Vandaag lanceerden “The Heritage Foundation” en “The Wall Street Journal” de 2011 uitgave van hun jaarlijkse publicatie: “Index of Economic Freedom” .
Het is meer dan de moeite waard deze index te bestuderen, of zelfs maar globaal door te bladeren op internet. Natuurlijk is het ook mooi om deze index van 474 pagina’s aan te schaffen.
De grootste les die er uit te leren valt, is dat als individuen wordt toegestaan om zelf te beslissen hoe ze hun dromen en ambities willen verwezenlijken, dat dan de totale prestaies leiden tot een betere maatschappij voor iedereen. Zie hier.
Met de Economische Vrijheid stijgen met grote correlatie ook de persoonlijke inkomens, en welzijn met betere gezondheid, opleiding, veiligheid en persoonlijke vrijheid. Armoede verdwijnt in vrijere landen twee keer zo snel als in minder vrije landen.
Wat is Econonische Vrijheid?
Hiervoor kan ik het beste een paragraaf uit de Index zelf kopiƫren:
Economic freedom is the fundamental right of every human to control his or her own labor and property. In an economically free society, individuals are free to work, produce, consume, and invest in any way they please, with that freedom both protected by the state and unconstrained by the state. In economically free societies, governments allow labor, capital and goods to move freely, and refrain from coercion or constraint of liberty beyond the extent necessary to protect and maintain liberty itself. Zie hier.
Dit komt volledig overeen met de economische vrijheid waarnaar het libertarisme (en dus de Vrijspreker!) streeft.
Daarom kan deze Index een grote rol spelen in gesprekken en discussies, en een grote hulp zijn bij het overtuigen van anderen dat het libertarisme de beste samenlevingsvorm is voor iedereen.
De 10 meest vrije landen zijn:
Hong Kong (1st)
Singapore (2nd)
Australia (3rd) New Zealand (4th)
Switzerland (5th)
Canada (6th)
Ireland (7th)
Denmark (8th)
United States (9th)
Bahrain (10th)
Nederland komt op plaats 15, Duitsland op 23 en Belgiƫ op 32.
Goed nieuws is dat in totaal de wereld er op vooruit ging en de landen met de meeste achterstand nog het meest.
Een opmerking die niet onmiddellijk duidelijk is als je ziet datĀ in de EU de Vrijheden constant kleiner worden. De verklaring kan dan zijn dat de Index zich alleen concentreert op ECONOMISCHE vrijheid, terwijl het libertarisme ook de PERSOONLIJKE vrijheid erbij betrekt
Friedrich Hayek heeft al heel lang geleden aangetoond dat als je de persoonlijke vrijheid beperkt, dat dan gegarandeerd ook de economische vrijheid in gevaar komt. En omgekeerd!
De Index is een boek dat zeer de moeite waard is om aan te schaffen en te promoten.
————————
The 2011 Index was edited by Ambassador Terry Miller, director of Heritageās Center for International Trade and Economics, and Dr. Kim Holmes, Heritageās vice president for foreign affairs.
Copies of the 2011 Index (474 pp., $24.95) can be ordered at www.heritage.org/index
or by calling (800) 975-8625.
Er zijn ook nog indexen op het gebied van persvrijheid, burgerrechten, recht op wapens en drugs. Top drie wordt dan: Ierland, New Zealand en Zwitserland.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_freedom_indices
Met deze online tool kan je zelf een land uitzoeken:
http://www.freeexistence.org/freedom.shtml
Goh Zwitserland is zo gek nog niet. Maar een dagje rijden. Lees dit net op Intermediair: “zwitserland mag voor expats niet hun droombestemming zijn, als ze er eenmaal wonen willen ze niet meer weg. ‘De welvaart, de beschaafdheid, de centrale ligging en het gemak waar alles mee gaat, meer kan een mens zich niet wensen.'”
Werken in Zwitserland
http://www.intermediair.nl/artikel/werken-in-het-buitenland/42508/werken-in-zwitserland.html
Hier zit toch een kleine contradictie in aangezien Singapore nou niet echt de bakermat is van persoonlijke vrijheid….
Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.
@Robin Diepeveen [3]:
Klopt, vandaar dat deze studie alleen de ECONOMISCHE vrijheid geanalyseerd heeft.
Zie mijn tekst!
Robin Diepeveen [9] reageerde op deze reactie.
Zo’n lijstje zegt mij meer als er ook punten worden uitgedeeld. Bijvoorbeeld: 100 punten = volledige economische vrijheid; 0 punten = geen enkele vrijheid.
Heeft men aan iets dergelijks gedacht (en in de lijst opgenomen)?
“Government spending is high. In the most recent year, total government expenditures, including consumption and transfer payments, increased to 45.9 percent of GDP.”
We scoren een 3,68 op gebied van overheidsuitgaven. Ik vermoed dat (oa door de bailouts die niet meegenomen zijn in de berekening) het percentage van 45.9% niet klopt, het zit nu ong. rond de 60%.
Ter vergelijking: in communistische economieƫn maakte de staat gemiddeld genomen 70% uit van de economie. De economie krimpt al jaren. Vroeger maakte de staat 5 Ɣ 10% uit van de economie.
De welvaart en vrijheden geproduceerd in die jaren wordt in rap tempo verkwanseld. Dat noem je dan sociaal-democratie.
http://www.heritage.org/index/Country/NorthKorea
Nou zeg, die score is niet progressief.
http://www.heritage.org/index/Country/China#government-spending
Ook wel aardig. De communistische overheid in China maakt maar 20% uit van de economie. De NL overheid 60%.
China groeit 11% per jaar, NL krimpt elk jaar of staat stil op 0%.
@Hub Jongen [4]:
Friedrich Hayek heeft al heel lang geleden aangetoond dat als je de persoonlijke vrijheid beperkt, dat dan gegarandeerd ook de economische vrijheid in gevaar komt. En omgekeerd!
Ik heb je tekst gelezen en ik snap wat je zegt maar persoonlijke vrijheid staat niet sinds gisteren onder druk in Singapore en toch staat deze bijna bovenaan in de lijst van ECONOMISCHE vrijheden.
Ik meen dus een contradictie te zien in bovenstaande relaas van mr Friedrich Hayek š
Er zijn mensen die de Heritage Foundation ervan verdenken niet geweldig goed te begrijpen van “vrijheid” is.
Deze index van Heritage is dus niet geheel geloofwaardig.
Er zijn mensen die de Heritage Foundation ervan verdenken niet geweldig goed te begrijpen wat “vrijheid” is.
Deze index van Heritage is dus niet geheel geloofwaardig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Index_of_Economic_Freedom
http://barelyablog.com/?p=33406
Het lijkt er dus een beetje op dat Heritage en de Wall Street Journal een soort VVD-achtig idee hebben van “economische vrijheid”.
Comments are closed.