De schadelijke werking van de overheid kan goed worden aangetoond door eens te kijken naar belastingen en boetes. Belasting is datgene wat je betaalt als je iets goeds doet, zoals werken en geld verdienen. Boete betaal je als je iets verkeerds doet, zoals iemand z’n voortanden uit z’n kakement slaan.

Het opmerkelijke is dat de belastingen veel hoger zijn dan de boetes. De boete voor bellen in de auto is bijvoorbeeld €160,00 (http://www.boetes.nl/boetes.php?intHoofdcategorieID=1&intMainID=5), de boete voor diefstal kan oplopen tot €19.000. Eenieder die het slachtoffer is van diefstal weet dat de kans dat de dief een boete krijgt nihil is. Iemand die een jaar werkt tegen een redelijk salaris moet dus net zoveel betalen als een smerige dief!

Opmerkelijk is dat zowel belastingen als boetes aan dezelfde partij worden betaald, de staat. Veel boetes staan op slachtofferloze misdrijven, dus daar kan niet eens een vergoeding aan het slachtoffer worden betaald omdat er domweg geen slachtoffer is. Bij diefstal is dat echter anders, en het is natuurlijk merkwaardig dat de boete aan de staat moet worden betaald in plaats van aan de rechtmatige eigenaar van de gestolen spullen. Als een boete daadwerkelijk is bedoeld om slecht gedrag af te remmen, wat is dan het effect van belasting? Waarom wordt iemand die een auto koopt, hard werkt, een erfenis ontvangt van iemand buiten de directe familielijn of een huis koopt zwaarder gestraft dan een dief of een andere misdadiger die een boete krijgt?

Veel belastingen zijn ronduit schadelijk. Neem als voorbeeld de overdrachtsbelasting. Iemand die een huis koopt van twee ton kan zomaar even €12.000 ophoesten en dat is meer dan een slachtoffer van verkrachting of sexueel misbruik ontvangt als schadevergoeding van de dader! Als ik in het huis van Pietje ga wonen en Pietje gaat in het mijne wonen krijgen we allebei een belasting/boete van ruim 10.000 euro. Pietje en ik moeten wel erg graag elders willen wonen om een half jaarsalaris te willen ophoesten om dat te gaan doen. Resultaat is dat Pietje en ik, hoewel we graag elders willen wonen, blijven zitten waar we zitten.

Een ander voorbeeld is de BPM, de belasting op auto’s. De BPM staat nog los van de BTW. Meer dan de helft van de aanschafwaarde van een auto is belasting – denk daar eens aan als je iemand in een prachtige bolidie van €50.000 ziet rondrijden en besef dat je die zonder BPM en BTW zelf waarschijnlijk ook had kunnen financieren. Oude, vervuilende, onveilige en afgereden schrootkoetsen blijven veel langer op de weg dan het geval zou zijn als auto’s niet kunstmatig duur waren.

Belasting is boete op goed gedrag en deze is talloze malen hoger dan boete op slecht gedrag. Een organisatie – de staat – die zich met dergelijk gedrag bezighoudt moet één ding doen: zichzelf op heffen. Het is opmerkelijk dat het fenomeen ‘overheid’ nog zoveel steun krijgt van de bevolking.

Ingezonden door Paul van Leeuwen

14 REACTIES

 1. We hebben lang gedacht dat mensen veranderen als ze het begrijpen, weten: we sturen op het cognitieve. Als we het eens zijn over de feiten, … maar dat leidt zelden tot gedragsverandering. Pas als de sociaal-emotionele lagen geraakt worden, verandert er iets en komen mensen in beweging.”

  Jhon

 2. Leuke munitie voor discussies! Door de overdrachtsbelasting te vergelijken met de krakers die in veel steden niet worden aangepakt kan je de immoraliteit der staat goed aantonen. De staat beschermt je eigendom niet, maar je mag wel aftikken als je het volgens hun regeltjes doet.

 3. De BPM is zelfs ZO HOOG dat Den Haag jaarlijks een BOETE krijgt vanuit Brussel. Die betalen ze lachend omdat ze veel meer verdienen dan de boete kost. Een boete op de boete dus. Ik wordt gek…

 4. “Iemand die een jaar werkt tegen een redelijk salaris moet dus net zoveel betalen als een smerige dief!”

  En als een schone dief?

  “Oude, vervuilende, onveilige en afgereden schrootkoetsen blijven veel langer op de weg dan het geval zou zijn als auto’s niet kunstmatig duur waren.”

  Het merkwaardige is ook, dat men in Nederland deze voertuigen vrijstelt van motorrijtuigenbelasting. In sommige zitten niet eens gordels; het overgangsrecht omtrent gordels schijnt eeuwig te duren.

