Nederland heeft weer een non-conformistische denker verloren. Marcel Roele heeft enkele dagen geleden helaas het leven gelaten. Op de website van KRO Brandpunt na (Fons de Poel kende Marcel persoonlijk) heeft de mainstream media er nog weinig melding van gemaakt. In de blogosfeer beginnen de berichten wel binnen te druppelen. Een soortgelijke situatie deed zich in 2009 voor bij het overlijden van Pamela Hemelrijk. Dit waren mensen die door het establishment soms tegengewerkt werden, maar bij het volk vaak geliefd en graag gelezen zijn. Laten we ervoor zorgen dat ze niet vergeten worden. Laten we ervoor zorgen dat de kritische pen blijft.

Biografie:

Marcel Roele was freelance publicist (onder andere voor HP/De Tijd), researcher (onder andere voor tv-documentaires) en spreker voor het bedrijfsleven en universiteiten.

Hij studeerde af als politicoloog, maar specialiseerde zich daarna in de sociobiologie (het verklaren van menselijk gedrag met behulp van de evolutietheorie).

Hij schreef drie boeken: De eeuwige lokroep: over seks, sekseverschillen en relaties; De mietjesmaatschappij: over politiek incorrecte feiten; en De menselijke soort. Als discussiegast trad hij af en toe op in tv- of radioprogramma’s, bijvoorbeeld Buitenhof en Dinsdag Desmet.

Tot het meer provocerende deel van zijn oeuvre behoren artikelen over de invloed van genen en hormonen op verschillen tussen individuen, de seksen en etnische groepen in intelligentie, persoonlijkheidskenmerken en gezondheid.

Roele was een groot voorstander van economische en persoonlijke vrijheid en spreekte zich consequent uit tegen vormen van overheidsdwang, censuur en beknotting van de rechten van het individu, die heden ten dage vaak vermomd gaan als maatregelen die ‘voor ons aller bestwil zijn.’

Sinds 2005 trad Roele vaak op als spreker namens de libertarische Stichting MeerVrijheid, waarbij hij pleitte voor vrijheid van meningsuiting, vrije schoolkeuze en in het algemeen vrijheid van interventie door de overheid.

Condoleance register:

http://www.condoleance.nl/12986

Frank Karsten over Marcel Roele:

http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=2295

Hetzelfde artikel van Frank Karsten, met reacties:

http://fp.dagelijksestandaard.nl/2011/01/in-memoriam-marcel-roele-1961-2011/

Fons de Poel over Marcel Roele:

http://community.kro.nl/brandpunt/b/fonsdepoel/archive/2011/01/21/bij-de-dood-van-marcel-roele.aspx

Artikelen (39) van Roele op Meervrijheid.nl

http://www.meervrijheid.nl/?pagina=8&AuthorID=2

Website van Roele:

http://www.marcelroele.nl/

2 REACTIES

  1. Hij was onbereikbaar geworden. Vermoedelijk verdoofd door de pijn van het zijn en de slopende troost van alcohol. schreef Fons de Poel.

    Ik vind het vreselijk.

    Weet iemand waar Marcel Roele aan gestorven is? Gezonde mensen van 49 jaar gaan meestal niet zomaar dood.

  2. Tja, kanker of gescheurde nier(en).
    Of zomaar onder een auto gelopen.

Comments are closed.