In feite zijn veel Nederlanders vreemde mensen, ze willen allemaal vrij en onafhankelijk zijn, maar bouwen vaak afzettingen om hun huis zodat ze hun territorium afbakenen. Veel mensen leven in een diversiteit van clubjes van gelijkgezinden, Mannen en vrouwen verenigingen, Kerkgemeenschappen en politieke partijen, homo clubjes, lesbo clubjes, voetbal clubjes vanuit verschillende geloven, linkse en rechtse partijen, en clubjes van mensen uit andere landen.

En Uiteraard zijn er ook dierenpartijen, milieuclubjes, een diversiteit aan scholen en ga zo maar door. Iedereen heeft een eigen mening en wil datgene wat hij of zij graag wil bezitten of beleven ontvangen, en uiteraard willen ze er bijna allemaal ergens subsidie voor om datgene te realiseren wat hun voor ogen staat.

In grote steden wonen veel mensen op een grote hoop bij elkaar en kleine dorpen lopen leeg. Er is ruimte genoeg om vrij te kunnen leven, maar veel mensen kiezen er voor om in een grote stad te gaan wonen. Toch willen veel mensen wel dat er eensgezindheid in ons land zou zijn. Nu denk ik niet dat dit op korte of langere termijn zal veranderen en het hokjes gedrag zal blijven bestaan. Dit is een mede een gevolg van de corporatieve gedachte van politici wat mensen uitbuit en hun vrijheid onder dwang afneemt of beperkt, terwijl juist het kapitalisme, vrije markt en particulier eigendom, wereldwijd, in het verleden en heden, voor welvaart gezorgd heeft.

Ook zijn er mensen die vinden om een of andere redenen dat ze beter zijn dan anderen en daardoor zal competitiedrang blijven bestaan. Als een mens ergens goed in is dan is  het in vakjes denken, daarom is de wetenschap en democratie door politieke bestuurders uitgevonden zodat er geld verdiend kan worden en de mensen onderdrukt kunnen worden.

Het zou mooi zijn als dat veranderde en de mensen in vrijheid en zonder dwang of angst kunnen leven, en dat kan alleen als we van het hokjes denken en de dictatuur van de democratie worden bevrijd. Het hokjes denken houdt de democratie in stand en staat eensgezindheid in de weg doordat de minderheid genegeerd wordt. Vechten voor je vrijheid mag alleen uit zelfverdediging, maar als je mensen uitdaagt komen ze vanzelf op je af en is uitdagen gelijk aan aanvallen.

Wat hebben wij dan in Afghanistan te zoeken. Om ons land te bevrijden van de dictatuur van de democratie en geldbeluste bestuurders vragen wij ook niet om buitenlandse hulptroepen. Laten wij voor onze vrijheid opkomen en denk niet in hokjesgeest maar leef in alle vrijheid en bepaal uw eigen levenswijze.

Ingezonden door Reiny.

12 REACTIES

 1. VreemMensen leven in jhokjes inderdaad en zoeken mensen met de zelfde interesses en meningen.
  Mensen zijn Roedeldieren!
  Om het direct als hokjes mensen en onvrij te beschouwen als mensen vrijwillig hun terrein afbakenen ivm privacy en zich bij clubs aansluiten kan ik concluderen dat men alleen vrij is als kluizenaar?

  Het is echter een verschil van vrijheid en onderdrukking, of jij je vrijwillig aanmeld bij een club of niet. Daarbij ook if de ene club zegenschap heeft die ongevis over de andere club en geweld mag toepassen.
  de club zelf waar mensen vrijwillig instappen voor wat voor reden dan ook, staat er los van,..
  Dat is gewoon menselijk gedrag, en je hebt de vrijheid het te doen of niet.

 2. @Rien [1]:
  “Zijn niet de lezers van Vrijspreker ook een soort groep?

  Erger nog! Ze zijn een “conspiracy”! Ze willen een groot deel van de staat afschaffen!!!

  En inderdaad kunnen mensen door samen te werken hun welvaart vergroten. Heel natuurlijk.

 3. @Rien [1]: “Zijn niet de lezers van Vrijspreker ook een soort groep?”

