Dat de Euro met kunst en vliegwerk in stand moet worden gehouden weten we hier wel. Ook dat de oorzaken vooral liggen in het veel te ruime overheids beleid en de veel te grote overheidstekorten. Dus zakte de Euro tov de dollar, maar staat de dollar er wel zoveel beter voor?

Nee dus. De overheidstekorten van de VS liggen over de afgelopen jaren in lijn met die van Griekenland en Portugal. Zeker als de schatting voor 2010 en 2011 wordt meegenomen. Weliswaar is de economische groei in de VS al weer wat sterker aan het aantrekken dan in Europa, maar de tekorten dankzij stimuleringsmaatregelen en gezondheidszorg nemen in de VS nog meer toe dan bij Europa.

Vluchten van uit de Euro in dollars, is dus niet zo’n goed idee. Eerder andersom: uw leningen in dollars afsluiten is te overwegen. Vluchten in vastgoed?, zie het artikel van Marcel hier vandaag. En uw gegarandeerd verlies op spaardeposito’s ( na aftrek van vermogenrendementsbelasting en inflatie is de opbrengst negatief) is ook al geen oplossing.

Kom ik toch weer op goud en grondstoffen of de producenten daarvan, als een van de weinige oplossingen ter bescherming (en zelfs vermeerdering) van uw vermogen.

31 REACTIES

 1. Wij hebben PIIGS, zij hebben COMA (vraag me niet welke staten precies het zijn). Het IMF verklaarde de VS een tijdje geleden bankroet als het zijn financiën niet op orde kreeg. Toch blijven Moody’s en Standard&Poors ze “Tripple A” geven… Zucht.

  Het grote verschil met ons is dat zij tot voor kort hun inflatie exporteerden naar de rest van de wereld. Voordeeltje van de reservemunt zijn. De situatie is nu echter aan het veranderen: China absorbeert de inflatie -tot op heden- redelijk goed.

  China heeft (officieel) echter maar 1 % van haar reserves in edelmetaal. Aan de andere kant is China wereldwijd ‘hard assets’ aan het opkopen die ze betalen in… jawel dollars. Handelsafspraken met alle BRIC landen, grote haven openen in Griekenland, meer dan een miljoen Chinezen in Afrika, grote fabrieken in Polen… De overheid van Australië heeft onlangs bij wet bepaald dat China niet meer bedrijven mag opkopen. In de USA zijn ook degelijke wetten van kracht.

  Achtergronden: http://jsmineset.com/

  The Red Pill [7] reageerde op deze reactie.

 2. “Kom ik toch weer op goud en grondstoffen of de producenten daarvan, als een van de weinige oplossingen ter bescherming (en zelfs vermeerdering) van uw vermogen.”

  Eén van de bezwaren tegen goud wil ik er eens uitlichten, omdat jullie daar nooit antwoord op geven: de prijs ligt allerminst vast, zelfs op hetzelfde tijdstip niet. Het is echt wat de gek ervoor geeft en veel ‘handelaren’, die die naam niet waardig zijn proberen de burger flink op te lichten. “Eerlijk als goud” is eigenlijk een heel verkeerd spreekwoord; goud leent zich op allerlei mogelijke wijzen om de boel op te lichten. Je kunt knoeien met het goud zelf, met de weegschaal en met de prijs.

  Hoc Voluerunt [4] reageerde op deze reactie.
  Jerom [5] reageerde op deze reactie.
  Yahozna [8] reageerde op deze reactie.

 3. Je kunt knoeien met goud, maar ’t hoeft niet. Je kunt geen fiat-munt hebben zonder te knoeien. De dollar is ook wat de gek ervoor geeft. Rente op je spaargeld bestaat alleen dankzij de geldpers. Je getal wordt hoger, de waarde wordt lager. Dat heb je niet met goud. Goud kun je niet bijdrukken, ginnen gaat langzaam. Vandaar dat goud schaars is en blijft, in tegenstelling tot een fiat-valuta.

  De economische crisis is ontstaan door beleid van centrale banken (overheid). De Wall-street crash van 1929 ook. Fiat-valuta brengt dit soort ellende en dat is onvermijdelijk.

 4. @Vilseledd [2]:
  Het is in iedergeval vaster en betrouwbaarder dan geld waar bij voorhand al meegesjoemeld is, sterker nog waar de basis van dat geld uit gaat van bedrog.. Sommige noemen dat vertrouwen.

