Deze week had ik een ontmoeting met een Amerikaanse vriend die heel enthousiast vertelde over de presentatie van de film Atlas Shrugged. Deze presentatie bestond uit een 10 minuten samenvatting van het eerste deel. (van drie delen).

Ook deze vriend was erg sceptisch of het wel mogelijk was om dit geweldige boek te verfilmen. Maar wat hij gezien heeft, overtrof zeer positief al zijn verwachtingen.

Het is nog steeds het plan dat de film in mei (dit jaar!!!) in de bioscopen gaat verschijnen. Over vertoningen in Nederland (Europa)  is nog niets bekend.

Zaterdag is een internet trailer 2,5 minuten van het eerste deel  uitgekomen.

Het was ook erg leuk om van mijn vriend een speldje te krijgen van het logo van de film. (zie afbeelding hierbij).
—————————

De trailer:

http://www.atlasshruggedpart1.com/atlas-shrugged-movie-trailer

Het zijn fascinerende beelden, zeker voor degenen die het boek kennen, en de scenes herkennen.
Zonder dat lijkt me moeilijk te begrijpen waar het over gaat. Maar ik ga nog wel eens kijken!!

Voor anderen: ga nog snel het boek kopen en lezen!!!

8 REACTIES

 1. Deze film komt hopelijk wel uit op europees dvd formaat.

  Ik zit met smart te wachten om deze dan cadeau te kunnen doen aan vrienden. Ik kan de meeste er niet toe bewegen een boek te gaan lezen met 1000 bladzijden.
  De film die gezien de trailer zich afspeelt in de huidige tijd zal geholpen door de romantische verhoudingen in de verhaallijn hopelijk menigeen in staat stellen de collectivistische, socialistische indoctrinaties
  van zich af te schudden.

 2. Zal sowieso scholen aanschrijven als de film er is en natuurlijk de Nederlandse bioscopen.
  deze film MOET hier vertoond worden.

 3. @Hub Jongen [4]:

  Prima, Hub! 🙂

  Ik heb hier nog een (vrije) vertaling voor de mensen die het Engels minder goed machtig zijn:

  “Atlas Shrugged is Ayn Rand’s tijdloze roman over hoe ’s-werelds beste ondernemers en creatieve geesten verdwijnen uit een maatschappij die ineenstort onder zware overheid’s bemoeienis en falende collectivistische oplossingen. De centrale boodschap is er een van individualisme, vanzelfsprekend eigenbelang en logica als basis voor ieders leven.

  Atlas Shrugged heeft mij geïnspireerd het beste uit mijzelf te halen. Toen ik ging studeren raakte ik gefrustreerd door de grote mate van irrationaliteit om mij heen. Ik vond filosofie een aantrekkelijk vak vanwege de belangrijke plaats die logica en waarheid daarin hebben, maar vreemd genoeg bevonden zich onder de filosofen ook de grootste critici van de logica. Toen ik dit met mijn oudste broer besprak wees hij me op Atlas Shrugged en de overige werken van Ayn Rand.

  Het boek heeft op mij een enorme indruk gemaakt. Ik besloot om voortaan de logica als basis voor mijn leven te gebruiken en een rationeel eigenbelang na te streven om gelukkig te worden. Ik negeerde de vele irrationele en negatieve krachten om mij heen en bevrijdde mijn denken van alle onlogische beperkingen. Ik verlegde mijn focus van feestvieren naar zinvollere activiteiten en sloot mijn studie met goed gevolg af. Ik maakte werk van het meisje van mijn dromen en ik richtte mijn eigen filmproductiemaatschappij op.

  Dit boek heeft mij op het goede spoor gezet op een kantelpunt in mijn leven. Onze maatschappij in crisis heeft nu net zo dringend behoefte aan deze ideeën. We hebben de ineenstorting van ons economische systeem zien gebeuren. Net als in Atlas Shrugged hebben de politici onterecht het kapitalisme en de vrije markt hiervan de schuld gegeven. Ze hebben de mensen met nieuwe ideeën en ondernemingszin gedemoniseerd. In plaats van de burgerlijke vrijheden te beschermen heeft de overheid ze ingeperkt. Hardwerkende mensen worden nu geplunderd via allerlei belastingen, steunmaatregelen voor failliete bedrijven, subsidieregelingen voor onrendabele marktontwikkelingen, en falend monetair beleid.

