Veel libertariërs kijken met spanning uit naar de film Atlas Shrugged die op 15 april aanstaande in de theaters gaat verschijnen. Na de vele tegenslagen en uitstellen hadden velen de moed al opgegeven, maar nu schijnt het toch echt werkelijkheid te worden.

Hank
Rearden en Dagny Taggart in de verlaten, kapot gesocialiseerde 20 Century Motor Company

Degenen die het boek kennen zullen gebeurtenissen in de huidige maatschappij herkennen als door Ayn Rand in haar meesterwerk meer dan 55 jaar geleden voorspeld.

Zo waren er deze week bij de reacties op artikelen in de Vrijspreker weer een aantal die een beetje hopeloos reageerden op de ontwikkelingen betreffende de EU en het verlies van individuele vrijheid. Met de opmerking dat “we kunnen er toch niets aan veranderen”.

Die situatie is precies zoals de mensen uit het boek dachten die het fiasco meebeleefd hadden bij de socialisering van de “20 Century Motor Company”. Het verhaal waarin een ideale socialistische organisatie werd ingevoerd in een moderne fabriek en dat eindigde in een grote mislukking waardoor zowat iedereen in een grote ellende terecht kwam.

De arbeider die het verhaal vertelde, bekende: “Well, we kregen wat we gevraagd hadden. Tegen de tijd dat we inzagen waarvoor we gevraagd hadden, was het te laat. We zaten in de val en konden nergens naar toe.”

Well, we got what we asked for. By the time we saw what it was that we’d asked for, it was too late. We were trapped, with no place to go.”

En toch is er een (groeiend)  aantal mensen die zich niet overgeven aan de politiekelingen en die wel blijven strijden voor een betere, eerlijke, integere samenleving. Deze vrijheidsstrijders zijn vooral te vinden bij libertariërs. De Vrijspreker is een manier om dit uit te dragen en het aantal mensen die dat ook willen zo snel en zo veel mogelijk uit te breiden.

Het moet lukken om de basis van de vrijheid duidelijk over te brengen. Zie voorpagina: “De filosofie van de Vrijheid “.
Dat moet begrepen worden! Zonder dat, heeft het weinig zin!

Wat ga jij nu doen om dat te verbreiden?

350 REACTIES

 1. @Listo [30]: Wat is gezondere hebzucht:

  1 zelf over je eigen geld willen beschikken.
  2 samen met Pietje Jan die meer verdient dan jullie geld afpakken en dit onder het mom van een betere maatschappij onderling verdelen?

  Welke maatschappij is gegrondvest op diefstal? De democratie van de helft plus 1 die degenen die economsich succesvol zijn plukken? Of de maatschappij die eenieder zijn eigen vruchten laat plukken.

  durf eindelijk eens toe te geven dat socialisme niets anders is dan diefstal!

  Listo [34] reageerde op deze reactie.
  Listo [36] reageerde op deze reactie.

 2. @Listo [30]: met betrekking tot veiligheid, ik heb dit artikeltje geschreven: http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/12/de-vogelvrije-burger/

  Doe niet alsof de burger in dit land nu wordt beschermd. De burger wordt nu totaal niet beschermd. De ineffectiviteit van de overheidsbescherming komt door het geweldsmonopolie van de staat dat de burgers niet toestaat zichzelf te beschermen. De veiligheids situatie kan alleen maar beter worden, veel slechter dan nu kan niet.

 3. @Ratio [31]:

  Ben ik ergens het huidige systeem aan het verdedigen????

  Ik zal je reactie dus maar als een vergissing beschouwen.

 4. @Ratio [31]:

  Jij oordeelt nu over systemen die door hebzucht worden gerund. En daar maak jij je kwaad over. Maar jullie systeem zal ook op hebzucht draaien. En dus keihard falen!

