Deze week is Jean Kloot Trichet (ECB) geridderd met het Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. Hij mocht koningin Trix een handje geven en praten op Buitenhof. Onwillekeurig kwam de gedachte boven drijven dat Julian Assange van Wilileaks zeker ook zo een Grootkruis verdient. Want wat Assange gedaan heeft, en doet, is uniek en van groot belang.

Julian Assange heeft pas 1 % gepubliceerd van al de documenten die hij heeft verkregen. (pas 2658 van de 251287) En nu al zijn de resultaten geweldig. Een interessant artikel met veel gegevens en voorbeelden is:”WikiLeaks: 1 percent of diplomatic docs published

Op de eerste plaats heeft hij veel achterbaks geritsel van politici te kijk gezet. Hij toonde aan dat bvb Hillary Clinton haar ambtenaren opdracht gaf om van haar buitenlandse collega’s computerwachtwoorden, vingerafdrukken en DNA te verzamelen.
Hoe in Nederland Amerikaanse politici werden ingeschakeld om te trachten Wouter Bos onder druk te zetten om de Afghanistan missie door te laten gaan.
Goed voor de “kiezers” om de ware aard van hun helden te leren kennen.

Wikileaks toont aan hoe hoge politici liegen onder elkaar, tegen hun collega’s, tegen bondgenoten en tegen hun eigen burgers.

Wikileaks heeft heel wat politici geschokt of woedend gemaakt. Door te merken dat hun eigen woorden (of leugens)  of die van hun collega’s bekend werden. Vaak met mogelijke gevaren voor hun eigen carrière!

Al wordt Julian Assange onder bewaking gehouden, hij deelde mee dat “geheime” informatie nog steeds naar hen toe komt. Er kan dus nog veel los komen.  Zie ook:  WikiLeaks

Hoe erg bvb de (Amerikaanse) politici gefrustreerd zijn, blijkt ook uit de behandeling van de gevangen genomen soldaat die verdacht wordt de stukken aan Wikileaks te hebben geleverd: Bradley Manning.

Deze jongeman, die nog niet eens veroordeeld is, zit in eenzame opsluiting, wordt uit zijn slaap gehouden en mag geen persoonlijke bezittingen bij zich hebben. Het is zo schandalig dat zelfs Amnesty International protesteert:

“Volgens Amnesty zit Manning sinds juli vorig jaar 23 uur per dag opgesloten in een isoleercel zonder hoofdkussen, zonder lakens en zonder persoonlijke bezittingen.

Nadat de mensenrechtenorganisatie vorige week aan de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates vroeg om het regime van Manning te versoepelen, werd het echter nog versterkt.

Susan Lee van Amnesty International uit haar bezorgdheid over de omstandigheden waarin Manning wordt vastgehouden. “Deze zijn onnodig streng en staan gelijk aan een onmenselijke behandeling door de Amerikaanse autoriteiten”, aldus Lee. Volgens Lee wordt Manning al ‘gestraft’ voor er sprake is van een veroordeling.

Manning werd in mei 2010 opgepakt op beschuldiging van het “doorspelen van vertrouwelijke documenten aan een niet-bevoegde bron.” Hij riskeert een celstraf van maximum 52 jaar. “

Het is spannend wat er nog meer te verwachten is!

24 REACTIES

 1. Als het waar is wat Amnesty beweert over die Manning, én het is waar wat uitlekt via Wikileaks (en de reacties van politici wijzen vooralsnog niet op het tegendeel van voorgaande beweringen), dan is mijn eerste reactie op dit artikel: het geeft precies weer hoe laaghartig en immoreel de groep mensen is die zich politicus en uitvoerend ambtenaar noemen. In mijn ogen een lagere levensvorm op deze planeet.

  Kan ik ook “niet bevoegde bronnen” aanwijzen, waarvan ik niet wil dat zij van mij, door de overheid afgedwongen, informatie doorspelen? Kan ik die ambtenaren en politici ook veroordelen voor 52 jaar celstraf? Oh ja, moreel kan ik dat zeker. Echter de zichzelf met wapens en wetten beschermende overheden houden dat in de praktijk tegen.

