Er is in Nederland nog niet veel te merken van angst voor hyperinflatie bij de bevolking. Zo te zienbeperkt het zich nog tot mensen die een deel van hun spaarcenten omzetten in goud, zilver of materiële zaken. Dit aantal lijkt wel steeds meer toe te nemen.
In Duitsland schijnt die angst al meer merkbaar te zijn.

PLAATJE: Mugabe tegen Obama:”Heel eenvoudig! Gewoon drukken op papier en uitdelen en al je problemen zijn opgelost

“Die Duitse angst is logisch want de huidige generaties hebben nog de verhalen van hun (groot)ouders gehoord die de grote Duitse hyperinflatie 1922-1923 zelf hebben meegemaakt.

Wikipedia:”In 1923 kon de Duitse regering alle nullen niet meer op de postzegels kwijt. De Duitse hyperinflatie van 1922-1923 is wel het bekendst. Deze inflatie was een gevolg van het feit dat de Fransen het Ruhrgebied bezetten om herstelbetalingen van de Duitsers af te dwingen. Op het hoogtepunt werden de prijzen dagelijks tien keer zo hoog als de vorige dag. Er werden zelfs bankbiljetten gebruikt als brandstof voor de kachel, omdat deze meer warmte gaven dan de brandstof die men met dezelfde hoeveelheid bankbiljetten kon kopen.”

Deze week kreeg ik al twee cartoons uit Duitsland toegestuurd, die dit aardig illustreren:

.Toegegeven dat het een klein monster is,  maar een monster blijft het!

—————————————————————————–  –

Inflatie dreigt, Duitsers vluchten in materiële zaken ipv papier.

16 REACTIES

 1. Zolang Trichet de rente laag houd om de economie te stimuleren in de EU zal men een dief van eigen portemonnee zijn om het inflatiespook op dit moment uit de kast te laten komen , het enige wat ik zelf niet kan ontkennen is dat in feite het monetaire stelsel op zijn gat ligt en failliet is , geldpersen 24/7 laten draaien is in feite een hyperinflatie creëren .

  Banken en landen niet genoeg liquide middelen hebben om aan hun verplichtingen te voldoen daar zij in feite ook failliet zijn .

  Elke zet in de financiële wereld voor de EU een moment is om tijd te kopen om miljarden steun te geven van u en mijn belastinggeld , waarbij de vraag bij mij opkomt , niet hoe maar wanneer ploft het systeem .

  Hoelang kunnen Staten en regeringen nog doen alsof er niets aan de hand is , wij hoeven alleen maar naar de grondstoffen prijs te kijken om te weten dat het 5 voor 12 is , en de raderen van de economieën vast gaan lopen daar de kostprijzen de pan uit gaan rijzen .
  De witte boorden criminelen zijn al met de olie reserves en opslag voor de zoveelste keer alweer begonnen met een prijskaartje eraan mee te geven waarmee er behoorlijk gespeculeerd kan worden. In principe hebben de banken en de bonusgraaiers niets geleerd en word de Business as usual de nieuwe hypotheek voor de nieuwe generatie van jongeren die nu bepaalde aanhangers zijn van liberale partijen waarbij de ketening van het geld heeft toegeslagen .
  In hun naïviteit stemmen zij op deze partijen , waarbij zij verworden tot de nieuwe loonslavernij.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Rinus [1]:

  “…waarbij de vraag bij mij opkomt , niet hoe maar wanneer ploft het systeem ….”

  De ervaring leert dat “alles duurt altijd langer dan je denkt..”
  En het staatsmonster is zeer hardnekkig in de boosheid!

 3. De elite dekt zich al in. kijk maar naar de kabinetsbesluiten van de laatste dagen. Oa het stoppen van de “portiekbelasting” op woningen boven de miljoen.

 4. Mensen hebben hier nog niet door dat er met de cijfers gesjoemeld wordt. De werkelijke inflatie is veel hoger en loopt veel sneller op. De dollar zal niet lang meer de wereldmunt zijn, Amerikanen stappen massaal uit hun eigen geld. De chinese bouwen hun dollars ook af en steken het in edelmetalen.

  ING zit lekker dik in Amerika, ik denk dat dit de eerste bank is die weer in problemen gaat komen. Door problemen op de huizenmarkt zal op termijn de Rabobank ook problemen krijgen. Je zit waarschijnlijk het beste bij de staatsbanken 🙂

  Ik zie geen totale ineenstorting van de westerse beschaving. Maar dat er zaken grondig aan het veranderen zijn betreffende geld, dat is duidelijk.