  Socialisme in de huidige vorm is net zo corrupt als onze democratie in huidige vorm en draait volledig op hebzucht. Dat neemt niet weg dat hieraan gewerkt kan worden.Zoals ik al zei: jullie laten de woorden hebzucht,oorlogen,criminaliteit,jaloezie heel makkelijk weg in jullie libertarische nieuwe systeem. Maar laat deze woorden in een socialistisch systeem weg en je hebt meteen ook een degelijk werkend systeem. Laat deze woorden weg in een systeem die democratie heet en je hebt meteen een degelijk systeem.Het zijn deze dingen die een systeem doen werken of laten falen.
  Jullie meten dus met twee maten en romantiseren volledig jullie eigen systeem door de boosdoeners maar even weg te laten. Ik blijf het niet herhalen Ratio! Nergens noemen jullie oplossingen hiervoor.

  Ratio [37] reageerde op deze reactie.

 5. @Listo [36]: Ons systeem gebruikt hebzucht ten goede, dat is het verschil! Het is niet afgedwongen. Slechts vrijwillige transacties zijn toegestaan en mensen die daar niet aan willen meedoen hebben de middelen zich te verdedigen.

  Bij socialisme is er sprake van afgedwongen transacties gebaseerd op dwang. Hebzucht en dwang zijn noodzakelijk voor socialisme. Hebzucht en vrijwilligheid is noodzakelijk voor libertarisme.

  Natuurlijk is er altijd nog criminaliteit, echter het is geen overheidscriminaliteit meer. Daar zijn we in ieder geval van verlost

  Listo [38] reageerde op deze reactie.

 6. @Ratio [37]:

  Je bevestigd constant wat ik zeg. Maar dat heb je helemaal niet in de gaten.

  Jij hebt alleen maar moeite met hebzucht van een ander.Je eigen hebzucht doe je af als “gezond”

  Je wilt alleen maar van de criminaliteit af die jou raakt. Van de criminaliteit die de wereldbevolking treft trek je je niks aan.

  Ik blijf dus zeggen: je praat als een politici en bezit dezelfde ziekelijke hebzucht.Want uit alles blijkt dat het alleen maar om je egocentrische ik gaat. Precies dezelfde eigenschappen die politici en dictators ook hebben.

  Zo ingewikkeld is het toch niet Ratio?

  Ratio [39] reageerde op deze reactie.

 7. @Listo [38]: Het is niet ingewikkeld, het gaat om het begrip vrijwilligheid. Mijn eigen hebzucht is fout indien ik als een socialistische politicus anderen dingen dwing te doen. Mijn, en ook jouw, hebzucht kunnen tot iets positiefs voeren als we vrijwillig tot transacties komen. Het verschil, en ik hoop dat je dat erkent, is vrijwilligheid.

  Indien ik tot een betere wereld wil komen dan is het aan mij zelf om dat te realiseren. Dan maak ik zelf geld over. Indien ik me druk maak om criminaliteit in Afrika dan kan ik geld over maken, of niet. Dat is vrijheid. Maar ik ga niemand dwingen de wereld te verbeteren.

  beek [40] reageerde op deze reactie.
  Listo [42] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [63] reageerde op deze reactie.

 8. @Ratio [39]:

  Je gaat niet iedereen dwingen de wereld te verbeteren? Gelukkig maar, hoewel ik steeds tegenkom dat het libetarisme voor de hele wereld de enig juiste koers is.
  Grote woorden blijven noodzakelijk steken in holle retoriek.
  We moeten praktisch blijven. En als we dan zien hoe een collectieve voorziening als een goed functionerend rioolstelsel en een waterleiding, tallozen een goede gezondheid heeft gebracht, kan je niet zomaar gaan stellen dat zo’n collectieve voorziening crimineel is.
  Want hoe gaan al die particulieren een goed functionerend rioolstelsel en waterleidingnet aanleggen? Zeker de armlastigen onder hen?
  Zoals steeds: als we de gewone praktijk erbij halen, heeft een libertarier als Ratio niets meer dan een mantra tot zijn beschikking: ‘het’ is dwang.
  Geen wonder dat u niet serieus wordt genomen.

