Als we echte vrede in deze wereld willen onderwijzen, en als we een echte oorlog willen voeren tegen oorlog, dan zullen we moeten beginnen bij de kinderen. – Mahatma Gandhi

Origineel: “If we are to teach real Peace in this world, and if we are to carry on a real war against war, we shall have to begin with the children.”

Ook Gandhi wilde een betere wereld bereiken op een geweldloze manier. En ook hij had al door dat het belangrijk is om met opvoeding te beginnen op jeugdige leeftijd.

Wat belangrijk is, is om kinderen te leren  “zelfstandig te denken”.

Het blijkt immers duidelijk dat mensen die eenmaal een (bvb socialistisch)  idee in hun hersenen hebben zitten, daar heel moeilijk van af kunnen komen. Het lijkt wel of hun hersenen gevormd (misvormd?)  zijn, en een tegengesteld idee niet eens meer objectief kunnen beoordelen. De angst een soort gevormde “zekerheid” te verliezen zal daar ook wel een rol bij spelen.

Probeer maar eens iemand te overtuigen van de immoraliteit van het Nederlandse democratisch systeem: Als we maar een formele meerderheid van 51 % kunnen maken, dan dwingen we die anderen wel te doen wat wij willen.

Hoe ouder iemand is, hoe langer hij/zij hun democratisch ideaal gekoesterd heeft, hoe moeilijker het is om een alternatief zelfs maar te beschouwen.

Het zal daarom goed zijn om te trachten in 2011 meer aandacht aan jongeren te schenken.

Ook daarvoor zijn ideeën zeer op prijs gesteld.

4 REACTIES

 1. Ik heb enorm veel eerbied* voor Gandhi zijn Zoutmars van 1930, laat ik dat als eerste schrijven.

  De grote fout die Gandhi maakte was te veronderstellen dat het vloeien van bloed de bloeddorst van moordenaars zou kunnen stillen. Vervolgde hindoes heeft hij het kwalijk genomen dat zij zich niet hebben laten afslachten. Hij heeft de islam verkeerd ingeschat.

  http://www.artikel7.nu/?p=38768

  Pacifisme is een dwaasheid. Maar natuurlijk kunnen aanhangers van een dwaasheid ook zinnige dingen zeggen en doen.

  * ik wou eerst een ander woord gebruiken, maar dat woord heeft vieze connotaties gekregen

 2. precies, als de hersenen op jeugedige leeftijd misvormd, heb je er geen omkijken meer naar als belastingslaafuitbater.

 3. *Wat belangrijk is, is om kinderen te leren “zelfstandig te denken”.*

  Tja, dan moet je ze niet naar school sturen en dat is strafrechterlijk gezien weer niet mogelijk.

  Hier nog eentje van Ghandi die op elke school onderwezen zou moeten worden maar waarvan ik zeker weet dat dit nooit zal gebeuren;

  De staat vertegenwoordigt geweld in een gecentraliseerde en georganiseerde vorm.
  – Mahatma Gandhi

Comments are closed.