 2. Ik lees dit op Wikileaks: WikiLeaks has released a classified US military video depicting the indiscriminate slaying of over a dozen people in the Iraqi suburb of New Baghdad — including two Reuters news staff. Reuters has been trying to obtain the video through the Freedom of Information Act, without success since the time of the attack. The video, shot from an Apache helicopter gun-sight, clearly shows the unprovoked slaying of a wounded Reuters employee and his rescuers. Two young children involved in the rescue were also seriously wounded.

  En ik las eerder dit op het internet: volgens Assenge heeft hij documenten die bewijzen dat de aanvallen in 2001 gedaan zijn door moslim extremisten onder leiding van Osama Bin Laden, die volgens Assange—en documenten in zijn bezit—nog steeds in leven is

  Als je Assange mag geloven dan zijn er verschrikkelijke zaken gebeurd in de oorlog tegen terreur. De aanvallen op de Twin Towers is volgens hem op zeker door moslims uitgevoerd. Maar wat is dan zijn probleem? Amerikanen vallen landen binnen die onderdak bieden aan terroristen. Dat er tijdens de oorlog smerige zaken gebeuren of mensen niet netjes worden behandeld of worden gemarteld en dat diplomaten of polici liegen of een dubbelspel spelen in het geheel, lijkt me vrij normaal, daarom heet het ook oorlog en niet vriendelijk praten over koetjes en kalfjes.
  Of is zijn boodschap dat Bush de alom geprezen held is en zijn de huidige Amerikaanse leiders degene die afgeschilderd moeten worden als de kwade geesten?

 3. @cee [2]:

  De eerste uitleg klinkt goed, alleen de machtigingen die de geschiedenis rijk/arm is geweest dachten er iets genuanceerder over.

 4. @IIS [5]:

  “…En verdient dat een ridderorde?.. ”

  Zeker niet voor zaken die jij daar noemt. In tegendeel.

  Maar: WAT IS EEN RIDDERORDE?

  Is dat niet “IETS” dat een zekere bewondering/waardering symboliseert?
  En ik dacht dat Juian voor de in het artikel genoemde punten beslist wel een waardering verdient.

  Al mag hij voor de punten die jij noemt naar de hel!

  IIS [8] reageerde op deze reactie.

 5. Een psychopaat dient zich te verantwoorden voor de rechter i.v.m. meervoudige verkrachting en moord.
  Gedurende de terechtzitting onderbreekt hij het requisitoir van de officier van justitie herhaaldelijk met
  ‘Ik ben onschuldig aan alles wat je zegt’
  De rechter grijpt uiteindelijk in, ‘…maar u heeft toch al een volledige bekentenis afgelegd
  tijdens de eerdere onderzoeksverhoren?’
  ‘Ja, maar die bekentenis was een diplomatiek ambtsbericht’….

 6. @Hub Jongen [6]:

  Een ridderorde is een manier om mensen het idee te geven dat ze heel wat beteken, dat ze belangrijk en onmisbaar zijn voor de maatschappij en een klein beetje behoren tot het koningshuis. Een soort zwijggeld maar dan zonder geld.

  Natuurlijk is een orde simpelweg een lijmmiddel, plakspul, kleefstof om BN’ers en voetvolk tot vriend te maken zodat ze zich nooit (weer) kritisch over de Oranjes zullen uitlaten en zich voor altijd (pro deo, om godswil, kosteloos) dienstbaar maken.

  Mocht Assange voor een ridderorde worden voorgedragen dan weet ik genoeg en is voor mij zijn rol in het geheel duidelijk.

 7. Kan iemand mij vertellen wat die onthullingen voor zin hebben? Ik hoor en zie alleen maar dingen die ik allang wist.Of heb ik iets gemist?Is de wereld opeens beter geworden door wikileaks?De daders uit die onthullingen zitten nog net zo achter hun bureautje als voor die onthullingen.Buiten die zwartspaarders gaat er helemaal niemand boeten.

  IIS [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Rogier [9]:

  De daders uit die onthullingen zitten nog net zo achter hun bureautje als voor die onthullingen

  Ik denk dat het ze zelfs nog steviger in het zadel/pluche zal helpen. Als bij dergelijke onthullingen (ja, en wat voor onthullingen) diplomaten of politici niet gestraft worden, maar domweg hun rotte dingen mogen blijven doen geeft men daardoor een signaal af dat ze in feite The Untouchables zijn en wat er ook wordt onthult deze mensen het nooit bont genoeg kunnen maken.

