Veel libertariërs kijken met spanning uit naar de film Atlas Shrugged die op 15 april aanstaande in de theaters gaat verschijnen. Na de vele tegenslagen en uitstellen hadden velen de moed al opgegeven, maar nu schijnt het toch echt werkelijkheid te worden.

Hank
Rearden en Dagny Taggart in de verlaten, kapot gesocialiseerde 20 Century Motor Company

Degenen die het boek kennen zullen gebeurtenissen in de huidige maatschappij herkennen als door Ayn Rand in haar meesterwerk meer dan 55 jaar geleden voorspeld.

Zo waren er deze week bij de reacties op artikelen in de Vrijspreker weer een aantal die een beetje hopeloos reageerden op de ontwikkelingen betreffende de EU en het verlies van individuele vrijheid. Met de opmerking dat “we kunnen er toch niets aan veranderen”.

Die situatie is precies zoals de mensen uit het boek dachten die het fiasco meebeleefd hadden bij de socialisering van de “20 Century Motor Company”. Het verhaal waarin een ideale socialistische organisatie werd ingevoerd in een moderne fabriek en dat eindigde in een grote mislukking waardoor zowat iedereen in een grote ellende terecht kwam.

De arbeider die het verhaal vertelde, bekende: “Well, we kregen wat we gevraagd hadden. Tegen de tijd dat we inzagen waarvoor we gevraagd hadden, was het te laat. We zaten in de val en konden nergens naar toe.”

Well, we got what we asked for. By the time we saw what it was that we’d asked for, it was too late. We were trapped, with no place to go.”

En toch is er een (groeiend)  aantal mensen die zich niet overgeven aan de politiekelingen en die wel blijven strijden voor een betere, eerlijke, integere samenleving. Deze vrijheidsstrijders zijn vooral te vinden bij libertariërs. De Vrijspreker is een manier om dit uit te dragen en het aantal mensen die dat ook willen zo snel en zo veel mogelijk uit te breiden.

Het moet lukken om de basis van de vrijheid duidelijk over te brengen. Zie voorpagina: “De filosofie van de Vrijheid “.
Dat moet begrepen worden! Zonder dat, heeft het weinig zin!

Wat ga jij nu doen om dat te verbreiden?

350 REACTIES

 1. @beek [325]:

  Hier zijn geen regels zoals jij en die tiengebodenclub van je kennen, hier zijn een aantal mensen vreselijk aan het zieken en dat zou ik willen zien als sabotage en dergelijke mensen zouden wat mij betreft direct gewipt mogen worden en daar zijn geen regels voor, dat vertelt het gezonde verstand. Libertariërs zijn per definitie geen watjes mocht dat de gedachte zijn, degene die aanvalt kan een tegenreactie verwachten.

  Probeer je neus eens om de hoek te steken bij een reguliere site, bijvoorbeeld Joop.nl. Daar zou je onmiddellijk met je gedrol een ban krijgen, al direct bij de eerste gereformeerde aanvalsactie door jouw, tenminste als je daar het lef voor hebt, want je lijkt me ook nog een laf persoon, vandaar ook die aanvallen hier, omdat je weet dat libertariërs openstaan voor iedereen, zelfs voor types als jij. Op iedere reguliere site zullen ze niet eens de moeite doen jou tekst en uitleg te geven waarom je kan wieberen.

  En verder hoef ik je niets uit te leggen, de doortraptheid waar jij mee bent behept prikkelt mij niet, het wekt alleen een gevoel van afkeer op jegens alles wat religieus is. Jij bent geen fijn visitekaartje van je lieve heer, je bent een oervervelende predikant, een soort rot uithangbord waar iedereen met zijn kop tegenaan moet lopen.

  En verder bekijk je het maar met je pedante reacties. Blijf hier drollen tot je een ons weegt en wordt er gelukkig mee. Het zal uiteindelijk wel jouw laatste taak in het leven zijn. Zolang je hier blijft drollen en jij maar van straat bent kan je verder ook geen schade aanrichten….Dus ga zo door zou ik zeggen.
  beek [331] reageerde op deze reactie.

 2. @IIS [330]:

  IIS overtreedt de huisregels.
  Ik kreeg steeds te horen dat ik niet ‘op de man’ mocht spelen.
  IIS doet het regelmatig.
  Sterker: hij was op dit forum nog maar net verschenen of hij had al aan schat aan scheldwoorden tot zijn beschikking zodra ik het christelijk geloof ter sprake bracht.
  Het is gewoon ziekelijk, dat soort louter emotioneel, en op niets gebaseerde, gewauwel.

  IIS [338] reageerde op deze reactie.

