De Egyptische president Mubarak treedt vanavond af. Dat melden diverse media. Mubarak houdt vanavond een toespraak tot het volk. Verschillende meningen over de Egyptische crisis passeerden reeds de revue op deze website (hier, hier, hier, hier, hier & hier). Het zal interessant zijn om te zien of het aftreden van Mubarak onder de streep een positief of negatief gevolg voor de vrijheid van het Egyptische volk zal hebben. Volg het nieuws hier live: Livestream Al-Jazeera @ anarchiel.com . Updates onder de ‘lees verder’.

Update: Grondwet onduidelijk over opvolger Mubarak.

Update 2: Fox News meldt een machtsovername van de ‘Egyptian Higher Council of the Armed Forces’.

Update 3:

_

Volledig bericht.

_

Update 4: Groot-Etatist en Newspeak specialist Obama zojuist in speech: “The people of Egypt are ready for Change”  en “The US is going to support a Orderly Transition to democracy”.

Update 5: Mubarak gaat om 21.00 uur Nederlandse tijd speechen. Ondertussen in Egypte.

Update 6: NRC: Het is een Coup! Moslimbroederschap trekt meanwhile zijn eerdere verklaring weer in (Reuters).

Update 7: Stukje opinie op Forbes.com. “History makes very clear to nearly everyone (except history’s democrats) that democracy–the mere voting power and rule by some majority–is no necessary guarantor of genuine liberties or individual rights; indeed, more often than not, democracies have trampled rights.” Ook Vrijspreker is niet vies van rabiaat anti-democratische retoriek! Hier, hier en hier.

Update 8: Minister van Info ontkent nu dat Mubarak gaat aftreden. Baghdad Bob anyone?

Update 9: 21.00 uur. Egyptische staats TV laat doodleuk een sport programma zien i.p.v. de speech. Gaat de speech dan toch live plaatsvinden?

Update 10: Al Jazeera: Suleiman is een CIA marionet.

Update 11: CNN heeft een Livestream van de Egyptische staats TV. Hij gaat lopen zodra de speech begint. Extra uitzending op ons eigen Staats 2 om 21.30.

Update 12: Nog een livestream voor de zekerheid van @zerohedge. Zerohedge meldt verder: Mubarak doet sorry zeggen aan de familieleden van de slachtoffers, Mubarak accepteert geen buitenlandse dictators (mag die jaarlijkse 2 miljard dollar dan ook terug naar de Amerikaanse belastingslaven?) en Mubarak komt met vijf (zes blijkt nu) grondwettelijke amendementen.

Update 13: Vreemde situatie. Al-Arabiya komt met informatie uit de speech, terwijl er nog geen speech is.

Update 14: TOESPRAAK IS BEGONNEN

Update: 15: Vertaling NRC:

Mubarak gaat nergens heen. Verder:

Update 16: De betogers zijn boos, deel trekt naar naar de militaire basis in Alexandrië, deel naar de Egyptische staatstelevisie in Cairo en een deel naar het presidentiële paleis.

Update 17: Vice-president Omar Suleiman gaat straks ook speechen.

Update 18: “Revolution till we die” wordt er geroepen door de betogers. Maar een revolutie naar wat? Deze leus is beter: Give me Liberty or give me Death.

Update 19: Speech Suleiman:

Update 20: HQ Egyptische staats TV wordt bewaakt door militairen en tanks.

Update 21: “Vicepresident Omar Suleiman is het ‘de facto staatshoofd’ van Egypte. President Hosni Mubarak is alleen nog volgens de wet president. Dat heeft de Egyptische ambassadeur in de Verenigde Staten, Sameh Shoukry, vanavond gezegd nadat Mubarak had bekendgemaakt dat hij presidentiële bevoegdheden aan Suleiman had overgedragen. Volgens Shoukry heeft Mubarak ‘alle wettelijke macht’ aan Suleiman heeft afgestaan. Volgens Shoukry betekent dit dat de vicepresident nu ook aan het hoofd van het leger staat.” Bron. Dit zou betekenen dat de machtsoverdracht feitelijk WEL heeft plaatsgevonden. Het blijft onduidelijk.

Update 22: Obama heeft schriftelijk gereageerd op de huidige situatie in Egypte. De volgende zin vertelt het hele verhaal:

“We believe that the universal rights of the Egyptian people must be respected, and their aspirations must be met. We believe that this transition must immediately demonstrate irreversible political change, and a negotiated path to democracy.”

Universele rechten en democratie. Los van het feit of Amerika zich überhaupt moet bemoeien met Egypte (niet dus), dit soort reactionair-socialistische retoriek geeft goed aan dat Obama eigenlijk helemaal geen Amerikaan is.  Een echte Amerikaan had namelijk gesproken over individuele rechten en een constitutioneel gelimiteerde republiek.