  Krijg je dit soort onnozele berichten te lezen (oorzaak bankencrisis), dan weet je toch zeker dat, hoe erg de lijken ook uit de kast komen, de daders nooit zullen worden opgehangen. Eerder krijgen ze nog extra bonussen.

 9. Opeens wordt Wikileaks overal opgevoerd alsof het – alleen al door de kwantiteit van de geboden info – de waarheid verkondigt. En dat terwijl Israel er in Wikileaks o zo genadig afkomt.

  Wikileaks staat in mijn woordenboek onder ‘verdacht’.

  Hub Jongen [14] reageerde op deze reactie.

 10. VPRO’s tegenlicht had vanavond een interessante uitzending over Wikileaks.

  Volgens socioloog De Kerckhove zijn het linkse anarchisten die slechts anti-establishment zijn (doel heiligt de middelen).

  Wired-oprichter Kelly (ook zo’n linkse anarchist) juicht de acties toe, want volgens hem brengt deze transparantie de machtsverhoudingen in de wereld (kennis is macht) meer in balans (politici weten veel over ons, wij weten veel over hen). Hij voorspelt een toekomstige samenleving waarin eigendom minder belangrijk zal zijn dan delen.

  Conservatief Dalrymple wijst ze af, omdat het wereldwijd bekend maken van geheime info volgens hem tot nog grotere achterbaksheid van alle belanghebbenden zal leiden. En democratische autoriteiten kan je als betrokken burger nog ter verantwoording roepen, maar Wikileaks niet. Dat maakt ze extra gevaarlijk.

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/de-wereld-na-wikileaks.html

 11. @Rob [11]:
  “Wikileaks staat in mijn woordenboek onder ‘verdacht’.”

  Terecht. Het blijft verstandig om ALLES te checken en te proberen de feiten te achterhalen.

  Ik vind wel een van de grote verdiensten die er uit Wikileaks komen dat veel mensen kritischer over politici zouden kunnen worden.
  Al zijn velen veel meer geïnteresseerd of Gudjohnsen wel of niet naar Ajax komt!

  IIS [16] reageerde op deze reactie.

 12. @IIS [5]: Dus je wilt Assange voordragen voor een ridderorde? De man die particuliere zwartspaarders aan de hoogste boom hangt? Hmmmmm, is het libertarisch om particulieren aan de belastingdienst uit te leveren? En verdient dat een ridderorde?

  Het zal mij benieuwen als daar politici en ambtenaren tussen zitten. Als wikileaks, zoals in hun mission statement staat, inderaad voor een open overheid is dan past het niet om particuliere zwartspaarders te kijk te zetten. Hoge ambtenaren daarentegen… (er staat ook niet voor niks 2000 prominenten). Ik vermoed dat dit straks een stille dood sterft als blijkt dat JKdJ hier bijvoorbeeld tussen zit!
  IIS [17] reageerde op deze reactie.

 13. @Hub Jongen [14]:

  .veel mensen kritischer over politici zouden kunnen worden.

  Nu nog steeds zouden mensen niet kritisch zijn?

  Daarom keert men de salarissen ook niet bruto uit en al helemaal niet in contanten, want pas dan zou menig burger nogal beginnen met tegenstribbelen en hééél kritisch worden over van alles en nog wat als de blauwe enveloppe op de mat ligt en men verzocht wordt om te betalen. Een simpele jaaropgave zegt mensen niks, ze kijken alleen maar naar wat ze netto krijgen, de rest wordt niet bekeken. Waarom zou men dan kritisch zijn? En overheidspersoneel of degene die voor de overheid hebben gewerkt bevuilen het nest uit angst sowieso al niet .

 14. @Reteip [15]:

  Het zullen wel een paar spookambtenaren zijn of een aantal onbelangrijke raamambtenaren die te kakken worden gezet. Want reken maar dat er echt geen kopstukken tussen zitten. En mochten er wel belangrijke namen tussen staan, dan zal dat 100% zeker, niet voor onze ogen en oren bestemd zijn….En mochten er, wonder boven wonder, toch belangrijke namen tussen staan, dan nog zullen deze jongens en meisjes hun vette salarissen en bonussen gewoon houden, en misschien zelfs nog een onderscheiding of promotie krijgen (afleidingsmanoeuvre).

