Nu ik toch bezig ben om te starten als ondernemer loop je tegen een orgaan op waar ik ernstige vraagtekens bij zet.

De KAMER VAN KOOPHANDEL.

Als je een BV hebt mag je jaarlijks ongeveer € 120,00 afstorten bij die dienstverlener.

Nou kent u mijn standpunt. Als ik voor diensten betaal, wil ik ook weten wat ik daar dan voor koop.

Bij de KvK koop ik het volgende

 • Registreren
 • Informeren
 • Stimuleren
 • SER opslag

Registreren dus. Je wordt in het grote systeem van deze moloch opgeschreven en er wordt verder niet meer naar omgekeken. Je inschrijfgegevens worden vervolgens aan derden verkocht zodat je nog voor je gestart bent wordt belaagd door administratiekantoren en ander dienstverlenend volk. Zit ik daar op te wachten? Nee dus.

Informeren dan. Waarover informeren zij mij wat ik niet bij andere partijen kan halen? Belastingzaken? De belastingophalers weten mij daarover heel goed te informeren. Is een bedrijf waar ik zaken mee doe wel koosjer? Mwah… Dat lijkt me iets dat ik zelf heel goed moet onderzoeken. Dus dat informeren van de KvK is een wassen neus waar ik niets aan heb.

Stimuleren… Heeft u wel eens een ondernemer gezien die gestimuleerd moet worden? Nee? Ik ook niet. Daar heb je dus een KvK niet bij nodig. De ondernemer stimuleert zichzelf en zijn klanten wel.

En dan… Een SER opslag. Waarvoor is dat dan?

Bron KvK:
Waarvoor is de SER-opslag en moet ik die betalen?
De Sociaal Economische Raad (SER) speelt een belangrijke rol in het overleg over economische vraagstukken tussen de sociale partners en de overheid. Meer informatie over concrete activiteiten van de SER: www.ser.nl. De financiering van dit instituut verloopt via de heffingfactuur van de Kamer van Koophandel, via een opslag.
U bent verplicht deze opslag te betalen. De opslag is vastgelegd in een zogeheten heffingsverordening van de SER.
Agrarische en bosbouwondernemingen, en de ondernemingen in de groot- en tussenhandel voor groente en fruit, betaalden tot en met 2009 deze SER-heffing via het landbouw-/productschap. Vanaf 2010 betalen zij de SER-heffing via de opslag op de KvK-factuur.

Als ondernemer bent u VERPLICHT om die club te betalen. Dus het ene zinloze instituut voedt het andere zinloze instituut. En u mag dat betalen.

Enig idee over hoeveel geld we praten?
Er zijn ongeveer 750.000 bedrijven in NL. en die betalen allemaal ongeveer € 120,00 per jaar. 90 miljoen euro jongens en meisjes…
Iets om over na te denken?

Ingezonden door Pendragon (zie ook:Ontslagen, een situatie)

10 REACTIES

 1. Wat je betaalt hangt af van de rechtsvorm (eenmanszaak, BV, VOF).

  Ik zie betalen voor de KvK niet als lidmaatschap (onvrijwillig) of bijdrage. Het is gewoon een belasting op het hebben van een bedrijf.

  Zover ik kan nagaan doet de KvK weinig nuttigs in mijn ogen. En men doet zeker niets dat niet net zo goed door een particuliere organisatie kan worden gedaan.

 2. Dit kan veel beter door een particulier worden gedaan, heb ook eens de weg naar het KvK gewaagd en kreeg inderdaad advies, het enige advies waar over gesproken werd echter is belasingen belastingen en natuurlijk belastingen.
  Ondernemingsplan hoe deze te maken ho maar, bedoel ik ben vreemd met ondernemingen starten, ik met meer een praktisch persoon. Ik lever een dienst en ene klant wil die dienst, vervolgens betaald die klant mij voor mijn geleverde dienst.
  Klaar!
  Ik versta mijn vak maar ondernemen is een andere kwestie, die door de belastingen en bureaucratische poespas enorm onaantrekkelijk is gemaakt.