  In plaats van de vrije markt haar werk te laten doen, heeft de overheid slecht gemanagede bedrijven die goede contacten in de politiek hadden beloond met belastinggeld. Ook voerde zij kostbare collectivistische ‘oplossingen’ door en beroofde zij daarvoor ondernemende mensen van de vruchten van hun arbeid. Zo werd deze mensen alle ondernemingslust ontnomen.

  En dat terwijl alles wat deze helden uit Atlas Shrugged wilden meer vrijheid voor iedereen was. Zullen we als samenleving ooit deze les uit Atlas Shrugged leren? Of blijven we ons de vraag stellen, Wie is John Galt?”

  ===
  http://site.despair.com/blog/wp-content/uploads/2008/07/governmentdemotivator.jpg

  Peter de Jong [6] reageerde op deze reactie.

 4. Hoi, kwam deze recensie tegen over Atlas Shrugged, en vroeg me meteen af hoe het toch zou komen dat als zo’n belangrijke mensen op het wereldtoneel het boek tot hun favorieten rekenen, er nog steeds zoveel mis gaat………..

  “A. Rand
  Citaat uit het krantenartikel pagina 39 zaterdag 1 augustus de Tijd Atlas in staking Raar maar waar. Het best verkochte businessboek aller tijden is een roman van meer dan 1.000 pagina’s. Het werd geschreven door een filosofe die Alan Greenspan tot haar fans mag rekenen. En 50 jaar na publicatie is het opnieuw een bestseller in de VS, terwijl hier niemand het kent. Mogen we u voorstellen: ‘Atlas Shrugged’ van Ayn Rand, het invloedrijkste boek na de Bijbel. Van ‘Atlas Shrugged’ wordt wel eens gezegd dat het het enige boek is dat anyone who’s anyone gelezen heeft. Minstens één keer. Elke CEO van elk bedrijf uit de Fortune 500, en elke Amerikaanse magistraat, volksvertegenwoordiger, senator en president van na 1957. Alan Greenspan, twee decennia lang de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, noemde het boek ‘een stabiliserende factor’ in zijn leven, en beschouwde Ayn Rand als ‘een lichtend voorbeeld’. Ronald Reagan zaliger was een fan, en van Hillary Clinton wordt gefluisterd dat ze zich aan Dagny Taggart spiegelt, de vrouwelijke hoofdrolspeelster in het boek. (…) Blijft de vraag: hoe komt het dat in onze contreien nooit iemand van ‘Atlas Shrugged’ gehoord heeft, zelfs nu het na 50 jaar opnieuw een bestseller is? Literatuurspecialisten suggereren graag dat West-Europeanen geen boodschap hadden aan [Ayn] Rands ultraliberalisme, omdat wij minder hardvochtig zouden zijn dan de Amerikanen. Maar dat is een al te flatterende gedachte, meent Jan De Voogt, die van ‘Atlas Shrugged’ een uitstekende Nederlandse vertaling maakte (‘Atlas in staking’). De Voogt blijkt tot onze verbazing geen gediplomeerde vertaler, maar een uiterst verlichte hobbyist van 80 uit Doorn bij Utrecht. Hij vertaalde ‘Atlas Shrugged’ omdat het zijn lievelingsboek was, en omdat hij het doodzonde vond dat België en Nederland van een vertaling verstoken bleven. Hij werkte tien maanden aan zijn vertaling. Maar geen enkele uitgever durfde of wilde ze uitgeven, zodat er niets anders opzat dan ze zelf maar te laten drukken. Nu de crisis de populariteit van ‘Atlas Shrugged’ weer naar ongekende hoogten stuwt, wordt hardop aan een verfilming gedacht. Volgens de laatste berichten zou het boek tegen 2011 verfilmd worden, met Angelina Jolie in de hoofdrol, naar verluidt een groot bewonderaar van Ayn Rand. ”

  Zé.

 5. Zo ontzettend blij dat er een film van komt met relatief onbekendere acteurs!

  Het boek werd mij aangeraden door mijn vriend, en ben super blij dat ik na een wat stroef begin toch doorgelezen heb. Wat een briljant boek!

Comments are closed.