ALLURE OF THE SEAS heet het grootste cruiseschip ter wereld; haar zusterschip OASIS OF THE SEAS heeft dezelfde afmetingen

Een van de zegeningen van het kapitalisme is dat het ieder mogelijk maakt te genieten van hetgeen vroeger slechts voor weinigen weggelegd was. Dit geldt a fortiori en in volle glorie voor dit geweldige schip.

ALLURE OF THE SEAS werd gebouwd in Finland, is 360 meter lang, 64 meter breed , rijst 65 meter uit boven de oppervlakte van de zee , heeft zestien verdiepingen en beschikt over ruimte voor 6318 passagiers en 2384 bemanningsleden die uit 80 verschillende landen afkomstig zijn.

Ik bevind mij al negen dagen op dit schip , waar ook de grootste kniesoor het moeilijk zal vinden zich te vervelen, want er zijn talloze restaurants, theaters en andere ontspanningsgelegenheden!

Het grootste restaurant telt 3056 zetels telt en het ruimste theater kan meer dan 2000 toeschouwers huisvesten. De forse reddingsboten zijn de meest geavanceerde ter wereld , zijn met letterlijk alles toegerust en beschikken elk over de capaciteit van een 747: 370 personen per boot!

Ook al beschikt men over een kritische blik, het is moeilijk, ook maar een onvolkomenheid te vinden op dit schip, waarvan de bouw mogelijk werd door het gebruiken van zeer geavanceerde computertechnieken.

De prijzen zijn niet geweldig hoog en zelfs laag te nomen, als je ziet wat je er allemaal voor terugkrijgt.

Boekt nu allen op deze jongste uiting van hedonistisch kapitalisme!

Hugo van Reijen

31 REACTIES

  1. Geweldige boot, Hugo! Veel plezier op deze trip.

    Ik heb wel een paar opmerkingen: de reddingboten en de elektrische aandrijving.

    1. Als ik het goed heb zijn er 18 van die reddingboten. Als het schip helemaal vol zit zijn er met de bemanning mee 8702 mensen aan boord. Daarvan kunnen er 6660 in de reddingboten, 2042 moeten dus zwemmen. Mogelijk zelfs 5400, want bij paniek en door technische storingen mag je verwachten dat slechts de halve capaciteit kan worden benut.

    Zie de ramp met de Titanic waar dit ook gebeurde. Daarbij had White Star zelfs de oorspronkelijke dubbele rij boten geschrapt om een breder promenadedek mogelijk te maken. Hierdoor was op de Titanic slechts voor de helft van de passagiers een reddingboot beschikbaar.

    Kan je goed zwemmen? 😉

    2. Het schip heeft zoals de meeste moderne schepen een diesel-elektrische aandrijving. Ook alle voorzieningen aan boord (van liften en telefoon tot watervoorziening, maaltijden, toiletten en airco) zijn elektrisch. Als de elektriciteit uitvalt ben je zuur, want niets doet het dan nog en het schip is volledig stuurloos. Zoiets is niet denkbeeldig. Vooral niet als de backup generatoren in dezelfde ruimte staan als de hoofdgeneratoren. Controleren dus.

    Eind vorig jaar was er brand in de machinekamer van de Carnival Splendor. De stroom viel uit en het schip raakte op drift. De leefomstandigheden aan boord waren toen verre van luxe en met grote moeite heeft de Amerikaanse marine ze kunnen helpen. Dat lukt uiteraard niet als je midden op de oceaan zit.
    http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1180965/2010/11/10/4-500-mensen-zitten-na-brand-vast-op-luxecruise.dhtml

    hugovanreijen [8] reageerde op deze reactie.

  2. @Hub Jongen [1]:

    Dat is het idee van Freedom Ship (komt nog niet erg van de grond):
    http://www.freedomship.com/

    The Streets of Monaco is ook zo’n concept:
    http://www.superyachtdesign.com/concepts.asp?cid=657

    Aan boord van The World kan je inmiddels permanent wonen:
    http://www.aboardtheworld.com/

    Het zijn natuurlijk wel geconstrueerde werelden. Je leeft zoals de architect het heeft bedacht. Echte libertariërs geven liever zelf vorm aan zo’n nieuwe wereld!

    ===
    I believe there is much to be found in criticism of this ship as it is not only a built environment but a rethought society at some level
    http://www.lewism.org/2010/11/16/allure-of-the-seas/

  3. @hugovanreijen [5]:

    Het motorschip Willem Ruys werd in 1938-1947 gebouwd als passagiersschip voor de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Als Italiaans cruiseschip onder de naam Achille Lauro is het vaartuig bekend geworden door de kaping in 1985 en de brand en ondergang in 1994.

    Ik zal er verder niet op ingaan, anders maken we nog slapende honden wakker. Nog plezierige voortzetting van je reis gewenst.
    IIS [7] reageerde op deze reactie.

  4. @Peter de Jong [2]:
    Wat een chaos zal dat worden, als de liften het niet neer doen!
    Er is een vrij hoog percentage oudere passagiers aan boord, die met e e n of twee treden al moeite hebben.

    Overigens gaat de crew niet in een van de grote reddingsboten, maar in een van de life rafts, waarvan er inderdaad meer dan
    genoeg blijken te zijn.