 3. @Listo [329]:

  Ik vind het niet om te lachen.
  Ik vind het eigenlijk treurig dat mensen die zich laten voorstaan op hun enige en echte ratio, en de echte feiten, tot precies dezelfde emotionele groepsreacties, vooroordelen en generaliseringen komen als anderen die zij ‘collectivisten’ noemen.

  Listo [334] reageerde op deze reactie.

 4. Ik denk niet dat het voor veel mensen is weggelegd om te begrijpen.
  De vraag is voor mij of de film niet met opzet word gemaakt om te proberen het boek/de reputatie te verpesten.
  Wanneer dit niet het geval is ben ik ook als de regisseur iemand is voor wie het wel is weggelegd benieuwd hoe het gaat uitpakken.

 5. @Listo [334]:

  We zagen het al bij de Franse revolutie.
  Er werd vrijheid gepredikt.
  Mensen zouden voortaan niet meer boven elkaar staan, maar gelijk zijn. Niemand zou macht uitoefenen over een ander; iedereen zou als broeders met elkaar gaan leven.
  Wat leverden die mooie woorden op?
  Direct al een fanatieke en ‘gedreven’ Robespierre die overal vijanden van de vrijheid zag. En natuurlijk ook vijanden van de broederschap en de gelijkheid.
  Zijn guillotine draaide overuren: uiteraard was hij niet agressief, maar verdedigde hij zich tegen agressieven, die vijanden van de vrijheid !
  Daarna kregen we Napoleon met dezelfde idealen.
  Om over Lenin nog maar te zwijgen.
  Is het een wonder dat ik niet geloof in dergelijke hemelbestormende idealisten?!

  Zé [336] reageerde op deze reactie.
  Zé [337] reageerde op deze reactie.
  Listo [339] reageerde op deze reactie.

 6. @beek [335]: Klopt Beek, we zullen het nu echt zelf moeten doen, met het creëeren van vrijheid in onsZelf.
  Dus laten we daar onze energie voor gebruiken, i.pv. elkander af te katten. Dat brengt namelijk niemand iets goeds.

  Vrede, Zé.

 7. @beek [335]: Oja, en dan nog iets, op elke Franse munt vóór de neuro, stond geschreven: Egalité, Fraternité, Liberté.
  Op de Franse neuro’s zijn ze dit ‘vergeten’.
  Ik had vorig jaar nog een A4-tje op het gemeentehuis gehangen met deze tekst en als bijvoeging om die 3 dingen nooit te vergeten.
  Helaas, de burgervader vond zich meer Europeaan dan Fransman, en het A4-tje was na een half uur verdwenen.
  Het zei me genoeg over de Franse idealen. En Sarkotski zal ze echt niet herinvoeren.

  Het is nu aan onszelf om van deze wereld een betere plek te maken, nu blijkt dat alle systemen hebben gefaald.

  Zé.

  Listo [342] reageerde op deze reactie.

 8. @beek [331]:

  Voor ik verder lees wil ik je voor de laatste keer erop wijzen dat jij bent begonnen met ridiculiseren en aanvallen van mijn reactie. Wat had je gedacht dan dat ik me als een kind door jou liet bespotten. Mijn reactie over astrologie waarin ik uitlegde dat er een crisis aan zat te komen en mijn interesse voor astrologie maakte je met de grond gelijk, mag natuurlijk, maar de manier waarop je mij afkraakte was voor mij een gegronde reden jou eens flink op je nummer te zetten. Moeilijk voor jou om eens vuur onder je reet te voelen? Wen er alvast maar aan, misschien is het iets voor de eeuwigheid.

  Als dit mijn ‘huis’ was en jij mijn ‘gast’, ja, dan had ik je eruit gedonderd. Maar misschien komt dat nog en niet zielig doen door te jammeren dat ik op de man speel, jij bent daar namelijk een ster in. Wel de splinter in het oog van de ander zien, maar niet de balk in het eigen oog, zo was het toch!
  beek [341] reageerde op deze reactie.

 9. @beek [335]:

  Precies wat je hier ook kunt lezen ja. Reacties vol met de woorden: “we zullen” en “er zal”.

  Boeven “zullen” niet meer bestaan en bedrijven “zullen” moreel handelen en “zullen” niet meer vervuilen.En de mensen”zullen” geen geweld meer gebruiken.Zullen zullen zullen en zal zal zal…..

  Lijkt een beetje op die miljoenen mensen die jaarlijks goede voornemens hebben. Voornemens die ze na een week alweer vergeten zijn.

  IIS [340] reageerde op deze reactie.