  Pas als de grote baas, het leven met zijn eigen wil of het lot, hoe je het maar wilt noemen, zegt; “genoeg is genoeg”, dan pas gaan er werkelijk koppen rollen. Maar zolang de gevestigde orde, de elite, de machthebbers ons bij de lurven hebben en we vertikken na te denken, zal de wereld nimmer in positieve zin veranderen.

 15. Proest!…Wikileaks leidt gewoon af van werkelijke zaken, volgende keer in Tegenlicht waar het in de wereld werkelijk om draait; Future of Finance

  Wie nog gelooft in een goede afloop die wens ik alvast welterusten. Er zijn te veel mensen in de wereld die gevoed moeten worden, die een plezierig en aangenaam leven willen, die mee willen in the whole shebang, te veel schulden, te veel onzin enz. Dat kan nimmer een happy end worden….Wikileaks is een aardige afleiding voor ons, alleen jammer van die betonnen muur waar we tegen te pletter zullen slaan.
  Rogier [19] reageerde op deze reactie.
  Rogier [20] reageerde op deze reactie.

 16. @IIS [18]:

  Inderdaad IIS, ze verdoezelen alleen maar het echte nieuws ja. Nog zo’n leuk voorbeeld is die ramp van BP afgelopen jaar. Drie maanden lang heeft het daar olie gelekt en volgens de media was alles binnen enkele maanden vanzelf verdampt. Terwijl je echt geen scheikundige hoeft te zijn om te begrijpen dat al het leven in die zee verwoest is geworden.Maar het enigste nieuws die we hierover lezen en horen is dat er niks aan de hand is. Alles heeft zich vanzelf hersteld, miljoenen gelekte vaten olie per dag zijn zomaar in 1 keer opgelost.Dit bewijst maar al te goed dat je de meeste mensen echt alles wijs kan maken. Hoe ongelooflijk het ook is.

  Wikileaks hoor je ook niks zeggen over de Mexicaanse griep. En dit terwijl er keiharde feiten bestaan over de grootste oplichting van de afgelopen 100 jaar. Die feiten bestonden overigens al ruim voor de uitbraak. Die informatie zou echt een goudmijn moeten zijn voor een journalist. Keiharde feiten die stuk voor stuk vallen na te trekken.Feiten die de farmaceutische industrie zouden kunnen vernederen in een rechtzaal. Maar nee, er gebeurt niks en Wikileaks doet er ook niks mee. Net als al die andere media’s niet. Heb je dat filmpje van non Teresa Forcades gezien op youtube?(eng.ondert.) Er is ook een boek uit nu, van Daan de Wit geloof ik. Als wikileaks zo echt en oprecht is kunnen ze dit onderwerp toch niet links laten liggen.

  Ik ga die non trouwens proberen te e-mailen via youtube.De intentie van haar filmpje was dat er een politici of machtig persoon haar nieuws zou uitbrengen. Ik ga proberen om haar te vragen of ze dit nieuws al naar wikileaks heeft gestuurd.Dit lijkt me de ultieme test om erachter te komen of die wikileaks echt is of niet. Als Assange zo’n overduidelijke feiten niet publiceert weet ik genoeg.De telegraaf plaatste laatst ook mijn reactie niet. Daarin schreef ik dat de Mexicaanse griep de grootste oplichting aller tijden was.

  Maar ja, men jaagt liever op 2000 zwart spaarders die geen 1,2% vermogensbelasting willen betalen.Dat ze maar 2,5% spaarrente krijgen en aan inflatie en vermogensbelasting samen 3,2% kwijt zijn is niet belangrijk. De feiten worden gewoon eventjes omgedraaid en zij zijn degenen die worden bestempeld met het woord dief en belastingontduikers.

  IIS [21] reageerde op deze reactie.

 17. @Rogier [19]:

  Was je het opgevallen dat banken allen dezelfde rentepercentage voeren? “Echt waar hoor wij maken onderling absoluut geen afspraken, met de hand op ons hart”. Vreemd toch dat banken onderling niet meer concurreren, ze liggen als dooie vissen dood op de vloedlijn. Banken zijn een totale aanfluiting geworden, winkeltjes voor Miep en Piet.