    Een serveerster vertelde mij net ,dat zij slaapt op de nulde verdieping, zich bij een emergency moet melden op de 14de verdieping en daarna moet afdallen naar haar life raft op de vijfde verdieping. Het is onvoorstelbaar en zij ziet er erg tegen op.

    Laten wij hopen dat Gods toorn het schip niet zal treffen. Er is op mijn 17de verdieping een grote kapel, waar men naar wens religieuze activiteiten kan ontwikkelen, maar zo te zien loopt het geen storm, hoewel er een vrij groot aantai religieuze joden aan boord is.

    Mijn eigen reddingsboot hangt aan de vijfde verdieping , twaalf verdiepingen onder mij.

    Minister De Geer zou zeggen: “It is me what!”

    Hugo van Reijen

  5. De Titanic was ook het product van het kapitalisme. Het schip werd aan de potentiele klanten voorgesteld als ‘ONZINKBAAR’.
    Tja…
    Wat een ‘lol’, een drijvende Bijlmer.
    Ik wil zien of dit soort schepen rendabel is; pas dan zal ik juichen.
    Bij failliet kunnen tal van schuldeisers naar hun centen fluiten: hebben zij helemaal voor nop gewerkt en geleverd.

  6. lijkt me wel leuk op op ‘de brug’ te kijken, en even aan de speed handel te mogen zitten, vroom… volle kracht vooruit terwijl er 3000 mensen een salade over hun goede goed krijgen:” sorry, ik dacht dat het de stoonfluit was kapitein ” ..

  7. @Peter de Jong [19]:

    Lach me krom om die eerste, het ammoniak gehalte in het water zal er wel extreem hoog zijn…En de badmeesters maar chloor lozen.

    De tweede video is WAUW! Kom vaak op Fuerteventura en daar wordt veel op de golven gesurft, alleen zijn de golven daar niet zo spectaculair.

  8. @Peter de Jong [16]:
    Een officier heeft mij gisteren verteld dat vanaf het moment van constructie in Finland het verschil in lengte bekend was.
    Omdat verschillende segmenten aan elkaar geplakt zijn, is het in een dergelijk geval onmogelijk om twee schepen van precies dezelfde lengte af te leveren.
    Dat is ook nooit de bedoeling geweest.
    De Allure meet 360,88 meter, de Oasis 360,83 meter.’
    Ik ben het niet gaan nameten, zou ook niet weten hoe ik dat zou kunnen doen.
    Hugo van Reijen

  9. @pcrs [9]:
    Gedurende de cruise heb ik het schip drie keer verlaten: vanochtend voor de laatste keer bij het aanmeren in Fort Lauderdale.
    Omdat ik deelnam aan het selfservice expresprogramma kon ik het schip in slechts enkele minuten verlaten.
    Paspoortcontrole en douane namen samen minder dan een minuut.
    Er stond ook geen rij.
    Hugo van Reijen

  10. @frankie [11]:
    Gek genoeg is het restaurant inderdaad knus.
    Het strekt zich uit over drie verdiepingen en beschikt over allerlei nissen.
    Twee kelners zijn steeds verantwoordelijk voor slechts enkele tafels.
    Zowel het voedsel als de service zijn perfect.
    Hugo van Reijen

  11. @Anno Zijlstra [24]:
    De bemanning bestaat uit tachtig verschillende nationaliteiten,
    bij voorbeeld :
    USA, Engeland, Filippijnen, Indonesie, india, Mauritius,Thailand, Nicaragua, Ecuador.
    Hugo van Reijen

  12. @Anno Zijlstra [26]: “wonder dat zo iets rendabel is te krijgen”

    Dat is een absoluut kunststukje. De grootste kostenposten zijn de maaltijden, de brandstof, de lonen, afschrijving+onderhoud en de shows.

    Als het schip 50 weken per jaar geld verdient (2 weken in dok voor groot onderhoud) zijn de maaltijden voor de gasten en bemanning inkoop $2 á 3 miljoen per week (men verdient natuurlijk fors op de drankjes). Loonkosten zijn ook ca. $2 miljoen per week. Het schip verstookt ruim 7000 gallon diesel per uur. Dat is per week ca. $3 miljoen. Afschrijving van $1.4 miljard bouwkosten in 30 jaar is bij 50 weken ca. $1 miljoen per week. Shows samen ook ca. $1 miljoen per week. Totaal ca. $9 miljoen kosten per week.

    Prijzen per week: interior $899, oceanview $1049, balcony $1099, suite $2215 Weekomzet bij verhouding 20/40/30/10 en 6000 betalende passagiers: ca. $7 miljoen.

    Er moet dus nog ruim $3 miljoen (= $70 per dag per passagier) uit andere verkopen worden gehaald (drankjes, taxfree artikelen, entreegelden, casino, excursies, etc).

  13. de passagiers krijgen ‘waar voor hun geld’ als ze ongeveer 100 eu per dag betalen valt me dat niet tegen, daar zit naast logies maaltijden ontbijt entertainment in, reken dat ze vrij gebruik maken van faciliteiten , zoals de pool etc, heel goed te doen allemaal.
    de winst voor de compagny zit in de spinn off/shop sales etc ., personeel heeft vaste gage + tips, iedereen blij
    (wat zal daar een voedesel over boord gaan trouwens, men consumeert lang niet alles en bewaren is er niet bij aan boord)

Comments are closed.