 5. @Vilseledd [2]:

  Het is altijd wat de gek ervoor geeft. Geen enkele waarde van welk goed dan ook staat vast. Dat is afhankelijk van vraag en aanbod.
  Helaas wordt er op dit moment zwaar gesjoemeld met het aanbod van het fiat geld. Iets wat met goud wat moeilijker ligt.

 6. Goud en zilver worden al duizenden jaren als geld geaccepteerd.

  Alle heilige geschriften op de planeet melden de positieve waarde van deze edele metalen in hun functie als geld.

  Maar ach, de atheist, de van de natuurwetten vervreemde zgn. slimme, ontwikkelde westerling weet het allemaal veeel beter.

  We gaan de komende paar jaar wel zien wat de prijs van goud en zilver gaan doen.

  Ik zet in op minimaal een verdubbeling van de prijs van goud en een vervijfvoudiging van de prijs van zilver.

  pcrs [17] reageerde op deze reactie.

 7. @Vilseledd [2]:
  Dat is allemaal waar maar je bezwaren wegen mi v-o-l-s-t-r-e-k-t niet op tegen de moderne slavernij die gearrangeerd wordt middels het politiek geld zoals euro, dollar, pond etc. etc.

 8. ” Dat de Euro met kunst en vliegwerk in stand moet worden gehouden weten we hier wel. Ook dat de oorzaken vooral liggen in het veel te ruime overheids beleid en de veel te grote overheidstekorten.”

  Kunst- en vliegwerk is juist datgene wat de euro om zeep helpt. Het bestaat namelijk uit het vergroten van de veel te grote overheidstekorten en uit het (electronisch) printen van geld.
  Als er geen kunst- en vliegwerk zou worden toegepast, dan zou de euro juist een stuk meer waard worden. Iedereen weet namelijk dat je maar beter geen vertrouwen kunt hebben in een organisatie of persoon die teveel leent. En aangezien het dezelfde onverantwoordelijke organisatie is die ook nog eens de geldpers in handen heeft, is de euro gedoemd.
  Als er nooit meer een euro bijgedrukt zou worden, dan pas zou die munt interessant worden. Maar dan nog is deze munt gedoemd, aangezien de waarde van de grondstof waarvan de euro gemaakt (papier en inkt of electronische nullen en enen) nihil is.
  Het bizarre is dat de overheid zelf de munt versneld om zeep helpt met bovengenoemd kunst- en vliegwerk. En dat diezelfde overheid heel hard roept dat het juist de euro “beschermt” door er heel veel te lenen en er heel veel van bij te drukken.

  Nog opvallender vind ik de (om met De Jager te spreken) “spijkerharde” eis van de VS aan het adres van China om per direct de Renminbi in waarde te laten stijgen.
  Als de Chinezen dat vandaag zouden doen, dan zouden de Amerikanen zelf morgen veel moeite hebben om een volle tank benzine te betalen. De Chinezen zullen namelijk per direct met hun in waarde gestegen munt meer spulletjes op de markt kopen. En het meest waardevolle spul is olie. Weet iemand voor deze Amerikaanse eis een goede verklaring? De VS vraagt namelijk om de ondergang van haar eigen onderdanen..
  Yahozna [11] reageerde op deze reactie.

 9. “Je kunt knoeien met het goud zelf, met de weegschaal en met de prijs.”

  Voor amper 50 euro bestaan er kleine zakweegschaaltjes dit top op 1/10 gram nauwkeurig zijn.
  Zeke rop iets grotere transacties is dit een verwaarloosbaar klein percentage. Voor kleinere niet, maar het blijft een klein bedrag. Immers 1/10e gram is momenteel 3,4 euro. Dus de schade blijft wel beperkt.

  Met de prijs knoeien zie ik niet zo zitten, tenzij je bedoelt dat het een schande isdat niet iedereen dezelfde prijs hanteert. Tja als je het zo bekijkt “knoeit Albert Heijn al jaren met de prijs an Coca Cola” want eenzelfde fles bij Jumbo is vaak een dubbeltje goedkoper, reken maar na hoeveel procent dat is.

  En knoeien met het goud zelf is in wezen neit anders dan knoeien met valse biljetten dus het is geen typisch nadeel van goud boven fiatgeld, doch eerder een inherrent risico aan het zakendoen.