 5. Mooi geschreven stuk en dan is er nog niet eens gesproken over de belasting op belasting op belasting. En ander mooi voorbeeld hierin is natuurlijk snelheidsbelasting.

 6. goed onderwerp!

  Wat te denken van “woz” belasting?

  En wat denken we van “energie belasting”..

  Ik kreeg mijn einde jaars afrekening, en ja ik gebruik veel stroom, maar dan kijk je naar de opbouw van de kosten:

  Kosten electra / kwh: 0,07.. euro
  (milieu) belasting / kwh: 0,11.. euro

  ofwel 150% belasting..

  En dan de grap:
  dat wordt opgeteld, en daarover wordt BTW geheven wat de netto kosten naar 22 cent / kwh brengt..
  ofwel ruim 314% van de bruto kostprijs / kwh ..

  Hoe kan ik mijn abbonement opzeggen bij de belastingen?
  En dan bedoel ik niet emigreren..

  een andere vraag: Waarom gaan we niet allemaal op het kamp wonen?
  Die betalen vrijwel geen belastingen..

  En wat te denken van die 10000en koste verhogende regeltjes wat prijzen van vrijwel ELK product of dienst opdrijft??
  Feitelijk ook een verkapte vorm van belasting, en wel zo dat het monster zich op deze manier in leven houd..
  Werk groepje hier, controlerende instantie daar..in het kader van werkverschaffing???

  En ondertussen de nodige (die van u en mij) miljarden wegsluizen naar de EU en vennoten..

 7. @reiny [8]:

  die is helemaal los van de wereld:

  Een boete voor “slecht gedrag” op een boete voor “goed gedrag”…

 8. De boete voor bellen in de auto is bijvoorbeeld €160,00

  Grap hierbij is dat onderzoeken inmiddels keer op keer hebben aangetoond dat het niet uitmaakt of je wel, of niet handsfree belt.

  Ondanks de bewezen achterhaaldheid worden de boetes nog steeds uitgedeeld. Je krijgt dus niet alleen boetes voor goed of slecht gedrag, maar ook boetes voor gemiddeld gedrag…

  Ongeacht je gedrag ben je dus altijd de klos in deze bananenmonarchie.
  Vilseledd [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Ron Arends [10]:

  En waarom is de wet niet meteen gegeneraliseerd naar iets in je hand houden? Een ander gek iets is, dat je wel in je T-shirt op de motor mag zitten, maar niet zonder helm. Schade aan de rest van lichaam schijnt minder belangrijker te zijn dan schade aan het hoofd.

 10. Dat de overheid gedrag probeert de beinvloeden via boetes en beloningen is niets bijzonders. Het kan evenwel altijd beniepiger, zoals Obama’s ‘reguleringstsaar’, Cass Sunstein bewijst. Hij schreef een boekje (Nudge (aansporing)) en startte een website waar ‘goede’ ideeen gedropt kunnen worden om burgers zich ‘beter’ laten gedragen volgens de politiek correcte normen van de ware progressief. Ze hebben altijd al een bijzondere relatie gehad met alle vormen van dwang: http://nudges.org/
  Ach, nu ook in NL: http://nudge.nl/

 11. Het is hier zeker misdadig,door met een oplichter samen te hebben gewoond zit er een fout in mijn aangifte van 2006.
  De belasting blijft elk jaar verekenen maar ik krijg het niet gestort op mijn rekening.2008 loonbeslag en ook niet te zuinig.eind 2009 alles oppgelost (dacht ik) Krijg 2010 net voor de kerst dat is voor de sfeer een aanslag en ja hoor weer een loon beslad,gebeld naar de belasting nee hoor ik had nog nooit een beslag gehad.
  Dus ben ik over een maand of vijf dakloos hen 1100 euro vaste lasten en krijg nu 746euro van de baas de rest gaat naar de belasting.En de oplichter ach hij heeft een mooi huisje gekocht in december maar ja hij woonde in dus dat zijn civiele zaken.
  Als iemand een mooi grote doos of schuur over heeft hou ik me aanbevolen.
  Wat een land zeg,en lees net dat als je iemand dood rijd je 240 uur dienstverlening krijgt,ben toch wel trots op Den Haag

  Ratio [14] reageerde op deze reactie.

 12. @Anita [13]: Hey Anita

  Op deze site beseffen de bezoekers al dat de overheid er niet voor de burgers is maar omgekeerd. join the club…… We hebben allemaal onze prijs betaald voordat we dat beseften.

Comments are closed.