  Mavado [43] reageerde op deze reactie.

 9. @Ratio [39]:

  Maar de staat dwingt jou nu ook tot helemaal niks!Je bent toch vrij om te gaan? Of zullen ze je aanklagen als jij je spullen pakt? Jij kiest er nu toch voor om als slaaf door het leven te gaan? Jij onderwerpt je toch aan al die regels?

  Of zijn dit nep-vrijheden? En zullen die van jullie wel echt zijn?

  Precies zo’n nep vrijheden zullen jullie dus ook creëren. En niks anders. Een rijke groep van adel met aan de andere kant arme sloebers.Oud politici zullen zich aan de adel voegen en dezelfde verrotte wereld zal gewoon op dezelfde manier doorgaan!

  Met als gevolg: net zoveel criminaliteit,hongersnoden,oorlogen,natuurverwoestingen en hebzucht.

  Winnaar in dit hele verhaal: het groepje libertariers.(enkele miljoenen op een wereldbevolking van 7 miljard mensen dus)
  Verliezers: regeringen
  Conclusie voor de rest van het volk:Totaal geen verschil met een lichte kans op erger.

  Er heeft alleen een machtswisseling plaatsgevonden, meer niet.

  Zo zie je maar weer Ratio.Het gaat puur om jullie zelf. Om niks anders. Het gaat om een machtsverschuiving. Die hele libertarisme straalt dat uit. Van welke kant ik het ook bekijk.

  Jullie willen bovenaan de ladder staan. Met heel veel mensen onder jullie waar je op kunt neerkijken. Op mensen neerkijken die weer door een rijke elite groep gedomineerd zullen worden. Elite groepen met eigen legers die voor hun eigen bescherming zullen zorgen zoals Hoc mooi verteld. Daar draait macht uiteindelijk alleen maar om. Ik raad jullie sterk aan om eens een boek over het ego te gaan lezen. Hoe verwoestend de ego is in deze wereld.En dat is precies wat jullie aan de macht willen laten komen: HET EGO

  En kom nou niet weer met het verhaal dat er geen dwang zal zijn. Want daar maak ik ook zo korte metten mee. De rijken zullen de armen altijd domineren en misbruiken.Daarvoor zullen hun legers alsmaar groeien.

  Het is me ook heel duidelijk waarom jullie niet op de inhoud willen ingaan. Keer op keer vraag ik jullie : wat doen jullie met de hebzucht, met hongersnood, met oorlogen en dat soort dingen. EN keer op keer krijg lange reacties terug zonder maar 1 antwoord hierop.

  En maar goed ook, want ik kan niet wachten op dat antwoord dat voor 100% een blunder antwoord zal zijn. Daarom antwoordt ook geen enkele van jullie hierop.

  Mavado [45] reageerde op deze reactie.
  Dijk [73] reageerde op deze reactie.

 10. @beek [40]:

  Jij draait ook steeds hetzelfde riedeltje af..
  Op iets origineels heb ik je al jaren niet betrapt.

  Je weet donders goed dat als er woningen gebouwd worden, deze onverkoopbaar zijn zonder deze voorzieningen.
  Wat is er op tegen om dit privaat uit te besteden? Moet vadertje staat daar voor zorgen?
  Het mooie van de vrije markt is dan dat het onderhoud uit besteed kan worden en door concurrentie de prijs zo laag mogelijk zal zijn.

  De enige manier om een product goedkoper en beter te krijgen is concurrentie.
  Omgekeerd, alles wat door een monopolist geproduceerd wordt is duur en slecht, en dan heb je het dus over de, door jou kwijlend aanbeden, overheid.

  beek [46] reageerde op deze reactie.

 11. @Listo [42]:

  Onzin.
  Bedrijven en particulieren voeren geen oorlog.
  Iedereen met maar een beetje verstand weet dat zaken doen altijd lucratiever is dan geweld.