  Maar daarover wel eht volgende: gezien het soortelijk gewicht van goud is namaak nogal lastig. Andere metalen zijn veelal ongeschikt want lichter (behalve Platina wat duurder is dan goud). Wil je Tungsten gebruiken, dan zal je er toch voor het uiterlijk een laagje goud moeten overheen doen en dan nog: dan hoor je het als je 2 munten op mekaar klinkt. Maar bovendien zou het te lastig zijn om hier munten uit te maken, dus dat valse Krugerrands vallen niet echt te vrezen.
  Voor grotere volumes (bv. een staaf van 1kg of van 400 ounce) is het wel makkelijker om in de kern een ander materiaal te stoppen en aan de rand er een (dikkere) laag goud op aan te brengen. Maar los van het feit dat de meeste mensen niet over veel 400 ounce baren beschikken (per stuk kosten ze immers ca. 400k euro) of erin handelen, staat het je natuurlijk vrij om ij een grotere transactie, bv. de aanschaf van een huis, overeen te komen om chemische tests uit te voeren of om de staaf doormidden te zagen (met verleis van enkele gram , maar dat is de prijs die je betaalt voor zekerheid) om vervolgens bij een smelter uit de 2 helften een nieuwe klomp te laten maken (oei weer een paar euri smeltkosten – tja, maar meer dan 0,1% zal het je niet kosten op een klomp van 400k dus waar hebben we het dan over)?

 10. @Katjong [9]:
  Het lijkt mij dat de vele, vele bestuurders in het westen het allemaal niet meer kunnen overzien; ik herken dat al binnen mijn werk. Er zijn heel veel tegengestelde belangen, overbelaste tijdspaden, verwarrende informatiestromen etc. dat de goed georganiseerde bijenkorf bij nader inzien simpelweg niet aanwezig is.

  Inderdaad, we zitten aan het begin van een monetair/economische puinhoop.

  Katjong [16] reageerde op deze reactie.

 11. Ik heb op termijn veel meer vertrouwen in de dollar.
  Omdat de amerikaan gemiddeld 51.000 uren in zijn leven werkt,
  tegen de europeaan 34.000.
  In Amerika de uitkeringen voor niet werken ,ww wao,wbz,bijstand enz. veel lager zijn.
  De schuld per inw. in Amerika is ongeveer 30.000 $
  De schuld per inw. in Europa is ongeveer 21.000 €
  Daar zit dus geen gweldig groot verschil in.
  Als ik de schuld per inw. ga uitdrukken per werkuur staat de amerikaan er veel beter voor.

  All Star [30] reageerde op deze reactie.

 12. “Voor amper 50 euro bestaan er kleine zakweegschaaltjes dit top op 1/10 gram nauwkeurig zijn.”

  Wanneer je die meeneemt naar degene, die jou in goud betaalt, staat dat toch gelijk aan een motie van wantrouwen. We leven niet meer in de tijd van met potten en pannen naar de winkel en een praatje met de winkelier over de vrouw en de kinderen. De maatschappij is te gehaast voor dit soort dingen.

  “Immers 1/10e gram is momenteel 3,4 euro. Dus de schade blijft wel beperkt.”

  Ik vind het fors; nu betalen we precies. Wat de kassa aangeeft, wordt van je rekening afgeschreven. Van die opzettelijke afrondingsverschillen kun je stinkend rijk worden, over de ruggen van anderen dan welteverstaan. Daarnaast moet je je gouden tientje niet laten vallen, want dan is het al minder waard.

  “Je kunt knoeien met goud, maar ‘t hoeft niet.”

  Gelukkig is de overheid iets slimmer dan de libertarische gedachte, die haar zou moeten vervangen. Ik zie Fred Teeven in de Kamer nog niet verdedigen de wet op diefstal af te schaffen met: “Natuurlijk, mensen kunnen stelen, maar het hoeft niet.” Ik kan de behoefte van een dief niet sturen.

  “Met de prijs knoeien zie ik niet zo zitten, tenzij je bedoelt dat het een schande isdat niet iedereen dezelfde prijs hanteert. Tja als je het zo bekijkt “knoeit Albert Heijn al jaren met de prijs an Coca Cola” want eenzelfde fles bij Jumbo is vaak een dubbeltje goedkoper, reken maar na hoeveel procent dat is.”