  Geld en risico spreiden is altijd een goed advies en dan denk ik dat een deel fysieke edelmetalen aanhouden nog niet zo’n gek idee is.

  Het is overigens niet alleen de Elite die fysiek koopt, kijk maar eens naar de voorspellingen voor edelmetalen van alle grote economen. De beweging van de prijs komt door de korte termijn speculanten. Of edelmetalen daar een goed middel voor zijn weet ik niet. Misschien op het moment wel? 😉

  tamso [16] reageerde op deze reactie.

 5. Er wordt in Nederland GROTE hoeveelheden goud en zilver gekocht. Ik heb meermaals meegemaakt dat er letterkijk briefjes op de deur hingen bij de Hollandse Bank Unie (die overigens door Bos verkocht is!).

  AmsterdamGold alleen al verkocht dit jaar meer dan 100 miljoen euro aan goud! De goudsmelterijen draaien nachtdiensten…

  Weet u dan niet dat er gewoon niet te vel ruchtbaarheid aan wordt gegeven? Net zoals dat er afgesproken is niet over bankruns te publiceren (Ierland, Griekenland, Spanje en bij ons onlangs de Fortis en ING).

 6. @peetar [6]:
  “De inflatie in de eurozone is in januari gestegen tot 2,4 procent op jaarbasis. Dit maakte het Europese statistiekbureau Eurostat maandag bekend. ”

  Maar in dit getal zit niet al het geld dat minder te besteden is door de som van alle belastingen, accijnzen en heffingen die de totale overheid incasseert. Van het mindere -overblijvende – geld moet je wel dezelfde dingen doen.

  Daarnaast zit er in de verkoopsprijs index, waar we over spreken veel zaken niet, zoals een deel van -alle- brandstofkosten en voedingskosten. Argumentatie: te sterk wisselend.

  Maar 2.4 % lijkt een mooi getal, “zie je wel het is niet erg” en het houdt het domme volk dus rustig

 7. Groter gemak dan goud en zilver
  Geeft papier. Het weegt niets.
  Het laat zich makkelijk bewaren, in broekzak,
  Of in boek. Soldaten zijn sneller,
  Omdat geen gewicht hen meer belast.
  Het zijn maar praktische details, natuurlijk,
  Maar het voordeel staat wel degelijk vast.
  En wil men toch metaal, dan kan men wisselen.
  Dreigt een tekort, dan is ’t een kwestie van graven –
  En het papiergeld is opnieuw gedekt.

  Faust van het NT, deel II
  gaat het zien en u begrijpt beter hoe papiergeld werkt

 8. Profiteer ervan, leen zoveel als je kan voor 3.5% en koop EM.
  De rente laten oplopen….dat durven en kunnen ze niet.
  Dus die (hyper) inflatie komt vanzelf wel en is niet tegen te houden.

 9. @Do

  De FED zorgt er indirect voor dat jij een super flexibel en vederlicht leger in je broekzak hebt 🙂 en het huidige papiergeld is niet door goud gedekt en dat graven naar meer edelmetalen valt behoorlijk tegen. Maar goed, je moet het zelf weten natuurlijk.

  @van de Water

  Los van hoe je de inflatie berekend is 2,4% heel veel. Net zoveel als de spaarrente bij een kleinere bank en dan komt de fiscus nog met box 3. En let maar op, aan het einde van het jaar zitten we nog veel hoger! Als je daarbij de monetaire instabiliteit, de nog zwakke banken en de huizenmarkt neemt dan lijkt mij optimisme niet echt op z’n plek en is indekken tegen inflatie misschien wel een goed idee 🙂

  Er staan nog hele rare dingen te gebeuren, als ik het mis heb eet ik een slagroom punt op, daar kan je me aan houden!

 10. Ik hoorde Willem Middelkoop laatst op de radio over de creditcrisis. Die is nog steeds bezig en komt nu tot uiting in Noord Afrika aangezien kapitaalkrachtigen nu in grondstoffen en edelmetaal investeren waardoor de (voedsel)prijzen stijgen en mensen in Tunesië en Egypte er op achteruitgaan. De motor van de opstanden is de Amerikaanse geldpers die almaar dollars bijdrukt en dus de waarde van deze munt ondermijnt. En de euro doet het al niet veel beter. Advies van Middelkoop ; “investeer in dingen die de overheden niet kunnen bijdrukken”

 11. Middelkoop zit zelf dubbel en dwars in zijn eigen gold discovery fund en in fysiek goud oa. van z’n eigen toko amsterdam gold. Maar ik denk dat zijn advies om minimaal 10% in goud te steken goed is. Daarnaast zijn de andere edelmetalen interessant voor speculatie op inflatie.