  Als we hier geen politieke dictatuur hadden gehad, waren we nooit naar Afghanistan gegaan (80% was tegen, of ben je dat gemakshalve vergeten) en hadden we nooit de europese grondwet aanvaard, 2/3 was toch tegen?

  Hadden we geen bodemloze putten zoals de betuwelijn en JSF gehad.

  Ooorlogen kunnen alleen door landen (overheden) gevoerd worden, omdat ze over gigantische hoeveelheden (afgeperst) geld beschikken.

  Maar ook jou adviseer ik om dan maar in heilstaten als Noord Korea of Cuba te gaan wonen. Daar hoef je zelf niet meer na te denken, dat is waarschijnlijk zelfs strafbaar.

  Tjonge, in Noord Korea hebben ze zelfs atoombommen.

  Listo [50] reageerde op deze reactie.

 12. @Mavado [43]:

  Als bedrijven inschrijven op overheidsopdrachten, gelden net zo goed die wetten van de concurrentie: de overheid zoekt naar de beste aanbieder voor de laagste prijs. Daarmee is de overheid een klant geworden.
  Iets wat je bij libertariers nooit leest: de overheid als klant van het bedrijfsleven.
  Best origineel bedacht, vind je niet, Mavado?

  Mavado eindigt dan maar weer eens met een overheid die kwijlend door mij aanbeden zou worden. En daarmee zijn we dan weer beland in de karikaturale wereld van de libertarier.

  Mavado [47] reageerde op deze reactie.

 13. @beek [46]:

  Denk je dat deze situatie geen uitnodiging is voor corruptie?
  Dit is al meerdere keren vertoond.

  De overheid is monopolist en door die macht is het vragen om moeilijkheden.
  De burger heeft geen keus. Dát is het probleem.

  Ik heb inschrijvingen gezien zoals bijvoorbeeld:
  a € 110.000
  b € 109.000
  c € 99.489,65

  Welke denk jij dat het krijgt? En geloof je werkelijk dat er geen handjeklap heeftt plaats gevonden?

  De overheid bestaat uit mensen. Eerlijk-niet eerlijk, corrupt- niet corrupt enz. Het zijn net mensen zoals jij en ik.

  Het verrschil is dat een werknemer die in de markt de fout in gaat het kan schudden. Een ambtenaar is onschendbaar en wordt hooguit overgeplaatst.

  Sukkel…

  Listo [48] reageerde op deze reactie.
  beek [49] reageerde op deze reactie.
  IIS [52] reageerde op deze reactie.

 14. @Mavado [45]:

  Jij bent precies zo’n dictatuur staat na aan het bouwen.

  MEt aan de ene kant de rijken en aan de andere kant de armen.

  Hoc zegt zelf dat iedereen voor zijn eigen veiligheid moet gaan zorgen in dit systeem. Met als gevolg dat de rijken over legers zullen beschikken en de arme over geen bescherming.

  EN ook hier weer aan jou de simpele vraag:

  Wat doen mensen die over legers beschikken?Goed zo! Anderen onderdrukken, en niks anders. Het zijn net mensen zoals jij al eerder zo goed kon opmerken. Je hebt slechte en goede. Maar al die slechte laten jullie in jullie model constant weg voor het gemak.

  EN ZO WERKT IEDER MODEL PERFECT ALS JE DE ROTTE APPELS WEGLAAT!OOK DEMOCRATIE!

  En dan ga je natuurlijk weer met die nietszeggende afspraak van jullie komen: de geen geweld verklaring! Precies wat ik zeg dus; een utopie!

  Nogmaals: elk systeem werkt als je er de woorden hebzucht,hongersnood,criminaliteit uit weglaat.

  Precies de woorden waar de libertarier maar geen oplossingen voor wilt opnoemen.

  Dijk [72] reageerde op deze reactie.
  Dijk [74] reageerde op deze reactie.

 15. @Mavado [47]:

  De overheid bestaat uit mensen. Eerlijk-niet eerlijk, corrupt- niet corrupt enz. Het zijn net mensen zoals jij en ik.