  Bedenk dan, dat de prijsknoeierij hierbovenop komt, want Albert Heijn zal niet stoppen met artikelen te duur te verkopen. Het wordt alleen maar ingewikkelder voor de consument, want de goedkope Aldi zou een enorme goudprijsknoeier kunnen zijn, dus prijsvergelijk is niet meer goed mogelijk. Kortom: we hebben behoefte aan een munt, die waard is, wat erop staat en niet afhankelijk is van wat Middeleeuwse hobbymensen ervan vinden.

  “Goud kun je niet bijdrukken, ginnen gaat langzaam.”

  Zuid-Afrika heeft dan een onbedoeld voordeel. Het kan gratis dingen kopen met een op zich waardeloos metaal.

  “Het is in iedergeval vaster en betrouwbaarder dan geld waar bij voorhand al meegesjoemeld is, sterker nog waar de basis van dat geld uit gaat van bedrog.”

  Ik merk er weinig van. Mijn portie Chinees kost hetzelfde als een jaar geleden. Als deze in goud betaald diende te worden, dan zou hij met steeds minder genoegen moeten nemen. Bij de Aldi sjouw ik me een breuk, als ik boven de 20 euro aan boodschappen ga. Waarom zouden dagelijkse levensbehoeften ook reageren op de schaarste van een niet-noodzakelijke grondstof? Zelfs bij de juweliers liggen veel producten van onedele metalen en zelfs plastic. De tijd, dat dat ‘nep’ werd genoemd ligt al lang achter ons.

  “Alle heilige geschriften op de planeet melden de positieve waarde van deze edele metalen in hun functie als geld.”

  Volgens de islam is goud haram; in Exodus wekten de Israëlieten de toorn Gods door een gouden kalf te maken en te aanbidden. En fulmineerde Jezus niet tegen de wisselaars in de tempel?

  “Dat de Euro met kunst en vliegwerk in stand moet worden gehouden weten we hier wel. Ook dat de oorzaken vooral liggen in het veel te ruime overheids beleid en de veel te grote overheidstekorten.”

  De waarde van de euro zit ‘m erin, dat ik hem morgen weer kan uitgeven en hij honderd procent geaccepteerd wordt en dan ook 100 eurocent waard is en niet 99 of 102 zoals goud. En dat de bank me niet 90 euro geeft, als ik er 100 pin, zoals de goudhandel dat doet. Al die juweliers met “verkoop nu uw oud goud (schijnbaar zijn de moleculen wat versleten) voor 15 euro per gram!” Jullie hebben trouwens hier de raportage over Zimbabwe eens aangehaald, waar een brood 0,1 gram goud kostte. Een oude vrouw riep terecht: “Hoe komen wij nu aan 0,1 gram goud?” Ga dat straks maar je oma of je moeder uitleggen, mocht het eurofatalisme uitkomen.

  Johan Alphons [14] reageerde op deze reactie.
  pcrs [19] reageerde op deze reactie.
  pcrs [20] reageerde op deze reactie.

 13. @Yahozna [11]:
  Denk je dat het toeval is dat er bepaald beleid wordt gevoerd? Omdat niemand weet wat er precies gebeurd of zou moeten gebeuren?

 14. @Yahozna [6]: atheisten zijn niet van de natuurwetten vervreemd, religieuzen zijn dat wel:water in wijn veranderd, lopend over water, broden en vissen mysterieus vermenigvuldigend, niet rekening houdend met natuurwetten: behoude van energie/massa en het consistente gedrag van materie.
  Er zijn tevens zat atheisten die goud waarderen en zat religieuzen die bij fiat zweren. Dus zelfs de correlatie klopt niet.

 15. Wat wel zou kunnen is als iemand een systeem in elkaar schroeft van een goud/silver rekening online en dat je dan de transactie doet met behulp van je mobieltje. Of smartphone en dat dat vrij makkelijk ‘automatisch’ gaat. Mobieltje legt even contact met de kassa met wifi of bluetooth, ‘ok’ en klaar. Het zou ook kunnen dat zoiets in euro’s begint en dat je later de mogelijkheid krijgt om dat over te zetten naar iets anders. Of dat je dus betaalt in ‘euros’ maar dat je rekening in goud staat. Volgens mij hadden ze in afrika al ergens een belminuten-betaalsysteem, dat je belminuten uitwisselt of zoiets hoe dat dan verder werkt..

 16. @Vilseledd [13]: niemand wil je dwingen met goud te betalen. Je zult er echter 1 keer zelf voor kiezen als je de waarde van fiat voor je ogen ziet wegsmelten en je kruidenier het niet meer accepteert.