  Ik denk het niet.
  Mijn aanwezigheid op de vrijspreker heeft niets te maken met de drang ergens bij te horen, een drang die mij overigens al mijn hele leven volstrekt vreemd is geweest.
  Dit was echter een site waar intelligente mensen (objectivisten en libertariers) ideeen uitwisselden en alwaar ik regelmatig iets nieuws kon opsteken. Enerzijds theoretisch/filosofisch, zij het niet al te vaak (gezien ik sowieso reeds vergevorde inzichten had) maar anderzijds -en vooral- nieuwe info die je in de MSM niet tegenkomt. Deze info stelt sommige zaken (politiek, economisch of anderszins) vaak in een heel ander daglicht. Hierdoor begrijp je de wereld om je heen beter en kan je je er ook beter tegen wapenen, bv. door er qua belegging op in te spelen, of door emigratie te plannen en dan zelfs van gedachten te wisselen met mensen die de stap al genomen hebben en in Panama of Thailand zitten en dit niet slechts omwille van de mooie natuur en de lage kostne van levensonderhoud.
  En als lezer (ofte: consument van andermans inzichten) ben ik niet te beroerd om af en toe zelf wel eens in de pen te kruipen en de anderen te vergasten op mijn kennis of inzichten.
  Beschouw zoiets als een vrijwillige tegenprestatie. Uit dank aan de “gemeenschap” doe ik regelmatig moeite in de hoop een waardevolle bijdrage te leveren.
  Maar ergens bij willen horen? Daar heb ik mijn gezin en ruimere famillie al voor. Dat volstaat wat mij betreft.

 4. Hokjesdenken (vooroordelen en discriminatie) is een evolutionair iets. Het bevordert je overlevingskansen. Het is ook een efficiënte manier van leven.

  Het heeft alles met statistiek te maken. Als je in een donker steegje een groepje Marokkaanse jongeren passeert dan loop je een grotere kans om beroofd, verkracht of vermoord te worden dan wanneer het een groepje oudere Noren betreft. Bij de Noren ben je niet 100% veilig, maar wel is de kans op problemen veel minder groot.

  Het is niet voor niets, dat bedrijven voorselecties op doelgroepen, postcodegebieden en media maken. Pas daarna ga je individuen beoordelen op hun persoonlijke merites. Een Europeaan is geen Aziaat, een Nederlander is geen Belg, een Amsterdammer is geen Rotterdammer, en iemand uit de Pijp is echt anders dan iemand uit Zuid.

  Natuurlijk loop je zo ook heel interessante mensen mis. Maar dat weegt niet op tegen de veel grotere groep oninteressante mensen die je zo vermijd. 😉

  ===

  Heaven is: where the chefs are French, the mechanics German, the police British, the lovers Italian, and it’s all organized by the Swiss.

  Hell is: where the chefs are British, the mechanics French, the police German, the lovers Swiss, and it’s all organized by the Italians!

 5. @IIS [11]:

  Ja, dat heeft het marketing bureau van Ben goed aangevoeld. Het is een trend die al langer aan de gang is. Het geloof doet geen dienst meer voor zingeving, dus je moet je eigen leven zin geven.

  Mensen worden zich steeds meer bewust van hun eigen identiteit en hun eigen mogelijkheden. Ze durven vaker zelf de verantwoording voor hun eigen leven te nemen en zijn niet meer zo onder de plak van anderen. Volgens onze geluksprofessor Ruut Veenhoven wordt je daar ook veel gelukkiger van.

  Ik denk, dat het internet met die wereldwijde informatie-uitwisseling en het gemakkelijk opbouwen en wisselen van sociale contacten daar een drijvende factor in is. Net zo’n belangrijke doorbraak als indertijd de boekdrukkunst imho.

  Natuurlijk wordt er nog veel geOHed en lopen mensen elkaar achterna, maar uiteindelijk nemen ze steeds vaker zelf die beslissing. Lijkt mij iig een hele vooruitgang. 🙂

  ===

  “Het leven heeft geen zin, maar ik wél !”
  ~ Maarten van Roozendaal
  http://www.youtube.com/watch?v=6TgZJCh8l9Y

Comments are closed.