Bij  een grote Amerikaanse bank wil ik wat dollars kopen  om deze mee te geven aan twee Indonesiërs, die voor mij inkopen gaan doen in Hongkong
”Dat moet u  zo niet doen” , vertelt   de Senior Vice- President (!)  van de bank mij:

“Ik ga u een cheque geven; dan lopen ze onderweg geen risico het geld  kwijt te raken!”

Een week later aan het loket van dezelfde  bank  in Hongkong :

“Deze cheque betalen wij  niet uit, want om een cheque te mogen innen, moet u eerst    een half jaar in Hongkong wonen!”

“ Maar de Senior Vice- President van uw bank in Singapore heeft dit zelf  voor ons bedacht!”

“Niets mee te maken, vertrekt u maar.”

Vervolgens kostte het de betreffende bank   48(!)   uur om de benodigde som uit te laten betalen in Hongkong.

Welkom in de  bizarre wereld  van het  bankwezen , waar  dagelijks op grote schaal incompetente  ambtenaren  hun cliënten  die marginaal worden geduld, ergeren en tot wanhoop brengen.

De betreffende bank  vindt de zaak doodnormaal : er is niemand die opbelt om zich  te verontschuldigen. Het  komt  niet verder dan :  “Ik hoop dat u er begrip voor hebt.”

Dat  begrip heb  ik niet ,  maar het  zal nog een hele dobber   zijn, schadeloosstelling van de bank te krijgen, want de bank heeft altijd gelijk.

De klant is dom en brutaal : dom omdat hij zijn geld aan de bank toevertrouwt en brutaal omdat hij wil weten wat er met het geld   gebeurt.

Bij de ABN  in Jakarta heb  ik  een keer   zelf op de telexkamer de rol met  binnenkomende  telexen na moeten kijken om te ontdekken wat de bank zelf niet zag : dat een overboeking al een aantal dagen binnen was.

Ik neem aan , dat  de vrije markt  de toestand op den duur zal verbeteren, maar het   duurt eigenlijk wel lang.

Hugo van Reijen

17 REACTIES

  1. Leuke anekdote, maar wat wil je nu er mee vertellen? Dat je beter naar jezelf had moeten luisteren en de mannen gewoon contant geld mee had moeten geven?

    Advies is zeer gewenst, maar niet altijd waardevol.

    Maak vervolgens altijd je eigen afweging, ook al krijg je advies van de President van China, je hoeft het niet op te volgen!

    Armin [17] reageerde op deze reactie.

  2. Voor de banken zijn klanten inmiddels een vervelende bijzaak. Die zeurende mensen aan je balie, terwijl je hun geld veel gemakkelijker via een bailout krijgt.
    Bij Tmobile heb ik ook staan te kijken hoe ze hun klanten behandelden. Alsof ze je vrijwillige keuze niet nodig hebben. Het is wel zo dat door beperkte frequentie licenties, je wel zaken moet doen met of kpn, of tmobile of vodaphone, maar zelfs dan zou je nog wel enige concurrentie verwachten.

    Peter [5] reageerde op deze reactie.

  3. Ik hoop niet dat de patatzaak hier op de hoek ooit overgenomen wordt door de overheid. Dat zou nog veel erger zijn dan dat overheidsbankengebeuren.
    “Met patat van Jan-Kees is het elke dag fees! (open tot 15.30 uur)”
    “GEGARANDEERD binnen 40 minuten klaar terwijl u wacht!”
    “Niet goed? Wij doen ons best!”

    Def [4] reageerde op deze reactie.

  4. @Peter [5]:
    Ja Peter, en Youp is ook niet wijs met zijn terreur tegen de T-Mobile maffia, nietwaar…. Allemaal onzin en de helpdesks werken er prima, toch….

  5. @pcrs [7]:
    De chaotische toestanden binnen en dergelijke organisatie evenaren blijkbaar die bij een overheid.
    Je zou wensen dat zo’n bedrijf failliet gaat, opdat er iets beters voor in de plaats komt.
    Mensen die dergelijk werk afleveren zouden binnen twee weken falilliet zijn als zij hun eigen coffeeshop moesten uitbaten.
    Hugo van Reijen

  6. @pcrs [7]:
    De chaotische toestanden binnen en dergelijke organisatie evenaren blijkbaar die bij een overheid.
    Je zou wensen dat zo’n bedrijf failliet gaat, opdat er iets beters voor in de plaats komt.
    Mensen die dergelijk werk afleveren zouden binnen twee weken falilliet zijn als zij hun eigen coffeeshop moesten uitbaten.
    Hugo van Reijen

  7. Het wordt steeds lastiger om je contante geld kwijt te raken. Ga maar eens een schoenendoos met papiergeld naar de bank brengen. Je mag het in de geldstort-automaat stoppen, en dan ben je uren bezig. Aan de kas storten gaat niet meer, in ieder geval niet bij ING en Rabo.