 17. @Vilseledd [13]:
  “Zuid-Afrika heeft dan een onbedoeld voordeel. Het kan gratis dingen kopen met een op zich waardeloos metaal.”
  Zo ook Saoedie Arabie en Groningen, dat wil niet zeggen dat er iets verkeerds aan is dat ze daar olie uit de grond halen. Wij zijn er maar wat blij mee.
  China is overigens de grootste goudproducent, Zuid Afrika zakt hard terug, ze hebben een slechte heerser en dan blijkt dat het toch niet zo eenvoudig is om goud uit de grond te halen als jij zegt.

  Zolang je portie chinees nog hetzelfde kost, zal het niet zo’n vaart lopen, je kunt echter op je klompen aanvoelen dat als centrale banken massas fiat geld gaan creeren om banken overeind te houden, dat dit niet zo blijft. Je kunt dit al aan zien komen aan de prijzen van grondstoffen, die in euros hard gestegen zijn, maar niet in termen van goud. De meeste voedselprijzen zijn trouwens ook hard omhoog gegaan. Bedenk je maar eens wat je 6 jaar geleden voor een biertje betaalde.

 18. Het heeft geen zin om mensen te overtuigen die niet overtuigd willen worden. Mensen zijn bang en dan is het laatste dat ze willen horen dat hun geld ook nog eens minder waard is geworden.

  Achtegrond info van Shadowstats (dat gegevens bijhoud zoals de VS het zelf deed voordat ze de manier van meten aanpasten):
  John Williams: A Hyper-Inflationary Great Depression Is Coming
  http://jsmineset.com/2010/05/04/john-williams-a-hyper-inflationary-great-depression-is-coming/

  ZeroHedge:
  Perspectives From Rosenberg On Hyperinflation As A Loss Of Faith In A Currency
  “How hyperinflation arises: it is not so much a monetary supply/demand phenomenon, as it is one of faith in a currency, any currency.”

  http://www.zerohedge.com/article/perspectives-rosenberg-hyperinflation-loss-faith-currency

 19. “niemand wil je dwingen met goud te betalen.”

  Jawel; de oude vrouw in het Zimbabwefilmpje moest van de heersende straatbendes, of wat ook de plaats van de officiële regering ingenomen had, het brood met goud betalen. Dus blijft mijn vraag: waar haalt een oud mens goud vandaan?

  “Je zult er echter 1 keer zelf voor kiezen als je de waarde van fiat voor je ogen ziet wegsmelten en je kruidenier het niet meer accepteert.”

  Dan zal ik niet aarzelen de overheid te helpen met deze figuren op te sporen. Want ik vind het niet kunnen, dat oude hard gewerkt hebbende mensen gedwongen worden goud te gaan zoeken, wat niet eens kan in Nederland.

  “Zo ook Saoedie Arabie en Groningen, dat wil niet zeggen dat er iets verkeerds aan is dat ze daar olie uit de grond halen.”

  Groningen voordeel? Het niet hebben van voordeel is juist hun grootste ergernis. En olie dient ergens toe; goud wordt alleen maar in kelders opgeslagen. Dan heb ik zoiets van: als je het toch onder de grond wil stoppen, dan laat het liggen en zet geen mensenlevens op het spel om het van de natuurlijke naar de kunstmatige kelder te slepen.

  “Wat wel zou kunnen is als iemand een systeem in elkaar schroeft van een goud/silver rekening online en dat je dan de transactie doet met behulp van je mobieltje.”

  Waarom zou je die dan wel vertrouwen?

  “Bedenk je maar eens wat je 6 jaar geleden voor een biertje betaalde.”

  Hetzelfde als nu. Met de euro-overgang zijn de biertjes gestegen in prijs, omdat ze al te goedkoop waren in guldens, waar de horeca in zijn vakblad al over kloeg in de jaren 1996 en wat ze recht hebben getrokken met de euro-invoering.

  “Het heeft geen zin om mensen te overtuigen die niet overtuigd willen worden.”

  Het heeft geen zin om iemand te overtuigen, als je zijn argumenten niet wil weerleggen. Je kunt wel wat extra argumenten voor verzinnen, maar als je het warmer wil hebben, moet je behalve de verwarming hoger zetten (je eigen argumenten aanvoeren) ook de deur dicht doen (mijn argumenten weerleggen of de pijnlijke vragen beantwoorden).

