Bovenop de begrote € 3,4 miljard gaat de megalomane EU nog eens € 1,9 miljard van uw centen aan dit hobby paard van Troje besteden. Waarom hebben we hier verdorie nou toch altijd gelijk: overheid is niet alleen onbetrouwbaar, altijd en overal, maar ook nog eens incapabel en ondemocratisch, want over dit en al het andere wordt echt niet uw mening gevraagd. Schreef ik hier op:
27 april 2008 : Na bijna twee jaar stilstand, veel ruzie en bureaucratisch gekibbel gaat vandaag?? een tweede Galileo navigatie satelliet de lucht in (uw centjes trouwens ook).
Aan het op € 3,4 miljard begrote project, wordt niet meer meebetaald door het bedrijfsleven en komt het dus volledig voor EU-rekening.

Net als bij de Betuweroute, die eerst op 2,2 miljard was begroot en waarvan de helft door het bedrijfsleven zou worden betaald, waarna de Nederlandse belasting betalers 100% mochten gaan betalen van iets dat uitliep op een verlieslatende lijn voor de prijs van 4,5 miljard, gaat dit met Galileo natuurlijk ook gebeuren.
Maar dat realiseert niemand zich meer als in 2013!!, vijf jaar later dan gepland, het ding met veel kunst, vliegwerk en budgetoverschrijding, zou gaan werken.
Laten we maar schrijven: het deelt makkelijk met andermans geld
.

De ingangsdatum is natuurlijk recht evenredig later, met de verhoogde kosten. Logisch toch?

Ben ik nou gek of zien zij ze vliegen?

12 REACTIES

 1. Mee eens, maar de voordelen, als ze kloppen, klinken wel goed.

  Wikipedia:

  Galileo is in enkele opzichten beter dan GPS, met name:

  * Betere precisie voor alle gebruikers (mm-schaalprecisie)
  * Betere dekking van satellietsignalen op hogere geografische breedten (met name de Scandinavische landen profiteren hiervan)
  * Onafhankelijkheid van Amerikaanse systeembeperkingen in tijden van oorlog.

  Ik zie altijd nog liever hier geld in verdwijnen als in het redden van banken of landen.

  Ratio [3] reageerde op deze reactie.
  Burnitall [5] reageerde op deze reactie.
  Ron A te A [10] reageerde op deze reactie.

 2. Overnight

  Het is nog veel erger dan je stelt, want je neemt de operationele kosten niet mee wanneer dit project eindelijk werkt. Doe je dat dan kom je tot een bedrag van meer dan 20 miljard:

  In October 2009, the European Commission cut the number of satellites from 28 to 22, with plans to order the remaining six at a later time. It also announced that the first OS, PRS and SoL signal will be available in 2013 and the CS and SOL sometime later. Current budget for 2006-2013 period planned for €3.4 billion was also considered as insufficient. The think tank Open Europe has estimated the total cost of Galileo from start to completion, and then running it over a 20 year period, at a staggering €22.2 billion — a cost which will be borne entirely by taxpayers. Under the original estimates (from 2000) this cost would have been €€7.7 billion, of which only €2.6 billion was to be borne by taxpayers and the rest by private investors

  http://en.wikipedia.org/wiki/Galileo_(satellite_navigation)#cite_note-14

  Ik heb een keer het rapport van de europese rekenkamer gedownload, het is een mooi onderwerp om een korte serie artikelen van te maken op Vrijspreker, echt zo ongeveer alles is fout gegaan.

 3. @peetar [1]: Of het beter of slechter is dan GPS is niet belangrijk. Belangrijk is dat dit niet aan de EU is om op zich te nemen.

  Bovendien is de onafhankelijkheid van de Amerikanen een farce. Dan moeten we met ons systeem op dezelfde frequentie zitten. Want dan kunnen de Amerikanen het signaal niet storen zonder hun eigen GPS onderuit te halen. Dat was ook voor zover ik het begreep het oorspronkelijke doel, om op dezelfde frequentie uit te zenden. Dat is later aangepast waardoor de VS hun eigen signaal kunnen aanpassen, en ze wellicht het Galileo en GLONASS (Ruslands GPS) systeem met stoorzenders kunnen onderuit halen.