    Contant geld storten op een rekening van een ander is ook zoiets ellendigs. Het moet via je eigen bankrekening en als je dan zegt dat je geen rekening hebt dan zeggen ze: ‘misschien kan iemand van uw familie het op zijn rekening storten?’ Een bankrekening is toch niet verplicht?

    Vorig jaar ben ik helemaal naar Antwerpen gereden om een rekening te betalen. Ik kon het hier niet kwijt. In Duitsland is storten op een rekening van een ander geen probleem tot 1500 euro. Daarboven hebben ze je paspoort nodig.

    Kortom: het bezit van contant geld is verdacht.

  8. Ik heb nogal wat geld bij diverse banken staan: valuta en aandelen. Ik kwam er recent achter dat ik mijn aandelen verpand aan ING. Ik dacht altijd dat bij mijn aandelen veilig waren bij een eventueel faillissement van de bank of de staat, maar nu heb ik ernstige twijfels. Verpanding betekent dat zij mijn aandelen uit mogen lenen, maar wat als het misgaat?

    Is het niet heel erg naïef om te denken dat je geld bij de bank veilig is?

  9. In Nederland doen banken altijd moeilijk over alles.
    Nederland is echt het voorland qua uitknijpen, slechte service, contant geld uitbannen etc. Ik raad je aan je aandelen naar een andere effectenrekening over te schrijven. Binckbank bijvoorbeeld:die heeft een apart bedrijf als houder van de documenten, zodat indien zij failliet gaan je je aandelen niet kwijt bent.De overstapkosten betalen zij meestal voor je.

    Ik weet niet of Deutsche bank ook in NL opereert, maar hier hebben ze een goede actie. open je een (effecten)rekening: gratis de aandelen overschrijven en 0,5 % van de waarde (tot 3000) ervan op je rekening gestort

    (heb geen aandelen binck of DB 😉 .

    Nico de Geit [13] reageerde op deze reactie.

  10. @All Star [12]:

    “In Nederland doen banken altijd moeilijk over alles.”

    Ik heb het plan om binnen niet al te lange tijd een betaal- spaar- en beleggingsrekening te openen in Zwitserland. Dan is het in ieder geval buiten de EU, handig als je de EU uit moet vluchten. Je bent daar al welkom vanaf zo’n € 20.000,– Ieder kan voor zichzelf beslissen of hij de Nederlandse overheid over zijn Zwitserse banktegoed informeert. Panama en de Bahama’s vind ik nog een beetje eng. Ik kom niet alleen een schoenendoos met geld brengen, ik wil het ook nog een keer terug.

    Die schoenendoos mag overigens niet in de handbagage, maar moet in pakketjes tot 15k.

  11. ref=”#comment-295219″>Nico de Geit [13]: hugo
    Contanten mogeh onbeperkt mee het vliegtuig in a handbagage, maar bij meer dan 10.000 euro per persoon dient een formulier ingeleverd te worden in de D-pier, indien het een uitvoer buiten de EU betreft.
    Hugo van Reijen

    Nico de Geit [15] reageerde op deze reactie.

  12. @hugo van reijen [14]:

    ‘10.000 euro per persoon’

    Goed dat je me aanvult. Ik dacht dat het 15k euro’s per groep was, dus niet per persoon. Mij is eigenlijk nooit gevraagd bij de douane hoeveel geld ik bij me had. Blijkbaar ben je zelf verantwoordelijk om het aan te geven.

    Dit kwam ik tegen: (Europa.eu is de officiële website van de Europese Unie.)

    “Bezit van contanten

    U mag zonder aangifte te doen tot 10.000 euro in contanten (of het equivalent daarvan in andere valuta of waarden) meenemen als u de EU binnenkomt of verlaat. Hogere bedragen contant geld moet u aangeven bij de douane. Doel van deze controle op contantenverkeer is het tegengaan van criminele activiteiten zoals het witwassen van geld. Sommige lidstaten voeren zulke controles ook uit als u van de ene EU-lidstaat naar de andere reist.”

    Bron: http://europa.eu/travel/money/index_nl.htm

    Zoals het er staat gaat het inderdaad om 10k euro’s per persoon. Waarschijnlijk worden meerderjarige natuurlijke personen bedoeld.

  13. @Egor [1]: Leuke anekdote, maar wat wil je nu er mee vertellen? Dat je beter naar jezelf had moeten luisteren en de mannen gewoon contant geld mee had moeten geven?

    Of het geld electronisch overboeken. Waarom in godsnaam contant grote sommen verplaatsen?

    Of zaken als credit cards, debit cards, charge cards en de vele andere mogelijk pasjes gebruiken.

    Zeker als je tussen moderne landen gaat.

Comments are closed.