  Een pijnlijke vraag is: waar halen de oudjes straks 0,1 gram goud vandaan om hun brood te betalen? Behalve het gajes heeft niemand veel goud in bezit.

 20. Precies, de vraag naar goud stijgt al enkele jaren, terwijl onze fijna DNB alleen maar VERKOOPT..

  “De meest vraag naar consumentengoud komt overigens vanuit India, gevolgd door China en het Midden Oosten. Pas op grote afstand volgen dan de USA en opvallend genoeg staat Turkije 5e. Alle andere landen bij elkaar vragen minder goud dan de top twee samen.
  De officiële goudreserve van Amerika is nog altijd de grootste van de wereld, namelijk 8134 ton. Duitsland is nummer 2 met 3413 ton. Nederland is 6e met slechts 621 ton, vergelijkbaar met China’s voorraad eind december 2008. Daar waar China nu fors bijkoopt, zien we dat Nederland blijft verkopen. Het IMF heeft officieel 3217 ton goud. Rusland heeft 496 ton en Japan heeft 765 ton goud. India, heeft overigens 358 ton goud als monetaire reserve.”

  Wie zijn er aan het kopen? JUIST:

  “de Russische centrale bank, die in de afgelopen drie jaar gemiddeld 250.000 ounce per maand insloeg. In mei is het tempo van de aankopen plotseling verviervoudigd ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 36 maanden. De vraag is waarom Rusland de reserves flink heeft opgeschroefd terwijl andere centrale banken in de afgelopen decennia juist hebben afgebouwd. Wat weten zij wat wij niet weten?
  ..knip..
  Tegelijkertijd heeft Saoedi-Arabië gemeld dat het land de goudreserves verdubbeld heeft van 143 ton in het eerste kwartaal van 2008 naar 322,9 ton. Dat is 241 ton ounce per maand en benadert de Russsiche aankoop.
  Van China is weinig bekend. Tussen 2003 en 2009 kocht de Chinese centrale bank gemiddeld 76 ton per jaar goud. (185 ton per maand) Waarschijnlijk bouwt dat land ook zijn goudreserves uit. Als China niet achterblijft en eveneens 250 ton per maand koopt, dan betekent het dat deze drie centrale banken 24% van de wereldwijde goudproductie in handen hebben.”

  Misschien dat Nederland inzet op de verovering van Afghanistan?

  zoals u en ik inmiddels weten zit daar nogal wat in de grond..
  http://www.thedailyshow.com/watch/tue-june-15-2010/ore-on-terror

  ——————

  Wat betreft de betaalmiddel discussie..

  Goud als zijnde betaal middel zie ik ook niet gebeuren.
  Wat ik wel zie gebeuren is een VALUTA welke evenredig/inverhouding is aan de hoeveelheid fysiek goud.

  Het praatje dat goud een “opzich waardeloos materiaal” is, is onwaar.
  Het is ook niet wat de gek er voor geeft, maar het is de EFFORT die het kost om het product goud te maken/winnen. Dat is de waarde van goud. (bijvoorbeeld 100 uur per gram)

  Daarom heeft ELK product een waarde..

  Het privaat aanschaffen van goud heeft alleen als functie dat het een alternatief, stabiel middel is om je vermogen in onder te brengen. Elke gram goud heeft immers een aantal werkuren waarde.

  Het probleem met FIAT-geld is dat het waardeloos is. Maar wel als product wordt behandeld.

  Maar zoals al maanden de geluiden zijn uit de EU:

  “Wij doen er ALLES aan om de euro te behouden”

  En dit hebben ze legitiem gemaakt / gaan ze legitiem maken door het verraard van Lissabon aan te passen..

  Waar blijven de acties?

 21. @Vilseledd [24]:

  De macht van de consument wordt alleen maar verder beperkt, door op voorhand al 80% in te nemen, en na eigen inzicht uit te geven..Wie bepalen er dan precies wat wel en wat niet te consumeren..?

  Subsidie hier, belasting korting daar.. Dat is markt sturing met gestolen geld. Als de consumenten, welke hun bestedings capacitiet alleen maar zien afnemen door de vele belastingen, hierop aanhaken kunt je je afvragen wie er precies prijsstijgingen en VRAAG bepalen..

  auto X en Y kosten beide 1000.
  Maar voor auto Y hoeft u geen wegenbelasting te betalen..
  wat is dan uw keuze? En wat zal er uiteindelijk met de prijs van auto X gebeuren?

