met een waarde beneden de € 2.000 betaalt u geen schenkbelasting*.
    * Ouders mogen hun kinderen elk jaar € 5.000 belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt per kind*.
    * Is een kind tussen de 18 en 35 jaar? Dan mogen ouders hun kind eenmalig maximaal € 24.000 belastingvrij schenken. Kinderen mogen maar één keer gebruikmaken van deze eenmalig verhoogde vrijstelling. Deze regeling geldt ook nog voor kinderen die ouder zijn dan 35 jaar, maar een partner hebben die tussen de 18 en 35 jaar is*.
    * De eenmalig verhoogde vrijstelling voor kinderen van 18 tot 35 jaar kan verhoogd worden tot € 50.000, als het kind het geld gebruikt om een dure studie te betalen of een eigen woning te kopen*.

    Bron: http://www.spaarbaak.nl/vraagbaak.php?zw=hoeveel+mag+ik+belastingvrij+schenken+aan+kinderen+in+2010

  19. Nogmaals Nico Geit, je bent nogal moeilijk van begrip. Nu kom je weer met de verhoogde vrijstelling voor kinderen. dat moet betreffende dus wel willen. En hier moet je voor naar de notaris. Even een notarieele akte laten opmaken. Als je zoiets als ouder doet dan neem je toch een ‘schenking onder schuldigerkenning’ !! En dat schuddel ik uit de mouw, Nico Geit ! Voor jou geldt dat niet, dus eerst alles opzoeken voor je iets neerpruttelt. Als je voor een baas moet werken en dit is wat je aflevert, dan zal hij blij met je zijn. De de les voor student Nico: Je zaken op orde hebben en dan spreken en/of schrijven, anders zwijgen en luisteren ! Zo moeilijk is dat toch niet !

    Nico de Geit [22] reageerde op deze reactie.
    Nico de Geit [23] reageerde op deze reactie.

  20. @W.H.J. Reiss [21]:

    “En hier moet je voor naar de notaris. Even een notarieele akte laten opmaken.”

    Ik heb het nageplozen. Voor de vrijstelling van 50.000 euro geldt dat (bij aankoop van een huis of dure studie), voor de vrijstelling van 24.000 kan ik daar niets over vinden.

    Bron: http://financieel.infonu.nl/belasting/23715-belastingdienst-slim-schenken-doet-u-dus-zo.html

    Over ‘schenken onder schuldigerkenning’ kon ik wel iets vinden: “Daarnaast dient deze schenking volgens de fiscus bij notariële akte te geschieden.” en verder: “Onlangs heeft rechtbank Breda geoordeeld dat een schenking onder schuldigerkenning, onder bepaalde omstandigheden, niet bij notariële akte hoeft plaats te vinden.”

    Bron: http://www.joanknecht.nl/Nieuws/SpecialMaart2009/Notari%C3%ABleakte/tabid/195/language/nl-NL/Default.aspx

    Ik ga er vooralsnog vanuit dat een schenking aan een eigen kind tussen de 18 en 35 jaar tot 24.000 euro eenmalig en ineens, en 5.000 euro per jaar vrij zijn van enige heffing of notariële verplichting.
    IIS [25] reageerde op deze reactie.
    Armin [27] reageerde op deze reactie.

  21. Die van 24.000 in ieder geval niet Geit, die van 5.000 weet ik niet zeker, maar volgens mij ook niet, moet je voor naar de notaris dus.
    Zijn wel vrij van enige heffing.
    Maar…………….. zo nauw luistert het niet hoor, die 5.000 kun je rustig in 1x opnemen gedurende een jaar, je moet alleen geen 10 kinderen hebben.

    Nico de Geit [26] reageerde op deze reactie.

  22. @Nico de Geit [23]: Ik ga er vooralsnog vanuit dat een schenking aan een eigen kind tussen de 18 en 35 jaar tot 24.000 euro eenmalig en ineens, en 5.000 euro per jaar vrij zijn van enige heffing of notariële verplichting.

    Beide zijn correct. Onlangs nog gebruik van gemaakt van de 24K regeling. Je moet wel naar de notaris om dat te doen.

    Aanvullend, die 24K kan opgerekt worden tot 50K indien op zijn minst het meerdere voor studie of huis gebruikt wordt.

    En ook aanvullend, voor niet kinderen kun je jaarlijks 2K schenken.

    Nico de Geit [29] reageerde op deze reactie.

  23. In een bv betaal je alleen Venn bel plm 20 % over de winst , en dan ben je van alles af. Als je geld op de bank hebt staan valt dat onder exploitatie winst in het bedrijf. Als je investeert in onroerend goed kun je afschrijven. Privé kun je het geld beter in een BV laten staan en haal het er later als tantième tegen 20 % er uit, is voordeliger dan een belast salaris. Prive wil ik geen kapitaal of bezittingen, maar als ik geld nodig ben haal ik het er zo uit. Maar goed het is een te lang verhaal om dat hier zomaar even uit te leggen.

    W.H.J. Reiss [32] reageerde op deze reactie.

  24. @Armin [27]:

    “Beide zijn correct.” “Je moet wel naar de notaris om dat te doen.”

    Is de gang naar de notaris nu verplicht bij een schenking, of niet?

    Ik heb overigens niet het plan om het geld definitief te schenken, ik stal geld bij hun om meer zekerheid te creëren. Er is sprake van een gemeenschappelijke huishouding waarbij geld wordt rondgepompt. Ik verwacht niet dat de belastingdienst zin heeft om daar een zaak van te maken. Het rondpompen is nogal complex, en de eventueel verschuldigde belasting relatief gering.

    Als ik iemand die ik vertrouw op een zak geld wil laten passen vind ik dat ik die vrijheid moet hebben.

    Armin [31] reageerde op deze reactie.

  25. Vanuit een BV kun je ook hypotheken verlenen aan je kinderen.
    Redelijke rente is voor bedrijf goed en voor de kinderen de hypotheekrente aftrek.

Comments are closed.