 10. @Listo [339]:

  Mag ik van je weten of je in een auto rijdt? Telefoneer je? Haal je je voedsel uit de supermarkt? Vlieg je voor je vakantie? Poets je je tanden met tandpasta? Zit je op een bank? Koop je schoenen en draag je kleding? Kijk je tv, hoe kom je aan je internetverbinding en op wat voor computer werk je? Zijn er zaken die je doet of koopt die direct die verrekte verkankerde ondernemers steunt waar jij zo’n ontiegelijk groot probleem mee schijnt te hebben?…Ik zou daar dan onmiddellijk mee ophouden, want iedere cent die je uitgeeft aan de producten die je gebruikt, steun je het immorele gedrag van ze.

  Jij bent net als de ‘groenen’ die overal tegenaan schoppen maar ondertussen wel stijlvol gebruik maken van al hetgeen ze zo vervloeken. Hebzucht was het grote boze woord voor jou? Hypocriet is het grote woord voor mij.

 11. @IIS [338]:

  Nee hoor.
  Jij was begonnen.
  Klinkt dit kinderachtig?
  Dat is precies de bedoeling, want het infantiele van jouw reacties blijft me verbazen.
  Vandaar dat ik destijds heel hard moest lachen toen jij plotseling ook een geloof bleek te hebben.
  Tot die tijd schold je vooral op geloof.
  Opvallend blijft voor mij dat jij dat ene incident vol wrok blijft herinneren.
  Want ik heb bij jou daarna zelden meer dat geloof in astrologie tegen je ingezet. Ik liet je in je dwaasheid.

  Dit in tegenstelling tot IIS die geen moment voorbij kan laten gaan (honderden malen intussen) om het christelijk geloof te kunnen belasteren. En altijd zonder feiten; het blijft steeds zuiver emotioneel geroep.
  Negatief emotioneel geroep.

 12. @IIS [340]:

  Uiteraard maakt deze zelfde IIS gebruik van allerlei overheidsvoorzieningen. Dan heet het plotseling niet hypocriet te zijn als hij dezelfde overheden vervloekt en verwenst.
  Inderdaad: libertariers hebben bijzonderen voorrechten als het gaat om het aanwijzen van hypocrisie.

  IIS [344] reageerde op deze reactie.

 13. @beek [343]:

  Gedwongen gebruik maken van overheidsvoorzieningen, zal je bedoelen. En wat ik verder gedwongen doe is betalen aan een een corrupte overheid. Ik weet zeker dat jij nog nooit één cent als zelfstandige hebt verdiend. Probeer eens geen onderdeel te zijn van de overheid, maar probeer eens een onderdeel van jezelf te worden, ik wed dat je omkomt van de honger. Ik wens je trouwens nog veel belasting!

  Geloven? Ik zou zeggen ik veeg mijn reet af met het soort geloof dat jij predikt. Ik ken mijn eigen geloof, ik ben namelijk mijn eigen god, lul!…drol!…En verder ben ik klaar met je, de heilige groeten gewenst.
  beek [345] reageerde op deze reactie.

 14. @IIS [344]:

  Als IIS zijn eigen god is, is het natuurlijk wel een heel groot geluk voor ons dat wij niet in deze god hoeven te geloven. De andere menselijke godjes kunnen mogelijk zelfs godje IIS wel eens als een ernstige concurrent gaan beschouwen die het geloof in eigen ‘godheid’ bedreigt.
  IIS buigt alleen voor zichzelf; en misschien voor anderen die zijn ‘godheid’ erkennen? Driejarige peuters denken ook dat de hele wereld alleen om henzelf draait.
  Overigens denk ik dat de huisregels de verandering van de ‘t’ van trol, in een ‘d’, voornamelijk als een erg origineel en creatief gezichtspunt zullen beschouwen.

  Zé [346] reageerde op deze reactie.

 15. @beek [345]: ” Driejarige peuters denken ook dat de hele wereld alleen om henzelf draait.”
  En ze hebben nog gelijk ook !! En dan raken we dat besef kwijt, want we moeten gaan leven naar de normen van anderen, inentingen doen hun werk ook, en de rest van ons leven zijn we bezig om weer van alle trauma’s die in ons jonge levens op zijn gedaan verlost te worden.

  Natuurlijk is ieder zijn eigen God, ik verbaas me over deze wijze uitspraak. Of zijn er hier nog mensen die geloven dat God op een wolk deze wereld zit te bestieren?

  Het gaat allemaal om jezelf in dit leven, zonder daar anderen voor te gebruiken, geweld aan te doen of wat dan ook.

  Immers alles wat je zegt ben jezelf, dat wisten we op de kleuterschool al, en toen begon de ellende.

  Vrede, om te beginnen met jeZelf.

  Zé.

  Listo [347] reageerde op deze reactie.

 16. @Listo [347]: Ik vind het een mooie munt, dat hij maar snel in omloop komt.
  Komt er ook een NL versie, of denk jij ook dat dat weinig zin heeft?

  Zé.

Comments are closed.