  Droom lekker verder, de overheid bedient zich van het soort dat tijdens de bezetting ook hun werk goed deden, het waren beste jongens en niet allemaal slecht. Men kan/kon niet anders, is het slappe excuus, want befehl ist befehl. Kijk goed hoe deze mensen de burger traineren, vernederen en uitzuigen…Daarom krijgen ze van mij in ieder geval geen clementie. Zelfs de oudgedienden hebben bij mij geen krediet, het volk dat niet meer werkt voor de overheid, maar nog wel vreten uit de ruif is misschien nog wel een keer zo erg.
  Mavado [54] reageerde op deze reactie.

 16. @Mavado [51]:

  Eerst noem je iemand sukkel
  vervolgens:
  `En dat ik Beekje lullig behandel is zijn eigen schuld´

  Dit geeft ons een mooi inkijk van de asociale manier waarop jullie de wereld willen inrichten.En hoe jullie tegen andersdenkenden aankijken.

  Dit niveau is dus nog lager als het niveau van politici.

  Mavado [56] reageerde op deze reactie.

 17. @IIS [52]:

  Eens…
  Ik probeer alleen een beetje “aardig” te blijven…..

  Zelf ben ik meer dan 10 jaar ambtenaar geweest en dank god nog dagelijks op m’n blote knieën dat ik ontsnapt ben.

  Toch durf ik te beweren dat een groot aantal ambtenaren het idee hebben dat ze “nuttig” bezig zijn. Het is puur onwetendheid, geen kwaadaardigheid.

  IIS [60] reageerde op deze reactie.

 18. @Mavado [51]:

  En dat is precies het probleem: men doet alsof men werkelijke werelden presenteert. Intussen is, vanwege het uitblijven van gerealiseerde modellen, duidelijk dat dat libertarisme dus wel een utopie is. Droomwerelden blijken steevast veel blinde vlekken te hebben voor de echte werkelijkheid. Aangezien we het moeten doen met de echte werkelijkheid, kan men zulke droomwerelden het best plaatsen onder de titels ‘sprookje’ of ‘misleiding’.

 19. Discipelen als IIS kunnen hier op veel waardering rekenen.
  Als de discipelen van het libertarisme zich al als echte proleten gedragen, is er verder weinig hoop voor de mensheid. Want het libertarisme moet het helemaal hebben van zulke mensen.

 20. @Mavado [56]:

  En zijn jouw, op dromen en wensen gebaseerde, droomwerelden dan wel onderbouwd? Ik zou toch echt denken dat feiten een betere onderbouwing zijn dan surrealistische gedachtenconstructies.
  Uiteindelijk kom je ook niet verder dan: ‘Het zou anders en beter gaan in Libertarie’, het leven als een in een roman.

  Mavado [59] reageerde op deze reactie.

 21. @Mavado [54]:

  Ik heb korte tijd gewerkt als raamspecialist en bureaustrepenmaker, iets meer dan een jaar, en ook ik dank de hoger macht op blote knieen dat ik daar niet meer werk. Je zus allemachtig, wat een hompen zielloos vlees heb ik daar gezien, en menigeen sloeg zichzelf op de borst omdat ze gelovig/religieus ambtenaar waren. Het ambt uitoefenen is bijna al een religie, los van het daadwerkelijke geloof dat ze hebben, ze zijn dubbel erg dus….Wat heb ik een totale afkeer, toen al, van dat soort volk gekregen.

  En, inderdaad, uit fatsoen en als ik wat gedaan moet hebben, doe ik nog wel eens tactisch aardig, maar dan moet ik later wel behoorlijk kotsen van mezelf…Vuile hypocriet die ik er ben!!

  Ik kan nog ergens begrip opbrengen voor ambtenaren die doen aan zelfspot en zichzelf betitelen als verraders, maar dan alleen begrip, meer zit er bij mij niet in.
  Hub Jongen [63] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.