  Vandaar dat ik nog gene ondernemer ben maar liever op m’n sloffen loop bij ene overheidsinstantie, waarvan ik verwacht dat ik daar binnen het jaar weer weg ben zodra ik enkele zaken op orde heb.
  (Het is ICT overigens, geen beleids of wet baan want dat zou ik niet doen, druist tegen mijn principes in. hoewel ik daar wel mooi alles af kan kijken en vervolgens materiaal voor artikelen heb:-) )

  Zie liever een particulier bedrijf wat vrijblijvend advies aan startende ondernemers geeft, of voor ene kleine bijdrage, en waar ik vervolgens als ik besluit te starten mij kan registreren, daar verwacht ik dan wel wat voor mocht ik daat 120 per jaar af mogen tikken.
  Voornamelijk het advies bieden betreffende ondernemerschap.
  Maar wil geen woord horen over verplichte kosten naar een 3e partij waarvan iemand onder dwang van heeft besloten dat dit in stand moet worden gehouden.

  KvK is er niet voor de ondernemer.. KvK is er voor de belastingdienst, om vervolgens jou bedrijfsplan aan hun door te spelen en te speculeren hoevele je gaat verdienen en dus hoevele belasting ze het eerste jaar van je kunnen aftrekken.

 3. Een centraal loket waar je bedrijfsgegevens kan opvragen is natuurlijk wel handig. Zou je dit aan de vrije markt overlaten dan zullen niet alle bedrijven meewerken met het publiceren van hun gegevens.

  Je moet dan je toevlucht nemen tot infiltratietechnieken om vitale informatie boven tafel te krijgen. Of zoeken naar betrouwbare referenties voor het desbetreffende bedrijf. Dat kost ook geld.

  (tenzij je over een soort bedrijven Wikileaks kan beschikken 😉
  Sybrand [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Peter de Jong [3]: Ik begrijp wat je bedoelt, maar als een bedrijf zijn gegevens niet aan jou wil geven… Zou JIJ dan uberhaupt wel zaken met die onderneming willen(!) doen? Ik niet. Ik vertrouw dan die club niet en zoek vrolijk verder naar iemand die ik wel kan en wil vertrouwen.

 5. Ondernemer worden is makkelijker dan de meeste mensen denken. Om ondernemer te worden dient men enkel ondernemend te zijn. Zodra je iets doet naast “de baan bij de werkgever” ben je misschien al ondernemer geworden.

  Veel mensen denken dat er voor het worden van een ondernemer eerst vergunningen, diploma’s of financiële zaken nodig zijn. Men ziet soms als een berg op tegen het inschrijven bij de Kamer van Koophandel of de zaken die bij de Belastingdienst moeten worden geregeld. Dit is soms zelfs dé reden waarom men er nog niet aan toe is om ondernemer te worden. Het starten met ondernemen kan echter al veel gemakkelijker!

  Barrières voordat men ondernemer wordt:

  1. Kamer van Koophandel
  Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is enkel nodig indien het gewenst is om voor de Belastingdienst als ondernemer aangemerkt te worden. Dit is niet verplicht! Is er nog twijfel over het ondernemersschap? Schrijf je dan nog niet in maar begin vast met ondernemen. De KvK inschrijving kan altijd later nog. Er is niets verplicht. Zie wel verder in dit artikel: Ondernemer worden voor de belastingdienst.

  Verder lezen:
  http://www.ondernemeneninternet.nl/ondernemer-worden.html

 6. Nou nou 120 euro per jaar wat een afzetters zijn het…

  Kom op joh er zijn ergere zaken om je druk over te maken denk ik zo, voor een eenmanszaak/zzp’er is het trouwens maar 60 euro ofzo, en de kvk mensen zijn wel degelijk behulpzaam als je met bepaalde vragen zit, en ook hebben sommige ondernemers baat bij netwerk dingen die ze organiseren. Ja dit allemaal door de markt gedaan worden en dat is ook prima maar 60/120 per jaar voor kvk is denk ik niet een kostenpost waar de meeste ondernemers een probleem me hebben.