 4. Het zou ook wel vreemd zijn als er 10 tallen jaren later een systeem in de lucht komt dat slechter was.

 5. Ook weer een mooi project voor een pensioenfonds: nu investeren, later decennia lang de vruchten plukken. Maar het wordt wel tijd dat het systeem operationeel wordt. De huidige navigatie werkt op oude Amerikaanse satellieten die aan vervanging toe zijn.

 6. Het gaat net zoals met de JSF.
  Ze betalen een bedrag al voordat er werkelijk iets op papier staat…
  Later, is dat geld al opgesnoept, en degenen die het werk aangenomen hebben moeten ze méér geld hebben, anders kan men niet doorgaan, en is ook het geld dat al betaald is voor niets geweest.

  Als ik een huis bouw, maak ik met de aanemer een contract op.
  En hoe duur het later voor hem wordt, en hoe lang de bouw ook duurt, ik betaal geen cent meer dan in het contract overeengekomen.
  En dan interesseert het me niet als hij failliet gaat.

  De overheid kan nog geen boom planten zonder dat de kosten uit de hand lopen.

  Nico de Geit [8] reageerde op deze reactie.

 7. @John [7]:

  “Het gaat net zoals met de JSF.”

  Je kunt je afvragen wat je met zo’n straaljager moet. Zou een bedrijf niet voor minder geld een beter toestel kunnen bouwen?

  Oorlog anno nu: dronken Russen die in duizenden oude T-72 tanks rond scheuren. Misschien is die enorme overmacht te stoppen met bombardementen maar dan krijg je ook bommen op je dak terug.

  Een intercontinentale raket komt binnen met 4 tot 7 km per seconde. Ik geloof er niets van dat zoiets te stoppen is. Misschien lukt het soms om zo’n raket in de lucht te vernietigen met een anti-raket-raket zoals de Patriot, maar meestal zal het falen.

  Het lijkt me verstandig om er op een andere manier uit te komen.

 8. Dan weten we nog niet waar al dat geld blijft, lekker ondoorzichtig maken, dan weet dat klootjesvolk van niets waar dat geld blijft! Hier een potje en daar een potje ze kunnen allemaal de pot op die bedriegers, hou je eigen voor de gek!

 9. @peetar [1]:
  Onafhankelijkheid van Amerikaanse systeembeperkingen in tijden van oorlog.

  Aha, dus er is ergens een keiharde garantie opgenomen dat wij burgers met onze Galileo-TomTom altijd signaal hebben? En dat wij onze heerschers aansprakelijk kunnen stellen als de GPS aangeeft dat we in de Atlantische Oceaan rijden volgens TomTom?

  Ik verwacht eerder dat de Amerikanen met hun Kill Switch net zo snel onze apparatuur uitschakelen als wij: “Yes mr. President” kunnen zeggen. Als de Amerikanen het noodzakelijk achten om GPS uit te zetten, volgen de Europeaanse schoothondjes per direct.

  Nico de Geit [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Ron A te A [10]:

  “Als de Amerikanen het noodzakelijk achten om GPS uit te zetten, volgen de Europeaanse schoothondjes per direct.”

  De schoothondjes wel ja. Parijs en Berlijn zeiden ook nee tegen de laatste Golfoorlog. Kijk eens wat er gebeurde tijdens de oorlog in Georgië. Frankrijk levert tegenwoordig moderne oorlogsbodems aan Rusland, de Amerikanen zijn ‘bezorgd’.

 11. 22 mld? europees? we gaan dit jaar al ruim 4-5 mld uitgeven aan windmolens, alleen al in Nederland!
  Het gaat nergens over.

Comments are closed.