Praxeology: The Austrian Method. Hans-Hermann Hoppe. Mises University 2009. Duur: 58:04

[HTML1]

2 REACTIES

  1. Als je door de goedkope snauwen hier en daar over niet-Oostenrijkse economen en hoe dom die uiteraard wel niet zijn, heenprikt, is het zeker een interessante lezing.

    Toch kan ik maar niet begrijpen waarom “Oostenrijkers” zo’n moeite hebben met econometrische onderbouwing. Ja, natuurlijk moet je eerst een mechanisme begrijpen voordat je kwantitatieve conclusies trekt. Maar onder de streep is het nuttig om niet alleen een kwalitatieve, maar ook een kwantitatieve onderbouwing te hebben.

    Om in het sinaasappelen-voorbeeld te blijven: als jij sinaasappelen verbouwt, en je weet dat de markt min of meer verzadigd is, kun je onderzoeken of er vraag is naar een nieuwe functie voor sinaasappelen. Aan het resultaat “ja, volgens de praxeologie is het best mogelijk dat er vraag naar is” heb je minder dan aan het resultaat “je kunt waarschijnlijk ongeveer 20% meer afzet genereren”. Natuurlijk blijft het een onvolledig model en een vereenvoudiging van de werkelijkheid. Natuurlijk zul je in de loop van de tijd moeten bijsturen omdat je nu al weet dat het resultaat niet volledig juist is, maar als je wel al in de goede richting begint, heb je wel een voorsprong op degene die out of the blue begint.

Comments are closed.