 7. Met een bv lijkt het me verstandig deze in te schrijven bij de kvk in verband met aansprakelijkheid. Het zou best wel eens kunnen dat u hoofdelijk aansprakelijk bent als u uw bv niet inschrijft.

  Bij een eenmanszaak ligt dat anders. Daar ben je sowieso aansprakelijk. Lang geleden voerde ik een gesprek met de belastinginspecteur: “u staat niet ingeschreven bij de kvk’. Nico: daar heb ik geen geld voor. Is inschrijving verplicht dan? Belastinginspecteur: Staat in de statuten van de kvk. Nico: maar niet in de Nederlandse wet? De belastinginspecteur wist het antwoord niet. Nooit meer wat van gehoord.

  Vraag me af wat er gebeurt als je je uit wilt schrijven bij de kvk omdat je ontevreden bent over de dienstverlening of de bedrijfsresultaten zulke uitgaven niet toestaan. Zal wel gewoon betalen worden.

  Lang geleden moest je om een bedrijf te beginnen een middenstandsdiploma halen en een vakbekwaamheidsdiploma. Dat vond ik zo slecht nog niet. Immers: als iemand een auto wil besturen zal hij ook eerst een rijbewijs moeten halen.

  Dat is lang geleden afgeschaft. kvk heb je niets aan. Sommige mensen denken dat alleen goede bedrijven staan ingeschreven bij de kvk, maar het zal duidelijk zijn dat dat onzin is.

 8. Een bv om onroerend goed in onder te brengen, een bv om riskante klussen in onder te brengen, ondergebracht in een holding. Dat zijn drie bv’s. 450 euro per jaar. Voor dat geld kun je misschien beter een ltd oprichten.

  Die 150 euro is belachelijk veel geld voor alleen het ingeschreven houden van die bv. Ik weet niet of dat inclusief het deponeren van jaarstukken is. Maar wie zit daar nu op te wachten?

  Nog een reden om Nederland te verlaten, althans, de rechtspersonen verlaten Nederland. Wat rest is een Nederlandse werkmaatschappij (bv), ondergebracht in een buitenlandse holding met een aantrekkelijk belastingklimaat.

 9. Een ltd heeft in Nederland dezelfde rechten als een bv, zo besloot de rechter enige tijd geleden na een rechtsgang van het Haags Juristen College. Maar in de praktijk stuit je toch op verschillen. Ik informeerde bij ING:

  Een ltd krijgt geen krediet. Met een ltd is automatische incasso niet mogelijk. Toch lastig als er vastgoed in die ltd zit met huurinkomsten.

  Wat is nou 150 euro? Niet veel? Geef het maar aan mij dan. Betalen onder dwang voor iets dat je niet hebt besteld is gewoon roof.

 10. Het is voor mij elk jaar ook weer een ergernis die bijdrage aan de KvK.
  Omdat ik er verder niet aan herinnerd wil worden, heb ik jaren geleden verzocht om hun Kamerkrant NIET toe te sturen.Ik ben niet geïnteresseerd in de gepropageerde regionale samenwerkingen en de eigen loftrompetten. De Kamerkrant ontvang ik al jaren niet meer.
  Er wordt dus elk jaar een aantal exemplaren minder gedrukt en verstuurd. Dit draagt duidelijk bij om de KvK groener te maken, minder CO2 uitstoot en minder afval.
  Uit goed fatsoen dient dan ook de bijdrage naar beneden bijgesteld te worden.
  Mijn vraag: Is de KvK een fatsoenlijke instantie?
  U kunt, denk ik, het antwoord zelf wel invullen.
  Toch een beetje op weg helpen: de ergernis is niet minder geworden.
  Ondanks het feit, dat mijn adresgegevens niet meer verkocht mogen worden. Dat mag je ook verlangen. Of derft de KvK nu teveel inkomsten?

Comments are closed.