Update 23: MUBARAK STAPT OP

18 REACTIES

 1. Hij vertelt nu de mop van de twee vrienden, die naar Parijs gingen.

 2. @reiny [2]:
  Ik ook. Maar een helder (libertarisch) alternatief is nodig. Minimaal een ijzeren grondwet die individuele rechten beschermt. Het is nu volstrekt onduidelijk of het verwijderen van Mubarak leidt tot meer vrijheid (want het alternatief is niet bekend). Change, ja, maar dan wel richting Vrijheid.

 3. Revoluties zijn op zich kansloos als de bevolking niet beseft dat eigendom beschermd dient te worden. Dit besef is in Europa nog maar nauwelijks aanwezig. In de VS is het aan het verdampen en gelooft men meer en meer in collectivistische oplossingen. In Noord Afrika en op het Arabische schiereiland is dat al helemaal afwezig. Wellicht muv een klein deel van de bevolking van Israel dan.

  Een revolutie zonder besef van de waarde van het individu en het eigendomsrecht zal slechts verdere ellende brengen.

  Zolang de bevolking niet beseft wat vrijheid betekent en inhoudt is iedere revolutie op voorhand kansloos.

 4. @reiny [2]: Ze leven al in geweld, ze hopen juist minder geweld te krijgen.
  ALs je nu een bakkerszaakje wilt openen, ben je 1.5 jaar met een vergunning bezig. Als je daar niet naar luistert, wordt je in elkaar getimmerd. 70% van de mensen met baan is ambtenaar, die schrijven allemaal vergunninkjes aan de overige Egyptenaren wat ze mogen doen zonder een knuppel in hun nek te krijgen.
  Het is onhoudbaar.

 5. Obama is een postmoderne idioot die denkt dat woorden geen referent hebben in de realiteit. Als ie spreekt verplaatst hij dus lucht en produceert slechts geluidsgolven. Zijn geschriftsels zijn inktvlekken, artistiek gerangschikt op een stuk papier. Hij heeft nog niet het begin van verstand van universele rechten. De wereld mag zich gelukkig prijzen als we zijn ambtsperiode doorkomen zonder geopolitieke ramp.

 6. Al dit geweld en ellende, enkel om iemand af te laten treden. Het Egyptische volk heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Als een democratisch systeem ingevoerd wordt, gaan ze van de regen in de drup.
  Hopelijk dondert het systeem hier in het westen snel in, zodat ze wellicht op tijd inzien dat democratie ook slechts een farce is.
  Egypte was 6000 jaar geleden de geboorteplaats van de staat, laat het nu ook haar graf zijn.

 7. En nu maar hopen dat islamisten, Khomeinisten, niet in het gat gaan springen.
  We zagen het eerder, toen het volk juichte na het verdrijven van de sjah van Perzie. Hoe vaak bleken de alternatieven niet veel beroerder uit te pakken.
  Intussen kunnen we weer eens zien hoe groot de invloed van Amerika op de wereld is: het Sovjetimperium bezweek, China ging over tot het Amerikaans ondernemen en nu begint dit midden-oosten een zelfde democratie te willen, zo mag ik hopen.
  Voor libertariers zijn die opstandige Egyptenaren die meer democratie willen, natuurlijk allemaal criminelen; want de libertarische fundamentalist beschouwt democratie immers als crimineel?

  tamso [11] reageerde op deze reactie.

 8. The US is going to support a Orderly Transition to democracy”.

  Beter gezegd “wij bepalen wat er gebeurt”.

 9. @beek [9]:

  Die islamisten hebben net zo goed recht op vrijheid,als jij en ik en europa,of welk volk op deze wereld dan ook.Dat de islamist door zion media is afgeschildert als extremist heeft een doel.De extremisten zelf in de regering zeggen dat van een ander.Ik doel op het rechtse extremisme.Ze kakelen elkaar alleen maar na.Die regeringen na wo1 zijn allemaal puppets geweest van het westen na de val van het ottomaanse rijk.En net zulke extreme nationalisten geinstaleerd als die wij kennen in europa na wo1.Het volk werd en word onderdrukt door dat soort lui.Door ons het westen wat die zogenaamde leiders steunen,en dit systeem wat we een democratie noemen.We weten niet eens 10% van de waarheid waar het om draait.Na wo1 dus je allerlei vazalstaatjes kreeg en na wo2 amerika er mee ging bemoeien.In wo2 was het midden oosten neutraal.Het was al overgenomen door de bankers.Wo2 was om Israel te creeeren,en om het europa te creeeren als eenheid.Als duitsland die oorlog kon winnen tegen rusland,we vandaag de dag wel eens duits konden spreken.Na wo2 de CIA met kissinger aan de slag ging in het midden oosten en de dollar ging veilig stellen en de olie.Allemaal moesten de olie verkopen in de dollar,en werd het communisme wat ook zijn greep wilde hebben in het midden oosten eruit gekickt.Iran wilde ook een democratie hebben.In 1953 er een democratisch gekozen premier de olie wilde nationaliseren,waarop de CIA een coup pleegde en er de dictator plaatse met zijn geheime dienst de Savak.Iran heeft dankzij de islam de macht terug gegrepen in 1979.Als dat regime met de VS/bankers hadden samengewerkt in het begin,ze nooit als extreem werden neergezet.Zie saudie arabie wat nog wreder is als Iran.Net zo als de rest overgenomen door bankers.Die alleen hun olie nodig heeft.