 22. “De macht van de consument wordt alleen maar verder beperkt, door op voorhand al 80% in te nemen, en na eigen inzicht uit te geven..Wie bepalen er dan precies wat wel en wat niet te consumeren..?”

  Dat zie ik vandaag weer. Ik krijg nu een fototoestel via internet voor 329 euro. In de stad lag het voor 429 euro. Ik moest vandaag ook nog denken aan mijn eerste bestelling in 1986, een atlas over Scandinavië. Prijs: 70 gulden, wachttijd 3 weken. Ik zeg niet, dat consumentisme mijn nieuwe heilsleer zou zijn, maar het bestaan ervan is een feit en biedt een flink tegenwicht aan mogelijke prijsstijgingen. Geen ondernemer durft hier te hyperinflateren. Behalve dat de politie op zijn stoep staat bij: “Wij accepteren alleen goud,” zal de mondige Nederlander zijn ruiten aan diggelen gooien. Mochten de voedselleveranties een probleem worden, dan gaan ze gewoon op de bon; dan mag Rutte het heel liberaal gaan voorlezen op televisie. “… heeft de regering besloten, dat met ingang van 1 april 2011 voedsel alleen nog via distributiebonnen te verkrijgen zal zijn.” Je kent het nog wel.

 23. Op uw wenken bediend:

  Headlines Confirming Troubled Times Are Here
  “human nature to believe that since a disaster has never occurred in one’s lifetime, that it just never will. Trust your instincts”

  – Na huiseigenaren slepen nu de lokale overheden ook massaal de banken voor de rechter
  – Alleen dit jaar al 157 banken failliet
  – Uit de boeken bleek dat ze hun bezittingen tot 50% te hoog gewaardeerd hadden
  – Payrolls Drop in 28 U.S. States, Joblessness Rises in 21 in Labor Setback
  http://jsmineset.com/2010/12/20/headlines-confirming-troubled-times-are-here/

 24. Oostenrijkse school biedt geen oplossingen maar slechts meer van hetzelfde. Men is weliswaar tegen fractional reserve banking maar ze zijn groot voorstander van concurrerende banken/valuta en rente. Ieder geldsysteem onderhevig aan rente is terminaal van karakter voor haar onderliggende maatschappij en economie. (Maar Dr Hayek (God van de OS) zegt hierover: Bankieren is een extreem winstgevende zaak. Juist ja, geen ontkenning maar slechts een bevestiging van het motief. Dit maakt de positie van de OS volledig duidelijk.

  Ze staan over het algemeen een goud/zilver standaard voor. Dit tesamen met rente maakt het onmogelijk om inflatie en deflatie op te lossen. Oostenrijkse school is ook onderdeel van het probleem.

  Als de vertegenwoordigde rijkdom minder is dan de vertegenwoordige reserves, geeft dit je nog steeds geen recept voor het feit dat de vertegenwoordigde rijkdom je vertegenwoordigde reserves voorbij streeft, en al zeker niet wanneer je schulden onderwerp maakt van rente.
  Maar deze constatering is grotendeels hypothetisch, omdat meestal het tegenovergestelde plaats zal vinden; n.l. lijden onder een beperkte circulatie (deflatie). Industrien hebben de neiging om te groeien en dan ben je verstoken van de verdere circulatie die je nodig hebt om die industrie te ondersteunen indien en wanneer zij de monetaire reserves overschrijdt.
  Dus de meer practische fout is dat een goudstandaard/stabiele geld hoeveelheid geen circulatore deflatie kan oplossen.

  Erger nog is de verdere tekortkoming doordat het bestaat met rente, en dus kan het geen terminaal falen oplossen, oftewel het onder water gaan van de valuta (dispositie), omdat rente nu eenmaal voortdurend en onomkeerbaar steeds meer van iedere unit van die circulatie aanwendt om die vervalste en kunstmatige schulden te kunnen betalen ten opzichte van het ondersteunen van de gewenste industrie. Het betekent daarom niets om oplossingen te pretenderen die geen oplossing bieden tegen inflatie, deflatie, en dispositie van het ruilmiddel.

 25. “Industrien hebben de neiging om te groeien en dan ben je verstoken van de verdere circulatie die je nodig hebt om die industrie te ondersteunen indien en wanneer zij de monetaire reserves overschrijdt.”

  Volgens de libertariërs is de omvang van de wereldhandel geen probleem, omdat je ook met losse goudmoleculen kunt betalen.

  J [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.