  Verder las ik dit

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil af van de term ‘Mexicaanse griep’, die sinds de komst van de griepepidemie in het land weer veelvuldig opduikt in de media.

  Het gebruik van de term suggereert dat er een groot gevaar voor de volksgezondheid is, terwijl er in werkelijkheid sprake is van een gewone seizoensgriep, zei een woordvoerder van het RIVM zaterdag naar aanleiding van een bericht hierover in dagblad Trouw.

  Op het end nog even de boel afzwakken, maar dat er miljoenen zijn kapot gegooid maakt verder schijnbaar niet uit, daar zwetsen ze niet meer over.
  Rogier [23] reageerde op deze reactie.

 18. @Rogier [20]:

  Bedankt voor je reacties, maar ik moet weg. Ik lees het verhaal van de vriendelijk ogende zuster later wel verder.

 19. @IIS [21]:

  Inderdaad ja, en allen zijn onduidelijk over de rente die je betaald als je rood staat.Bij sommigen is dat ruim 20% terwijl ze zeggen dat het rond de 15 % ligt.
  Ook hier doen ze weer toevallig allen hetzelfde.
  De bankenwereld is de grootste kartel die er bestaat.

 20. Ik ben bang dat we straks naar een wiki-leaks site over wiki-leaks moeten gaan om erachter te komen wie nou de ware krachten achter deze site zijn.

  Het loopt allemaal volgens een bepaalde verhaallijn.Om vertrouwen uit te stralen moet je eerst forse kritiek en duistere onthullingen komen.Door dit soort berichten krijg je een leger van zelfdenkende wereldburgers achter je aan die naar eigen inzicht en kunnen de activiteit voortzetten en uitbreiden.

  Uiteindelijk heb je dus een digitaal volksleger op de been die je digitaal bevelen kunt geven.

  De laatste 20 opstanden in de wereld kun je allemaal toeschrijven aan sociale media netwerken….maar wie trekken er op die netwerken nu echt aan de touwtjes.

  Stel ik wil in Nerderland een opstand teweegbrengen.Hoe moet je dan beginnen.

  Nou kom eerst met een aantel beijsbare onthullingen om vbetrouwen te winnen.Dan roep je mesen voor simpele onschuldige actief op als ..plak deze uit te printen poster achter u raam en uiteindelijk roep je op tot spontane demonstraties waarbij je door een schreeuw als …een bom……en je laat je koffer vallen om echte paniek en stress te veroorzaken.

  Kortom via sociaLe netwerksites kun je wereldwijdt een volksopstand organiseren waarbij je zelf buiten schot blijft.

  Een vreemde server is immers zo geregeld.

  Maar de NEDERLANDSE overheid is zich al aan het voorbereiden op een herhaling van de jaren 80 en 70.Vlat het u ook niet op dat men bij alles en iedereen het heeft over snelrecht.

  Geweld tegen overheidsdienaren moet zwaarder gestraft worden maar waarom eingelijk.Als uw oude moeder wordt beroofd komt de dader er toch ook met een simpele werkstraf vanaf.

  Nee men bereid zich en het rechtssysteem alvast voor op een ontwrichting van de sameleving zoals we die nu kennen.

  Het kraakverbod is ook een van de dingen die daar het bewijs van zijn.De wereldburger wordt middels wikileaks een beeld van de waarheid voorgehouden die alle waarde en normen overschreiden dus waarom zou die wereldburger zich nog aan die papieren democratische regels houden.

  Neem nu die Nederlandse wapenhandelaar die men heeft laten lopen.Dat was natuurlijk weer een BROODJE GLADIO verhaal.

  Kortom zie hoeveel opstanden er nu dagelijks uitbreken en bekijk de kans dat dat in Nederland gaat gebeuren.Elke dag wordt de kans daarop groter met of zonder dwazen als Karst T.Wie zegt u….o ja dat is toch die bewaker die uit de recente geschiednis wordt verbannen om anderen niet op het idee te brengen.En was hij nu wel of niet al dood door een sniper kogel toen hij die mensen op de motorkap kreeg.

  Kortom het tij van onderdanigheid is aan het keren.De digitale mogelijkheden roepen een heel nieuw soort VERZETSHELDEN op.Zij die niet alleen de OV chipkaart hacken maar straks ook de rest bloot of plat gaan leggen

Comments are closed.