  China heeft geen democratie.Mensen worden daar voor een kilo speed ge-executeerd.Of andere wetten wat streng is.Ook zit de bankers met hun corperatie’s in china,en verrijken zich met slaven arbeid.Deze lui zijn ook de slavendrijvers door de eeuwen heen geweest. Die democratie waarover men het heeft,zorgt ervoor dat mensen ambitie’s hebben en dan wat harder werken voor hun baas.Als het geen democratie was,het een communisme was.Of een dictatuur.Het is alleen niet zo productief.Daarom zijn wij ook moderner en lopen wij weer voor op hen.ook moderner in het slavendrijven.
  Ik keur een religie niet af.Ook al geloof ik zelf niet in hun GOD/allah.Ik vind wel dat zij moeten denken of geloven wat ze zelf willen geloven.En het geloof zal rekening houden met de toekomst.De welvaart zorgt ervoor dat alles in een rap tempo naar zijn klote gaat en denkt niet aan de toekomst,maar aan het hier en nu.Zou je een geloof hebben,je ook denkt aan duurzaamheid,en dat olie vervangen moet worden door natuurlijke elementen,of vrije energie.En daarmee ontneem je ook de macht van die elite die ons afhankelijk laten maken van al hun private ondernemingen,waar olie en geld mee te maken heeft.Religie’s moesten verdwijnen omdat bankers door rente zichzelf verrijken en alles corrupt maakt.Het belooft je gouden bergen,en jij rent er slaafs achteraan.De grap van dit alles is,dat het black magic is.Ze creeeren iets,wat niet eens bestaat.Ze laten jouw er net zoals een religie in geloven.

  Over Iran dat het nu zo extreem lijkt,is voor ons niet te bevatten op dit moment.In wo2 het misschien wat beter gesnapt zou kunnen worden,als je intern en extern word aangevallen.Iran na 1979 werd eerst aangevallen door Irak.Door het westen en rusland en israel die zowel Irak als Iran financieerde in wapentuig.Irak stopte die oorlog en ook Irak werd de vijand van het westen.In iran ze het intern probeerde.Terreur organisatie’s creeeren zoals de PMOI een marxistische partij om het regime omver te werpen.En nog meer terreur groeperingen.Laats zei iran dat nederland ook meegeholpen heeft met die terreurgroepen die aansprakelijk zijn gesteld voor ca 12.000 moorden door middel van aanslagen.
  Zij moeten wel extreem en hard zijn,om te willen overleven.En die wetgevingen zijn rechtvaardiger dan die van amerika.handen afhakken en stenigen gebeurt allang niet meer.Een hand afhakken gebeurt alleen met kleptomanen.Hier krijgen ze een taakstraf,en nog 1 en nog 1 en nog 1.En nog hebben ze het niet afgeleerd.
  Inleven in een ander is moeilijk,als wij die situatie ons niet kunnen voorstellen.Ik denk dat wij over 20 jaar,of in die aanloop ervan ook met een gigantische verandering te maken gaan hebben,dat ook wij extremistisch zullen worden.Het regime dan.
  Duitsland was niet zo lang geleden en werd ook gefinancieerd door bankers,om het europa te creeeren.Het maakt ze niks uit wat de wetten zijn,zolang zij de economie maar controleren,ook als de olie gaat opraken.of op is.Deden ze in het verleden.
  Die democratie wat je voorgespiegeld werd is niet oneinding.Het houd op,waarneer de olie zal opraken,of het oosten de positie zal overnemen die wij hadden.Dan zal ook de overheid zijn bevolking moeten onderdrukken om zijn macht te behouden.

  beek [12] reageerde op deze reactie.
  Dijk [15] reageerde op deze reactie.

 10. Als het leger niet een nieuwe, seculiere man in het zadel helpt zal Egypte uiteindelijk net zo’n islamitische schurkenstaat worden als Iran. Slaafjes van Allah kunnen nooit vrij worden.

 11. @Def [8]:

  Geweldig hè? 11022011 is een historische datum. 80 miljoen mensen na 30 jaar onderdrukking eindelijk vrij.

  Die euforische sfeer moet er ook in NL zijn geweest toen de 5 jaar nazi-bewind ten einde kwam.

  Daarna hebben de oude machthebbers hier de zaak al weer snel overgenomen (na alle andersdenkenden te hebben weggewerkt, zie o.a. de Velser-affaire).

  De NL bevolking pikt dit al meer dan 65 jaar. Wanneer komt er hier een revolutie?

  ===
  http://gerard45.bloggertje.nl/note/7277/de-velser-affaire-en-het-verraad.html

Comments are closed.