  Kijk op youtube hoe Amerikanen goud en zilver aan het hamsteren zijn, dat samen met de quantitative easing van de FED duid op verlies van vertrouwen in hun eigen dollar. Het ultieme recept voor hyperinflatie is de geldpersen aanzetten en een groeiend wantrouwen van de gebruikers van het geld.
  Als een bepaald niveau van inflatie bereikt is, is er geen houden meer aan en dan kunnen de Amerikanen hun kachel dus branden met dollars.

  Buiten Amerika is het vertrouwen in de dollar ook aan het afnemen en het nieuwe geld waaiert uit over de wereld. De chinese bouwen hun dollars af. Alle quantitatieve verruiming heeft maar minimaal effect op het aanzwengelen van de Amerikaanse economie en dus blijven ze geld persen. Inflatie, inflatie, inflatie!

  @loper

  Geld lenen om EM te kopen is een goeie 🙂 als je van gokken houdt of helderziend bent. Er bestaat natuurlijk altijd een redelijke kans dat zaken heel anders gaan uitpakken als je zou verwachten.

  Als je je geld elke maand nog steeds in een bankrekening laat verdwijnen, dan speculeer je eigenlijk dat de inflatie niet doorgaat. Of misschien houd je niks over 🙂 Ja, of het interesseert je niet dat je geld minder waard wordt, in dat geval lees je mijn reactie waarschijnlijk niet.

 12. @peetar [4]:

  Ken je het geldsysteem.Een bank,zoals de FED of ECb drukt het geld(laat het drukken).Dat leent het uit aan een amerikaanse bank,of in ons geval de nederlandse bank.Tegen een xaantal %,en dan weer uitleent tegen een xaantal % aan de volgende bank.Uiteindelijk is dat originele bedrag vertienvoudigd,en word er rente gevraagd over een bedrag wat feitelijk niet bestaat.Als iemand dan dat fictieve geld niet kan betalen,een bank ook weer niet zijn betalingen kan verrichten en het volk dan uiteindelijk weer moet opdraaien voor het falen van het bankwezen.Het is geen falen,maar een zekerheid wat bankers hebben.Het is zittend op hun luie reet geld verdienen.Zolang bankers (private ondernemingen) de controle blijft houden op het papiergeld,het niet uit maakt op welke bank je het zet.En niemand is gediend dat het zooitje inmekaar stort.Het is alleen uitstel van d eexecutie.1929 was ook een vooropgezet plannetje wat uiteindelijk de beurscrash tot gevolg had.Ene Warburg haalde zijn kapitaal weg uit een grote bank,waarop paniek uitbrak.Het probleem is dat al het oorspronkelijk geld in hun bezit is,en na de overname van de fed in 1913 zij de staatschulden alsmaar lieten verhogen.zoals dat ook gebeurde in europa,nadat bankers het europa financieel overnamen.Het ging om duitsland.Wat nog een eigen socialistisch systeem hadden,wat haaks stond op dat van de bankers.het kapitalisme,wat alleen maar als doel heeft het volk uit te zuigen,en zich te verrijken door het volk.bankers hadden het engeland en frankrijk economisch in handen in 1800 en belgie en nederland werden toen gecreeerd.Vazal staatjes van de bankers.
  Na wo1 het duitsland werd verslagen en een torenhoge claim werd opgelegd,wat ze nooit konden aflossen omdat het rurhgebied hun bron van inkomsten in handen was van de ge-allieeerde.En zo een hyper-inflatie werd gecreeerd.
  wat vele niet weten was dat bankers een nieuwe munt creeerde,met een nieuwe waarde en zo duitsland een derde rijk opbouwde met de zionist Adolf Hitler.Met de nieuwe mark hij ook
  werk kon creeeren wat de duiters niet hadden door de hyperinflatie.En zo het ouwe weimark omver wierp en een nationalistisch socialistisch denken creeerde.Psychologisch makkelijk te herkennen,en zien we ook vandaag de dag gebeuren hoe zieltjes te beinvloeden zijn door monopoly geld.
  Iedereen die Wilders volgt,voelt zich tekort geschoten.Sommige denken dat hun uitkeringen wel eens omhoog zouden gaan als al die buitenlanders zouden verkassen.

  Wil je weten hoe het geldsysteem echt werkt.Money masters is een goeie docu erover.Het is in handen van private bankers.En die hebben ook elke overheid onder hun gezag.Of wil het onder hun economische gezag hebben.

Comments are closed.